‘Met Trump op keerpunt van de geschiedenis.’ Interview met Karel van Wolferen. Video.

Door Joost Niemöller

Trump is president van de Verenigde Staten. Het verschil met de vorige president, Obama, kan nauwelijks groter zijn. We staan op een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Dat is de conclusie uit dit gesprek dat ik voerde met oud-journalist en emeritus hoogleraar Karel van Wolferen.

Wat zal het presidentschap van Trump gaan betekenen voor de wereld? Over die vraag gaat dit gesprek. Het gaat dus ook over de rol van de ministers die Trump aanstelde, en zijn adviseurs, zoals Henry Kissinger.

Hoe zal Trump omgaan met de nieuwe geopolitieke werkelijkheid, waarbij Rusland en China in elkaars armen zijn gedreven?

Wat zal het zelfbesef van Trump zijn ten aanzien van de nieuwe, kleinere rol van de VS binnen de globale verhoudingen?

Kan Trump nog wel iets beginnen tegen de almacht van de CIA en de Deep State?

Over deze vragen en meer gaat dit gesprek op de dag na de inauguratie van Trump.

Belangwekkende kwesties die in de hysterische anti-Trump Nederlandse Main Stream Media allang niet meer aan de orde komen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

37 reacties

 1. Als ik me niet vergis wordt in de VS a.s. vrijdag de pro-life demonstratie gehouden. Hoop dat Trump aanhangers gebruik zullen maken van deze demonstratie als tegenantwoord op de vrouwenmarsen. Wordt de opkomst gigantisch dan is dat weer een overwinning van Trump op de msm en met name cnn. Dan hebben ze twee opties, ze draaien bij en gaan objectief over Trump berichten of ze gaan op dezelfde voet verder waardoor ze zichzelf dan steeds verder zullen ingraven en uiteindelijk verworden tot een joop.nl. Mocht de opkomst tegenvallen dan zal de msm en met name cnn zich gesterkt voelen en nog harder gaan beuken op Trump.

  Heb het verkiezen van een president nog nooit zó spannend gevonden 🙂

 2. Vriendschap van de VS met Rusland EN Israel stuit op het probleem Iran. Volgens mij is in deze kwestie Israel aan zet, en moet de vijandschap met Iran in de ijskast zetten. Deze vijandschap is een verkleind model van de vijandschap tussen VS en Rusland. In Israel is nu een Trump-achtige premier nodig om het dilemma te doorbreken.

  • Zag gister een interview met de Iraanse minister van olie en die was zeer positief over Trump, ken die man verder niet maar er straalde opluchting van z’n gezicht. Kan McCain nog herinneren met ‘bom bom Iran’, dat zit er met Trump absoluut niet in. Netanyahu heeft zich een paar dagen geleden persoonlijk gericht tot de Iraniërs en toonde respect. Dat SA nu buiten de boot gaat vallen creëert veel goodwill bij de Iraniërs, het zullen geen beste vrienden worden maar proberen vrede te sluiten zal beiden goed doen, plus dat Iran hierdoor een paar treden stijgt. Het blijft uiteraard een voorspelling maar onthou ‘m 🙂

   • “het zullen geen beste vrienden worden maar proberen vrede te sluiten zal beiden goed doen”

    Daarmee doelde ik uiteraard op Israël en Iran.

    En stel dat dit gebeurt en Syrië en Irak worden stabiel gemaakt dan is en er nagenoeg vrede in het MO!! Alleen de palestijnse kwestie is dan nog over maar misschien schuift Trump dat probleem bij hun geloofsbroeders van Egypte en de Golfstaten in hun mik, dat zou wel een giller zijn want Egypte houdt de grens strak gesloten met Gaza en daar hoor je nooit iemand over.

    • Heb dit stukje tekst uit een lied van de protestzanger Gil Scott-Heron uit 1981 al eerder geciteerd: ‘Natural resources and minerals will change your world. The Arabs used to be in the 3rd World. They have bought the 2nd World and put a firm down payment on the 1st one. Controlling your resources we’ll control your world’.

     Nu schiet me plots iets te binnen; ik krijg het vermoeden dat met het collaboreren van het westen met de arabische wereld de NWO bedoeld wordt waar oa Bush senior over sprak, en het was ze geheid gelukt als de arabische wereld niet zo’n fervent aanhanger en vooral verspreider van een haatideologie was die ook nog een keer anti westers is.

     • Dit kwam net spontaan bij me op, nooit eerder aan gedacht, echt nooit maar het verklaart alles, van olie voor migratie tot het islamiseren van het westen, etc etc.. En dit staat door Trump plots heel onverwachts op het spel (gelukkig, ‘saved by the bell’) en het enige wapen wat ze er tegen hebben is propaganda middels het merendeel van de msm die ze in hun zak hebben. In de VS heb je FoxNews maar dat kunnen wij via de kabel niet ontvangen, althans ik niet.

   • Een belangrijk argument om goede vrienden met Iran te worden (ook voor Israel) is het feit dat ze mogelijk een kernmacht worden. De Saudi’s kunnen daar niet aan tippen.

    • Exact.
     De reden waarom de Iraanse minister van olie zo positief over Trump sprak is volgens zijn eigen zeggen omdat het een zakenman en geen politicus is, Trump is geen idealist (hoewel ik dat wel een beetje vreemd vond klinken uit de mond van een sjiiet, maar goed). Op ideologisch gebied zullen Iran en Israël heel moeilijk gemeenschappelijke grond vinden maar als ze het zakelijk benaderen en beide landen daardoor beter en veiliger worden dan schept dat natuurlijk gigantische mogelijkheden helemaal omdat Rusland participeert en Iran er dan echt bijhoort. Weet zeker dat heel veel landen stilletjes kotsbeu werden van de voormalige as > VS, EU, SA cq Golfstaten en 2e wereldlanden.

     Je zal wel merken dat ik zeer bezig en enthousiast ben over wat gebeurt maar het is nu d’r op of d’r onder, echt waar en dat zullen we vrij snel weten.

 3. Voorspelling, dit wordt de nieuwe as > de VS, Rusland, Israël en Iran. Iran staat positief tegenover Trump zoals ik verwachtte, Netanyahu heeft de Iraniërs onlangs via een videoboodschap toegesproken over vriendschap e.d.. Trump doet enkel 1 op 1 zaken met soevereine landen en kan dus geen zaken doen met de EU maar wel met Europese landen individueel, en hier ligt het keerpunt! De EU heeft een probleem maar Saoedi Arabië ook ivm deze as en dat gaan we merken want de EU (zoals Obama), de msm en met name cnn zitten tot aan hun oksels in de aars van SA. Met een wereld-info-oorlog als gevolg, die al gaande is.

 4. Fijn interview. Lekker langzaam en breed. Common sense , kennis en levenservaring. Heel leerzaam.
  Bedankt 🙂

 5. Een sterke analyse van professor Van Wolferen. Wat een verademing is Café Weltschmerz vergeleken met de bekende praatprogramma’s.
  President Obama was inderdaad een teleurstelling, de verwachtingen waren dan ook zelden zo hoog geweest. Helaas bleek hij ondanks zijn Nobelprijs voor de vrede toch vooral een oorlogspresident.
  Hopelijk komt er nu onder president Trump een einde aan dit tijdperk van regime change en neoconservatieve interventiepolitiek. Ook een stabiele en productieve relatie met Rusland zal beter zijn voor de vrede. Veel van haar aanhangers zullen zich het wel niet realiseren, maar dankzij Hillary’s verlies zijn we mogelijk een Derde Wereldoorlog ontsprongen.

  • Het laatste is in zekere zin jammer. Door precieze navigatie systemen gaan de eerste klaboem bommen niet op, ouderwets, steden, maar regelrecht op schuilplaatsen van hen die na afloop, ook ouderwets, stilte eisten. Neem 10 tsaar bommen op dezelfde plek. Dan word die schuilplaats iets waar je niet wil komen als overleven een wens is. Google op èèn bom, en bekijk het via Tube.

 6. liever druk om vrouwonvriendelijke moslims of om Bill Clinton die zijn eigen vrouw voor het oog van de wereld vernederde!
  Of om Hillary zelf die zo corrupt als de pest is en levensgevaarlijk voor de wereld is,en wat Bill betreft,bedoel ik niet die keer dat die poolse met zijn sigaar speelde maar bedoel ik eigenlijk zijn tripjes naar Jeffrey Epsteins pedofiel eiland.
  Dat eiland van de Heer Epstein waar minderjarige meisjes sexueel misbruikt werden!

 7. Mooi interview, 2 mannen die praten over de dingen zoals ze zijn in geen jaren op tv gezien!
  De media spelen een cruciale rol in het denken van de gewone man en Karel verteld ons dat de journalisten gewoon geprogrammeerd worden in Amerika en tegenwoordig niets meer voorstellen.
  Willem Oltmans vertelde dat ooit ook en werd toen door Sonja Barend weggezet als een leugenaar.
  Steeds meer mensen vinden een eigen waarheid en dat is wel het mooie van internet,het is alleen jammer dat er nog zulke grote groepen zijn die de reet van ongure kontgaten achter na lopen!
  Neem nou die vrouwenmars,wat een hypocrisie ten top is dat zeg! Bill clinton vernederde zijn eigen vrouw voor het oog van de wereld en de feministen zagen in hem een echte man,net als al die vrouwen die voor hillary kozen en totaal geen oog hadden voor haar daden,dat mens is zo corrupt als de pest en levensgevaarlijk,maar goed het belachelijkste vindt ik nog die vrouwen die in Amsterdam de straat op zijn gegaan……..maak je…

  • Vrouw soorten. Het is een dierentuin of mannetje Bill wat hen in beweging krijgt. Elke andere keuze kan, maar moet zeker een hobby hebben zoals alcohol of drugs gebruik. Dan gaat een Theresa instinct werken. Goed mannen hebben een neus voor het echte. Kijk wat aan hun arm hangt als hij voorbij komt. Dan begrijp je haar laatste hoop.

 8. Landelijk, de slaafsheid van Nederland gaat een andere mening krijgen. Wat gevolgen gaat hebben in partij politieke kringen. Neem de lokale media idioten met hun voorkeur, openlijk, en gesteund door pvda/vvd, staat op veel data schijf of stick. Dan is ouderwets diplomatiek buigen niet meer voldoende. Het kruipen voor olie religie hotemetoten en hun anti Israël leverde centjes maar geen respect op. In CDA kringen word vermoedelijk al stilzwijgend afstand gedaan van het links groen globaal gekonkel om u te laten betalen voor hun leefstijl. Want, goed, is dankzij hun. Slecht, allemaal uw fout. Deze knap staaltje psychopath gekte gaat op een eind lopen. Denk aan de niet herverkozen kale staart leider. Een schoolvoorbeeld van schip verlaten, op tijd.
  Met Hilary had het een glimlachend comeback geworden. Meneer Teflon moet een baan in de Ukraine beloofd zijn. Liegen en bedriegen is hun nationaal, en internationaal gewaardeerd, kenmerk.

 9. Het witte huis slaat terug:
  http://politiek.tpo.nl/2017/01/22/video-eerste-persconferentie-woordvoerder-donald-trump-is-schuld-media/

  Luister hoe het nieuws is gemanipuleerd de afgelopen dagen door de volkshaters, de MSM. Het Witte huis laat zien hoe u gemanipuleerd wordt door de MSM.

  Denk hieraan al u weer een kerkdienst volgt, het NOS journaal, het staatsevangelie die erin moet gaan als zoete koek.
  De woordvoerder zegt ook dat de MSM bezig is om de samenleving te verdelen. De MSM heeft Trump de oorlog verklaard, omdat hij tegen outsourcing is en kritiek heeft op de Islam, de schattige Godsdienst van de MSM.
  Trump krijgt geen eerlijke kans van de media.

 10. Trump krijgt geen kans. Net weer een stukje gelezen over kritiek uit silicon valley, dat wordt door de MSM klakkeloos overgenomen zonder erbij te vertellen dat er miljoenen banen ‘geoutsourced’ zijn. Ik schrijf dat tussen haakjes want kom je in Nederland op een ICT afdeling bij een gemiddelde bank, of ander groot bedrijf (Luchtvaart, IBM etc..) dan ziet het zwart zwart van de Indiërs. Ze doen het werk hier!! Dat komt omdat de werkgevers goedkope arbeidskrachten willen. Zo een werkgever gaat dineren met Rutte, pratend met een aardappel in zijn keel, en Rutte zet meteen zijn handtekening en de MSM houdt hierover zijn kaken op elkaar.
  Als je hier kritiek op hebt ben je volgens de gemiddelde MSM journalist, een rascist en fascist of erger, allemaal labels die Trump nu heeft.

  Trump wordt gehaat door de NOS, kijk maar naar hoe glunderend het NOS journaal keek toen zij verslag deden van die anti Trump demonstraties. Trump moet linksom of rechtsom kapot. De NOS is pas tevreden als meer…

  • Bij het NOS journaal kijk ik tegenwoordig naar het reetje van de dames en hun kledinglijn. Gisteren vroeg ik me af of ze door de hoofdredacteur uitgekozen waren vanwege hun hangreet en voorzien zijn van corrigerend ondergoed. Ik zal maar niet zeggen wat ik van de mannen denk.

 11. Altijd interessant om naar Café Weltschmerz te kijken, ik zet wel wat vraagtekens bij de zgn. false flag operaties door Karel genoemd, begrijp de hunkering naar kennis/inzicht bij Joost.

 12. Een mooi ander geluid, maar ik vond het wel een beetje lang en traag.
  Ik weet niet hoe het met de 93 jarige kissinger is, maar om die nu nog van stal te halen zal ook wat geduld vragen tijdens overleg.
  Verder alleen maar belachelijk commentaar gezien op onze Nederlandse TV zenders die werkelijk geen idee hebben wat er speelt of wie Trump is.
  Die koppen bij DWDD nog gezien? Over zure rancune gesproken. Het was Melkert tegen Fortuyn. Ik hoop in Maart precies dezelfde gezichten te zien.
  Kostelijk…

  • DWDD, dan denk ik aan Peter Kee, die niet aan tafel zit maar wel een rol op de achtergrond speelt, die man zou eens gefileerd moeten worden. Degenen, die die rotzooi van ahumm inhoud voorzien ook bij Pauw zijn interessante personen, op Vara niveau dan weer wel. De hysterie gisteren bij die vrouwenmarsen, die we nu zien zou je zo maar ook bij de NPO kunnen waarnemen tijdens hun redactievergaderingen. Probeer daar maar eens een afwijkende mening te hebben, Karel had het overigens tijdens jullie gesprek al over dit type non journalist. En dat allemaal door een zgn. lidmaatschap via een omroepblaadje.

 13. Trump is zakenman en gezien zijn karakter, geen woorden maar daden.
  Het gesprek ging hoofdzakelijk over machtspolitiek op wereldschaal waar de economische macht minstens zo belangrijk is als militaire macht.
  De insteek voor Trump is wat hij zegt. De VS op nummer 1. dat betekent vooral veel aandacht voor het binnenland waaraan hij zijn presidentschap aan te danken heeft. Infrastructuur en banen creëren. Waar hij zelf natuurlijk het meeste verstand van heeft voor de middel en lower class. De veteranen die aan hun lot overgelaten worden. Met banen genereer je positivisme. Maak amerika groot is dan al gelukt. Voor de burger is buitenlandse politiek totaal niet interessant. Gewoon eten, een huis en een baan. Eerst het eten en dan de moraal. Dit hoort iedere leider te begrijpen. China doet zelf het meest aan protectionisme. Vrijhandel is mooi zolang China maar gesloten blijft. Dit is veel te makkelijk geaccepteerd. de Islam is pas groot geworden NA het oppompen van de olie (door het…

  • de Islam is pas groot geworden NA het oppompen van de olie (door het westen) waardoor er geld en macht in de islam is gepompt. De islam was niets meer voor die tijd. De olie heeft de vijand groot gemaakt. De belangrijkste vijand. Niet Poetin of China. De islam. Jammer dat daar niet over gesproken werd. Maar met islam fundamentalisme hebben China, Rusland, en de VS een gezamenlijke vijand. Dat is het belangrijkste probleem op deze wereld. Helaas is de CIA net als de klimaatallarmisten gebaad bij problemen die ze desgewenst overdrijven of gewoon verzinnen. De neocons willen de wereld hun wil opleggen door overal vijanden te zien vooral Rusland. Het is aan de realist en pragmaticus Trump om daar de bezem door te halen. Ook al is de man 70 er is iets aan die man waarvan ik denk dat hij een van de weinigen is die het zou kunnen lukken. Als hij het belangrijk genoeg vindt en de kracht heeft om ook op dat speelveld de interne strijd aan te gaan. maar eerst banen, banen en banen voor het…

   • maar eerst banen, banen en banen voor het vliegwiel effect en het momentum van positivisme op gang brengen..

 14. Al die mensen die demonstreren zijn in de propaganda praatjes en gedemoniseer gestapt van bijna de hele MSM, Washington post en New York times en CNN in het bijzonder. Leugenaars..
  En dat terwijl al die bloedige oorlogen van de afgelopen jaren toch te danken zijn aan voorgangers van Trump die hun gang mochten gaan van de MSM die alles goedpraatte.Nee, volgens de MSM is Putin de grote duivel. terwijl die juist de rotzooi aan het opruimen is en zo voorkomt dat de laatste Christen wordt vermoord, maar op Chistenen heeft de MSM het nooit zo gehad, wel de Islam, dat is een schattige Godsdienst.

  En dan die miljoenen banen de verloren zijn gegaan door outsourcing. De voorgangers van Trump kwamen ermee weg. De MSM heeft gejuicht in Davos. Meer, meer, meer migranten, miljoenen meer. Gelukkig zijn er ook nieuwsbronnen die de aankomende ramp wel verslaan met zorg en kritiek.
  Trump is een heel klein flakkerend lichtje, maar dat lichtje zal en moet gedoofd worden, als het aan de media ligt.

 15. Zit naar de “vrouwenmarsen” te kijken en de hoeveelheid demonstranten is schrikbarend. Het vreemde is, als vrouwen zich achtergesteld voelen dan moeten ze de vorige presidenten aanklagen, die hebben daar dan schuld aan want Trump moet nog beginnen. M.a.w. dit is een hele vreemde situatie en heeft geheid met de ‘deep state’ te maken. Neemt niet weg dat héél veel mensen op de been zijn en ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen want Trump kan dit niet negeren. Ik hoop dat hij die mensen gaat toespreken. Spannend.

  • Inderdaad absurd. Linkse vrouwen lopen nu al te hoop tegen Trump hoewel de man nog niet 1 dag president is. Dit soort vrouwen loopt nooit tegen de islam te protesteren, maar koestert deze zelfs. Er is geen touw aan vast te knopen, maar het heet dus wel politieke correctheid. Het is vooral vals, heel vals, sentiment.

   • merkwaardig dat er geen demonstratie is tegen de echte vrouwenonderdrukkers. De Arabische landen met hun heilige islam wat alles wat vrouw is een tweederangsburger maken.
    In de VS hebben net zo veel vrouwen gestemd voor Trump dan mannen. Niet verwonderlijk omdat ze beiden hetzelfde willen. Een baan en toekomstperspectief. In alle vergeten staten hebben ze Trump MP gemaakt. Dit zal hij niet vergeten in tegenstelling tot de gangbare elite die nu mooi buitenspel staat. De rancune en onverdraagzaamheid van Links is weer spreekwoordelijk groot. Sneu dom volk…

  • Hillary Clinton als de grote parelkettingfeminist. Haar verkiezingscampagne en de Clinton Foundation gesponsord door gekend vrouwvriendelijke staten als SA en Quatar. Dat komt er van als je met je pussy gaat denken.

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2017/01/de_beelden_antitrump_wijvenmar.html#comments

 16. Ik verwacht dat het Trump presidentschap met name een periode van stilstand wordt. Niet dat dit altijd slecht hoeft te zijn .
  – Ik verwacht bijvoorbeeld dat er niet veel vrije handelsverdragen (zoals TTIP) meer afgesloten worden. Op zich lijkt me dit wenselijk want het is tijd om eens grondig uit te zoeken wat de consequenties zijn van dit soort akkoorden. Altijd is door de elite verteld dat dat iedereen hiervan zou profiteren, maar dit lijkt niet het geval te zijn.
  – De economische globalisering kan Trump echter niet meer helemaal terugdraaien. Daarvoor is de globalisering al te ver gevorderd. Wellicht worden Amerikaanse bedrijven terughoudender nieuwe activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Maar de banen die weg zijn komen echt niet meer terug.
  – De Mexicaanse muur zal Trump wel bouwen . Daar kan hij niet meer onderuit. Daarmee neemt het internationale migratie debat een nieuwe (en mijn inziens goede) wending. Migratie kan niet zonder enige vorm van controle.
  – Trump…

  • Vervolg:
   – Trump zal daarnaast investeren in infrastructuur in de VS zelf. Zoals bruggen enzo. En dat is ook hard nodig.
   – Wat de NAVO betreft verwacht ik dat hij Europese landen onder druk wil zetten om meer te betalen. En op zich heeft hij hier wel een punt daar de meeste Europese landen de 2% defensie uitgaven van het BNP bij lange na niet halen.
   – Voor de rest verwacht ik niet dat hij helemaal zal breken met Europa. Hij zal zijn peilen met name richten op Mexico en China.
   – De VS blijft onder Trump een zwaar verdeeld land. Die mensen die en hekel aan hem hebben gaan hun mening echt niet meer veranderen de komende jaren.
   – Als Trump in het buitenland op staatsbezoek gaat verwacht ik grot demonstraties en protesten van (linkse) actie voerders.
   – Voor de rest verwacht ik dat Trump de komende jaren vooral ruzie zal hebben met de media en zal ruzien met critici op Twitter.Regelamtig zal Trump een omstreden uitspraak doen waar de media vol op duikt en die voor wat oproer zorgt.

 17. Bedankt mijnheer Niemoller en Van Wolferen

 18. Zeer interessant college over buitenlandpolitiek en belangen. Lang geleden dat ik naar een deskundige heb geluisterd die is uitgenodigd voor zijn deskundigheid ipv zijn linkse ideologie. Wel één klein kanttekeningtje: ik geloof niet dat de Boston bombing en Charlie Hebdo false flag-operaties zijn, zoals hij op het eind terloops lijkt ze suggereren. Moslimterrorisme is gewoon een realiteit van alledag. Verder geen speld tussen zijn verhaal te krijgen.

 19. Goed gesprek.
  Miste wel de groeiende invloed van de Golfstaten dmv de soennitische islam dankzij de VS, want daar ligt een opening voor betere banden met het sjiietische Iran.
  Ik voorzie geen grote problemen met China, Trump heeft China zelfs geprezen voor het gebruikmaken van de steekjes die de VS liet vallen en wil daar enkel een einde aan maken door bv de invoerbelasting te verhogen, daar zal China niet blij mee zijn maar de VS betaalt de hoofdprijs als het naar China wil exporteren. Daar gaat dus geen oorlog om gevoerd worden, China zal eerder het belang van de VS bevestigd krijgen.

  Ben altijd overtuigd geweest dat 911 een lihop was en heb daar veel over gediscussieerd maar ben onderhand tot de conclusie gekomen dat het nu te laat is om daar opnieuw onderzoek naar te doen, het zal meer schade aanrichten dan goed doen, de invasies hebben allang plaatsgevonden.

  Trump is oa serieus te nemen omdat wanneer hij faalt het merk van z’n familiebedrijf Trump – wat ‘m alles is -…

  • … onherstelbaar beschadigd zal zijn.

   • Oké… wat China betreft, er spelen idd wel wat zaken in de Chinese zee, dat was me even ontschoten. Maar goed, volgens mij ligt in die kwestie de bal wel bij China en dan is het de vraag of China trek in oorlog heeft met de VS. Denk het niet.

    Dit vind ik sowieso leuke en interessante onderwerpen en gesprekken, juist omdat het op voorhand koffiedik kijken is.

    Bedankt voor dit gesprek @Joost.

Reacties gesloten.

Theme by Anders NorénUp ↑