Door Caroline
Gisteren weer eens een troonrede. Eerlijk gezegd heb ik die niet gezien of gehoord, maar de reacties op die troonrede, die leren je de inhoud beter dan je lief is.
Niet dat het onverwacht kwam natuurlijk, de voorstellen en voornemens tot verdergaande plundering van de Nederlanders, en ook al niet onverwacht is die zogenaamde participatiesamenleving. De verzorgingsstaat ten grave. Nou ben ik daar niet rouwig om, want de verzorgingsstaat is de staat die met gebruikmaking van (de dreiging met) geweld dwingt die staat te verzorgen en ten koste van desnoods jezelf te voorzien van alles wat maar in het hoofd van de houders van de staatsmacht opkomt, maar zo is het dus niet bedoeld. Bedoeld wordt dat de staat weliswaar allerlei geld heeft afgedreigd (bijvoorbeeld voor pensioenen en uitkeringen voor mensen die daarvoor premie hebben betaald), maar nu het op uitbetalen aankomt, niet thuis wenst te geven.
[cleeng_content id=”283912913″ description=”Waarom leent de staat eigenlijk geld?” price=”0.99″ t=”article”]Wel wil de staat doorgaan met het innen van geld, en liefst nog meer dan vorig jaar, en volgend jaar weer meer dan dit jaar. De staat pikt inmiddels naar mijn schatting iets van 80% in van wat er in Nederland verdiend wordt, tenminste als je het BNP beziet exclusief het door die staat rond gepompte geld. En van die 20% die ongeveer overblijft moeten de Nederlanders zichzelf niet alleen netjes onder de pannen houden en in de kleren, maar dus ook nog eens de zaken waarvoor ze al hadden betaald, zelf gaan betalen.Merk daarbij op dat er voor de hobby’s van de houders van de staatsmacht wél altijd geld genoeg is. Het zou raadselachtig zijn als het dat was, want dat wij door die mensen niet als mens gezien worden, maar als slaaf met pinfunctie, dat is nu eenmaal helaas een feit.
Erger is dat veel mensen zichzelf inmiddels ook als zodanig beschouwen, en zichzelf blijkbaar zijn gaan zien als een soort wezens wier enige reden van bestaan is, het in stand houden van de staat.
Maar genoeg daarover, ik wilde het maar eens hebben over een zeer eenvoudige manier om de staatsbegroting aanzienlijk te verlagen zonder dat iemand er ook maar een centje last van heeft. IJsland kan daarbij voor ons, het volk dus, het voorbeeld te zijn, en volgens mij doen zich op dit moment in Rusland en Hongarije vergelijkbare ontwikkelingen voor.
Wat wordt er namelijk verzwegen en waarom? Verzwegen wordt dat de staat zelf geld kan scheppen en dat dus niet tegen rente hoeft te lenen van wie dan ook. Waarom dat verzwegen wordt? Macht, en het feit dat de houders van de staatsmacht niet voor ons werken maar voor andere mensen, bijvoorbeeld de eigenaren van de banken die die rente incasseren.
Waar het vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar feit is dat de staat geldscheppende bevoegdheid heeft. Was het immers anders, dan zou de staat uiteraard geen anderen (de banken) kunnen toestaan geld te scheppen. En dat is wat de staat doet, immers, het meeste van het in omloop zijnde geld is giraal/digitaal, en het is de staat die regelt hoeveel geld in bank in kas moet hebben om geld te kunnen uitlenen, en wat geldt als ‘geld in kas’. Dat laatste zeg ik wat simpel, maar dat is waar het op neer komt en betekent dat de banken tot vrijwel in het oneindige mogen geld scheppen, niet bestaand geld dat zij van de staat uit de lucht mogen grijpen en tegen rente uitlenen.
Zo kan het dat banken hun geld niet één keer kunnen uitlenen maar wel een keer of honderd. Vandaar ook dat het me altijd heel vreemd is voorgekomen dat banken in de problemen zouden komen als ze over een paar van die leningen van uit de lucht gegrepen geld geen rente zouden ontvangen, want dat geld bestond toch al nooit echt, dan wel een paar leningen zouden moeten afschrijven. Eventuele problemen kunnen dan alleen maar veroorzaakt zijn door een staat die (al dan niet opeens) bepaalt/regelt/wet geeft dat de dekkingsregels veranderen, dan wel die dekkingsregels niet wil aanpassen. Dit alles geeft me het gevoel bedonderd te worden.
Maar terug naar de geldscheppende bevoegdheid van de staat. Die houdt in dat de staat natuurlijk nooit of te nimmer geld tegen rente zou hoeven te lenen. Geld kan ook de staat gewoon uit te lucht grijpen, want kon de staat dat niet, dan zou de staat de banken niet kunnen toestaan dat wel te doen. Iedere cent rente die de staat betaalt over de staatsschuld is dus overbodig en het gevolg van de weigering van de houders van de staatsmacht te doen wat als belangrijkste bezuiniging voor de hand ligt: geen geld meer lenen maar zelf uit de lucht grijpen.
Met de garanties aan Griekenland en die 40 miljard ten behoeve van het ESM deed de staat al niet anders dan geld uit de lucht grijpen (tenminste, ons is wijsgemaakt dat dat geld niet geleend hoefde te worden en het volstond dat de staat verklaarde ons in schuldslavernij te verkopen, mocht dat voor het nakomen van de garanties nodig zijn), en wat goed genoeg is voor de begroting van Griekenland, is natuurlijk ook goed genoeg voor die van Nederland.
Iedere politieke partij die daar niet op wijst, iedere politicus die daarover zwijgt, is geen deel van de oplossing maar mededader van het probleem.
Is het echt zo simpel? Ja, zo simpel is het.
[/cleeng_content]
19 september 2013 om 00:10
Heel simpel inderdaad, maar voor niets gaat natuurlijk de zon op.
Geld scheppen vermeerdert de waarde van de reële bezittingen natuurlijk niet. Zodoende wordt het geld zelf minder waard als er meer van wordt gemaakt.
Duitsland en Zimbabwe hebben slechte ervaringen met geld scheppen.
Maar wanneer de overheid geen goed functionerende belastingdienst heeft, en ook geen royale inkomsten uit grondstoffen, is geld scheppen de enige mogelijkheid om aan geld te komen. Zo functioneerde zuid Europa redelijk, tot aan de Euro. Toen was dat geld scheppen opeens niet meer mogelijk. De landen, overheid en ook de particuliere sector, gingen flink lenen zonder dat er een onderpand tegenover stond; het noorden leende graag uit, want geld zat. Tegelijk werd zo de binnenlandse zuidelijke productie kapotgeconcurreerd door invoer die in feite gratis was.
19 september 2013 om 00:28
Begrijp me goed: ik ben er niet voor dat de staat geld gaat scheppen, maar ik ben er nog meer tegen dat de staat die bevoegdheid aan de banken laat, en dan verdorie tegen rente geld gaat lenen bij diezelfde banken. En dat terwijl een bank sneller geld uit de lucht grijpt, dan een economie kan ophoesten.
Je hebt dus eigenlijk de keuze tussen geldscheppen dus inflatie plus rente, en gescheppen en dus inflatie maar dan zonder rente. Gesteld voor die kwalijke keuze, en meer smaken biedt het verhaal niet (althans niet in het hoofdstuk waarin we ons helaas nog bevinden), is de keuze ‘zonder rente’ te verkiezen boven die ‘met’.