‘Kijk achter de hysterie.’ Karel van Wolferen over Trump. Interview. Video

Eerder interviewde ik Karel van Wolferen over het grote omslagmoment dat met het presidentschap van Trump werd ingezet. Dat interview werd zeer goed bekeken. In dit tweede interview gaat hoogleraar en journalist Van Wolferen dieper in op de achtergronden bij de georganiseerde hysterie rondom Trump. Ook tast Van Wolferen af in hoeverre Trump opgewassen zal zijn tegen de Deep State, het grote krachtenveld van geheime diensten, militair industrieel complex en de financiële wereld. Van Wolferen is sceptisch over wat president Trump hier teweeg kan brengen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

41 reacties

 1. Met van Wolferen is het altijd een beetje “hit and miss”. Beetje als Joost: geniale diep analyses afwisselend met zeer ongeloofwaardige statements. Bijvoorbeeld hoe Karel 9-11 noemde en de mogelijkheid dat Trump een nieuw onderzoek zou kunnen afdwingen. Echt helemaal nergens op gebaseerd natuurlijk . Karel zegt dat omdat hij zelf nog een paar belegen 9-11 theorieën heeft liggen zeker.

  Maar goed dat is één puntje. Merendeel was wel goed hoewel niet origineel. Vragen stellen is toch iets anders dan echt nieuwe informatie of nieuwe inzichten introduceren. Door het met actualiteiten te combineren was het gesprek toch wel weer relevant.

  Hopelijk nog een vervolg!

 2. Interessant gesprek! Toch wat opmerkingen:
  De Amerikaanse wapenexport was in 2014 slechts 36 miljard dollar, 2% van haar economie. Mag je dan wel stellen dat de Amerikaanse economie niet zonder haar wapenindustrie kan? Ik denk dat het tegendeel waar is en dat je die wapenindustrie beter als een grote parasiet kan zien, die concurreert met de Amerikaanse middenklasse om de schaarse middelen.

  Globalisten lijken te bestaan uit linkse Trotskisten en rechtse corporatisten. Is dit wel een stabiele coalitie? Moet deze oppositie tegen Trump niet uit elkaar vallen?

  Over de beurs: prijzen van aandelen gingen omhoog maar de prijzen van obligaties gingen omlaag, waarmee de rentes stegen. De obligatiemarkt is vele malen groter dan de aandelenmarkt dus ik denk dat het saldo eerder negatief is. Overigens zou ik adviseren er nog niet teveel in te zien.

  Is het mogelijk om uit te leggen waarom de Nederlandse oude media volledig gleichgeschaltet zijn geraakt, inclusief De Correspondent en FtM…

  • Parasiet, dat zie je helemaal verkeerd, in NATO ogen.
   Maar toch, al weer vele jaren geleden, ik denk voor Blair het hoofd BBC verving, omdat die BBC de onzin van de 45 min Saddam WMD’s aan de kaak had gesteld, bracht die BBC een reportage over demonstratie van nieuwe modellen VS tanks in Egypte.
   Een Egyptische journaliste zei, vertaald ‘ze pakken onze olie, en dwingen on hun nutteloze olie te kopen’.
   De VS moet toch ergens de olie mee betalen ?

  • De Amerikaanse economie kan niet zonder oorlog, want ze hebben “slechts” de wereld reserve munt, die in de eerste plaats door het Amerikaanse leger beschermd wordt, en niet door economische feiten. Hoe kan het dat een land met een chronisch handelstekort en een dramatische schuldenlast de enige overgebleven supermacht is? De vraag naar de dollar moet beschermd worden, en wanneer het steeds duidelijker wordt dat dat in de toekomst steeds moeilijker via de oliehandel kan, dan maar brandstichten zonder ophouden.

 3. Dick, bij de Guardian even doorklikken:
  “As a person who sees a very strong connection between Chinese domestic politics and its foreign policy, I see the Trump statements as resonating through Chinese foreign policy in a way that could really be dangerous,” said Shirk, the author of China: Fragile Superpower

 4. Wat hij naar mijn mening vooral geconcretiseerd heeft is de weerstand tegen hem.
  Verder zie ik nog niets, behalve het Chinese dreigement, natuurlijk.

 5. Ik had veel liever een concrete analyse willen horen over de maatregelen welke Trump die eerste 10 dagen heeft genomen. En dan door mensen die daar enige tijd aan kunnen besteden.
  Hier in het kort mijn lijst:
  The Wall
  90 days ban for 7 Muslim countries
  120 days ban for refugees
  Stop funding santuary cities
  Lifetime ban for lobbyists
  JSF deal revised
  2 Pipe lines projects reopened
  Within 30 days a plan to stop ISIS.
  Stopzetten van allerlei handelsakkoorden.
  Obamacare aanpakken

  Plus nog talrijke activiteiten achter de schermen waar we nog geen weet van hebben. Natuurlijk zijn vele van deze maatregelen onderhevig aan lange processen voordat ze geconcretiseerd zijn.
  Het mag vooral overduidelijk zijn dat de man echt van plan is om datgene te doen wat hij beloofd heeft.
  En wat had zijn voorganger allemaal in zijn 10 dagenbereikt?
  Hij had de nominatie voor de Nobel Vredesprijs binnen!

 6. De heer van Wolferen twijfelt aan de liefde van Trump voor de Amerikaanse arbeiders. Tuurlijk houdt Trump niet van de Amerikaans arbeiders want hij kent ze niet persoonlijk maar begrijpt dat zonder die mensen helemaal niets van de VS overblijft, het heeft met zelfbehoud te maken en vanuit dat standpunt gezien houdt hij van ze. Ook het volgende mis ik in de gesprekken; met Hillary zou de westerse wereld zoals we dat kennen definitief verleden tijd zijn, Trump probeert daar een stokje voor te steken en daar zijn de globalisten helemaal niet blij mee vandaar de wereldwijde hetze. Trump strijdt voor behoud van het westen, zo zie ik het. Dat hij in zee gaat met bv Goldman Sachs daar ben ik ook niet enthousiast over maar met wie had hij dan in zee moeten gaan en in wat verschillen die met Goldman Sachs? Zolang Trump ze kan beteugelen moet het mogelijk zijn en de tijd zal leren of hij een goede rodeo cowboy is. Verdwijnt Trump dan verdwijnt de westerse wereld zoals we die kennen. En btw,…

  • … terrorisme is heel goed te bestrijden en te winnen maar dan moet de ideologie en groep waaruit het terrorisme voortkomt benoemd en als dusdanig bestreden worden.

   • Behalve de Tamils, die zo’n beetje vernietigd zijn, kun je me eens zeggen welke terroristen groepering ooit verslagen is ?

    • Gilles is hier op zoek naar gratis geschiedenis lessen.
     De Rotte Armee Fraction.

     Maar, heb jij nog iets zinnigs te zeggen of ga jij alleen onze tijd zitten verdoen met de onzin die jij verwacht dat Trump zijn presidentsschap de wereld zal brengen?
     Want echt niemand is geinteresseerd in wat jij of ik denken te kunnen verwachten, behalve dan als jij of ik over een Palanthier beschikken om in de toekomst te kunnen kijken.

     • Je kunt nu bij Joop.nl lezen dat China Trump waarschuwt dat oorlog met China niet goed zal aflopen.

     • “Je kunt nu bij Joop.nl lezen dat China Trump waarschuwt dat oorlog met China niet goed zal aflopen”

      En joop krijgt het persoonlijk ingefluisterd door de aartsengel gabriël dus dan moet je het heel serieus nemen en nu moet jij je ook nog onderwerpen aan die gele supremacisten > termen waar ze op joop zo graag mee smijten, oké enkel in combinatie met het woord ‘witte’ maar dat komt omdat het bij joop ongelofelijke racisten zijn.

      Btw, er staat dat de verhoudingen de aflopen jaren verslechterd zijn en Trump zit er pas twee weken.

   • Dick Terrorisme is georganiseerd en goed betaald Snap dat toch

   • Dacht jij echt dat ZIJ het terrorisme gaan bestrijden Ze sturen er wapens en adviseurs heen Zo naïef Dick
    Wilders wordt financieel gesteund door Israel en wie zal DENK steunen denk je Dick ? probeer het eens Dick?

  • Trump kent wel arbeiders, niet de fabriek arbeiders maar de bouwvakkers. Hij ging altijd kijken naar zijn bouwprojecten en kent de aannemers en hun werknemers. Hij heeft zelfs een vrouwelijke aannemer een opdracht geven voor een groot project. Zonder de bouwvakkers, die vaklui zijn, zou er weinig van zijn hotels terecht gekomen zijn. Hij is geen ex-advocaat die gewend is om in een kantoor te werken maar iemand die hotels bouwt en golfbanen aanlegt. Een groot verschil.

   • Ik vrees dat Trump alleen strijdt voor het grote ego van Trump, hij gaat de VS redden, en wordt er zelf niet slechter van.
    Of zijn kiezers t.z;t. ook menen gered te zijn, ik moet het nog zien.
    China waarschuwt Trump nu voor oorlog.

 7. Een heel interessant interview.
  Genuanceerd en zonder de hysterie die we tegenwoordig zo vaak zien.
  We live in interesting times ….

  • Right Alice. Het is zeker een interessante tijd. Wie controleert Wie heerst “Full spectrum Dominance”

 8. Heb het tot 42 min. met een pijn en moeite volgehouden, was het niet Trump dan was het Hillary geweest. Ben je pro Hillary dan begrijp ik dat het glas leeg of halfleeg is met Trump maar ben je niet pro Hillary geef Trump de eerste 100 dagen dan iig het voordeel van twijfel want tot dan blijft het sowieso koffiedik kijken. Alleen al het feit dat Trump wereldwijd de msm tegen zich heeft stemt mij positief. Tuurlijk, de kans dat hij faalt is groter dan dat hij slaagt want welke president is überhaupt ooit geslaagd.

  Wat ik bv opvallend vind is dat isis nog steeds geen video gemaakt heeft waarin Trump wordt toegesproken zoals Obama werd toegesproken terwijl het bij Trump veen logischer zou zijn.

  Heb geen flauw idee waar dit gesprek op aanstuurt, ja het is één grote puinhoop maar dat wisten we allang, vertel iets wat ik niet weet.

  • De wereld was misschien nog nooit zo’n puinhoop als nu.
   Tot 1990 was het allemaal duidelijk, het goede westen tegenover de vreselijke USSR.
   Daar klopte niets van, maar het gaf duidelijkheid.
   Sindsdien werd het snel verwarder, ik denk dat globalisatie en doorgaand westers neokolonialisme, tot die globalisatie reken ik ook de EU, plus de migratiestromen complete verwarring hebben veroorzaakt.
   Niet voor niets wordt de vergelijking getroffen met de tijd van de Weimar Republiek, die Churchill een grote vergissing vond, hij had de Duitse keizer willen handhaven.
   De VS was midden 1945 zo verstandig de Japanse te handhaven.

  • Ik heb het nog geen 10 minuten volgehouden. In plaats van te analyseren wat Trump in 10 dagen heeft gedaan, ging de heer van Wolferen vooral zitten speculeren op wat Trump gaat doen, inclusief een warige verhaal over tolwegen, om na een paar minuten toe te geven dat hij dat nog niet zeker weet.
   Misschien dat het daarna wel zinnig werd maar dan ben ik allang afgehaakt. Het klinkt mij namelijk in oren zoals de meeste Republikeinse partijbonzen maanden voor de verkiezingen over Trump hebben geroepen, namelijk het gaat niet werken. Hij krijgt het niet voor elkaar. De muur komt er niet. Illegalen het land uit: kan niet. etc. etc. Dit is een bekend geluid, zelfs vanuit conservatieve hoek.

  • “Heb het tot 42 min. met een pijn en moeite volgehouden”

   Heb de laatste 15 minuten toch maar uitgekeken en hoorde @Joost in dat stukje zeggen er ook niet echt vrolijk van te worden en hoopt volgende keer positief nieuws te kunnen melden. @Joost, ‘nee’ heb je en ‘ja’ kan je krijgen dus laten we positief zijn en Trump vooralsnog het voordeel van de twijfel geven als zijnde de nieuwe redder 🙂

   @Joost en @van Wolferen uiteraard bedankt voor dit gesprek hoewel ik er in eerste instantie een beetje depri van werd, maar nu gaat het gelukkig weer ;-p

  • Sorry Dick Je bent goed met punten en komma’s.
   Er zijn zinnige dingen gezegd Het is aan een ieder om daar op “zijn niveau” iets van te vinden of misschien meer onderzoek naar te doen. Zijn wij niet allemaal afhankelijk van onze gidsen? Ik merk dat velen na de tweede minuut al hun concentratie verloren.
   Wij hebben genoten. Wij hebben nog veel naslagwerk te verrichten.

 9. Ik ben ook sceptisch.
  Kennedy dacht ook iets te vertellen te hebben, hij werd vermoord.
  Of er nog iemand is die gelooft dat Lee Harvy Oswald op z’n eentje handelde, ik vraag me het af.
  In een vorig verhaal noemde Wolferen Franklin Roosevelt als zelfstandig handelend president.
  Dat viel me tegen van een toch meestal goed geïnformeerd iemand.
  Maar inderdaad, je moet een hele serie boeken over en rondom Roosevelt lezen om een ander beeld te krijgen.
  Wat Wolferen kennelijk ook niet weet zijn de duistere omstandigheden rond Roosevelt’s dood, bij Kennedy was een overhaaste autopsie met een menigte hotemetoten er bij, Roosevelt werd haastig gecremeerd, het VS volk heeft nooit geweten dat in de kist alleen een urn met as stond.
  Stalin verwonderde zich er over dat Roosevelt niet opgebaard werd.
  Of Trump ook ten onder zal gaan, door een ongeluk, vliegtuig het meest effectief, ik vraag het me af.
  Maar of hij door opstand en zo ten onder zal gaan, zie de link, dat lijkt me niet…

 10. Laten we nooit vergeten dat alle kritiek op Trump al losbarstte toen de man nog niet eens aan het bewind was. Het zijn linkse groepen die vrezen dat hun macht (die ze inmiddels voor vanzelfsprekend hadden voorgesteld) nu een echte knak kan krijgen. Het einde van de vanzelfsprekendheid van het linkse bizarre dankwereldje is een verademing. Het voornaamste nadeel van Trump is, dat de zwarte linkse fascisten ut hun holen kruipen en werkelijk alles hun connecties inzetten de man Trump aan te vallen. Die krachten zijn enorm en enorm gesettled. Trump moet een titanenstrijd voeren. Ook zijn aanhangers twijfelen, en dan vooral vanwege de linkse (soms gewelddadige) krachten die nu loskomen.
  Ik zag bij de Hollandse demonstratie tegen Trump, Palestijnse vlaggen. Kijk, dan weet je dus welk tuig zich schaart tegen Trump.
  De krachten die nu loskomen, zijn dezelfde krachten die Fortuyn vermoordden.

  • Ik hoop dat Trump stand weet te houden.

  • Wat is er tuig aan de Palestijnen ?
   Moeten die berusten in van huis en haard verjaagd te zijn, en van alles beroofd ?
   Wat betreft Trump, hij is niet snugger, lijkt me.
   Niet in staat in te zien wat Anatol Lieven al vlak na 11 sept in de Guardian schreef: ‘dat het westen wel moet geloven dat het terrorisme voortkomt uit de Islam, als het westen dat geloof stopt moeten gerechtvaardigde grieven van Moslims tegen Israel en VS onder ogen worden gezien’.
   Sinds 11 sept 2001 werd het alleen maar erger, Afghanistan, Irak, Libië, Syrië.

   • Uw complotten zijn absurd. Ik neem u nauwelijks nog serieus.

   • Alles is er tuig aan de Palestijnen. En als je dat nog niet weet, heb je nog een hele lange weg te gaan. Palestijnen werden net zo min verjaagd, als de meeste “vluchtelingen” echt op de vlucht voor de oorlog zijn.
    Palestijnen worden niet beroofd, de Gaza valt en staat met giften en subsidies. de enige industrie daar is terrorisme.
    Iemand die Trump niet snugger vindt kan niet anders dan een paar steken los hebben.
    De grieven van Moslims stamt uit de tijd dat zij Europa uit geslagen zijn, te beginnen in Portugal. De Iberische schiereiland werd in 711 (land voor de kruistochten dus) veroverd door Moslims. in 1249 werden zij in Portugal definitief verslagen. In Spanje in 1492 en in Wenen in 1683.
    De Moslim wereld is haatdragend en heeft deze verliezen nooit willen accepteren.
    Dus wat zijn volgens u hun gerechtvaardigde grieven?
    De huidige situatie in Noord Afrika is ontstaan doordaat Obama de Moslim Broederschap aan de macht heeft willen helpen

    • Het is niet de moeite waard iemand die zoveel onzin uitkraamt te proberen te overtuigen.

    • Daar gaat dit toch niet over

    • Palestijnen Zijn door de Joodse Zionisten van hun Land beroofd en er is genocide door ze gepleegd.
     Het fabeltje dat God Palestina aan de Joden schonk was de grootse leugen van heel de Wereld.
     Ook zijn de Joden overal weggetrapt zoals in Portugal en England enz.
     Overal waar de Jood gaat,neemt hij de dood met zich mee.

  • Arjan,je hebt volgens mij weinig begrepen van dit interview!
   Het gaat helemaal niet om links het gaat om veel grotere machten,zoals de macht van de CIA of die van de corporaties!
   Mensen die denken dat Links macht heeft in Amerika weten waarschijnlijk niet dat Amerika een kapitalistische samenleving is.
   Jij bent waarschijnlijk zo,n figuur die denkt dat CNN links is!

   • Amerika is lange tijd tamelijk immuun gebleken voor het socialisme. Dat is echter veranderd; de leer schiet ook daar steeds meer wortel. Obama voerde een linkse agenda uit. Wellicht verlaten ook daar steeds meer mensen de kerken en menen zijn in het socialisme een nieuw moreel richtsnoer te kunnen vinden; hoewel die leer voornamelijk op diefstal is gebaseerd.

    • Vandaar dat Trump af wil van het politiek correcte (= links). Omdat het zich ook daar ernstig verspreidt.

    • Wat ben jij toch een onwetend persoon,Obama voerde helemaal geen links beleid omdat die altijd mooie woordjes had wilt dat nog niet zeggen dat ie een links beleid voerde,een hoop dingen die Trump doet deed Obama ook al,alleen deed Obama dat met een vriendelijk gezicht!
     Ook Obama zette illegalen uit,Obama voerde velen oorlogen en Obama was een loopjongen van het bedrijfsleven,dus wat nou links!
     Jij geloofd echt in sprookjes als¨Wij zijn rechts en wij pakken de linkse kerk aan¨ met je politiek correcte (=links)!

     • Obama was/is een internationaal socialist en aangezien nagenoeg de gehele msm internationaal socialistisch is werden van al die zaken die je aanhaalt geen punt gemaakt zolang het globalisatie proces maar doorgezet werd. Nu de internationaal socialisten hun ideaal (en/of hun big business) verloren zien gaan dankzij Trump noemen ze dezelfde acties plots racistisch, fascistisch, extreem-rechts, etc.. Daarmee laten de internationaal socialisten hun ware hypocriete en zéér enge gezicht zien, het zijn nationaal socialisten 2.0. en per definitie wijn drinkende waterpredikers.

     • Al chemtrails gespot vandaag?
      Overigens schrijft men ‘jij gelooft’ (met een ‘t’).
      En inderdaad is ‘politiek correct’ links. Het is een cynische verwijzing naar het communisme, waarbij alleen links denken het correcte denken was.

Reacties gesloten.

Theme by Anders NorénUp ↑