#MH17 wrakstukken: Waar was de raket? (1)

Door Joost Niemöller

Vandaag organiseerde de Onderzoeksraad voor veiligheid een bezichtiging voor de pers op luchtmachtbasis Gilze Rijen. De wrakstukken waren opgeslagen in twee shelters en in een hangar. In de eerste shelter bevonden zich de zogeheten plaatstukken. In de tweede shelter bevonden zich ook plaatstukken, en daarnaast stukken met brandschade, en delen van het binnenwerk. In de hangar bevonden zich de delen die voor de onderzoekers van belang zijn, zo werd verteld.

De Onderzoeksraad, had besloten, zo liet men ons weten, tot deze bezichtiging voor de pers, nadat was besloten dat de nabestaanden er een blik op mochten werpen. De nabestaanden mochten foto’s maken en de kans dat deze foto’s zo sowieso in de media terecht zouden komen, was groot. Vandaar.

Ik heb een fotoverslag in drie delen gemaakt. Eerst de shelter met het plaatwerk, dan de shelter met de interne delen, dan de hangar met de delen die interessant zouden zijn voor het onderzoek.

 

Eerste deel: Het plaatwerk.

Interessant aan het plaatwerk is dat er zoveel van is. Sporen van brand zijn er niet op te zien. Sporen van inslagen door een raket of door kogels ook niet. Alle beschadigingen zijn kreukels en scheuren, zo op het oog ontstaan door de val.

Dat roept een voor mij belangrijke vraag op: als het een raket was, afgeschoten vanaf een Buk installatie, het volgens het OM ‘meest aannemelijke scenario’, hoe kan het dan dat we hier niets van zien? Bij kogels afgevuurd vanuit een boordkanon van een straaljager kan ik me daar nog iets bij voorstellen: Die zullen gericht zijn op een bepaald punt. Deze inslaggaten zullen alleen op een beperkt oppervlak te zien zijn. Maar bij een ground-to-air raket moet op enige afstand de kop ontploft zijn, waarna tienduizenden kleine deeltjes over een zo groot mogelijk oppervlak zijn ingeslagen. Welnu, dit is niet wat we zien op al dit plaatwerk.

 

 

 

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

14 Reacties

 1. https://www.flickr.com/photos/jeroenakkermans/sets/72157645853477595/

  Toen was er nog nauwelijks mee geknoeid. Foto’s van Jeroen Akkermans.

  • D. G. Neree

   6 maart 2015 op 20:01

   als er een volledige reconstructie in maart komt, wat heeft het dan voor zin om nu deze onzin te vertonen? Het is ook geen reden om geen 3-dimensionale presentatie te geven. Al met al dus een nutteloze en zinloze uitstalling.

   Men gooit een handvol legostenen neer en zegt dan: kijk, dit zijn de delen waar straks een huis van wordt gebouwd. Volstrekt betekenisloze informatie.

 2. D. G. Neree

  4 maart 2015 op 01:06

  schandalig dat ze die flarden zo neerleggen. Voer je zo een (transparant) onderzoek uit?

  • @D.G. Nereer: Wellicht goed om je enigzins in te lezen voordat je een mening vormt?
   Dan had je kunnen weten dat een deel van de wrakstukken niet wordt gebruikt want geen nut voor achterhalen oorzaak.
   .
   Het deel van vliegtuig dat wel antwoord gaat geven op oorzaak (cockpit en businessclass sectie) zal worden gereconstrueerd in maart.
   http://www.groningerkrant.nl/2015/03/impressie-van-de-wrakstukken-mh17-op-vliegbasis-gilze-rijen/

 3. Basic Dimension

  5 maart 2015 op 21:47

  @D.G. Nereer, geldt ook voor mijn denkbeelden. Kritiek is welkom maar lees u in 🙂

 4. D. G. Neree

  4 maart 2015 op 01:05

  zo te zien zijn al die metaaldelen van te voren schoongemaakt en van allerlei ‘schokkende’ details ontdaan

 5. D. G. Neree

  4 maart 2015 op 01:01

  waarom hebben ze die opgepimpte delen niet zo neergelegd dat ze weer een beschadigd vliegtuig vormen?

  • Precies, zoals met alle dergelijke onderzoeken. En daar zijn in dit geval maar een paar redenen voor te bedenken: desinteresse, incompetentie of kwaadwilligheid.

   • Laten we het op incompetentie houden. Als er sprake was geweest van competentie had deze moord a priori niet kunnen plaatsvinden. En kwaadwillendheid, want waarom blijvenl die delen waar die ronde inslaggaten inzitten buiten beeld?
    Maar goed, de campagne loopt, dus terug naar de dingen die ertoe doen voor de fatsoensrakkers: zieltjes winnen. Aan dooien heb je niks.

 6. Reconstructie wordt gestart begin maart.
  http://www.groningerkrant.nl/2015/03/impressie-van-de-wrakstukken-mh17-op-vliegbasis-gilze-rijen/
  .
  95% van de meningen op dit forum is complete kolder.

 7. D. G. Neree

  4 maart 2015 op 01:00

  Dit is net zoiets als het Anne Frankhuis: een façade om het plebs een rad voor ogen te draaien.

 8. De delen met de inslagen krijg je dus niet te zien. In het journaal ook niet. De raket vind je niet, die ontploft bij zijn doel. Bij een buk krijg je dan ronde inslagen van de kogels (“balls”) die hij als een schot hagel uitstoot en onregelmatige inslagen van fragmenten van de raketstructuur. Die inslagen worden buiten beeld gehouden. De onderste steen wordt dus onder de hoed gehouden. Voor een strafrechtelijk onderzoek? Bullshit.

  • D. G. Neree

   4 maart 2015 op 00:59

   “De raket vind je niet”
   daar moeten ook resten zijn, als er goed onderzoek is uitgevoerd. Er moet tenminste een huls gevonden worden

 9. Nee, en in deel 2 zie je ook niks en in deel 3 krijg je niks te zien, want het meest interessante zit bij de cockpit en daar kom je niet in de buurt.

  Misschien is een blogje over de rol van de AIVD en de incompetentie van het OM toch interessanter.