Het vuile ISIS spel van Turkije in 10 punten

Seal_of_the_Islamic_State_in_Iraq_and_the_Levant
Bron: Wikipedia

Turkije is een NATO land. Het wordt onder andere door Nederland beschermd tegen aanvallen van anderen. Nederland heeft er Patriot systemen gestationeerd.  Het onderhandelt om in de EU te komen. Datzelfde Turkije ondertussen speelt vuil spel met ISIS. Zonder de onderhandse medewerking van Turkije zou ISIS nooit zo kunnen groeien.

 

Wat doet en deed Turkije voor ISIS?

 

 1. Eind vorig jaar was in een reportage van CNN te zien hoe ISIS strijders vanuit de hele wereld zonder problemen via een Turks vliegveld aan de grens met Syrië binnengesmokkeld konden worden. De journalist van CNN reisde met ze mee. Het gebeurde in alle openheid.

2. Momenteel bevindt ISIS zich overal aan de grens met Turkije, en wordt door datzelfde Turkije met rust gelaten.

 1.  De Koerden in Noord Koerdistan berichtten dat ISIS troepen getraind worden in Akziyaret, een dorp in Oost Turkije.
 1.  Zo’n tien procent van de ISIS strijders zijn Turks staatsburger. Er vechten, stelt de Duitse krant Die Welt, waarschijnlijk meer Turken bij ISIS dan uit welk Arabisch land dan ook.

5.   Wanneer ISIS Turkije binnenvalt, is de NATO verplicht om Turkije bij te staan. Turkije heeft zodoende zijn handen vrij. Het weet zich gesteund in de rug.

6. Reyhanli, een grensstad in Turkije, wordt door ISIS beschouwd als hun eigen winkelcentrum, blijkt uit deze reportage in de Washington Post.

7.  In Istanbul is een winkel geopend met ISIS merchandise.

8. Notabene Amerikanen trainden ISIS strijders op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik.

 1.  ISIS vlaggen waren al eerder open en bloot te zien aan de grens met Turkije en Turkije deed er niets tegen.

10. En datzelfde Turkije zou nu in het geheim bombardementen uitvoeren op ISIS? Wie gelooft dit vuile spel?

 

 

 

 

 

Print Friendly
facebooktwittergoogle_pluslinkedin

23 gedachten over “Het vuile ISIS spel van Turkije in 10 punten”

 1. “Wie gelooft dit vuile spel?”.
  Ik niet!
  Goed researchwerk gedaan, Joost.
  Ben trouwens benieuwd of DDS artikelen van jou overneemt…….
  Je bent er echt uit de gratie, merk ik…….

 2. Nederland heeft toch Patriots aan de grens van Turkije. Blijkbaar zijn die vooral geschikt om op Assad’s Syrië te schieten en niet op ISIS. Klopt ook gezien qua tijd plaatsing.

  Als het zo is dat het Turken zijn die aan het vechten zijn voor ISIS, dan zie ik eigenlijk niet dat de NAVO (proxy-Turks leger valt Turkije aan) daar enige rol heeft, meer een soort burgeroorlog eigenlijk, waarbij de Turkse staat beide partijen steunt. Tenminste, dat is zo langzamerhand wel mijn indruk. Of ziet ‘Turkije’ wellicht een kans voor herstel van het Ottomaanse Rijk? Duidelijk is wel dat er voor ieders territoriale ambities veel te weinig territorium is, en daarmee bekruipt me weer het gevoel van toen ik tijdelijk in Hongarije woonde: dat als iedereen de grond gaat claimen waar die uit historische overwegingen recht op meent te hebben, dan wordt het oorlog.

  Zou wel eens willen weten wat de bevindingen van de daar gestationeerde Nederlandse militairen zijn. Hebben die het idee paraat te staan om Turkije tegen een soort Turks leger te verdedigen, of wat eigenlijk?

  De wereld leek een stuk eenvoudiger in elkaar te steken toen er nog alleen staatspropaganda was en geen internet.

  Maar als het allemaal met ISIS zo gaat als gezegd wordt, waarom dan niet gewoon een korte maar volledig overweldigende campagne om die horde van de kaart te vegen? Moet kunnen en als het door iemand ‘verdiend’ is van de kaart geveegd te worden, dan is het dat ISIS. Maar ja, hoe krijg je Assad dan nog weg?

  Kortom, op het gevaar af in al mijn onnozelheid te kijk te staan: het probleem met ISIS is op te lossen als het is zoals het ons voorgespiegeld wordt, en wel met definitief geweld. Maar blijkbaar zit het anders.

  1. Beste Caroline,
   U schreef: Nederland heeft toch Patriots aan de grens van Turkije. Blijkbaar zijn die vooral geschikt om op Assad’s Syrië te schieten en niet op ISIS. Klopt ook gezien qua tijd plaatsing.
   Volgens Wikipedia is het Patriotsysteem een luchtverdedigingssysteem en het lijkt me dus moeilijk hier een aanvalssysteem tegen Syrië of welk land dan ook van te maken.

   U schreef ook: Zou wel eens willen weten wat de bevindingen van de daar gestationeerde Nederlandse militairen zijn. Hebben die het idee paraat te staan om Turkije tegen een soort Turks leger te verdedigen, of wat eigenlijk?
   Is dit puur nieuwsgierigheid? Ik denk dat we, net als bij de MH17, niets te weten komen. Deze soldaten zullen, net als t.t.v. Srebernica, een geheimhoudingsplicht hebben. Een vroegere vriend van mijn zoon was daar en hij heeft (ik denk terecht) nooit iets losgelaten; hij was immers niet verantwoordelijk.

   N.B. Als het aan mij zou liggen (wat niet zo is) dan die Patriots z.s.m. terug en aan de Griekse grens opstellen. Turkye moet nooit in de EU komen en is voor Europa inmiddels ongeschikt om bij de Navo te blijven; maar de VS zal daar op tegen zijn.

   1. Ik ben geen militair, maar me dunkt dat als je met wapens defensief kan schieten, je dat ook offensief kan. Dat de Patriot-raketten ons als defensief verkocht zijn, wil niet zeggen dat ze dat ook (exclusief) zijn.

    En het is geen nieuwsgierigheid (althans, niet alleen) te willen weten hoe Nederlandse militairen zien waar ze in terecht gekomen zijn. Met alle leugens van alles en iedereen zou het eens aardig zijn een waarheid te horen, zeker daar we al (met allerlei leugens) van het ene gewapende conflict in het andere verzeilen de afgelopen jaren. Of anders: deelnemen aan de ene na de andere massamoord.

    Ik zie niet waarom militairen geheim zouden moeten houden voor degenen die hun soldij betalen (het volk dus) wat ze in naam van dat volk waar gedaan en gelaten hebben. De landsveiligheid/staatsveiligheid kan m.i. slechts in het geding zijn als de belangen van Nederland en de Nederlandse staat geschaad worden, niet als de waarheid wordt gezegd over wat zich heeft afgespeeld en wie daartoe opdracht heeft gegeven. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat mensen die met staatsmacht het verkeerde gedaan hebben door de waarheid aan de kaak gesteld worden, maar dat is -voor veiligheid van volk en Nederland- natuurlijk alleen maar goed.

    1. @ Caroline

     Dat u geen militair bent is te merken. Een Patriotraket is geen Zwitsers zakmes! Die dingen zijn peperduur en alleen te verspillen aan ernstige dreiging vanuit de lucht. Voor beschietingen is er artillerie. Dat hoeft niet goedkoop te zijn; er is Raytheon Excaliber GPS gestuurde munitie die op 50 km afstand een granaat precies op een auto laten landen. Kosten: $30.000 per stuk.

 3. “8. Notabene Amerikanen trainden ISIS strijders op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik.”

  De bron die je aanhaalt ondersteunt dit nergens. Er wordt alleen gemeld dat er een trainingskamp op enige afstand van een Turkse luchtmachtbasis ligt. Dat is heel iets anders dan het trainen van jihadisten door Amerikanen.

  “The source told WND that at least one of the training camps of the group Iraq of the Islamic State of Iraq and the Syria, the ISIS, is in the vicinity of Incirlik Air Base near Adana, Turkey, where American personnel and equipment are located.”

  Daarnaast wordt het volgende zonder bronvermelding beweerd:

  “There are separate reports that Turkish army personnel recently were caught training ISIS fighters in Iraq and that four Turkish soldiers have been arrested by the Iraqi army in Fallujah. The Turkish army has denied the claim.”

 4. Het is al lang duidelijk dat Erdogan Turkije richting het islamisme stuurt. Dit was was dus te verwachten, of anders gezegd: ik verwachtte eigenlijk niet anders.
  Wat mij zorgen baart, en niet weinig ook, is dat de NAVO Turkije niet hardhandig tot de orde roept. Daardoor heeft de hele NAVO vuile handen.
  Naar mijn mening zou de NAVO Turkije buitenspel moeten zetten, alle NAVO-eenheden terugtrekken uit Turkije, en Griekenland helpen tegen de waarschijnlijke agressie die het uit het oosten kan verwachten.
  Natuurlijk, Turkije was een goede bondgenoot tijdens de koude oorlog, maar met een ‘vriend’ als Turkije heb je geen vijanden meer nodig.

  1. Back in the days before the fall of Srebrenica Turkey persistently pressured Europe, NATO and the USA for military intervention. On the contrary, Instead of helping Srebrenica they took away Bosnian arms with a so-called arms embargo, so that they couldn’t defend themselves. They didn’t care, it got worse, Dutchbat even handed Srebrenitsians over to the Bosnian Serbians on a silver plattern.
   The result, thousands brutally murdered in the heart of Europe.
   Turkey was the only country that offered humanitarian aid to Gaza when it was cornered by the Israelian army. Turkey made an urgent call to the International Community. Yet again nobody cared. They even let Israelian marines enter a civilian ship and shoot Turkish helping volunteers point-blank.
   This same Community accuses Turkey of being too passive in the case of Kobani, despite Turkey opened his arms for thousands of refugees from Kobani, on top of over 1.5 million Syrian refugees who are already in Turkey regardless their ethnicity. However this time the International Community ‘sympathises’ with Kobani, unlike Srebrenica and Gaza. The International Community even offers non humanitarian military aid like airstrikes against the invaders(there are no
   civilians left anyway), arms supplies and training to supportive groups. Well isn’t that a bit of hypocrytical ? Supportive Groups that will eventually turn against ally Turkey with the very same arms that USA/NATO-‘allies’ supplied them with. Even Dutch mercenaries of bike gangs joined the defending forces whereas in Srebrenica Dutch military chickened out to engage the Serbian invaders. The peshmergha’s (and Kurds in general traditionally always playing the victim role)
   now on a winning streak thanks to Western arms and airstrikes, have already started ethnic cleansing and executions, like the posse of warlord turned former member of the Dutch Socialist Party, pseudo-socialist Serdar Dosky does. It seems like the West wants to preserve a Kurdish Northern-Syrian corridor to transfer oil from the landlocked Kurdish Northern Iraq to the Mediterranean by-passing
   Muslim countries, from which Israel will profit extensively. On top of that, the West wants to keep Isis as far away as possible from the newly discovered massive gas fields in the Mediterranean. (Talks between Greek-Cypriots, Israelian and Egyptian apostate/Christian
   representatives have already commenced)
   In order to do so, the International Community seems to be wanting to trick the Turkish Army into the desert meat grinder, like the infamous Lawrence of Arabia once did. The International Community seems to be considering Turkey like an expandable asset to get this dirty job done. I guess Turkey learned his lesson well back then. By contrast, the West still nags about Turkey having
   intervened in Cyprus (as a legal guarantor state by the way) when muslim Turks were likewise cornered on the island. Let alone condoning, the West set an arms embargo against Turkey. The West seems to be handling double standards (yet again) when muslims are involved. They just ignore when muslims all over the world are cornered like in Bosnia, Gaza, Cyprus, Xinjiang, Cambodja/Birma
   and so on. If this isn’t weird enough, when Turkey opened the border for Kurdish fighters to return to Kobani after being treated and nursed in Turkey, many of them came back instantly. If these fighters are that determined, why don’t they use the routes the PKK usually does to smuggle and hit-and-run. Why don’t the Kurdish fighters in Rojava back them up by opening a second front in the east to open a corridor to unburden Kobani, for that matter ? The Isis invaders on the other hand are also led by local Kurdish commanders and fighters who claim that they want to liberate Kobani from the oppressing stalinistic YPG/PKK forces that are on the International terrorrism list for all kinds of organised crimes like international human and drug trafficking and extortion, among other things. Now the capitalistic US and the self-proclaimed socialist/anti-imperialistic YPG/PKK even openly admit they have been working together, after doing this stealthily for several years(behind NATO-ally Turkey’s
   back). Why do the US act so intensively now the ISIS reaches out to Kobani/Northern Syria, why have the US waited till now ? Were the US and the YPG/PKK plotting till now, waiting for the right time to act ? On the other hand, Isis is complaining about crusaders that keep returning to occupy the Middle East, with swords ages ago and with airstrikes nowadays. They even compare themselves, ironically, with the famous Kurdish leader Salahuddin who defeated the Crusaders centuries ago.

 5. Ik begrijp uit een bericht van Partisan Girl, dat Taqba in Syrië in handen van ISIS is gevallen vandaag. Vreemd want Assad leek de zaak aardig onder controle te krijgen. Heeft ISIS wellicht versterking gekregen in Syrië, en zo ja, van wie dan?

  En dan ook nog eens ‘victorie’ in Libië?

  Misschien tijd voor een hele nieuwe strategie: alle mannen opsluiten tot ze oorlog afzweren. Probleem is dat dat niet zal gaan zonder geweld.

  1. “alle mannen” – Caroline, is dat je ernst?
   Ik ben man, en voel me dus door jou daarop aangesproken.
   Nee, ik neem geen woorden als discriminatie in de mond. Niet nodig.
   Maar misschien kun je zelf een vernauwing aanbrengen in je container?

    1. Ha – mwah, had het er niet in gezien, eerder een totem pro parte, vandaar mijn verzoek.
     Ehhh… nee, ik voelde me niet aangesproken. Als ik zo oorlogszuchtig was, had ik het niet meer dan veertig jaar uitgehouden met andermans pubers….

     Maar of vrouwen nou altijd zo vredelievend zijn….
     Overigens, zwarte humor en zwartgallige humor zijn niet precies hetzelfde. Toch?

     Maar laten we maar on topic blijven.
     Ik vind dat Turkije een levensgevaarlijke weg is ingeslagen.
     Tijd om dit land uit de NAVO te zetten?

     1. Ik weet het niet, was zelf bijna levenslang voor Nederland in de NAVO, zo langzamerhand weet ik dat niet meer, laat staan dat ik me over Turkije al enig oordeel heb gevormd, anders dat dat dat land en het mijne niet dezelfde belangen (lijken te) hebben/dienen.

    2. Het is vooral niet grappig, Caroline. Als je stiekem denkt dat er een kern van waarheid in je humor zit, dan zou het Duitse verzet uit 40 miljoen vrouwen hebben bestaan. In de Eerste Wereld oorlog deelden vrouwen witte veren uit aan mannen en jongens die nog niet in dienst waren gegaan om ze aldus publiekelijk te vernederen.
     http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2038997/In-Downton-Abbey-male-servants-taunted-feathers-women-going-war-So-whats-truth-cowards-tormentors-Feather-Girls.html

     In radicaal feministische kringen wordt overigens volop gefantaseerd over het massa-castratie en het doden van baby-jongetjes.
     http://www.avoiceformen.com/feminism/scum-manifested/

     En als (naar ik aanneem feministische) vrouwen ooit de macht zouden krijgen en het aantal mannen op de aarde met negentig procent zouden verminderen, dan zou pas werkelijk de pleuris uitbreken.
     http://www.jofreeman.com/joreen/trashing.htm

     …Om uiteindelijk uit te lopen op een demografische wedloop om wie er de meeste zonen voortbrengt om in hun plaats wraak te nemen, net zoals nu in Gaza gebeurt.

     1. Het ergste van de Nieuwe Beledigdheid is nog wel dat je dus helemaal niets meer kunt zeggen zonder dat er van alles achter gezocht wordt.

      Zo langzamerhand heeft de mens (m/v) er een dagtaak aan, aan alles hoog opnemen.

 6. Mwah, misschien doet Turkije wel netjes wat de NAVO van haar verwacht. Want waar komt ISIS zo opeens vandaan? Zo’n fonkelnieuwe organisatie van moslimextremisten die niet alleen weergaloos wreed is, maar ook niet te beroerd is om daar uitgebreid en beeldend verslag van te doen aan de gehele wereld.

    1. Dat stamt nog uit de tijd dat Erdogan zijn islamitische stempel nog niet op de Turkse samenleving drukte, althans niet de in de mate van de afgelopen jaren.

     1. Erdogan was al druk doende met de islamisering (iets wat volgens Kamer en Regering hier vooral niet tegen gegaan dient te worden), toen die Patriots daar geplaatst werden met bijbehorende manschappen.

  1. Moslim extremisme is klaarblijkelijk één van de wapens in het arsenaal van ”het Westen” waarmee het plekje in de geopolitieke pikorde wordt vastgesteld.

   Neem El Quaeda. Oorspronkelijk een CIA-operatie bedoeld om de Russen het leven in Afghanistan zuur te maken. Recentelijker betrokken bij de omverwerping van Khadaffi in Libië en op dit moment in gevecht met Assad in Syrië. Of neem hun extremistische neefjes van de Moslimbroederschap. Het kan toch niemand ontgaan zijn hoeveel steun die kregen van de VS (en de EU) bij het overnemen van de macht van Mubarak in Egypte. En nu is er dus opeens Isis. Uit het niets en meedogenlozer dan al haar Islamitische voorgangers. De Amerikaanse bevolking was een beetje murw geworden van de voortslepende oorlogen in het Midden oosten, maar nu er zelfs kinderen onthoofd, gekruisigd en levend begraven worden gaan de neuzen weer allemaal dezelfde kant op.

   Moslimextremisten zijn niet meer dan nuttige idioten die zich laten gebruiken. Pionnen in een geopolitiek spel. ‘k Las onlangs een artikel waarin de contouren van dat spel haarscherp werden geschetst. Zelden of misschien wel nooit een artikel gelezen waarin met zo weinig woorden duidelijk wordt gemaakt wat het verband is tussen de gebeurtenissen die zich momenteel afspelen in het Midden Oosten, tussen de VS/EU en Rusland en hoe dat moslimextremisme daar in past.

   http://adbroere.nl/web/nl/columns/op-wie-zet-je-in.php

   Het artikel is geschreven door een zekere Mike Whitney (waar ik tot dusver nog nooit van gehoord had) en is gepubliceerd op de site van Ad Broere (waar ik geen onverdeeld fan van ben).

 7. Als Nederlandse regeringen niet eens kans zien mosliminfiltranten buiten ons land te houden, dan zie ik niet hoe ze Turkije uit de NAVO trappen.

  Tja, de meeste tweebenigen komen nooit voorbij het blaatstadium, dus de Verlichte Heersende Kaste wrijft zich in de handen, want ook Zwarte Piet is in de oorlogszones terecht gekomen.

Geef een reactie