Brekend. Bron veiligheidsdiensten: Bommelding Bijenkorf ISIS

P1040201Van een anonieme bron bij de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland kreeg ik te horen dat de bommelding gisteren bij de Bijenkorf in Amsterdam ISIS gerelateerd was. Het was deze, betrouwbare, bron niet bekend of het ging om iemand die zich uitgaf voor ISIS, of dat die daadwerkelijk van ISIS was. Mogelijk is dat überhaupt nog niet bekend.

Officieel is er nog steeds niets naar buiten gebracht over de aard van de bommelding, die het centrum van Amsterdam voor enkele uren in een spookachtige omgevingen deden veranderen. (Zie deze bijzonder vervreemdende foto’s van Maarten Brante)

Het actuele dreigingsniveau in Nederland is nog steeds substantieel. Dat betekent volgens de overheid dat de kans op een aanslag in Nederland ‘reëel’ is.

Bij de mededeling over dit dreigingniveau meldt de overheid expliciet vanwaar de dreiging verwacht wordt:

 De dreiging die uitgaat van Nederlanders die aansluiting zoeken en vinden bij aan Al-Qa’ida-verwante strijdgroepen in Syrië en van personen die terugkeren, is onverminderd groot. Het gaat inmiddels om ruim 100 uitreizigers, waarvan er zich ruim 70 nog steeds in Syrië bevinden. Het aantal terugkeerders met of zonder strijdervaring in Syrië is toegenomen tot ruim 20 personen.

De Bijenkorf op de Dam is natuurlijk een uitstekend doel voor een ISIS aanslag. Hoge symboolwaarde, vanwege de centrale ligging, veel kans op slachtoffers, relatief weinig controle. (De poortjes zijn gericht op diefstal.) Het lijkt minder eenvoudig om een koffertje onbeschermd achter te laten, gezien de vele camera’s en het vele personeel, maar een zelfmoordterrorist zou er kunnen scoren. Al zal een zelfmoordaanslag hoogstwaarschijnlijk weer niet vooraf gegaan worden door een bommelding.

Op 20 juni werd er een in het Arabisch geschreven Tweet geplaatst met vier aan ISIS gerelateerde foto’s, gemaakt in Nederland of met een Nederlandse associatie. Op een van die foto’s werd een papiertje omhoog gehouden van ISIS voor het Centraal Station in Amsterdam. Een raar, dreigend, fotootje.

aa13

Dat de bommelding van gisteren zeer serieus genomen werd, is duidelijk. Niet alleen de Bijenkorf werd vrijgemaakt, maar een groot deel van de omgeving. De hele Dam en diverse gebouwen werden afgesloten, een deel van het Rokin. Je kunt je voorstellen dat grapjassen wel vaker zullen bellen dat ze een bom hebben klaarstaan in de Bijenkorf, en daar kan onmogelijk altijd op gereageerd worden anders kunnen ze de tent wel sluiten. Maar dit keer werd er dus wel dus wel zeer nadrukkelijk op gereageerd. Met andere woorden: Het was een serieus te nemen dreiging.

En er is meer ISIS nieuws in Nederland. Gisteren werd een anti-ISIS betoging aangemeld, aanstaande zondag in Den Haag. Er doen nu op internet berichten de ronde om tegen deze demonstratie een pro-ISIS demonstratie te houden. Dat belooft wat.

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

12 reacties

 1. G.Deckzeijl

  27 juni 2014 om 16:35

  Een foto zegt meer dan 1000 woorden.
  Die laatste foto(zie link 2-artikel) is geen reclame voor de politie.
  Haar pens is nog dikker dan die van mij…

 2. “Dat belooft wat”

  Ja, het wordt nu wel duidelijk waarom de ‘colajunken’*) onder de mohammedanen zich liever stil houden.

  Een stuk midden-oosten oorlog kan zomaar midden in Den Haag werkelijkheid worden.

  *) zie de reacties bij dit artikel http://joostniemoller.nl/2014/06/waar-blijft-het-protest-van-de-gematigde-moslims-tegen-isis/#comments

 3. Wat de VS willen? Dat hangt ervan af wie je de VS noemt. Obama, regime Obama, baas van Obama, VS-volk? Het antwoord is anders naar gelang wie je bedoelt. Ik denk zomaar dat het volk (net als alle volkeren) vrede wil, en de rest van de genoemden oorlog, honger en genocide, ook al weer ‘net als hier’ dus.

  Geldt dus niet alleen voor de VS, maar voor alle samenlevingen, dat men eigenlijk het liefst gewoon thuis blijft, wat psychopaten daar gelaten.

  We worden door krankzinnigen geregeerd, en wij zijn op zijn minst waanzinnig dat we dat laten gebeuren. Gelukkig dus maar dat de waanzin waaraan wij lijden dodelijk is, zodat we sneller dan je zou willen, in ieder geval zelf niet meer besmettelijk zijn. Onze regimes helaas wel, dus de kraaienmars zal ongetwijfeld ook lang na onze (inmiddels met zwijgen en niets doen welverdiende) dood nog menigmaal worden geblazen. Ongetwijfeld met precies dezelfde zouteloze praatjes erbij als die al eeuwen worden afgestoken, maar wil je het anders, dat zal je dus iets moeten doen.

  Geen misverstand: Isis is de bondgenoot van de regering hier, en Timmermans hun beste vriend. Onze verantwoordelijkheid dus, en als het telefoontje met bomalarm van BuZa is gekomen, hoeft dat niet te verbazen. Dat ze dat nog niet doorhebben op het ministerie van Opstelten en Teeven al evenmin 🙂

  • De steun aan Saudi Arabie van de VS en Timmermans, is eigenlijk een oorlogsverklaring aan doodgewone mensen die graag in de Bijenkorf gaan winkelen.

 4. Gelukkig weet NOS-correspondent Mustapha Oukbih het voor mij te duiden:
  http://www.demoslimkrant.nl/home/2014/6/549.html

  Niet ISIS maar Premier Al-Maliki is grootste gevaar voor Irak, volgens deze ambtenaar.
  Dus moet Al-Malaki opstappen en vervangen worden in een sji-itische en soenitische alliantie. Dan zou ISIS geen steun meer krijgen van de verschillende stammen en sektes in Irak. Gebeurt dat niet, aldus Mustapha Oukbih, dan zou het zomaar een internationaal tintje kunnen krijgen, dat ISIS-gedoe en blijft ISIS niet enkel een Iraaks probleem.

  Koekkoek.

 5. Een beetje laf is het wel om de anti-ISIS demonstratie te hernoemen tot een protest tegen wereldwijd terrorisme. Maar als je er goed over nadenkt komt het op hetzelfde neer.

 6. Tenslotte deze nog even: http://www.nu.nl/buitenland/3813273/obama-wil-half-miljard-syrische-rebellen.html “De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres om 500 miljoen dollar (ruim 367 miljoen euro) gevraagd om niet-extremistische Syrische rebellen te trainen en uit te rusten.” Niet-extremistische Syrische rebellen te trainen en uit te rusten? Daar kun je toch je ogen niet bij drooghouden zoveel waanzin. Of zoals van Gaal het zegt: “Ben ik nou zo slim of is hij nou zo dom”? Het antwoord is: “geen van beide”.

  • In Irak is een oorlog-by proxy gaande tussen Saudi Arabie en Iran. In Syrie is een oorlog by proxy gaan tussen Saudi Arabie en Rusland.

   De VS mengt zich in beide conflicten en kiest partij voor Saudi Arabie, want tegen Iran en Rusland, terwijl ISIS (oftewel Saudi Arabie, Kuweit en Qatar) elke Amerikaan een doelwit voor iedere moslim noemt: https://twitter.com/albchre/status/482275289167183872

   Als de vijand van je vijand je vriend wordt, en er genoeg partijen en conflicten zijn, dan is uiteindelijk iedereen je vijand. Onbegrijpelijk wat de VS nu werkelijk wil.

   • Ik denk dat de primaire drijfveer van de VS hun afkeer van Rusland is. Dat was 30 jaar geleden nog begrijpelijk omdat men toen nog kon spreken van het vrije westen tegen de dictatuur. Maar inmiddels is dat achterhaald. De VS en de Westerse “leiders” lijden aan fixatie en zijn feiten-resistent.

    • De EU gaat mee in die Poetinhaat en ondertekenden gisteren een associatieverdrag met Georgie, Moldavie en Oekraine. https://twitter.com/EUCouncil/status/482418185971720192

     Op zich prima van de EU om zich met zo veel mogelijk landen te asocieren en er vrijhandel mee te drijven, maar de EU verbiedt die landen altijd een vrijhandelsovereenkomst met Rusland te tekenen. Daar komt dus nog meer ellende van,

 7. Nou ja, hoe serieus moeten we dit nemen. Al meer dan 20 jaar weigert de politiek om de Islamisering van ons land een halt toe te roepen. Sterker nog, deze wordt zelfs gepromoot. Geen kwaad woord over de Islam of je bent “af”, dan wel dood. Dus, zo’n bommelding kan er ook nog wel bij. Ik bedoel maar, wanneer je de dijken doorsteekt, is het tamelijk achterlijk om te gaan klagen over natte voeten. In 1683 heeft Europa ternauwernood de aanval van de Ottomanen op Wenen weten af te slaan. Dankzij o.a. de Poolse koning Jan Sobieski Zo gelukkig zullen we deze keer niet zijn, omdat de verrotting van onze samenleving inmiddels door en door is. Dus ik zou zeggen: arrivederci Nederland en adieu “Westerse” beschaving. http://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Wenen_(1683)

Reacties gesloten.

Theme by Anders NorénUp ↑