In Groot Brittannië en Frankrijk wordt er serieus gesproken over een referendum ‘in of uit’ de EU. In Duitsland zijn er ineens serieuze politieke onderhandelingen gaande over het soort referendum dat in Nederland ook het BurgerforumEU voorstaat: een referendum bij bevoegdheidsoverdracht.
Dat betekent dat zich in Europa een waterscheiding aan het aftekenen is. Dit wordt niet in het minst afgedwongen omdat de komende verkiezingen voor het Europese parlement een klinkende overwinning voorspellen van de eurosceptische partijen, deels georganiseerd in twee blokken, dat van het Britse UKIP, en het Marine Le Pen/Wilders blok, maar deels ook daarbuiten. De gevestigde partijen zien zich nu gedwongen om signalen af te geven waardoor de voor hen nu desastreuze peilingen gekeerd kunnen worden.
Het meest sensationeel, want volkomen onverwacht, zijn de nieuwe ontwikkelingen in Duitsland. Daar is men altijd huiverig geweest voor referenda, en het argument dat daar wordt aangevoerd is dat Hitler misbruik maakte van dit middel.
De Süddeutsche Zeitung onthulde dat bij de nu lopende coalitiebesprekingen de SPD en de CSU een deal hebben gesloten over referenda bij bevoegdheidsoverdracht. Er wordt over gespeculeerd wat Merkel nu doet. Het is bekend dat ze er zelf geen voorstander van is, maar er komt bij zo’n onderhandelingspakket altijd veel langs, en de uitkomst van zo’n complexe uitruil laat zich niet voorspellen.
In Frankrijk liet de voormalige Minister van Justitie, Rachida Dati, zich positief uit over een in-uit referendum over de EU. Zij is van de conservatieven. Daar is men als de dood dat de kaas van het brood wordt gegeten door Marine Le Pen.
In Groot Brittannië ziet het er nu naar uit dat er hoe dan ook een referendum gaat komen. Na het voorstel van Cameron zijn daar ook Labour en de Liberal Democrats gaan draaien. Labour en de Liberal Democrats zijn inmiddels voorstander van hetzelfde plan dat ook het BurgerforumEU voorstaat; een referendum bij bevoegdheidsoverdracht. Maar binnen die partijen wordt steeds meer druk uitgeoefend om niet meer achter te blijven en gewoon ook te gaan voor een referendum met de in/uit optie.