Argentinië – een ontwikkelingsland

Dr. Gert Jan Mulder

 

Was van de week weer een paar dagen in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, een stad met ruim 12 miljoen mensen in een land met in totaal ongeveer 40 miljoen inwoners. Deze keer nam ik de ferry, die met 70 km per uur in precies 2 uur en 15 minuten van Montevideo naar het centrum van Buenos Aires “vliegt”.

Argentinië is een ontwikkelingsland volgens velen. Buenos Aires is de hoofdstad van een ontwikkelingsland. Buenos Aires geldt als een van de mooiste en meest Europese steden van Latijns Amerika. Er is een mix van Parijs, Madrid en Rome. Voor de minder bedeelden is het leven in een ontwikkelingsland meestal een zware opgave. De populistische Nestor Kirchner [1](2003-2007 president) begon met het verruimen van sociale uitkeringen, en zijn echtgenote Christina Kirchner[2] deed daar sinds dat zij hem in 2007 opvolgde nog een paar schepjes bovenop. Mensen aan de onderkant van de samenleving krijgen sindsdien via verschillende programma’s financiële steun en hulp. Ook voor de ouderen is sinds de Kirchner’s beter gezorgd. De private pensioenfondsen werden genationaliseerd en mensen die nog nooit een dubbeltje pensioenpremie betaald hadden, kregen van de genereuze Kirchner’s een redelijk pensioen. De Kirchner’s zorgden goed voor de mensen en voor zichzelf. Dat kon omdat Argentinië haar oude schulden niet meer betaalde, en verder op vrijwel alle fronten de wind mee had: lage rente, hoge prijzen voor haar exportproducten, sterke vraag, grote groei toerisme en binnenlandse bestedingen, en vooral in de beginjaren van Nestor Kirchner een goede mix van openbaar financieel bestuur: surplus overheidsbestedingen, surplus handelsoverschot en surplus lopende rekening (in en uitgaven deviezen balans).

Ieder land krijgt de politieke leiding dat het verdiend en zo hebben de Argentijnen sinds Generaal Juan Perón [3] vrijwel onophoudelijk de ene na de andere Peronistische regering. Die politieke partij heeft vele afsplitsingen en vertakkingen maar is alles bij elkaar vrijwel onophoudelijk de aller grootste partij sinds in 1946 Perón voor het eerst president van Argentinië was. Volgens de meeste van mijn Argentijnse vrienden en kennissen zijn Perón en de Peronisten het slechtste dat Argentinië ooit heeft kunnen overkomen. Voor Perón behoorde Argentinië tot de 10 meest welvarende en rijke landen ter wereld. Perón is begonnen de economie van Argentinië te nationaliseren en de grenzen te sluiten. Het is tot vandaag de dag nog merkbaar. Import en export zijn sterk gereguleerd, het deviezen verkeer is sterk centralistisch en gereguleerd, je kunt wel in Argentinië investeren, maar je krijgt je geld er vervolgens niet of nauwelijks uit, het land geldt als één van de paria’s van de internationale financiële gemeenschap na de zoveelste keer dat Argentinië haar buitenlandse crediteuren niet meer kon betalen en de grootste “soevereine default” liet zien die de geschiedenis ooit heeft gekend. Obligatiehouders, de Club van Parijs (overheden van OECD landen), banken en beleggers schreven fors af op hun Argentijnse tegoeden.

Argentinië kent gemiddeld iedere 7 jaar een economische en financiële crisis. Soms ontaardden die crisissen in politieke en sociale crisissen en wanorde, zoals de laatste keer in 2002. In de jaren 60 tot en met 1984 kende Argentinië militaire coup na militaire coup, met vreselijke schendingen van mensenrechten en verdwijningen van oppositieleden, studenten, vakbondsmensen, en gewone burgers tot gevolg. De Peronistische vakbonden in Argentinië zijn oppermachtig en sterk verwerven met de slechtste, meest corrupte kant van de politieke klasse. Vakbonden en politiek hebben niet zelden maffia achtige trekken en kenmerken. Het is soms een wilde en onstuimige bedoening. Enkele maanden geleden werd nog een officier van justitie vermoord, enkele dagen voordat hij ernstige formele beschuldigingen zou uiten richting politieke klasse en de zittende president.

 

En toch, Argentinië is een fantastisch land. De meeste Argentijnen zijn fascinerende mensen. Hoog ontwikkeld. Zeer inventief, en met name de midde- en de bovenste klasse van Argentijnen hebben, met wat kanttekeningen hier en daar een kwalitatief uitzonderlijk leven.

Argentinië is één van de aller rijkste landen ter wereld. Het heeft onuitputtelijke reserves in gas, in mineralen, in zoetwater reserves, in de allerbeste landbouwgronden ter wereld, in de meest ontwikkelde landbouw en veeteelt sector ter wereld, een land met 4 klimaten, 5000 lang, 1000 km breed, Argentinië verbouwt alles, oneindig veel citrus, de mooiste wijngaarden en wijnen, het mooiste vlees ter wereld, mooie mensen (40% immigranten uit Italië, en 40% immigranten uit Spanje, een mooie mix van mensen). De overheid is inefficiënt, failliet, onkundig, corrupt, terwijl het land (op papier) schathemeltje rijk is. Veel Argentijnen zijn vermogend. Argentijnen hebben honderden miljarden USD in het buitenland geparkeerd en het is het land dat ondanks alle restricties en beperkingen de meeste USD cash biljetten per hoofd van de bevolking heeft ter wereld (onder matrassen en in kluizen). Meer nog dan in de V.S. Alle Argentijnen zijn econoom. Iedereen die in economie is geïnteresseerd moet eens voor langere tijd in Argentinië verblijven. In Argentinië bestudeer je niet alleen economie, maar beleef je economie. Elke dag. Vanwege alle instabiliteit (waaronder een chronisch hoge inflatie plus/minus 35%) is niet alleen kredietverlening aan Argentinië beperkt, maar geldt ook voor Argentijnen dat de mogelijkheden voor krediet, financiering etc. uiterst beperkt zijn.

Het gevolg hiervan is dat alles dat u in Buenos Aires, en in Argentinië ziet betaald is. Alles! Huizen, appartementen, bedrijfsgebouwen, torenflats, wijken, steden, infrastructuur, boerderijen, 60 miljoen stuks top vee, 20 miljoen hectare soja, private havens, fabrieken, en industrie. Zelf de schulden van de overheid uitgedrukt in percentage van de omvang van de totale economie zijn zeer bescheiden (45%)[4]. Om u een idee te geven, in Griekenland belopen die meer dan 175% en zelfs in het theoretisch schatrijke Nederland bedraagt dit bijna 70%.

Als u ooit in Argentinië bent geweest zullen een aantal van deze zaken u mogelijk zijn opgevallen.

Argentinië is dus een ontwikkelingsland! Maar wat een land, wat een rijkdom.

Het produceerde bovendien een prachtige koningin. Dat was geen toeval.
Dr. Gert Jan Mulder

[1] http://nl.wikipedia.org/wiki/Néstor_Kirchner

[2] http://nl.wikipedia.org/wiki/Cristina_Fernández_de_Kirchner

[3] http://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Perón

[4] https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ar.html

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

15 Reacties

 1. Argentinie ging failliet vanwege schulden in een vreemde valuta, de US dollar. Om dezelfde reden is Griekenland failliet gegaan en zullen Italie, Frankrijk en Spanje volgen voordat de volledige integratie van de euro plaatsvindt, schat ik zo in, want de Duitsers staan nog niet bepaald in de rij voor eurobonds en afstempelingen.

  Het is heel simpel; staatsobligaties moeten worden uitgegeven in de eigen munt die gedekt wordt door de eigen CB en de oneindige productiecapaciteit van het land. Staatsschuld kan dan nooit een probleem worden omdat het, ongeacht de grootte, altijd kan worden afgelost en de rente, waar het land het monopolie op heeft, hoort 0% te zijn.

  De rijke, tastbare bezittingen van Argentinie horen de burgers toe en moet je alleen ruilen tegen fiat geld als er exponentiele economische voordelen tegenover staan.

 2. Een mooi land waar het goed toeven is. Men heeft er tevens leerzame verhalen over de valutacrisis van 1998, toen ruilmiddelen belangrijker werden dan papiergeld. In Argentinë is ook een sleutel tot “Het Geheim van Soestdijk”. Die sleutel heet “Bariloche”: http://www.groene.nl/artikel/laatste-tango-in-bariloche

 3. Met jouw opmerking over Nederland ben ik het helemaal eens.

  Bedenk je wel dat Nederland ooit de bevolkingsdichtheid van Argentinië had. De bevolking van Argentinië is in 50 jaar tijd verdubbeld. Als ik beelden van de sloppenwijken zie, dan zie ik vooral kinderen. De groei zit niet bij de groep met geld, maar bij de mensen die in bittere armoede leven. Het bestrijden van armoede begint dan ook met het stoppen van de bevolkingsgroei.

 4. Schande dat in dit artikel niets eens wordt gesproken van 30.000 moorden door Zorreguitta of de AMIA bombing

 5. Argentinië is een land met een gigantische bevolkingsgroei. En die groei ligt vooral bij de armsten. Door deze groep geld te geven, zal het aantal armen alleen maar toenemen. Wat veel beter werkt is sociale voorzieningen alleen open stellen voor gezinnen met maximaal 2 kinderen. Het aantal armen in Latijns Amerika is zo enorm groot, dat los je nooit op. Dat is tevens de reden dat links de verkiezingen wint daar.

  • wat is enorme bevolkingsgroei ?
   .
   nederland heeft ruim 25 keer het aantal inwoners per vierkante kilometer dan Argentinië.
   .
   als nederland dezelfde bevolkingsdichtheid had als Argentinië, dan zou nederland nu 680.000 inwoners moeten hebben.
   .
   wat zou nederland mooi zijn met zo een aantal inwoners…..

 6. drgertjanmulder

  30 maart 2015 op 17:06

  Vergeet u vooral niet Argentinie te bezoeken als u kunt. Ook in toeristisch opzicht is er geen gelijke

 7. Leo KarelJan

  30 maart 2015 op 13:44

  Argentinië wordt kapot gemaakt door die linkse presidenten, waaronder de huidige. Ook Peron was links.
  Links beseft maar niet dat de armen het beste worden geholpen als de economie goed draait. En daarvoor is de vrije markt met voldoende ondernemerszin onontbeerlijk. Links is alleen bezig met ( een kleiner wordende ) koek te verdelen in plaats van de koek groter te maken.
  LINKS= achteruitgang en het bevorderen van ongezonde jaloezie.
  Links is het etterende gezwel voor elke maatschappij.

 8. Een “Dr’.’ die een dergelijk Nederlands ‘produceert”… Toeval?
  De boodschap- zo die al te ontdekken valt in het artikel- gaat zo bijna aan me voorbij. Volgende keer maar even een corrector er op zetten.

  • dit gelezen hebbende, heeft u ook iets inhoudelijks te melden ?

   • neen, daartoe noopt de inhoud nu niet 1.2.3. Ik hoop het land ooit nog eens zelf met een bezoek te vereren. Wie weet wat ik dan te melden heb. 😉

 9. Quote,
  en met name de midde- en de bovenste klasse van Argentijnen hebben, met wat kanttekeningen hier en daar een kwalitatief uitzonderlijk leven.

  Genoemde klassen worden ook wel de èèn percent genoemd.
  Een mixt van koffer dragers, getrouwen, en eigenaars.
  In Europa bekend als de Bilderbergers. Hun wapen heet NATO.
  Argentinië is hun traditionele vluchthaven.
  Voor, zowel na, als welke pleuris ook uitbreekt.

 10. W.H.J. Reiss

  29 maart 2015 op 23:22

  @Harry
  Nederland is ook een dictatuur en corruptie viert hier hoogtij.
  Je moet het alleen willen zien !
  Baantjesverdeling en vriendendiensten zijn groot goed in dit land.
  De keuze van het Volk 66% om niet bij de EU te gaan werd gewoon door politici genegeerd.
  Als je geld hebt kun je beter verhuizen uit dit kudt mosselland !

 11. weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet met dit verhaal.
  moeten de argentijnen nou trots zijn op hun schatrijke land waar niks anders dan corruptie en dictatuur heerst ?
  .
  of zou dat alles “zelf betaalde” zonder krediet niet gewoon voort komen uit corruptie, afpersing, maffia, etc ?
  .
  .
  btw, hr mulder, u zit met een kleine factor 2 naast wat betreft uw lengte en breedte aanduiding, dat zou dan 5 miljoen vierkante kilometer maken.
  .
  dat brengt mij tot het volgende gedachte of nederland misschien wel vol is ?
  Argentinië, 2.780.400 km² ; 42 miljoen mensen.
  nederland, 41.543 km² ; 17 miljoen mensen.

  • btw, misschien moet brussel ff op werkbezoek in Argentinië, denk dat ze daar nog een hoop ervaringen kunnen uitwisselen.