‘U bent racist.’ In debat met hoogleraar Fennema. Video.

Door Joost Niemöller

In een interview met Het Parool noemde emeritus hoogleraar Meindert Fennema mij een racist. Ik ging met Fennema in debat. Wat is een racist? Bestaan rassen? Mag je daarover überhaupt wel spreken?

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

18 reacties

 1. Dank voor dit boeiende interview. Had wat mij betreft nog wel een uur of meer mogen doorgaan. Het kan overigens geen kwaad wanneer de heer Fennema een volgende keer even tot tien telt voor hij aan iemand het woord ‘racist’ kleeft, zeker gezien het gebrek aan diepgang bij de oude media en langopgeleide teletubbies.

 2. Jullie hebben een probleem daar in nederlandje.Telkens wanneer ik een nederlandse site open wordt ik overstelpt met islam en ras problemen.Woon na dik 40 jaren gevaren te hebben alweer 34 jr in Brasil tussen witte zwarte en bruine mensen en heb daar geen problemen mee.De vrouwe is ook een nazaat van onvrijwillige africaanse emigranten.Mischien ben ik wat naief want bemoei me niet zo met de buurt.

  • Haha fantastisch Mart,ik ben zelf een paar keer in Brazilie geweest op vakantie en ik begrijp je helemaal,ik heb zelf een huisje in spanje maar woon op dit moment nog in Nederland in Schiedam,de bedoeling is dat we over een paar jaar voorgoed in Spanje gaan wonen.
   Het klopt wat je zegt,in Brazilie zijn ze totaal niet bezig met moslims alhoewel je daar ook Moslims hebt (niet zoveel maar toch).
   Ik heb net nog gereageerd op een artikel over moslims maar nu ik jouw reactie hebt gelezen denk ik in ene waar ben ik nou helemaal mee bezig,een beetje mezelf druk maken over moslims.
   Het is grappig want in Spanje zijn de mensen ook niet zo met moslims bezig ondanks die aanslagen van afgelopen dagen,ik denk dat we ons zelf een beetje verloren zijn in Nederland,het wordt tijd dat we weer een beetje gaan leven en ons niet druk maken om van alles,we kunnen het toch niet veranderen,bedankt voor de eyeopener.

 3. Het apart beoordelen van iemand op zijn afkomst, of op bevolkingsgroep en/of ras, valt volgens de huidige maatstaven onder racisme vrees ik. Zie de veroordeling van Wilders met zijn minder, minder uitspraak. Laat staan dat je IQ metingen gaat doen met alleen negers als doelgroep. Buitengewoon racistisch volgens de huidige maatstaven. Je gaat tenslotte ook niet het IQ van de Nederlander met een Belg vergelijken. Wat mij trouwens doet denken aan een klein grapje van vroeger: Wat valt je op als je een een Belg naast een varken zet. Antwoord: De intelligente blik in de ogen van het varken. Oeps, zéér racistisch natuurlijk! Welnu, of Joost een racist is of niet, weet hij zelf het beste. Maar ik vrees dat de definitie hem wel insluit.

 4. Fennema zou moeten begrijpen dat het begrip racisme vooral een witte kleur heeft. Neem omstreeks 1930 vorige eeuw. Een Drentse textiel fabriek directeur. Hij tekende, met een krijtje, een medaille, op de overal van zijn beste week werkers. Stand was de naam wat Europa in 1940/45 bracht. Nederland had drie rangen. De knecht, ambachtsman, en de ambtenaar. Een gok, Fennema stamt af van de laatste.
  Eerbied en respect is hun kenmerk. Haal zijn vernislaag weg en er is niets. Wat overblijft is gejammer zonder grenzen. Het kenmerk van IQ bezitters discussies.

 5. Ok nu wil ik me echt even tot Joost richten,allereerst heb ik respect voor U en waarschijnlijk heeft U ook een hoger IQ dat zelfde geldt trouwens ook voor die hoogleraar maar het valt me vaak op dat hoogopgeleide mensen ontzettend weinig weten over het echte leven en soms ook echt wereldvreemd kunnen zijn.
  Ik ben niet bijzonder hoog geschoold en maak vaak schrijffouten,maar je kan dingen leren en weten zonder daar voor gestudeerd te hebbeof een hoog IQ te hebben,ik zal een voorbeeld geven.
  Volgens de geschiedenis boeken zijn Indianen een Amerikaans ras dat bijna uitgestorven is en wetenschapers vragen zich af of de Indianen mischien van de Aziaten afstammen,wel door heel logisch te denken kan je het antwoord leren daar waar de westerse wetenschapers nog geen antwoord op hebben.
  Zoals je weet ligt tussen Alaska en Siberia de Beringzee die vaak bevroren is, naar aller waarschijnlijkheid zijn Russische/Chinese/Mongoolse nomaden ooit die Beringzee overgetrokken naar Amerika,dat…

  • …..verklaard ook waarom die Indianen zo goed paard konden rijden nog voordat de blanken paarden exporteerde naar Amerika,ze stamden namelijk af van de steppevolkeren die trouwens ook in Joerts woonden (een soort van Indianentent).
   Deze wetenschap leer je niet op de universiteiten maar door een soort van oerbesef.
   In het interview stel je jezelf een hele goede vraag namelijk hoe het komt dat zoveel Joden de nobelprijs wonnen maar Chinezen bijna nooit terwijl beide volkeren een hoog IQ hebben wel dit heeft te maken met cultuur en wel de westerse cultuur!
   Er bestaat een filosofie dat China de nieuwe wereldmacht wordt en ik ben er heilig van overtuigd dat China de nieuwe wereldmacht wordt en eigenlijk altijd al is geweest,de westerse geschiedenis is eigenlijk niet ouder dan 2 duizend jaar want daarvoor stelde Europa eigenlijk niets voor,terwijl China al 5 duizend jaar geleden een hoogstaande cultuur hadden.
   De blanke mens stamt af van de Kaukasiers vandaar dat de Amerikanen ook de…

   • ….de term Caucasian gebruiken als ze een blanke willen aanduiden.
    Hetzelfde geldt voor de Christelijke religie,dit is een religie die uit het Midden Oosten is gekomen want daarvoor waren de Europeanen heidens.vrijwel de gehele westerse beschaving is ontstaan in het Midden Oosten en het waren de Joden die deze beschaving exporteerden naar Europa,zonder deze Joden leefden de Europeanen nog als nomaden.
    De blanke Europeaan heeft dus geleerd van het Joodse volk of gekopieerd zoals de Chinezen volgens jouw ook alles kopieren,en nu komt die,het Joodse wezen of het Joodse volk heeft haar pijlen nu gericht op Azie en ze zijn tot de conlusie gekomen dat Azie het nieuwe centrum van de wereld is omdat de Aziaten snellere en betere leerlingen zijn en geloof me nu dat Azie het nieuwe centrum wordt nu zal je zien dat de geschreven geschiedenis Aziatisch zal worden en dat betekent dat we in de nabije toekomst Chinees zullen gaan leren praten,naar Chinese muziek zullen gaan luisteren dat we…

    • ….Chinese voetbalcubs zullen gaan aanmoedigen,dat we in electrische Chinese auto,s zullen gaan rijden,ons zullen gaan verdiepen in Chinese filosofen en tenslotte zullen we ook steeds meer voor een Chinese baas gaan werken.
     Ik weet dat het vanuit een westers oogpunt absurd klinkt maar de wereldorde zal zich gaan herstellen en China zal weer gewoon de wereldmacht worden die het eigenlijk altijd al is geweest.
     Nog een laatste leuk feitje,in China heb je een stad Zhouzou,dit stadje wordt ook wel het Venetie van het oosten genoemd,grappig want Venetie is eigenlijk het Zhouzou van het westen,aangezien Zhouzou al 1000 jaar voor Venetie bestond,waarschijnlijk keek Marco Polo zijn ogen uit toen die zag hoe hoogstaand de architectuur van de Chinezen was zodat die bij zijn eigen dacht dat moeten wij Italianen kopieren!

     • @Dominic
      Bijna goed:

      https://hetgeheimvandestenen.nl/5-macht

      Mesopotamië moet het zijn.

     • Toetssteen ik weet niet waar je precies op bedoeld met Mesopotamie!?
      Dat de blanke mens daar vandaan is gekomen of dat daar de beschaving is begonnen of dat het Christendom daar is ontstaan?
      Ik weet niet waar je heen wilt met je antwoord dus ik weet ook niet hoe ik hier op moet reageren!

     • Beste Dominic,

      Dat de Chinese beschaving ouder is dan de Europese is zeker waar, maar wat wil je er precies mee zeggen? Idem voor of de Indianen afstammen van Aziaten?

      (En als een zijstraat: de (West-)Europese cultuur is niet 100% door het Jodendom geïnspireerd, maar op een mengeling van de Romeinse en Germaanse culturen. En die Romeinse cultuur was in de laatste 2 eeuwen voor de val van Rome christelijk geworden, maar verloor daarmee niet zijn wortels.)

     • Beste Eminem 2,Tja wat wilde ik daar ook alweer mee zeggen,
      wel het was eigenlijk een reactie op Dhr Niemoller over dat de westerse beschaving de enige beschaving is en was die we kennen.
      Dat verhaal over de Indianen was bedoeld om te laten zien dat Europeanen vaak alleen hun eigen geschiedenis kennen en niet die van anderen,als Europeanen beweren dat Indianen Amerikanen waren die uitgeroeid zijn,tja dan ken je de geschiedenis niet.A Komen de Indianen niet uit Amerika en B ze zijn nooit uitgeroeid,ze leven nog steeds en wel met miljoenen (in Amerika wel te verstaan)!
      Verder klopt het dat de West Europese cultuur niet 100% op het Jodendom is geinspireerd,de Joden hebben hun cultuur namelijk opgedrongen (het Christendom,democratie,socialisme,communisme,monotheisme en kolonisme) West Europeanen waren namelijk heidens en geloofden in meerdere goden en natuurreligie,verder waren de oude Europeanen niet koloniaal ingesteld maar leefden ze eeuwen in harmonie met kleine onenigheden met…

     • …..en naast elkaar!

 6. Van Lotje (getikt)

  18 augustus 2017 om 09:32

  Joost – je zou ook eens kunnen overwegen te praten met een rechtsfilosoof over kwaliteit van wetgeving.

  Artikel 1 en alle gerelateerde voorschriften over gelijke behandeling zijn geschreven met de beste intenties. Maar evaluatie van wetgeving vindt nauwelijks plaats binnen de politiek en dat zou wel moeten.

  Wel probleem moet een wetgeving oplossen? Doet het dat ook? Is het te handhaven? Trekken mensen zich er wat van aan? Levert het ongewenste neveneffecten op? Allemaal vragen die je zou kunnen stellen – en dan kom je in mijn ogen al snel tot de conclusie… je wint er niks mee. Het is uiterest beroerde wetgeving.

  Sowieso denk ik dat alle wetgeving een expiratiedatum zouden moeten hebben. Dan zou je politiek dwingen om steeds opnieuw naar de huidige stand van zaken te kijken, en zou je wetgeving veel dynamischer worden.

 7. “Ik vind dat rassen bestaan maar verder wil ik niet gaan”. Zucht. De rest aangehoord tot minuut 6 ongeveer. Die Fennema spoort niet. En dat is hoogleraar? Niets verbaast me nog. Arme studenten

 8. Emile de Girardin: ‘Gelijkheid is de utopie van de verontwaardigden’.

  • Mooi Paul
   Homo’s doen er alles aan om hun anders zijn aan te tonen , maar willen wel als gelijken geaccepteerd worden.
   Bij de Gay parade waren velen teleurgesteld omdat er zoveel hetero’s waren . Ach

Reacties gesloten.

Theme by Anders NorénUp ↑