Wat we herdenken vandaag is officieel omschreven:
We herdenken de Nederlandse slachtoffers.
‘Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’
Voor sommigen is het nog niet breed genoeg. Vandaag zat bij Buitenhof Naima Azough aan, die 4 mei een mooi moment vond om bij allerlei identiteitsbeleving na te denken. En dat 4 mei dus eigenlijk een moment moet zijn om de multiculturele samenleving op te laten leven met zijn vele identiteitsbelevingen.
Alsjeblieft zeg.
Wie straks Adolf Hitler wil herdenken moet dat zelf maar doen. Wie de multiculturele samenleving wil laten opleven moet dat ook zelf maar doen. Ach, iedereen moet maar herdenken wat die wil, maar val anderen daar niet mee lastig.
Mijn voorstel is eerder: Houd die herdenking een beetje concreet en beperkt. Laten we ons beperken tot WO II, en tot de slachtoffers, liefst die uit Nederland. Al was het mooi geweest als er wat meer officiële nadruk was geweest om datgene waar het emotionele zwaartepunt ligt: de Holocaust.
En als er steeds minder mensen zijn die werkelijk nog WO II willen herdenken? Laten we er dan gewoon mee stoppen, en het niet optuigen met allerlei nieuwe wensen.
Wat Frits Bolkestein vanmiddag in Buitenhof te melden had was voor mij een tikkie belangrijker dan het gebazel van dat ex-TweedeKamerlid N.Azough.
Vandaar dat ik sterke vermoedens heb dat de redactie haar doelbewust in de laatste minuten van dat praatprogramma aan het woord lieten.
Bolkestein vond Schulz, Verhofstadt en Juncker* ongeschikt.
http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-4-mei-zorgdebat–herdenken—de-eurocrisis.html
*> http://tinyurl.com/dxucmvt
Vraag me af of de Buitenhofredactie in casu M.Luyten op de hoogte zijn van de mentaliteit van Juncker…
Nu op Ned 2
http://nieuwsuur.nl/onderwerp/643827-pioniers-van-het-verzet-de-geuzen.html
Ik vind de 4-mei-herdenking altijd een beetje schijnheilig. En dan niet omdat veel Nederlanders in WO-2 collaboreerden, maar omdat we NU, met z’n allen, door de multiculturalisering, een nieuwe holocaust aan het bevorderen zijn. Het meest weerzinwekkende is nog dat stilzwijgend naar Wilders wordt gewezen, terwijl hij juist degene is die alles doet om een rampscenario te voorkomen.
Op een bepaald, vastgelegd moment en dus voorgeschreven door gesubsidieerde clubjes enz. iets moeten herdenken, is op zich al idioot. Wat valt er te herdenken, zoals Koos al schreef, was (en is) Nederland goed in wegduiken en wegkijken. Iedereen die wat dan ook wil herdenken, kan dat zelf op de eigen manier bepalen en uitvoeren, zonder dat dit een ander tot last is. Zo iets als op de Dam schreeuwt (daar heb je geen Damschreeuwer voor nodig) om aandacht want daar is het om te doen. Nu de treinen met tanks er op al naar het oosten rijden, is er zelfs geen reden (behalve de vrije dag voor een aantal) om 5 mei als bevrijdingsdag te vieren. Je kunt je zelfs afvragen of we toen inderdaad bevrijd zijn nl. of de ene dictatuur niet is ingeruild voor de volgende. Na de volgende oorlog kan 5 mei weer gewoon 5 mei zijn.
“Je kunt je zelfs afvragen of we toen inderdaad bevrijd zijn nl. of de ene dictatuur niet is ingeruild voor de volgende”.
Heel juist. We leven nu onder het juk van de Yanks. Niet Duitsland heeft de oorlog verloren, maar Europa heeft de oorlog verloren.
http://www.tweedewereldoorlog.nl/100voorwerpen/
5 mei is de dag dat we stilstaan bij alle verschrikkelijkheid van de 2e WO.
Dat houdt ook in de misdaden van collaboratie, verraad en wegkijken. Maar in de eerste plaats de verschrikking van de holocaust, en de miljoenen die vielen voor onze vrijheid.
Daarvoor is die dag en die moet blijven en zo blijven als hij is.
Dat 5 mei aangegrepen wordt door de groepen die zich als nieuwe slachtoffers naar voren dringen, en door groepen die in het kader van de denationalisering er een breder neutraal perspectief aan willen geven is verfoeilijk en schandalig. De onrust die bepaalde groepen in onze maatschappij veroorzaken, gesteund door de volgzame slaven in ons parlement is veelbetekenend voor onze toekomst. Niet de racismekreet van deze verlichte mensen, maar onze oprechte nationale gevoelens moeten betekenis blijven geven aan de 5e mei.
Waarom ik grote twijfels heb over de kwaliteit van het onderwijs.
http://www.telegraaf.nl/tv/opmerkelijk/22589055/___Oorlog_eindigde_in_1949__toch____.html