RSS Feed Twitter Facebook

Arm Oekraine

2 april 2014 om 11:02
Gepubliceerd door Joost Niemöller

85px-Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svgDoor Paul Craig Roberts

Dit artikel verscheen eerder in het Engels op de website Prison Planet. Het werd vertaald door Caroline.

Het is nu duidelijk dat de ‘Maiden Protests’ in Kiev in werkelijkheid een in Washington georganiseerde coup waren tegen de democratisch gekozen regering. Het doel van die coup was om militaire NATO bases te plaatsen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland, en om een IMF programma van ‘soberheid’ op te leggen als dekmantel voor de Westerse belangen om het land te brandschatten. De oprechte idealistische demonstranten op straat, degenen die daar niet voor betaald werden, waren de goedgelovige katvangers achter een complot om hun land te vernietigen.

Politiek gezien is de Oekraïne een onontwarbare kluwen van Oekraniensche en Russische territoria omdat traditioneel Russische gebieden binnen de grenzen van de Sovjet Republiek Oekraïne werden gebracht door Lenin en Chroetsjow. Krim, door Chroetsjow samengesmolten met Oekraïne, heeft zich al losgemaakt en zich bij weer Rusland gevoegd. Tenzij hen een zekere autonomie wordt toegekend zullen ook andere gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne terugkeren naar Rusland. Als de vijandigheid van de stromannen-regering in Kiev jegens de Russische sprekende bevolking door gaat, zijn meer overlopers naar Rusland te verwachten.

De door Washington doorgedrukte coup brengt andere mogelijke problemen als gevolg van wat een groeiend conflict lijkt tussen het goed georganiseerde rechtse kamp en de door Washington gestuurde stromannen.

Komt er een gewapend treffen, dan kan Washington concluderen dat het zijn stromannen te hulp moet schieten. De komst van US/NATO troepen zou Poetin onder druk zetten om de nog resterende Russische sprekende gebieden van Oekraïne te bezetten.

Nog voor de politieke en geografische zaken geregeld zijn, is de Westerse brandschatting van de Oekraïne begonnen. De Westerse media vertellen niemand de waarheid over de IMF-reddingspaketten, net zoals die media al het andere verhullen. Zo geloven veel Oekraïners de media die rapporteren dat het IMF hen komt redden door miljarden dollars aan het land te geven.

Oekraïne zal nooit een dollar zien van dat IMF geld. Wat het IMF zal doen is het vervangen van de schulden aan het IMF door schulden aan Westerse banken. Het IMF zal dat geld geven aan die banken, en die zullen daarmee de schuld van de Oekraïne aan hen verminderen. In plaats van een schuld aan die banken, krijgt Oekraïne een schuld aan het IMF.

Nu kan het brandschatten écht beginnen. Met de IMF leningen komen nieuwe voorwaarden en meer soberheid voor het volk omdat de regering het geld bij elkaar moet harken om het IMF te betalen.

Het IMF zal eisen dat de pensioenen gedrukt worden, de overheidsdiensten teruggeschroefd worden, ambtenaren ontslagen zullen worden en dat consumentensubsidies (gas) worden verlaagd. Nu al zakt de levensstandaard in Oekraïne. Ook zal openbaar bezit tegen afbraakprijzen verkocht worden aan Westerse kopers.

Daarbij zal Oekraïne zijn munt moeten laten zweven. Om tegen beter weten in te voorkomen dat de munt zakt (en dus de kosten van import stijgen) als gevolg van speculatieve shortselling, zal Oekraïne meer geld moeten lenen om de valutamarkt. Uiteraard hebben tenslotte de speculanten dat geld in de zak, en zit Oekraïne nog meer in de schulden dan nu al het geval is.

De corruptie is kolossaal, en dus is het directe resultaat van de protesten van de goedgelovige Maiden Protesters het verlagen van de levensstandaard, meer corruptie, geen greep meer op het eigen economisch beleid, en een overgang van de publieke en private eigendommen van Oekraïne naar Westerse belangen(groepen).

Als de Oekraïne ook nog eens in de klauwen van de NATO valt, dan maakt het direct deel uit van een militaire alliantie tegen Rusland, en is het dus doelwit geworden van Russische wapens. Dat is een tragedie voor zowel Oekraïne als Rusland. De twee landen zijn feitelijk tweehonderd jaar één geweest. Nu worden ze door Westerse gretigheid uit elkaar getrokken. Een schande, een misdaad.

De goedgelovige stromannen die deelnamen aan de georkestreerde Maiden Protest, zullen hier hun hele leven bittere spijt van hebben.

Toen die protesten begonnen beschreef ik wat de gevolgen zouden zijn en dat ik nog zou uitleggen hoe de brandschatting zou plaatsvinden. Dat hoef ik niet te doen. Professor Chossudovsky heeft de IMF brandschatting al uitgelegd en met historische voorbeelden geïllustreerd.

Waarom stemmen die regeringen toch in met de brandschatting van hun land en het volk? Het enige antwoord is dat zij daarvoor worden betaald. De corruptie die er nu zal komen in Oekraïne zal het vorige regime nog eerlijk laten lijken.

Paul Craig Roberts was Assistant Secretary of the Treasury for Economic Policy and associate editor of the Wall Street Journal. He was columnist for Business Week, Scripps Howard News Service, and Creators Syndicate. He has had many university appointments. His internet columns have attracted a worldwide following. His latest book, The Failure of Laissez Faire Capitalism and Economic Dissolution of the West is now available.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

9 reacties to “Arm Oekraine”

 1. sprx zegt:

  Hier een stukje ongelooflijk smerige leugens en antisemitisme van george galloway in iran.
  http://www.memritv.org/clip/en/4215.htm

 2. Koos zegt:

  Achter onze rug om wordt een nieuwe koude oorlog voorbereid, tegen een ingebeelde vijand. Ruslandhaat is de meest destructieve vorm van politieke correctheid.
  Hier een ander geluid over Rusland van Alfred Vierling:
  http://www.alfredvierling.com/?p=3969

 3. J. C. Th. Köhler zegt:

  Paul Craig Roberts (vertaling Caroline):

  “Het is nu duidelijk dat de ‘Maiden Protests’ in Kiev in werkelijkheid een in Washington georganiseerde coup waren tegen de democratisch gekozen regering.”

  Die regering was inderdaad wèl democratisch gekozen. Maar niet democratisch.

  Derhalve had het (en heeft ieder) volk het recht om in opstand te komen. Dat deed het volk van Oekraïne dan ook. Dat ze daarbij mogelijk hulp hebben gekregen van de VS doet weinig of niet ter zake.

  Het potentaat Janoekovitsj werd gesteund door Rusland en wat daar het democratische gehalte van is, is overbekend. Zie hoe Rusland ge(mis)bruik heeft gemaakt van de situatie in Oekraïne, om De Krim te annexeren.

  Met de ruggensteun van Rusland kon Janoekovitsj zich dingen permitteren die volgens geen enkele definitie te rechtvaardigen waren.

  “Krim, door Chroetsjow samengesmolten met Oekraïne, heeft zich al losgemaakt en zich bij weer Rusland gevoegd.”

  Zo kun je het natuurlijk ook omschrijven. Maar de keuze van het volk van De Krim voor aansluiting bij Rusland, is door Poetin geregisseerd en georchestreerd. Poetin, nog altijd groot fan van de voormalige Sovjet Unie, zag z’n kans schoon door de interne onrusten in Oekraïne, om z’n droom van het laten herleven van de Sovjet Unie beetje voor beetje te realiseren.

  De schrijver van het stuk (Paul Craig Roberts) laat zich kennen als tegenstander van de politiek van de VS en is erkend tegenstander van Israel. Twee eigenschappen die zijn verhaal, over hoe de VS de kwade genius zijn achter de opstand in Oekraïne, niet geloofwaardiger maken.

 4. Caroline zegt:

  ????????? Inderdaad is Roberts een tegenstander van de politiek van Obama. Maar wat is er inhoudelijk aan te merken op zijn verhaal? Dat het anders is dan ons hier door notoir onbetrouwbare types als Timmermans c.s. wordt opgediend?

  Ik vertaalde zijn stuk niet omdat ik zeker weet dat het zo is als hij het analyseert, maar vooral omdat een analyse als de zijne node wordt gemist in de oorlogspropaganda waaraan we hier in Nederland voortdurend bloot staan.

  Desgewenst wil ik wel toegeven dat zowel Poetin als de westerse ‘leiders’ niet deugen, maar dat neemt niet weg dat ik erg blij ben met Poetin, die de ene na de andere provocatie van de ons ‘regerende’ bendes redelijk onbeantwoord laat.

 5. J. C. Th. Köhler zegt:

  Caroline,

  om te beginnen hoef je voor mij niets toe te geven. Dat Poetin niet deugt behoeft geen betoog. Misdienaars worden geen hoofd van de KGB. Maar wat noem jij dan “redelijk onbeantwoord”?

  Dat hij nogal gematigd reageert op de provocaties van de EU en ondertussen De Krim annexeert? Daar een soort van democratisch sausje overheen gooit, door het referendum? Aan de etnische Russen in De Krim vragen of ze bij Rusland of bij Oekraïne willen hoern, is net zoiets als Geert Wilders die aan een zaal vol aanhangers vraagt of ze meer of minder Marokkanen willen. Het antwoord is van tevoren bekend, dus is de vraag eigenlijk overbodig.

  Wat er inhoudelijk is aan te merken op het verhaal van Roberts, is dat het van de eerste tot de laatste letter bol staat van suggesties en niet van feiten. Daar moeten we Roberts op z’n blauwe ogen geloven. Wat Poetin heeft gedaan hebben we gezien. Wat de bemoeienis van Obama daarbij was niet. Terwijl hij het doet voorkomen alsof dat wel zo is.

  Bijvoorbeeld het “democratisch gekozen regering”. Best mogelijk dat die verkiezing, uit een oogpunt van democratie, volgens de regels is verlopen. Maar de Regering Janoukovitsj heeft zich vanaf dag 1 ondemocratisch gedragen. Door te spreken over “democratisch gekozen” probeert Roberts een soort van legitimiteit aan die regering te geven. Die legitimiteit heeft Janoukovitsj zelf verspeeld. Als een regering zich ondemocratisch gedraagt, verstrekt het daarmee automatisch het recht aan het volk om daartegen in opstand te komen. Maar dát vertelt Roberts niet.

  Dan zijn redenering over wat de plannen zijn van het IMF. Allemaal veronderstellingen die we eerst nog moeten zien uitkomen. Maar al die suggesties zijn wel bedoeld om Obama c.s. in een kwaad daglicht te stellen. Dat Roberts dat wil is zijn goed recht. Maar doe het dan op grond van feiten en niet, zoals nu, op grond van onbewezen beweringen.

  Kortom: het stuk van Roberts is eerder gedreven door rancune, dan door een objectieve analyse van de zaken. Dat zo’n analyse bij ons node wordt gemist is een waarheid als een koe. Maar van Roberts krijgen we die evenmin als van de NPO. Incidenteel is er wel eens iemand die iets vertelt dat niet evident door een rode bril is bekeken. Maar verder is het allemaal politiek correct meehuilen met de wolven in het bos. Waar is Mr. G. B. J. Hiltermann als je hem nodig hebt?

  • Koos zegt:

   Ik vind dat je voorzichtig moet zijn om een president of regering van “ondemocratisch” gedrag te betichten. De aantijging is vaag, veel te ruim en kan gemakkelijk misbruikt worden. Als Wilders straks MP is, zullen er ook wel redenen zijn te vinden om hem “ondemocratisch” te vinden. Democratie betekent “macht aan het volk”. Maar als er meerdere volken in 1 staat leven, voor WELK volk kom je dan op als regering?
   Moraal: 1 staat, 1 volk. En anders opsplitsen.
   Dat is precies wat Poetin wil. En terecht.

 6. Caroline zegt:

  Veronderstellingen over het IMF die ‘we nog moeten zien uitkomen’? Hoezo? Het gaat toch al jaren zo als Roberts beschrijft, zij het tot voor een paar jaar geleden alleen in ontwikkelingslanden.

  U kunt wel herhalen dat u meent dat Roberts door rancune gedreven wordt, maar ook al dat zo mocht zijn, dan nog doet dat geen afbreuk aan de door hem gegeven feiten en argumenten. Daaraan kan immers slechts afbreuk worden gedaan door ontkrachting van die feiten en het geven van tegenargumenten, en niet door het spelen op de persoon zoals u hem denkt te zijn, en de motieven die u hem toedicht.

 7. sprx zegt:

  EU waarnemers verklaarden in der tijd dat de verkiezingen democratisch waren verlopen.
  Het was dus een democratisch gekozen regering.
  En die is met fascistische terreur verjaagd.
  In een land zonder enige democratische traditie, en blijf je zonder steun van het leger niet zolang aan de macht, dat is overigens ook het probleem van de putschisten die nu aan de macht zijn.
  Overigens lukt het de machthebbers in landen die wel een democratische traditie kennen ook niet om zonder massa propaganda, hysterie en intimidatie aan de macht te blijven.

 8. reageerbuis zegt:

  Leden van de regering Janukovitsj hebben zich in de enkele jaren dat ze aan de macht zijn geweest onnoemelijk weten te verrijken. Ik zag een video van een van de verlaten huizen van een op de vlucht geslagen minister. Niet alleen de behuizing was riant, maar hele kamers waren ingericht met grote stapels bankbiljetten, grote voorraden goud en juwelen, die in de haast moesten worden achtergelaten. Te veel om op te noemen.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

© 2014 Joost Niemöller. Alle rechten voorbehouden.