RSS Feed Twitter Facebook

Leg het Nederlands verplicht op in Nederland

7 maart 2014 om 14:07
Gepubliceerd door Joost Niemöller

tulpenDe VVD schijnt een hoop mensen geprovoceerd te hebben door in Rotterdam een poster te verspreiden met de tekst: In Rotterdam spreken we Nederlands.

De VVD zegt dat dit alleen ‘prikkelend’ bedoeld is. Ik vind dat nogal erg van de VVD. Zoiets zou je namelijk niet prikkelend moeten bedoelen, maar serieus.

En het moet veel verder gaan dan dat.

Er zit nu een voorstel in de Haagse molen om het Nederlands als officiële taal op te nemen in de Grondwet. Iets wat in veel andere Europese landen allang doodnormaal is. Op zich is dat nog niet genoeg. Dit Grondwetsartikel is niet bindend. Bindende afspraken kunnen in andere wetten vastgelegd worden. (PDF) En dat moet ook gebeuren. Bij het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs moet Nederlands de officiële voertaal zijn. Ook aan gemeentelijke loketten. Al het ambtelijk verkeer moet in het Nederlands. Posters van politieke partijen in andere talen dan het Nederlands moeten verboden worden.

(Vul bij dit alles in: en het Fries.)

De sluipende Turkenisering en Marokkanisering van onze taal moet gestopt worden.

Leefbaar Rotterdam komt met een goed voorstel: Spreek je geen Nederlands, dan ook geen uitkering. Voor de universiteiten kan het Engels als tweede officiële taal ingevoerd worden.

Je zult zien, er is vast wel weer een Europese rechter die dat wil blokkeren, maar ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als we dit nu eens gewoon naast ons gingen neerleggen. Niet veel, denk ik.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

5 reacties to “Leg het Nederlands verplicht op in Nederland”

 1. avander zegt:

  Europese rechter of niet, dit voorstel vind ik perfect. Het is te gek voor woorden dat het al niet in de grondwet staat. Hier geldt beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  • Robert zegt:

   Iets wat vanzelfsprekend is, hoeft niet in de Grondwet te staan. Tot dertig jaar geleden, was er geen behoefte aan een dergelijke bepaling. En als we goed waren omgesprongen met de massa-immigratie, door aanpassing te eisen, dan was het nog steeds niet nodig geweest. Maar helaas, het is wel nodig. Probleem, dezelfde mensen die tegen aanpassing of andere eisen aan nieuwelingen zijn, zijn ook tegen formaliseren van Nederlandse taal. Dat zal wel respectloos zijn, of zo. Of stigmatiserend.

 2. jip.gulzen zegt:

  Voor mij is de enige acceptabele aanpassing aan de massa-imigratie Totale Remigratie. De Nederlandse taal dient voorbehouden te zijn aan Nederlanders en toeristen.
  Het domste dat gebeurt is buitenlanders Nederlands leren.

 3. Geza zegt:

  Jip.gulzen dit is één van de meest verstandige opmerkingen aangaande dit onderwerp die ik in de laatste tijd gehoord heb! Naar mijn mening ook de enige oplossing. Het is alleen jammer dat zeer weinige in Europa, door decennia hersenspoeling, dit feit niet eens meer zien!

 4. Marie zegt:

  We zijn deze illusie al lang voorbij. Nederlands spreken is in alle grote steden een afgelopen zaak. Als ik van mijn huis in het openbaar vervoer naar een binnenstadse locatie ga hoor ik geen Nederlands, uitwaaierend naar Amstelveen waar ik tot voor kort nog een enclave van eigenheid vermoedde had ik dezelfde ervaring. Hallucinant, drie uur onderweg, en geen sterveling spreekt mijn taal.
  Ik word een beetje moe van die goede bedoelingen , véél en véél te laat om nog enige invloed te hebben op een gefragmenteerde samenleving.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

© 2014 Joost Niemöller. Alle rechten voorbehouden.