Wilders kiest de beste weg

hadjememaarDoor Joost Niemoller

Als journalist heb ik destijds de chaos bij de LPF van heel dichtbij kunnen bestuderen. Later heb ik de geschiedenis van de Centrumbeweging van dichtbij bekeken. Mijn conclusie was steeds dezelfde: Er is voor iedereen zichtbaar een gat in de politiek, omdat de zittende politiek een element niet benoemt, wat wel het meest prangende punt is bij een heel groot deel van de kiezers; de immigratie en de gevolgen daarvan. Dat gat schreeuwt erom gevuld te worden en daar gaat het steeds mis.

Dat gat wordt in de praktijk namelijk ingevuld door goed bedoelende politieke amateurs, eeuwige eigenwijzen die denken de waarheid in pacht te hebben, mensen die bij ieder meningverschilletje alarm slaan en naar de pers stappen. Politieke profiteurs, ADHD-ers, autisten, complotgekken, aandachtszoekers, egomaniakken, en wat dies meer zijn. Er is niets nieuws onder de zon overigens.

Voor een goed lopende politieke partij heb je ander soort personeel nodig. Mensen die hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden. Mensen die bereid zijn zich in te laten wijden in het politieke vak. Mensen die bereid zijn om samen te werken, hun werk te doen en uit de spotlights te blijven als dat moet. Die mensen zijn in de politiek (en in het leven) sowieso dun gezaaid, maar onder islamcritici en nieuw realisten (of noem het desnoods populisten) is dat type helemaal de speld in de hooiberg.

Het resultaat zien we nu. Naast de PVV van Wilders zijn er nu Wilders varianten ontstaan, die delen van het Wilders programma oppakken en daar een andere draai aangeven. We hebben GeenPeil, VNL en Forum voor Democratie.

Ze schelden elkaar nu allemaal de tent uit.

Ooit waren ze vrienden en met vereende krachten organiseerden ze een referendum. Nu zoekt iedereen elk momentje in de media om te zien hoe ze de anderen zwart kunnen maken.

Dat is zo typisch.

Het is LPF en Centrumbeweging all over again. Een oneindig splitsingsproces.

‘Eenheid eenheid eenheid!’ schijnt Fortuyn nog eens wanhopig geroepen te hebben. Hij zag al aankomen wat er na zijn dood ging gebeuren.

Bij Wilders gaat het er nu anders aan toe. Dat is ook niet zo vreemd. Wilders is een professioneel politicus, en bovendien een voorzichtig mens. Toen Geert Wilders begon, had ik er eerlijk weinig vertrouwen in, met de chaos van de LPF in het achterhoofd. Maar Wilders heeft mijn ongelijk bewezen. Er zijn natuurlijk ook dingen misgegaan; mensen die uit de partij stapten, veel commotie veroorzaakten, enzovoort. Smullen was dat voor de media. Maar Wilders lijkt toch een gelukkigere hand te hebben gehad, want het is opmerkelijk hoe rustig het nu is aan het PVV front. Een enkele coke snuivende woordvoerder daar gelaten.

De PVV is geen democratie zegt nu iedereen. Nee. Dat kan beter, en zal op den duur ook zeker beter moeten. Maar de PVV kan het zich domweg niet veroorloven om als een openlijke democratie te functioneren. Lessen uit het verleden weet u wel. Dit soort partijen werken in principe als een snelkookpan. Dus deksel erop, maar ventiel opendraaien.

Wilders heeft aangekondigd dat hij nu voluit de gemeenteraden in wil. Goed plan, maar ook gevaarlijk. Als het bij Janmaat ergens mis ging, dan was het wel in de gemeenteraden. Toch zal dat moeten. De organisatie moet uitgebreid worden, en stukje bij beetje open gesteld. Vrijwilligers moeten kansen krijgen.

Het is een geleidelijk proces. Vallen en opstaan.

Wilders heeft bereikt dat iedereen weet waar hij voor staat. Hij heeft ook bereikt dat zijn organisatie nog steeds bestaat. Hij kan nu doorwerken aan meer zetels en meer macht. Lange adem. Het is de enige weg naar het moeizame herstel van Nederland. Vergeet niet dat de huidige multiculturele globaliseringswaanzin er tientallen jaren over heeft gedaan om zich een weg te boren door het onderwijs, de wetenschap, en de media. De noodzakelijke mentaliteitsomslag zal een enorme operatie worden en daarvoor is een structuur nodig en een strategie. Dat klinkt allemaal niet zo sexy misschien, maar alle andere opties raken alleen de oppervlakte; veel rumoer, maar geen resultaat.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

53 reacties

 1. Frans Timmermans heeft zijn beste kant weer eens laten zien; hij wil een totale omvorming, lees mix, van de (Europese) bevolking. Er ging mij een lichtje branden. Die malloten daar in Brussel realiseren zich dat het gros van de Europeanen verantwoordelijke burgers zijn, de wat ouderen hebben over het algemeen een goede opleiding genoten en staan moralistisch gezien op een hoog niveau. Ondanks dat het onderwijs tegenwoordig zwaar ondermijnd wordt door politici en andere hufters, blijft het denkniveau en relativerend vermogen van de autochtone jeugd in stand. Doorgaans door een goede opvoeding en een goede sociale kring. Dat maakt de jeugd onafhankelijk en dat mag niet van Brussel. Dus mix die bevolking met idioten van een neandertaler niveau en je krijgt dom stemvee. Kijk eventjes rond op internet en je ziet dat dit gajes waar onze kinderen zich mee moeten gaan “mengen” minder dan een middeleeuwse mentaliteit heeft. Mijn ezel scoort beter. Stem PVV!

  • @Cale
   Vanmorgen erg vroeg, de radio, kon niet slapen….. Nederland rent achteruit qua ontwikkeling en Singapore staat op een stralende eerste plaats.
   Ehhh, maar daar leven rassen kriskras door elkaar. Dus wat doen wij fout en zij goed?

   Ik weet het, maar de eerste de beste Klaver vier zou er luid gillend van aan de rol gaan.

   Overigens ziet men ook daar dat rassen prima mengen bij dezelfde graad van ontwikkeling en atheïsme met een vleugje boeddhisme. Katholicisme idem, dat dan weer wel.
   Islam kan hoor, maar dan zwabbert men aan de onderkant van de samenleving en dan mag u malls gaan dweilen oid. Geweld gebruiken, ehhhh, niet bijster slim.

   De meeste westerse landen zijn volkomen gefeminiseerd. Er heeft een algemene vertrutting plaatsgevonden die nu ruim baan laat aan een de eeuwenoude onderdrukker: religie.
   Het ergste is dat die truida’s nog welkom/welkom roepen ook terwijl hun dochters worden verkracht.

   • @toetsseen, ja ik weet het en ik mag graag in Singapore zijn met name vanwege het gezond verstand op politiek en zakelijk niveau. De rechtsstaat ondermijnen wordt er niet geaccepteerd. De politie mag gewoon hard optreden indien nodig. Blank, zwart, christen of moslim worden zonder aanzien des persoons aangepakt als men de fout in gaat. Een sigaretten peuk op straat gooien wordt zwaar bestraft. Je moet dus een idioot zijn om dat te doen. Daartegenover heb je je rechten, zolang je je maar aan de regels houd. Dat is voor mij een samenleving die respect afdwingt. Bezie hoe dat kleine stadslandje floreert. Rassen en religies leven daar zonder veel problemen naast elkaar. Het kan dus wel. Maar een strenge rechtsorde is vitaal. Nederland wordt toch eens wakker!

 2. @ Raaf:

  Het is ook gewoon een oorlog.

 3. Hear, hear

  Maar wie zal het aandurven om in de gemeentepolitiek te stappen wanneer de Policor fascisten en hun Gedanken-Gestapo alle macht hebben in het onderwijs, media, justitieel apparatus en ‘maatschappelijk middenveld’ ?
  De Morele Voortreffelijken hebben nog steeds alle macht (althans in de bestaande instituties, Internet is (voorlopig) nog van ons (maar hoe lang nog?)
  Beroepsverboden, chantage, uitstoting, excommunicatie.
  Hun kinderen zullen belaagd worden.
  Elk individu die niet wenst mee te marcheren in de 1984-orde zal tegen de muur gezet worden, aan de hoogste boom gehangen, vernederd, uitgekotst of wie weet zoals Fortuyn de dood in gejaagd

  Je moet verduveld sterk in je schoenen staan om het hoofd te bieden aan de Orwelliaanse Machinerie.
  &
  Het agitprop. tuig wat zich op totale valse gronden journalist noemt zal alles in het werk stellen om te infiltreren. Hoe wil je dat eruit filteren ?

  En toch…. en toch zal die stap inderdaad een keer gemaakt…

 4. Nederlandse democraten staan, stonden, als èèn man achter kleur revoluties. Met het bekende resultaat van media handgeklap en boe geroep. Kritiek op Kosovo, Iran, Irak, Libya, en Ukraine kon absoluut niet. Dit veroorzaakte een absolute teringzooi, voorzichtig uitgedrukt. Onder leiding van O kwam het protest tegen Assad. Een kleine groep ontevreden Mo mensen wilden toestanden als in genoemde landen. Assad moest weg. Als eenden kwaakte Europa Amerika na. Het resultaat is bekend. Nou Nederland. Wilders, 1/3 van de bevolking, is het niet eens met mo import. Nooit hoor je Rutte moet weg. Mèèr, letterlijk, is wat de wijfjes willen. Liefde ken geen grenzen.

 5. Het zou pret tigzijn voor de leesbaarheid,wanneer men het droevige programmaatje ‘Hannah’ in haar magere sopje liet gaarkoken.

  Ik aarzel tussen FvD en PVV. Het niet beantwoorden als principe van correspondentie van kiezers en geinteresseerden ,vind ik een kwalijke en onacceptabele houding van de TK fractie incl. Bosma en Wilders.
  Niet om die reden zou ik FvD stemmen,maar om de meer inhoudgerichte en meer complete presentatie van in feite hetzelfde doel. FvD is daarom een interessante aanvulling op de PVV,omdat Baudet aan VVD,CDA en 50+ kan knabbelen.Daar liggen zeker nog 10 zetels,die Wilders niet kan bereiken. Daar zo schamper en deraillerend over doen is jammer en toch ook wel dom. Baudet is zeker een medestander, heeft zelf al een keer PVV gestemd en kan voor de PVV bij mogelijke onderhandelingen alleen maar een medestander zijn.
  De overige 2 zie ik inderdaad als overbodig. VNL zette het mes in de rug van Wilders -bah -en GP is zonder uitleg overbodig naast FvD en PVV.

 6. Ik begrijp dat gezeur over het zogenaamde gebrek aan democratie binnen de pvv niet. Waarom zou een partij überhaupt een democratische structuur moeten hebben? Is dat omdat het woord “democratie” zo’n warm gevoel geeft en dus de structuur van een organisatie moet bepalen? De structuur van een partij hoeft geen afspiegeling te zijn van de structuur van een parlement en er is ook geen a priori verband tussen de structuur van een partij en de standpunten die die partij naar voren brengt.

  Het enige wat telt is dat je niet op de pvv HOEFT te stemmen als standpunten ervan je niet bevallen, en dat het je vrij staat om er WEL op te stemmen als je achter die standpunten staat. DAAR gaat het in een democratie om, en niet om de vraag hoe een partij georganiseerd is.

  Net zo goed is er niets mis met de afdrachtsmethode van de SP, die ook vaak als dictatoriaal wordt bestempeld. Wat natuurlijk onzin is, want niemand hoeft voor de SP te werken, en als ze dat toch doen, dan kennen ze de…

 7. “Ze schelden elkaar nu allemaal de tent uit.” Dat is toch wel een tikkeltje overdreven, beste Joost Niemöller. Ik heb Thierry (Forum Voor Democratie) niet horen schelden of zwart maken. Dat past niet bij de persoon, noch bij FVD.
  “De PVV is geen democratie zegt nu iedereen. Nee. Dat kan beter, en zal op den duur ook zeker beter moeten. Maar de PVV kan het zich domweg niet veroorloven om als een openlijke democratie te functioneren.” Zo simpel ligt het niet. De PVV is veraf van enig democratisch gehalte. Heel begrijpelijk vanuit de positie van Geert Wilders, een gevangene in eigen land en buitengesloten met zijn PVV. Het gevolg van dat totaal gebrek aan democratische traditie bij de PVV belooft weinig goeds.
  Het grote manco van ons politieke bestel is precies ook een totaal gebrek aan democratie. Dit is voor Forum Voor Democratie de reden om het (initiërend) referendum als speerpunt te nemen.

 8. Meer-van-hetzelfde kunnen we ons simpelweg niet permitteren. Er is een radicale omslag nodig.
  Met de PVV is er tenminste een kans.
  Andere initiatieven zijn leuk en aardig, maar staan nog in de kinderschoenen.

 9. De PVV is het ENIGE ECHTE alternatief. Vergeet die lui van VNL ( die Wilders een dolkstoot gaven ), vergeet dat Forum van Baudet, ( die zogenaamd op Wilders zou stemmen ) vergeet dat idiote Geen Peil van dat regentenvod De Telegraaf.
  Elke stem op deze lieden is een verzwakking van de PVV en een enorme steun voor de gevestigde regentenkliek! laat je niet in de maling nemen!!!!

 10. volgens de VARA is de oplossing van de huidige problemen gewoon massaal Groen Links en PvdA stemmen.
  probleem opgelost.
  het zijn toch gekkies daar.

 11. Laten we nu eindelijk eens een dictator een kans geven. Dan weet je in ieder geval wie het fout doet en als het helemaal de spuigaten uitloopt dan kun je die meneer of mevrouw gewoon ophangen, net als met Nicolae Ceaușescu gebeurde.

  • Breinbrouwsels

   6 december 2016 om 11:59

   Volledig mee eens, geef de macht als dictator aan Willem & Maxima Inc. en we komen een stuk verder dan met deze carnaval die ze democratie noemen en het scheelt een berg poen.

 12. Geenpeil. Ik heb twee punten uit het “programma” gepikt:
  “Breng de democratie terug naar de kiezer”. Lekker bijzonder zeg, dat roepen alle partijen.
  “Beroepspolitici draaien”. Ja en Geenpeil gaat het snelst draaien vanwege die doorlopende online stemmingen door de leden op elk punt wat door de kamer besproken wordt. Vandaag links door de bocht, morgen rechts. Overmorgen is het “nee”, later wordt het “ja”. En dat alles binnen de Grondwet anders zou het wel een on-democratisch kunnen worden. Dat wordt chaos. Het is goedkoop inspelen op de ego van het individu. Het kiezersbedrog is dus ook hier al begonnen. En dan dat vitten van “gabbers” op elkaar (sinds Jan Dijkgraaf dit woord is gaan gebruiken heeft het geen enkele waarde meer), kunnen die heren het niet gewoon eens worden, zoals volwassenen dat behoren te doen? Deze kemphanen in het parlement? Oh wacht, Jan Dijkgraaf heeft geen (politieke) mening, maar Uw mening, dus geen kemphaan? Wie begrijpt het nog?

 13. Ik heb zojuist even die Geenpijl plannen bekeken. Wat een gruwelijk slecht plan! Onder het mom de democratie te redden zetten ze de democratie in de uitverkoop! Schandelijk!
  .
  Geenpijl stimuleert (speelt tegen elkaar uit) leden of aanhangers van andere partijen om lid te worden van Geenpijl en daarmee invloed uit te oefenen (1 lidmaatschap is 1 stem) op het stemgedrag van de Geenpijl zetels.
  .
  De grootste investeerder in lidmaatschappen bepaalt hoe gestemd wordt. Aangezien de gevestigde orde het meeste geld heeft zullen partijen als de VVD/PvdA/CDA en D66 hier garen bij spinnen.
  .
  Ik hoop dat bij nader inzicht dit initiatief verboden wordt of anderszins wordt afgeschoten. Indien dit corrupte systeem doorgaat zeg ik: Op naar de nul zetels!

 14. .
  en één kan er maar de beste zijn… 😛

 15. Media opvoeding en succes. Openlijk er vooruit komen. Die zin is de eerste schep zand voor een graf. Democratie geeft de simpele mens evenveel zeggenschap als de denkende. Een lijst van tien, 0 dom, 10 knap, geeft socialisme en communisme door absolute meerderheid. Religie macht over 2000 jaar gaf de oplossing. Een soort kraaltjes beloning cultuur[ lintjes] gaf een minderheid de totale macht. Mislukkingen waren Spanje en Portugal. Met als grootste succes, Adolf. Zijn handleiding word tot vandaag [ mis] gebruikt. Wilders kan alleen slagen na goedkeuring vanuit de U.S. Bij afkeuring kan de lokale media, die er helemaal klaar voor zit, er op af gaan als wilde honden. U, allemaal, zijn minderwaardige mensen, is hun motto.

 16. Mmmja. Wilders.
  Ik heb wel eens op die partij gestemd. Een voorkeurs-stem op een ander op die kieslijst. Fijn om te weten dat wij plusminus 450 voorkeurs stemmen hebben uitgebracht op dat persoon.

  Zo langzamerhand
  met Volkert op vrije voeten
  begin ik meer en meer te voelen voor de methode Breitvik. Het geloei uit het linkse kamp dat Breitvik Wilders bij naam genoemd heeft in zijn manifest overstemd inmiddels weer het feit dat hij de geringe geweldsbereidheid in die kringen afwees.

  Die breitvik zal nog eens wat straten en pleinen naar zich vernoemd krijgen.

  • @Marcel
   De drie keer dat Breivik geen anderen aanhaalde (want zijn boekwerk hangt aan elkaar van citaten) noemde hij Wilders een softie.

   Verder ben ik mordicus tegen geweld.

 17. De PVV heeft geen geld. Als je jezelf aanmeld bij de PVV dan moet je naar Den Haag. Naar de beroemde klasjes. Hartstikke leuk maar je draait zelf voor alle kosten op. Je moet een VOG overleggen. Dan moet je nog maar afwachten of Geert (en niemand anders) je op de kieslijst wil hebben. Dit traject kost je aan reis- en verblijfskosten ongeveer 500 euro. Allemaal uit je eigen zak. Dan zit je uiteindelijk op het pluche bij een doorsnee gemeente en krijg je paar centen voor kilometer vergoeding en netto zo’n 5 euro per uur. Vergaderingen kunnen 6-8 uur duren. dus tel uit je winst. Er moet een bestuur komen, penningmeester enz. Daar krijg je ook weer niets voor.
  Al je inkomsten zijn dus belastbaar, mensen met uitkering worden gekort.
  Heb je huursubsidie dan kan die ook lager uitpakken, net als zorgtoeslag.
  DUS….bezint eer gij begint!!

  • @AaHunze
   Het zou betaald kunnen worden door het hebben van een ledenpartij, maar laat daar nu net het pijnpunt zitten.
   Lees mollen in de pijplijn.

   Het mest wrange is dat u er niet eens veel nodig voor hebt, want slechts 2 1/2 % is lid van een partij en daarbinnen is slechts 4% actief binnen de partij.
   Dus weg met die onzin! Voor alle partijen!

   • Contributie van leden weegt niet op tegen de kosten die worden gemaakt.
    Duizend x 10 euro = 10.000 (maar dat wist u ook al)

    Er is een heel goede reden dat zo ontzettend veel gemeenteraadsleden weglopen. Veel te veel werk, je krijgt stapels met papier. Je hebt om de zoveel tijd een fractievergadering, gaat uren aan tijd in zitten.
    Kortom. 10 tot 20 uur minimaal per week. (onbetaald)
    Vaak zijn de persoonlijke verhouding in de fractie ook niet best. Ruzie dus.

  • Niet aan bezinnen beginnen!

   • Sint Nicolaas

    6 december 2016 om 18:43

    Jaaaaa, weer een one-liner. Geniet van uw hit and run beste Hannah. waar blijven uw analyses, uw visie, uw oplossingen, uw zinnige bijdrages aan de gaande discussies ?

 18. Mijn overtuiging is het dat deze kruimels wat stemmen zullen vergaren van mensen die normaal niet stemmen en de PVV een stap te ver vinden. Mooi.
  Ik geloof niet dat veel PVV stemmers over zullen stappen.

 19. En Joost, heb jij je al aangemeld voor een gemeenteraad? Of ga je voor het grote werk in de Tweede Kamer.

 20. Net jan gezien bij rtl late night met z’n geenpeil, ik snap z’n motivatie maar ze maken m.i. een hele grote denkfout; dat systeem kan alleen werken als zij de enige partij zijn want stel ze komen in de regering dan moeten ze samenwerken met andere partijen en dus compromissen sluiten, wat inhoudt dat ze niet alle door hun leden democratisch gekozen standpunten kunnen verzilveren, wat ze feitelijk de huidige politiek verwijten, dan ben je dus terug bij af. Het argument dat politici niet (altijd) eerlijk zijn is correct maar er is geen politicus die over zichzelf zal zeggen oneerlijk te zijn, ma.w. waarom moeten wij geenpeil op hun blauwe ogen geloven, praatjes vullen geen gaatjes.
  .
  Dan heeft ie het over ‘democratisch’ maar de leden van geenpeil zijn niet per definitie een afspiegeling van de samenleving, dus ‘democratisch’ binnen de partij, maar weten nu al dat wanneer ze in de regering komen niet alle gekozen standpunten verzilverd kunnen worden. Dus lood om oud ijzer.

 21. Ach Joost wat een wensdenken. Uiteraard “werkt” het bij deze eenmanspartij aardig als je snel even alle mensen niet mee telt die bij het kleinste mengingsverschil al opsodemieterden . Voor de Partij maakt het niet uit omdat beslissingen toch echt via één man gaan. Elke machthebber weet hoe stabiel het is als je het nemen van beslissingen niet hoeft te delen. Het is GEEN KWALITEIT het op die manier uit te zingen.

  Met Wilders gaat het juist fout op het moment dat hij echt samen door een deur moet. Het spel van geven en nemen kan hij maar heel even doen. Dan wordt het benauwd. Zo zit hij psychologisch niet in elkaar. Hij kan niet meer zonder de aanval, zonder het radicale, zonder al het ongeduldige. Hij is wellicht onverbeterlijk geworden. Met als gevolg dat het GOED blijft gaan in de oppositie en de isolatie.

  Maar één stap naar verwezenlijk en je krijgt LPF toestanden. In het kwadraat. Jammer op zich maar juist daarom goed dat in deze mix andere partijen gaan ontstaan.

  • @DirkM
   Wilt u me nu vertellen dat andere partijen dan de PVV en de LPF geen afsplitsingen kenden?

  • En een partij zonder leden….hoezo democratisch?

   • @Hannah
    “En een partij zonder leden….hoezo democratisch?”
    .
    Dat begrijp ik niet, ik zal misschien niet zo snugger zijn maar wat is het probleem? Ik stem op een partij vanwege het beleidsplan, wat maakt het uit of die partij wel of geen leden heeft, wat verandert dat aan het beleidsplan? Of wil je daarmee zeggen dat het beleidsplan dan niet democratisch tot stand gekomen is binnen de partij? Dat lijkt me een onzin argument dus waarom zou de democratie onder druk staan wanneer een partij geen leden heeft? Nogmaals, ik stem op een beleidsplan en hoe dat plan tot stand gekomen is zal me verder worst zijn, al zeggen ze bij wijze van spreken dat het plan ingefluisterd is door onze lieve heer, als ik het een goed plan vind dan vind ik het een goed plan.
    .
    Ik zie het probleem echt niet, maar nogmaals ik wil best geloven dat ik niet altijd even snugger ben dus misschien kan je me bijspijkeren.

    • Laten we het op het laatste houden!

     • Goh, geen eens even een simpele uitleg over een eerder gedane uitspraak maar wel reageren met een enigszins beledigende inslag, en dat verwacht je niet hè *Proest* 🙂

     • Sint Nicolaas

      6 december 2016 om 18:39

      Probleem met deze Hanna is, beste Dick, dat er slechts one-liners uit komen. Hit and run zeg maar. Laatst ook nog zo’n zeer professionele reactie op een artikel van Joost : “wat een zuur artikel”of iets in die geest. Uiteraard heeft Sint gevraagd of deze reaguurder ook nog iets zinnigs bij te dragen had aan de gaande discussie maar gezien de hit and runs hier zal dat er wel niet in zitten. Gewoon negeren die hap. Lijkt me een trol die de gelederen van Joost is binnengeslopen.

   • @Hannah
    Realiseert u zich wel hoe bar laag het leenbestand van andere partijen ligt? Slechts 2 1/2 % is lid van een partij. Daarvan is slechts 4% actief binnen de partij….
    Dus ‘ hoezo democratisch’ kan worden geretourneerd.

 22. “Er is voor iedereen zichtbaar een gat in de politiek, omdat de zittende politiek een element niet benoemd, wat wel het meest prangende punt is bij een heel groot deel van de kiezers; de immigratie en de gevolgen daarvan.” Binnen het nog steeds Algemeen Heersend Cultuurrelativisme zijn groepen migranten en hun respectieve wereldbeelden vrijgesteld van kritiek en is dus ook de islam, een religie en ideologie die verantwoordelijk is voor eindeloos veel destructie en geweld (genocide, etnocide), vrijgesteld van kritiek. Moslims kunnen daarom ostentatief wijzend op hun islamitische doctrine de meest verschrikkelijke terreur plegen op andersdenkenden, zonder dat het bij de heersende elite ook maar een moment zal opkomen dat het iets anders betreft dan ‘sociale achterstanden’, ‘in de war zijn’ of ‘westerse bemoeienis in het Midden-Oosten. Waarschijnlijk is er nog nooit een cultuur geweest die zozeer z’n best doet om zichzelf op te heffen met behulp van het importeren van een aan die cultuur.

  • Waarschijnlijk is er nog nooit een cultuur geweest die zozeer z’n best doet om zichzelf op te heffen met behulp van het importeren van een aan die cultuur zeer vijandige bestaansvorm.

 23. Enig leedvermaak zal er bij mij zijn, als die van Klaveren en Bontes door al dat gekrakeel het niet gaan redden. Die mensen die uit een partij stappen en dan voor zichzelf beginnen ben ik spuugzat.

  • Andre van Delft

   5 december 2016 om 23:02

   Geert Wilders is destijds om goede redenen uit de VVD-fractie gestapt. Zo ontstond de PVV, die veel mensen is gaan vertegenwoordigen.

   Bontes stapte ook om een goede reden uit de PVV: hij wilde niet voor een financiële transactie tekenen waar hij niet achter stond. Hij had daarna een slechte start omdat hij, aangejaagd door de pers, zich negatief over de PVV uitliet, maar later ging hij zich op de echte politieke kwesties richten en dat deed hij prima.

   Van Klaveren stapte op omdat hij meende dat “minder minder minder” afleidde van problemen als de islamisering. Daar is ook wat voor te zeggen. Hij en Bontes hebben de afgelopen jaren meer goeds kunnen doen dan eerder in de PVV fractie, waar ze wellicht te weinig ruimte kregen.

  • Niet om het één of ander, maar Wilders is destijds uit de VVD gestapt…last van selectief geheugen?

 24. Wat Geenpeil betreft. Na een paar jaar zullen er vast onbenullige moties komen waar niemand zijn stem voor heeft uitgebracht op geenpeil.nl. Dan gaan de tweede kamerleden van Geenpeil waarschijnlijk toch stemmen wat hunzelf goeddunkt en worden het dus gewone politici. Of stemmen ze dan blanco?
  En stel er komt een motie waar slechts 1 persoon zijn mening heeft gegeven op Peil.nl. Bepaald die dan in zijn eentje wat er gebeurd? Of is er toch een soort digitale opkomstdrempel?
  En als er gestemd worden in de tweede kamer over Russische sancties ofzo. Dan lijkt het me makkelijk voor de geheime dienst de stemming in de tweede kamer te beinvloeden
  Ik stem in ieder geval niet op Geenpeil. Veel mooie worden over transparantie. Maar tot nog toe laten de daden het tegenovergestelde zien. Ze zijn alvast slecht begonnen door op basis van verkeerde voorwendselen geld in te zamelen. Ze zouden met mijn 5 euro een protestactie tegen VVD PvdA gaan doen i.p.v. een nieuwe partij oprichten

 25. Andre van Delft

  5 december 2016 om 20:13

  Voordeel van de versplintering is dat al deze geluiden meer spreektijd krijgen in het parlement, en dus meer invloed krijgen.

  Thierry Baudet gaf deze reactie op GeenPeil, aan TPO.nl:

  “Ik gun iedereen z’n eigen partij – maar ik begrijp deze move niet zo goed. Hun oorspronkelijke plan was top: de draaikontende machtspartijen afstraffen. Dit samengaan met Telegraaf-man Jan Dijkgraaf – die nooit iets met het referendum te maken had – maakt GeenPeil een stuk zwakker, naar mijn idee. Alleen maar afwachten waar de politiek mee komt en dan JA of NEE zeggen: daar gaan we de noodzakelijke veranderingen niet mee realiseren. Maar goed: ik wens ze veel succes en waar mogelijk zullen we uiteraard met ze blijven samenwerken om Nederland democratischer te maken, te stoppen met de euro en de open grenzen en de bureaucratie in zorg en onderwijs radicaal terug te dringen.”

  Dat is realistisch; niet het gebruikelijke afkatten.
  De andere nieuwelingen kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

  • Best wel een volwassen reactie…

  • Toch denk ik dat het FvD van Baudet de grote verliezer wordt door de oprichting van de partij GeenPeil. Ik denk dat Geenpeil een stuk of 3 zetels haalt. En FvD niks haalt. Geenpeil zal denk ik gekozen worden door een handjevol mensen die anders niet zouden gaan stemmen.Verschillende mensen van FvD wat hautain / elitair over. Lijkt me een club voor ontevreden VVDérs. Terwijl e-democracy van FvD in feite lijkt op wat GeenPeil wil doen en waarschijnlijk een beter en haalbaarder variant is. Maar ik denk dat Geenpeil/Geenstijl meer naamsbekendheid en groter netwerk heeft dan FvD. Al kan het zijn dat het Geenpeil netwerk weinig zin heeft in dit iniatief. Volgens mij haken al de nodige vrijweilligers af.

  • Forum Voor Democratie is klasse.
   Het (initiërend) referendum is het antwoord op de totale verkrachting door de gevestigde partijen van democratische besluitvorming.
   FVD: geen enkele stem- of partijdiscipline.
   De PVV kan daar nog wat van leren.

 26. Geen Peil/Stijl, alleen marketing, marketing, ego’s, ego’s. Het succes van het referendum is de heren naar het hoofd gestegen, vergetend dat dit het grootste deel te danken was aan de vrijwilligers. Velen van deze vrijwilligers heb ik de indruk zijn teleurgesteld in GP/GS. Politiek en regeren is meer dan alleen wat puntige commentaren. Precies wat Joost Niemoller zegt, lange adem en hard werken. Maar daar hebben de heren euro sceptici nooit van gehoord.

  Dit belachelijke plan wat ze bedacht hebben kan ook tégen hen gaan werken, zie het plan van Aboutaleb om per internet te stemmen.

  GS/GP heeft, dronken van succes, haar hand overspeeld en zal net zoals Hadjememaar verdwijnen zonder dan maar ook enig indruk of resultaat achter te laten in de geschiedenis.

  • @NoMoreHeroes
   Daar wil ik nog aan toevoegen dat ze niet alleen zichzelf hiermee opheffen en eeuwig belachelijk gemaakt hebben (zo denk ik erover), ze maken tevens voor heel veel anderen meer stuk dan ze lief is.

   • In principe kunnen ze ook door de Marokkaanse en/of Turkse-streepje-Nederlanders gekidnapt worden. Of een slimme programmeur en wat dacht je van de Russische hackers?

    Die Telegraaf link moet inderdaad verder uitgezocht worden. Ik vind dat die verbinding te veel onderbelicht blijft.

 27. @robbertdeberk
  .
  Exact, zo is het, dat is de enige manier als je uitsluitsel wilt.
  .
  Heb er nog over nagedacht maar ik denk dat Wilders geen gecontroleerde oppositie is want dan moet de haat tegen Wilders ook gespeeld zijn en dat gaat me iets te ver, maar je weet het natuurlijk nooit tenzij massaal op ‘m gestemd wordt, dan komt de aap vanzelf uit de mouw.
  .
  Als we over gecontroleerde opposities gaan spreken dan zou ik eerder aan geenpeil denken, helemaal gezien maurice de hondt in een split second een enthousiast artikel over geenpeil geschreven heeft, het zou een wereldprimeur zijn. Terwijl het hele plan gebaseerd is op gebakken lucht want als GP de grootste partij is dan kunnen de andere partijen de meest bizarre en extreme plannen verkondigen (binnen de wet uiteraard) want als die plannen de meerderheid krijgen dan is het GP die ze moet uitvoeren met alle gevolgen van dien voor hun. Nee, dat plan is niet goed uitgewerkt, doe mij vooralsnog maar een traditionele partij.

 28. robbertdeberk

  5 december 2016 om 19:29

  PVV, de beste geweldloze optie die er is Joost.

  Als hij waar blijkt te zijn .

  Daarom stem allen PVV.

  Daarna zien we wel verder.

  Ps: ikzelf denk nog steeds dat GW gecontroleerde oppositie is.

  Het zal blijken als uw allen PVV stemt.

Reacties gesloten.

Theme by Anders NorénUp ↑