RSS Feed Twitter Facebook

Internationale geldwereld doodsbang voor Europese Tea Party

22 oktober 2013 om 09:25
Gepubliceerd door Joost Niemöller

masthead_main

 

Het is altijd interessant om de publicaties te volgen die de internationale financiële wereld vertegenwoordigen, en de belangen van beleggers en internationals verwoorden. Een weekblad als The Economist dat steevast de globalisering bezingt en arbeidsmigratie aanprijst. Of kranten als The Wall Street Journal en de Financial Times waarin je hetzelfde geluid ziet terugkeren. In Nederland vind je die vertaling bij een financiële zender als RTL7, overdag, waar de commentatoren altijd het VVD/D66 geluid uitstralen.

Bij de FT is men nu al een tijdje erg bang voor de opkomst van de nationalistische anti-immigratiebewegingen, die in essentie verkondigen wat The Tea Party beweging ook verkondigt: Geef het land weer terug aan het volk. Breng de oude nationale waarden weer terug.

Zo ziet een krant als de FT het uiteraard niet. Daar zien ze, net als bij de Publieke Omroep in Nederland, The Tea Party als een gevaar, als iets dat zand in de verder toch zo veel voorspoed brengende geldmachine strooit. (Voor wie die voorspoed komt, wordt er dan nooit bij gezegd.)

Vandaag staat er weer een groot stuk in de Financial Times over de gevreesde opkomst van een Europese Tea Party.

De kop biedt geen ruimte voor twijfel:

Watch out for the rise of a European Tea Party

Anders dan in de VS, met zijn huidige problemen, stelt de Financial Times, was de EU altijd een baken van consensus.

This broad centrist consensus was an unacknowledged strength of the EU throughout the euro crisis.

Maar in het komende jaar kan die consensus gaan wegvallen, door een explosieve combinatie van economische crisis, weerstand tegen verdere bezuinigingen, woede over aanhoudende massa immigratie en de weerzin tegen de EU die van grote afstand regeert.

Het is niet eens nodig, zegt de FT, dat de ‘populistische partijen’ gaan regeren. Alleen al hun zetelwinst in de parlementen zal de zittende regeringen verder opjagen en een meer eurosceptisch geluid laten horen.

A Dutch prime minister who fears the anti-EU Freedom party – which is topping the opinion polls at present in the Netherlands – will find it much harder to agree to a new bailout for southern Europe. Similarly, a British leader who is losing ground to the UK Independence party will be driven to take more extreme positions in EU negotiations.

De komende Europese verkiezingen, stelt de FT, zullen een ‘doorbraakmoment’ kunnen betekenen voor de Europese Tea Party beweging. Met name in Frankrijk, Groot Brittannië en Nederland liggen grote overwinningen voor de hand.

Uit peilingen blijkt dat de woede over de aanhoudende massa immigratie steeds meer toeneemt.  Die woede geeft de Europese Tea Party vleugels.

Opinion polls in the richer countries of western Europe show an increasing voter concern about migration – legal and illegal – that is rich fodder for Europe’s Tea Party types.

En dat, waarschuwt de FT haar beleggende lezers, zou wel eens op een ramp kunnen uitdraaien:

 For the EU, which is still struggling to rebuild confidence in the euro, the rise of a European Tea Party would risk disaster.

Dat het voor de nationale beschavingen van Europa wel eens de redding zou kunnen zijn (als het al niet te laat is), dat interesseert de Financial Times duidelijk niks. Winst op korte termijn is voor deze kranten alles wat telt.  Die winst voor de banken slaat de bestaansgrond onder ons leven weg. Steeds meer mensen realiseren zich dat. En dat geeft het Nieuw Realisme een kans zich te manifesteren. Een opstandige golf zal over Europa gaan rollen. Zonder conflict zal het niet gaan. De toenemende spanning is nu in Nederland al bijna voelbaar, want de zittende elite voelt zich meer en meer in het nauw gedreven. Als je die benauwdheid wilt leren kennen moet je kranten als de Financial Times lezen. Zij verwoorden de angst die het NOS Journaal na piept.

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

5 reacties to “Internationale geldwereld doodsbang voor Europese Tea Party”

  1. Victor Onrust zegt:

    Het is één van de vele columnisten die dit zegt in de FT, de FT is, anders dan de WSJ niet zo enorm pro-capital als je suggereert, maar wel tamelijk polcor. Ik hoop niet dat je het met hem eens bent dat de stop-migratie & EU beweging een soort Tea Party (weg met de overheid) is of wordt. Die observatie geeft meteen al het “niveau” van deze columnist aan.

  2. Nee, de PVV zou ik beslist geen Tea party willen noemen. en het Front National is voor zeer in de Franse traditie een seculiere partij. dus er zijn verschillen. Misschien wist hij dat niet, ik kreeg de indruk van wel. het ging hem om het effect.

  3. Jos Arends zegt:

    De Tea Party en de burgerbewegingen in Europa verschillen van elkaar, in de zin dat de één typisch Amerikaans is en de ander typisch Europees. De (stemmers van de) PVV, het Front National en UKIP willen vooral meer zekerheid. Voor de Tea Party is dat juist een angstbeeld, zij willen meer vrijheid om keuzes te maken. Ook als dat foute keuzes zijn. Zekerheid versus vrijheid, dus.

    En toch… luisterend naar vertegenwoordigers van de Tea Party hoor ik ook veel overeenkomsten met de Europese “populisten”. Ze zijn allebei klaar met de “business-as-usual” benadering van de heersende macht, die er alleen voor zichzelf en voor elkaar zitten. Ze voelen zich (terecht) niet vertegenwoordigd en niet serieus genomen. Echte problemen worden niet opgelost, maar vooruit geschoven. Het zijn beiden systeemcritici en beiden worden gestigmatiseerd: dom, racistisch, bang. Ik voel als PVV-stemmer wel verwantschap met de Tea Party. De ware vertegenwoordigers van de fatsoenlijke, stille meerderheid.

    Wij zijn het volk!

  4. JiepMK zegt:

    Er zijn een aantal verschillen tussen de EU en de VS. De belangrijkste is monetaire soevereiniteit waar de eurolanden alleen maar van kunnen dromen. Daarom zijn staatsschulden voor de VS niet echt een probleem en voor eurolanden geldt dat schuld een claim op bezittingen is. Op grondstoffen, productie, transportwegen en zelfs grondgebied. De EU komt dat soort tastbare zaken straks innemen, nadat wij keer op keer hebben betaald voor die knoflooklandjes.

    Daarnaast zijn de VS natuurlijk verbonden en de eurolanden niet. Wij willen eerder betalen voor Limburgers dan voor Spanjaarden en Italianen, wij staan niet te springen als zuidelijke types gaan concurreren op onze arbeidsmarkt omdat de EU dat eist, in de VS is verhuizen vanwege een baan heel normaal.

    De belastingen zijn hier hoger dan in de VS, waar weerstand tegen de almaar uitdijende overheid breed merkbaar is.

    Tsja, die Tea Party, ik vrees dat die hier in de eurozone geen kans krijgt omdat de euro de economie sneller sloopt dan er hervormd kan worden. It will end with a bang.

  5. jip.gulzen zegt:

    In de VS zijn er maar 3 partijen en dat is duidelijker dan in de Europese Heersende Kaste draaimolen. De tegenstellingen in de VS zijn groter dan in Europa. Systeempartijen bijten elkaar niet.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

© 2013 Joost Niemöller. Alle rechten voorbehouden.