MH17 wrakstukken: Waar was de raket? (2)

Door Joost Niemöller

Vandaag organiseerde de Onderzoeksraad voor veiligheid een bezichtiging voor de pers op luchtmachtbasis Gilze Rijen. De wrakstukken waren opgeslagen in twee shelters en in een hangar. In de eerste shelter bevonden zich de zogeheten plaatstukken. In de tweede shelter bevonden zich ook plaatstukken, en daarnaast stukken met brandschade, en delen van het binnenwerk. In de hangar bevonden zich de delen die voor de onderzoekers van belang zijn, zo werd verteld.

De Onderzoeksraad, had besloten, zo liet men ons weten, tot deze bezichtiging voor de pers, nadat was besloten dat de nabestaanden er een blik op mochten werpen. De nabestaanden mochten foto’s maken en de kans dat deze foto’s zo sowieso in de media terecht zouden komen, was groot. Vandaar.

Ik heb een fotoverslag in drie delen gemaakt. Eerst de shelter met het plaatwerk, dan de shelter met de interne delen, dan de hangar met de delen die interessant zouden zijn voor het onderzoek.

Dit is wat er in shelter 2 te zien was.

In shelter 2 bevonden zich de meer interne delen en enkele delen die geblakerd waren door het vuur dat ontstond toen de resten van het toestel de grond raakten. Net als bij shelter 1 zijn dit delen waarin de Onderzoeksraad en het OM niet geïnteresseerd zijn voor het onderzoek. Het beeld van deze delen is diffuser dan bij de eerste shelter. Maar ook hier valt op: Geen sporen van de ‘shrapnel’ van een raket, of van andersoortige inslagen. En ook hier valt op: Het gaat om bijzonder veel delen van het vliegtuig. De schade die we zien zijn de vervormingen tijdens de val of door de klap bij het neerkomen.

Waarom dit niet interessant zou zijn voor het onderzoek is mij overigens niet duidelijk. Ook waar er geen inslagen van buitenaf waar te nemen zijn, is er tenslotte sprake van bewijs. In het geval van een ground to air raket, namelijk, moeten er inslagen op een groot deel van het toestel zichtbaar zijn. En dat is wat we hier juist niet zien.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

1 Reactie

  1. Realpredictor

    4 maart 2015 op 07:34

    Deze onderdelen zijn duidelijk geselecteerd, want de meest belangrijke (die met de honderden kogelgaten, veroorzaakt door de beschieting van een straaljager en niet van een raket) hebben ze bewust weggelaten!