Niemand gelooft meer in dit Den Haag

Door Joost Niemöller

Gisteravond op de Nederlandse Publieke Omroep zagen we nog een klein onderons debatje, post verkiezingen. Wilders zat niet aan. De sfeer was gezellig. Ze kwamen er wel uit. Hier en daar wat stekeligheden. In de Eerste Kamer hebben ze het CDA nu nodig, en het CDA zal uiteindelijk altijd instemmen, want ook al maken ze geen deel uit van het achterkamertjesoverleg, althans, niet naar wij weten, in de praktijk stemt het CDA bijna altijd mee met wat dit kabinet wil.

Nu is er bij de Tweede Kamer ook weer een klein probleempje. Johan Houwers stond op de kieslijst bij de VVD, maar deze heeft, zoals bij zoveel VVD-ers een integriteitprobleempje. Hij komt in de Kamer voor zichzelf. Dat betekent dat dit kabinet in de Tweede kamer nog maar kan rekenen op de nu 76 zetels voor de coalitie. Dat betekent nog meer gedoe achter de schermen. Want ieder Kamerlid voor de VVD of voor de PvdA dat nu in de fractie zijn stem verheft over een alweer afgesloten compromis kan gelijk een serieuze bedreiging voor dit kabinet betekenen.

De immer blijmoedige Rutte doet alsof er altijd overal deals gesloten kunnen worden in een almaar modderiger wordend, koersloos kabinetsbeleid. Gewoon doorgaan. Het gevolg zal zijn: Nog meer leugens.

Bij deze verkiezingen is de VVD er nog wonderbaarlijk mee weg gekomen door met overtuiging de rol van de underdog te spelen. Kiezers stonken er in. Bij de PvdA zal men moeten blijven herhalen dat het allemaal weer goed komt als de economie weer aantrekt. En wat voor keuze hebben ze bij de PvdA. Ze kunnen Samsom wegsturen. Dan krijgen ze Asscher. Dan verandert er niets. Er kan  binnen de partij een coup gepleegd worden om meer naar links te gaan hellen. Met als gevolg dat het kabinet valt en de PvdA zeer slechte verkiezingen tegemoet gaan, want wie gelooft nog in de herhaling van het Cohen wondertje?

Het gevolg van dit alles is dat de Haagse politiek nog veel vervelender en ondoorzichtiger wordt dan hij nu al is. De afkeer zal alleen maar groeien. Daar zullen Roemer en Wilders van profiteren. We kunnen alleen maar hopen dat er vanuit die hoek een alternatief ontwikkeld wordt. Maar voorlopig zie ik het somber in.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

19 Reacties

 1. Gelderse Fries

  21 maart 2015 op 11:54

  Hoeveel “bestuur(ders)” is genoeg ? Naast (deel)gemeenten, provincies, kamers, EU zijn er ook allerlei regionale samenwerkingsverbanden verzonnen. Vaak hebben die weer een getrapt bestuur, wethouders uit deelnemende gemeenten die dan door een gemeenteraad gecontroleerd zouden worden. En dat alles in “naam van het volk”!

  De on-transparante bestuursbrei doet mij denken aan de financiële wereld waar tekorten worden vooruitgeschoven om ze nu niet mee hoeven te tellen, derivaten een tijdbom zijn en politiek en hun geldschieters elkaar ontmoeten (beleid moet ergens van betaald worden !)

  Geld=Macht. Massamedia zijn in het bezit van bedrijven die wapens en energiecentrales maken. Dezelfde bedrijven steken geld in campagnekassen van de politiek. Dat is niet nieuw maar heeft niets met democratie te maken.

  Korte termijn winsten gaan ten koste van overlevingskansen voor de mens als soort. De bal vooruit schuiven omdat problemen onoplosbaar lijken is dansen op de Titanic.

 2. Het ligt niet aan de opkomst het ligt aan het stemmen tellen

 3. Geschiedenis geeft antwoord. Neem de bewoners van Amerika als voorbeeld. In de tijd van Nieuw Amsterdam. Een fanatische tijd van Hollands kadaster glorie triomf.
  Onze, sorry, de toen elite vlag, waaide van Kaapstad tot Jakarta, en van Amerika tot Amsterdam. Allemaal eigendom van ons. Het bewijs vastgelegd bij koninklijk besluit.
  Allemaal gekocht en ondertekend met een handtekening. Van het kanon. Ook toen bestond de lulletje lampenkatoen landgenoot. Eèn is nog altijd een kermis attractie. De kop van jut. Anderen fungeerden onder namen als koster, putjesschepper, of weegschaal of mis dienaar. De laatste onmisbaar bij voorouders van nu linkse heksen. Nooit of te nimmer aanwezig als het los voor en achter was. Hollands glorie nieuwe stijl begon met afpakken zonder kanon. Het heet belasting en herverdelen. Sla je op die kop van J. dan denk hieraan.

 4. Eigenlijk zou die hele “democratie” hier op de schop moeten, want dit werkt niet. Al heel lang niet. Hoe groter de staat, hoe brutaler de parsitaire uitbuiters, hoe meer het een corrupte bezettingsmacht wordt. Democratie is dan als twee wolven, één schaap, en “cha cha cha, wat zulle we eete”.
  .
  @arjope 19 maart 2015 om 15:05: Zolang de farce duurt, zou bijvoorbeeld de stempicht moeten worden heringevoerd, of het censuskiesrecht (alleen netto belastingbetalers), of als kiesdeler moeten gelden: aantal stemgerechtigden gedeeld door aantal zetels. In 2012 had dit 42 lege TK2 zetels opgeleverd. Wel zo duidelijk. Maar beter lijkt het mij om de overheid uit te kleden tot de kerntaken. Dan zijn “we” van een hoop graaiers en gezeur af.

 5. Elke dag wanneer ik ontwaak lijkt het alsof ik in een aflevering van de Walking Dead terechtgekomen ben
  Het kost me altijd een halfuurtje, veel koffie, dan nog wat koffie om de hordes met hun zielloze lege blikken en mekkerende kaken weer enigszins manhaftig te trotseren.
  Wanneer ik in een auto zit zie ik soms een schaap in het weiland.
  Het Nederlandse schaap behoort zondermeer tot de 5% dapperste en meest intelligente wezens van dit Zombie-Polderland.

 6. dhimmiesnuffelaar

  19 maart 2015 op 18:08

  85% van de beperkt opgekomenen geloven wél in Den Haag, Joost, want zij stemden op de Eenheidspartij. Ik acht de kiezer mede verantwoordelijk voor de verkeerde afloop van de tragedie, die je zich in de westelijke landen ziet ontvouwen. Ook de thuisgebleven PVV kiezer is net zo verantwoordelijk,als de lieden, die vinden dat ze niet anders kunnen stemmen dan CDA, VVD ,D’66 of nog steeds PvdA. De combinatie van (1) het onvermogen van de (wel moedige) Geert Wilders tot het binden van mensen, ook aan de periferie, (2) indoctrinatie van Noord Koreaans gehalte door gelijkgeschakelde en dus doodgevaarlijke MSM/PO en (3) de onmetelijke schaapachtige domheid en zelfingenomenheid nog steeds van veel kiezers (ik observeer ze in hun gang naar de stembus in de Grote Zaal van onze flat), is dodelijk voor Nederland. Hier stemt 94% politiek correct. Wilders is kansloos hier, want te weinig statesman like, net te luid. Ik denk,dat de PVV moet tranformeren,ook qua leiding. Ik werd meteen lid.

 7. Deze vorm van democratie is ook een utopie. Democratie is een grote leugen.
  Stemmen is er niet voor het volk maar om de belangen van de politici veilig te stellen.
  Je hebt geen invloed op beleid maar op het aantal zetels.
  Het leuke van dit systeem is dat het Nederlandse volk op deze manier medeplichtig wordt gemaakt van het wanbeleid en alle leugens.

 8. Ik geloof niet meer in de Nederlandse kiezer.
  Onze enige hoop ligt verscholen in Frankrijk
  En wie weet Nigel
  De Kaaskop is onverbeterlijk zelf-destructief

 9. Om een verandering mogelijk te maken moet het persmonopoly worden doorbroken.
  Er moet een einde gemaakt worden aan de gelijkschakeling.
  Het is idioot dat de PvdA over 60% van de zendtijd kan beschikken met 10% van des temmen.

 10. Leo KarelJan

  19 maart 2015 op 16:23

  @sprx
  Wilders had haast 12 % . Maar inderdaad voorstellen Arjope helpen niet: de regentenkliek en media zijn door en door verrot.

 11. Leo KarelJan

  19 maart 2015 op 15:56

  De NL kiezer stinkt er ALTIJD in! Wat een goedgelovige makke schapen: dom, onwetend, geïndoctrineerd, laf en ruggengraatloos.
  Het was een genant debatje: hier zaten mensen die maar minimaal verschillen, want Geert was er niet. Maar de kudde maakt het mogelijk.
  Wat zeer opviel: MINDER DAN DE HELFT was opgekomen. Er waren meer thuisblijvers dan alle stemmers op alle partijen. Waar is het allemaal nog op gebaseerd?

  • Ja de minderheid regeert de meerderheid.
   Hoeveel mensen zijn er ook alweer lid van een politieke partij?

 12. Mahomed de Eerste

  19 maart 2015 op 15:56

  Jawel hoor. De hogepriesters Rutte en Samsom achten zich nog prima in staat om de eredienst te leiden en absolutie te verlenen aan de misleide en verdwaalde schapen. De Pechtold- en Bumavolgelingen hebben het boetekleed afgeworpen en geloven ook weer vol overgave in het mirakel van Den Haag, alsmede de CU- en SGP-acolieten, stijf van de hemelse adrenaline die hun aardse zelfgenoegzaamheid moet maskeren. De Vestaalse maagden Thiemen en Van Oink staan te trappelen om met hun schamele zetelaantalletjes nog eens als misdienaars te mogen optreden, Koorknaap Roemer zingt vals en ontheiligt de gezangen. Wilders is de antichrist, het Beest uit de apocalyps, de Andere Wang die de Waarheid spreekt met bezoedelde mond. Hij weze vervloekt.

 13. In derde wereldlanden worden de stembureaus gecontroleerd door waarnemers, ook Nederlandse, dit om fraude zo veel mogelijk te voorkomen.
  In Nederland worden de stembureaus bemand door voornamelijk ambtenaren. In het stembureau in ons dorp was de voorzitter een prominent partijlid van de VVD(maar ook ambtenaar), zijn vrouw maakte ook deel uit van de stemcommissie en het tweetal werd aangevuld door een paar ambtenaren.
  Voor zover mij bekend mogen stembureaus niet bemand worden door leden van een politieke partij, maar deze voorzitter is ondanks waarschuwingen aan het gemeentebestuur in het verleden al meer dan 15 jaar voorzitter van het stembureau. Het kan allemaal en vanwege dit soort praktijken hecht de Oude Politiek erg aan het handmatig stemmen met het rode potlood, er kan volop gefraudeerd worden en geen haan die er naar kraait..

 14. Deze regering gebruikte niet dè joker. Dat zijn de twee miljoen gerechtigde kiezers die advies vroegen aan kieswijzer. Met als gevolg een stabiel bij de wetende en zwalken bij de rest. Het resultaat was zichtbaar bij Emiel en meisje dier. Over twee jaar worden zij wel gebruikt. Dan is de overwinning en media nieuws nu al voorspelbaar. Elke bio boer snapt dat.

 15. We hebben hier getrapte verkiezingen,we kiezen eigenlijk niks concreets.
  We kiezen hier op partijen (waarvan nog geen 2 procent van de Nederlanders lid is) die allemaal concessies doen,en de kiezers bedriegen, om macht te krijgen in een regering.
  En dan heb je nog de eerste kamer die vaak een andere samenstelling heeft dan de tweede kamer omdat die verkiezingen niet gelijk worden gehouden.Zo blijft de macht bij de regenten,bestuurders en ambtenaren.
  De kiesdrempel mag van mij naar 10 procent en de eerste kamer moet weg net zoals de provincies en waterschappen.
  Dan pas valt er wat te kiezen.
  Daarbij mag van mij ook het principe “the winner takes it all” gelden

  • Dan zou Wilders niet eens in de kamer komen, je krijgt dan een 2 partijenstelsel, waarvan je met recht zou kunnen opmerken dat het niet uitmaakt of je door de hond of de kat wordt gebeten.

 16. drgertjanmulder

  19 maart 2015 op 14:44

  Keep up the good spirit Joost and don’t let the bastards bring you down :-))

  • Joost Niemöller

   19 maart 2015 op 15:12

   O nee hoor. Maar aan de huidige situatie kan ik weinig positiefs ontdekken.