RSS Feed Twitter Facebook

Vrije Zwitsers tegen EU: Los je eigen shit maar op

10 februari 2014 om 12:30
Gepubliceerd door Joost Niemöller
680px-Bundesbrief

De Bundesbrief uit 1291. Het oudste stuk over de soevereine staat Zwitserland. Bron: Wikipedia.

 

Gaat de EU nu de Zwitsers kapot maken? Dat is de vraag die gelijk bij mij opkwam, nadat ik hoorde dat de Zwitserse bevolking er met nipte meerderheid  voor had gekozen om niet nog meer EU migranten binnen te laten als bewoners van hun grondgebied.

Het was die wraakzucht die al doorklonk in een commentaar in de Volkskrant. Dat zal ze leren, die Zwitsers, een beetje zelfstandig doen!

Met instemming spreekt de Volkskrant over ‘vergeldingsmaatregelen.’ En komt met enkele voorbeelden:

De Europese Commissie zegt zich op vergeldingsmaatregelen te beraden. De verwachting is dat die snel zullen volgen. Nog deze week zullen EU-landen de door Bern gevraagde modernisering van alle verdragen tussen de EU en Zwitserland stopzetten. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken bespreken de situatie vandaag tijdens hun maandelijkse vergadering in Brussel. De Europees-Zwitserse relatie kan door de kwestie in het geding komen. Mocht Zwitserland werkelijk quota voor EU-burgers invoeren, dan staan alle afspraken over transport, energiedoorvoer en andere handelsactiviteiten ter discussie.

Zou de EU echt bereid zijn om zo hard in eigen vlees te snijden? Een Zwitserse boycot afkondigen en daarmee de eigen economie benadelen?

De EU is het vast aan zijn stand verplicht om ‘iets te doen.’ Maar veel meer dan wat symbolische maatregelen zullen het nooit zijn. Buiten de EU is de EU totaal machteloos. Pas wie in de val van de EU zit, kan niet meer manoeuvreren. Dat merkt Groot Brittannië, dat het Lissabon verdrag wil openbreken. The only way is the way out.

Zwitserland is een vrij land met een echte democratie. Met opgewekte tegenzin zal daar de regering gaan uitvoeren wat het volk van hen gevraagd heeft.

Europeanen willen steeds vaker in het prachtige Zwitserland wonen, waar de desastreuze gevolgen van de massa immigratie uit arme landen zich nog niet zo laat gelden. 80.000 burgers per jaar komen nu naar Zwitserland. Uit de EU. Dat lijkt misschien niet veel, maar op de kleine Zwitserse bevolking is dat wel veel.

Het probleem met die komst van de EU vluchtelingen is geen economisch probleem. Althans: Niet direct. Want de overbevolking laat zich hierdoor wel gelden:

Wohnen ist in der Schweiz deutlich teurer geworden, auf den Autobahnen geht es langsamer voran, und Züge sind oft voll. Schätzungen zufolge hätten in den vergangenen Jahren jährlich rund 20.000 Wohnungen mehr gebaut werden müssen.

En ook overbevolking betekent druk op de economie. Het maakt op den duur bovendien het prachtige Zwitserland met zijn fragiele ecosysteem kapot.

Maar belangrijker is: Het meertalige Zwitserland heeft al een immense inspanning  gepleegd om het land bij elkaar te houden. De echte democratische regelgeving is daar een voorbeeld van. Zwitserland slaagt, waar België faalt. Maar als er nu ook nog eens meer immigranten bijkomen, dan valt de Zwitserse staat uit elkaar, want dan zal het gemeenschapsgevoel net zo verdwijnen als in pakweg Nederland.

Dat hebben de Zwitsers heel goed begrepen.

De boodschap die de Zwitsers aan de EU geven is duidelijk: Los jullie eigen shit maar op. Vluchten kan niet meer.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

14 reacties to “Vrije Zwitsers tegen EU: Los je eigen shit maar op”

 1. Koos zegt:

  De EU-inquisiteurs gaan de Zwitsers straffen omdat deze hebben aangetoond dat de aarde om de zon draait.
  Hoe lang zal het nog duren voordat dissidente landen met militair geweld op de knieeen worden gedwongen? (zoals 1956 hongarije, 1968 Tjechoslowakije). Het is niet voor niets dat onze nationale defensie wordt ontmanteld. Als Wilders 1 is geinstalleerd, en er een succesvol uitzettingsprograma is opgestart, volgt misschien weer een inval van Duitse troepen.

 2. jacoba zegt:

  nee koos, daar nemen ze geen duitsers voor maar roemenen en bulgaren, die kijken niet zo nauw en hebben geen morele binding met nederland.

 3. Robert zegt:

  Het vrij verkeer van werknemers maakt de natiestaten kapot. Dat komt de Eurocraten goed uit, dan hebben zij meer macht.Dat zal ook de oorzaak zijn dat het vrij verkeer van werknemers in het Verdrag is gekomen. Mij is niet duidelijk waarom de EU niet zou kunnen functioneren zonder dat vrije verkeer. Nee, het is een ideologie, een geloofsartikel. Men durft in Brussel niet dit onderdeel ter discussie te stellen. Maar het is toch raar dat de lidstaten overal controles moeten opvoeren (met bijbehorende kosten) om de negatieve gevolgen van dat vrije verkeer te kanaliseren.
  Wat interessant is, dat vanuit de EU gezegd wordt dat Zwitserland niet alleen de positieve punten van de samenwerking moet uitkiezen. De EU onderkent dus kennelijk dat het vrij verkeer negatief is.
  We moeten druk uitoefenen om nog eens te horen waarom dat vrij verkeer dan zo positief is. En niet accepteren dat het als grondwaarde wordt bestempeld waarover niet gediscussieerd hoeft te worden omdat iedereen het toch zou begrijpen. Nou, ik begrijp het niet.

 4. Koos zegt:

  Volkskrant:
  Illegale sigarettenfabriek in Aalsmeer opgerold. Alle medewerkers waren Bulgaren. Wat een openhartigheid!
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3593947/2014/02/10/Illegale-sigarettenfabriek-Aalsmeer-opgerold.dhtml

 5. Fred1984 zegt:

  Ik citeer “Een Zwitserse boycot (door de EU dus) afkondigen en daarmee de eigen economie benadelen?
  Ik denk dat Zwitserland eerder de Mercedessen e.d. nodig heeft dan wij de Zwitserse kaas en de Zwitserse banken (hoewel je ja afvraagt welke Eurocommissarissen er een bankrekening hebben in Zwitserland.) .

  Wat er de komende tijd met Zwitserland gaat gebeuren kan aardig zijn voor de politieke partijen die dergelijke maatregelen tegen de volksverhuizing ook in petto hebben voor wel bij de EU aangesloten landen.

  Wat er werkelijk aan maatregelen van de EU jegens Zwitserland uit komt wordt m.i. pas duidelijk na e Europese Verkiezingen: zo besluitvaardig zijn ze in Brussel niet. Allemaal in t voordeel van WIlders, Ukip etc.

 6. Koos zegt:

  Als vrij personenverkeer zo goed is, waarom zijn de EU-landen dan niet blij dat Zwitserland ervan afziet alle EU-burgers voor onze neus weg te kapen?

 7. Koos zegt:

  Op PI-news wordt er door een commentator (#58 handler) op gewezen dat het vijf voor twaalf was: Als er iets meer buitenlanders in Zwitserland hadden gewoond, zou het resultaat onder de 50% zijn geweest. (Het was nu 50.3 %)

  http://www.pi-news.net/2014/02/schallende-ohrfeige-fuer-multikulti/

 8. robbertdeberk zegt:

  Sterk artikel Joost.

 9. halo1 zegt:

  Het probleem is natuurlijk dat het voor de buehne mooi staat .. vrij verkeer van personen.. maar men beseft niet (voldoende) dat de nadelen meestal prevaleren.. chaotisering, disbalans,criminaliteit.. dat ontkennen en gelieg daarover irriteert me nog het meest

 10. oprecht zegt:

  De bevolking van één staat binnen Europa is in meerderheid wakker geworden en niet gezwicht voor de oorlogstaal van de commissie van de EU.

  Met alle respect aan de Zwitsers, daar gaan de handen voor op elkaar.

 11. J. C. Th. Köhler zegt:

  Geachte heer Niemöller,

  volgens de regels voor het gebruik van dit forum, in het bijzonder regel 2, verzoek ik u ene Badr Maghrani te verwijderen van deze site.

  Al zijn acties en reacties vallen naadloos onder de definitie van “trollen”.

  Bij willekeurig welk onderwerp betrekt hij Geert Wilders in de discussie. Daarnaast is hij ronduit beledigend en kleinerend. Een positieve bijdrage aan enig onderwerp heb ik van hem nog niet gezien. Dat is waarschijnlijk ook niet zijn opzet.

  Doe ons allemaal een genoegen en gooi hem eraf.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

© 2014 Joost Niemöller. Alle rechten voorbehouden.