Afgelopen dinsdag werden, zoals verwacht, in de Tweede Kamer alle moties die vroegen om een referendum bij overdracht van bevoegdheden, of bij een nieuw verdrag, afgestemd. Alleen een onbestemde motie van het CDA en de CU, over een soort merkje van het kabinet wanneer een verandering ook werkelijk zo’n bevoegdheidsoverdracht zou zijn, haalde het.
Dat viel na het debat van vorige week te verwachten.
Hoe nu verder? Onze tegenstanders zeggen; Tja, duidelijk, jullie hebben geen democratische meerderheid, dus jullie zijn uitgespeeld. Maar zo makkelijk gaat dat niet. Er ligt een voor de hand liggende scenario voor. Wandelt u even mee de toekomst in?
De machtigste persoon in dit hele spel is de Duitse bondskanselier. Die liet nog eens weten dat wat haar betreft het akkoord van Lissabon moet worden open gebroken om de overeenkomst voor een Bankenunie in te voeren.
Dat komt dus neer op een nieuw akkoord. Voor een Bankenunie.
Er zijn twee Europese landen die democratischer zijn dan wij, Ierland en Denemarken, die dan automatisch een referendum zullen houden.
Maar waarom wij dan ook niet? Oké, niet met de huidige Kamer. Maar dat zou allemaal wel eens snel kunnen gaan. Er komen gemeenteraadsverkiezingen aan. En Europese verkiezingen. Alle peilingen wijzen erop dat de partijen die tegen zo’n referendum zijn, dan grote klappen zullen krijgen: De regeringspartijen PvdA en VVD. Maar ook het CDA zal het niet goed doen. In de discussie over dit referendum hield het CDA zich op de vlakte. Maar reken er maar op dat het CDA tegen zal zijn. Bij de PvdA ligt dit anders. De PvdA wil ‘in principe’ best zo’n referendum, alleen nu even niet. Eigen woorden van Samsom. De VVD is ‘in principe’ tegen referenda. Maar was in een ander tijdsgewricht ‘in principe’ voor. In werkelijkheid zijn de fracties van zowel PvdA als VVD ernstig verdeeld op dit onderwerp.
Het is dus helemaal niet zo hopeloos als het er nu uitziet. Er moet alleen een formeel voorstel voor een verdrag over een Bankenunie op tafel liggen. En de Tweede Kamer moet anders samengesteld zijn. Nationale verkiezingen dus. Hoe groot is de kans daarop?
Koffiedik kijken.
Maar één ding is zeker: Als de VVD en de PvdA in de gemeenteraadsverkiezingen worden weggeveegd (en zo’n groot if is dat niet) dan ontstaat er zwaar gerommel binnen die partijen. De zogeheten ‘achterban’ van de PvdA en de VVD bestaat uit de bestuurders in het land. Wanneer die hun baantjes kwijtraken, krijgen Samsom en Rutte de schuld. Om dat te voorkomen, gaan Samom en Rutte proberen om zich meer te profileren ten koste van de ander. En dan wordt het kabinet labiel. En kan vallen.
Het zou mij niets verbazen als de vraag ‘mogen we een referendum?’ gaat meespelen in die nationale verkiezingen. En dat met name de PvdA gaat draaien op dat punt.
Vervolgens komen er aangezwollen fracties van SP, PVV en D66 in de Kamer. En misschien groeit de Dierenpartij nog wat door. En de ChristenUnie, die een brugfunctie kan gaan innemen.
En dan ligt er dat voorstel uit Brussel voor een verdragswijziging.
Oké, dan komt de inhoud. Zo’n Bankenunie, willen we dat wel? Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen? Het is een complex ding, maar een belangrijk ding. Anders dan wat Timmermans dacht vorige week, denk ik wel dat het Nederlandse volk in staat is om hierover een oordeel te vellen.
En ik geef het een goede kans dat zo’n nieuwe Tweede Kamer, wakker geschud door het beest van de democratie, zo’n referendum gaat uitschrijven. Ze kunnen het best hoor. Ze hebben het al eens eerder gedaan.
Ze hebben het al eens eerder gedaan. En de uitslag genegeerd.
Wij, het volk, zijn te dom om de problematiek te behappen, zengt Den Haag. Den Haag, waar de mensen in 80% van de gevallen nog geen dag bij een normaal bedrijf gewerkt hebben en zich daarom blijkbaar superieur vinden aan het gepeupel.
Nu beginnen: b v een actie met stickers en of ‘raamposters’: ‘onze stem voor een bindend referendum over EU zaken m b t Nederland’ ! Of iets dergelijks … Het moet wel ‘vloeken’ want Nederland is ‘voelbaar’ boos
Ben van mening dat de EU en de invloed daarvan op de NL bevolking, bij de huidige malaise en het Nederlands politieke klimaat, in de breedte onvoldoende aandacht heeft.
Met 2005 in gedachten is er m i voldoende te bereiken
Of start nu zelf een politieke partij. One issue is geen probleem.Europa is zo veel omvattend , dat houdt niet op.
” Het zou mij niets verbazen als de vraag ‘mogen we een referendum?’ gaat meespelen in die nationale verkiezingen. ”
Keep on dreaming Joost, wat ben je toch een naieveling.
Deze mensenschijten letterlijk en figuurlijk op jou en je kompanen van burgerforum
Neen Joost de enige weg is je te ontrekken van deze engerds en te stoppen met stemmen.
Dat is de eerste werkelijk goede stap.
Dat referendum komt er niet.
Punt uit!
Stoppen met stemmen. Nee, dat helpt.
Ja Joost dat helpt want zolang jij verandering wilt brengen dmv stemmen, in een systeem wat geen verandering wil, gaat er niets veranderen.
Je kunt dit systeem nooit van binnenuit veranderen, simpelweg omdat het door en door corrupt is.
Jouw reactie, die ik waardeer, onderschrijft je naieviteit.
Dank daarvoor.
John
Een systeem wil niks. Een systeem is gewoon een middel. Mensen aan de macht willen daar blijven. Niet stemmers zijn voor hen een zegen.
Als iedereen zo zou denken als robbertdeberk zou Wilders 0 zetels hebben, en zou in het algemeen elke vrijheidsbeweging (zoals bv de abolitiebeweging in de VS) niets kunnen bereiken. Het ontmoedigen en belachelijk maken van deze bewegingen is een belangrijk instrument van de overheid. Misschien is de dappere rdb wel een piepklein instrumentje.
Voor een heel groot deel ben ik het eens met robbertdeberk. Nederland is naïef en niet zo’n beetje ook.
Al bij de Grondwetsherziening in 1985 is Nederland weggegeven. Toen bestonden de Partij voor de Dieren en de Partij voor de Vrijheid nog niet.
Wat er op dit moment gebeurt, heeft met achterhoedegevechten te maken. Het kroonjuweel van D’66 is door D’66 zelf de nek omgedraaid. Zoals Joost terecht opmerkt zweven PvdA, VVD en CDA tussen wel of geen referendum. Prachtig maar dat is toekomst of ze wel of niet enz. Het zijn opportunisten pur sang. Bij een nieuw Neurenberg zullen politici vanaf 1985 – voor zover nog in leven – horen wat het volk vindt.
Waarom er op dit moment een voorstel ligt voor een raadgevend referendum, is niemand duidelijk behalve de indieners. Met een raadgevend referendum zijn we als volk nl. (los van de onzinnige kosten) sinds 2005 geen stap opgeschoten d.w.z. 10 jaar door de drain ofwel nog meer voorsprong voor de mannetjesmakers van de EU.
De hele voorstelling met o.a. Frans Timmermans heb ik live gevolgd. Je kunt het een schande noemen dat mensen (?) zoals Timmermans zo hun spel mogen spelen en dat kamerleden hem de ruimte gaven. Het heeft allemaal met partijpolitiek en plucheplakken te maken. Dit theater kan echt nog wel een tijdje meegaan maar het is voor het volk al “over de datum”. Dank zij de MSM komt het nog niet naar buiten.
De Trias Politica stelt ook weinig tot niets meer voor. Liegen en bedriegen gebeurt op grote schaal in alle echelons van de maatschappij dus ook in de wetgevende, uitvoerende en ja ook de rechterlijke macht.
Stoppen met stemmen zal geen zoden aan de dijk zetten. Immers, de zittende machten zullen dan, net als bij de voetbalvereniging, zeggen dat het kennelijk goed gaat met het gegeven mandaat. Ook massaal niet meer stemmen door geïnteresseerde stemmers zoals naar ik denk RobbertdeBerk, levert hetzelfde resultaat op.
De PvdA wordt groot door de allochtone achterban die enkel van de PvdA hand- en spandiensten mogen verwachten(Rotterdam). De VVD blijft altijd ondernemers trekken, ook al zijn ze door het beleid bijna failliet. De gelovigen zullen op hun partij blijven stemmen omdat God dit zo wil. D’66 zal met dank aan het onderwijsveld gewoon verder marcheren, enz. enz.
Een nette oplossing tegen het weggeven van Nederland, is niet voorhanden. Wordt die nl. verzonnen dan ben je een racist of anderszins. Het systeem gaat helaas voor de jeugd (met weinig tot geen echte toekomst) richting implosie. Daar helpt geen lieve moedertje meer aan. Ook in dit kikkerland zullen haat en nijd het voortouw gaan nemen dit met dank aan o.a. de EU -opgericht onder het motto nooit meer oorlog- en we weten nu al wie de schuld gaan krijgen. Een referendum naar Zwitsers model komt er niet dat kan een blinde zien. Dat zal op termijn betekenen dat er – en niet alleen in Nederland – oproer zal ontstaan. Oproer dat zal worden neergeslagen m.b.v. de wetgeving van “Lissabon “.
N.B. We moeten geen grenzen meer hebben maar de aankomende Nucleaire Top zorgt er ineens voor dat we weer grenzen en bewaking hebben, dat de NS massaal rijdt en blijft hopen dat het niet sneeuwt of dat de blaadjes op de rails vallen.
Het lijkt me irreeel nog van de mogelijkheid uit te gaan uit de EU te stappen.. daarom kan je je beter focussen op de 2 grote nadelen : geldoverdracht + open grenzen.. en aldus nog proberen een meerderheid te behalen door van alle partijen grote kiezersgroepen af te snoepen…anders rest ons iet anders dan er het beste van te maken..je hebt nu eenmaal geen meerderheid… en dat is het enige wat telt.
Ik denk dat veel mensen hier toch echt onderschatten wat de betekenis kan zijn van het tegenhouden van een nieuw verdrag. Als de vaart eenmaal uit het proces gehaald wordt, komt het hele bouwwerk in de problemen.
niet stemmen is voor hen zeker geen zegen Joost. Als namelijk niemand meer stemt zegt het niets. En alles daartussen natuurlijk.
think outside the box Joost.
good luck
De uitslag van het referendum van 2005 staat nog steeds. Die uitslag is door de staat aan de laars gelapt. Eigenlijk zou er dus helemaal geen (nieuw) referendum gehouden hoeven te worden (tenzij door de voorstanders van de EU-grondwet, thans genaamd Verdrag van Lissabon). Maar een mens die zich wil laten horen moet iets, en dan bij voorkeur iets anders dan aan de kant staan roepen dat ‘het toch allemaal niets uithaalt’ of naïef is.
Het optimisme (Merkel wil het Verdrag van Lissabon openbreken om de zaken erger te maken, niet om die beter te maken) van Joost deel ik niet.
Was het Jefferson of Kennedy (of allebei) die zei dat wie geweldloze verandering onmogelijk maakt, gewelddadige uitlokt?
Enfin, in de Akte van Verlating http://nl.wikipedia.org/wiki/Plakkaat_van_Verlatinghe (begin 80-jarige oorlog) hebben onze voorouders ons al laten zien hoe je wél tot verandering komt.
Via stemmingen zullen wij, het volk, niets tegenhouden.
Maar een mens moet wel ergens beginnen, en vandaar bijvoorbeeld dat ik me verkiesbaar gesteld heb voor de gemeenteraad in Amsterdam. Want je kan wel klagen over de instituties, maar je kan ook proberen die over te nemen en dan zelf te doen wat nodig is. Dat is uiteraard niet eenvoudig, maar ja, revolutie is zo een gedoe, niet?
En zoniet, dan dient het Burgerforum een nieuwe campagne op te starten om de 300.000 handtekeningen te halen als de Raad van State uitgekibbeld is.. Dat moet lukken.
Tijd voor Actie, nu de kaarten open op tafel liggen! Heb dit ook aan de PVV gestuurd!
Alsof die op jouw mening zitten te wachten…..?
Keep on dreaming, they do not give a fuck!