In De Balie wordt Wilders op 9 april uitgeroepen tot nieuwe Hitler

Door Joost Niemoller

Komende donderdag wordt er in het Amsterdamse linkse praathuis De Balie een bijeenkomst gehouden over de opkomst van het nieuwe fascisme, te weten UKIP en de PVV. Dit wordt georganiseerd door de historici rondom het wetenschappelijke blad Fascism. Journal of Comparative Fascist Studies en door het NIOD, het eerbiedwaardige instituut dat onderzoek doet naar Nederland in WO II. We hebben het hier dus niet zomaar over wat extreemlinkse gekkies die wat roepen, maar we hebben het over de wetenschap. Of nou ja, wetenschap. Als je dit soort geschiedschrijving wetenschap wilt noemen dan. In werkelijkheid is het natuurlijk gewoon het leggen van een ideologisch kader op het verleden, en het lukraak doortrekken van lijnen naar het heden. Meestal is het dus gewoon politiek. En zo ook hier.

Het ergerlijke van die vergelijkingen van Wilders met het fascisme door de zogenaamde intellectuelen en zogenaamde wetenschappers, is dat die personen zelf ook wel weten dat het onzin is. Ze weten best wel dat het fascisme en het nazisme gewelddadige bewegingen waren met als doel het opheffen van de democratie en het organiseren van oorlogen en genocide, met als achtergrond de raciale zelfverheffing. En ze weten ook best wel dat zowel Wilders als Farage daar nooit op gezinspeeld hebben. Ze weten ook best wel dat er heden ten dagen maar een ideologie is die perfect vergeleken kan worden met het fascisme en dat is het islamisme.

Maar deze mensen meten zich de arrogantie aan gewoon te zeggen wat ze willen zeggen, simpelweg omdat ze niet weersproken zullen worden door de heersende macht, die het stiekem allemaal wel leuk vindt. Ze kunnen liegen wat ze willen, spinnen en draaien wat ze willen, ze komen overal mee weg.

De gevolgen van dit soort grove beledigingen, ook door een instituut als het NIOD dat hier toch ver van zou moeten blijven, moeten niet onderschat worden. Wanneer het maar lang genoeg herhaald wordt, gaat het vanzelf waar worden. Dan mag je Wilders dus voor van alles en nog wat veroordelen, dan mag hij in de media voor alles en nog wat uitgemaakt worden, en dat is geweldsdreiging moreel aanvaardbaar. Het betreft tenslotte een fascist en er is niets ergers dan dat.

Precies hetzelfde gebeurde destijds met Hans Janmaat. De CPN schreef in 1980 in een pamfletje dat de Centrumpartij fascistisch was, en sloeg vervolgens een hotel kort en klein waar de Centrumpartij wilde vergaderen. Ook Janmaat zelf raakte daarbij gewond. De Centrumpartij stapte naar de rechter in een kort geding en de rechter oordeelde dat de Centrumpartij terecht fascistisch genoemd kon worden. Het gevolg was twintig jaar geweld tegen de Centrumpartij door de fascisten die zich anti-fascisten noemen, driehonderd rechtszaken, en ongelimiteerde scheldpartijen in de media. Voor de goede orde: Het betrof hier een democratisch georganiseerde partij die op democratische wijze een politiek legitiem doel nastreefde, namelijk minder immigratie en een versterkt bewustzijn van Nederlandse normen en waarden.

Nee, dat was ‘fascistisch’.

Op 9 april wordt er dus een lezing in De Balie gehouden waarin Wilders to Hitler wordt uitgeroepen en niemand zal er vreemd van opkijken. Laat staan dat er voor de deuren van De Balie mensen zullen staan die tegen deze gevaarlijke aantijgingen zullen demonstreren.

 

En waarom is Wilders de nieuwe Hitler?

 

Eh, nou, omdat er ‘ zekere overeenkomsten’ zouden zijn.

Dat heb je altijd wel in de geschiedenis, ‘ zekere overeenkomst.’ En daarom verdient geschiedenis die zich daarop baseert ook niet de naam ‘ wetenschap’ te dragen.

Dit wordt er onder andere beweerd op 9 april in De Balie door een Engelse professor in de weetnietkunde:

 

In his lecture, Aristotle Kallis will reflect on recent successes of the radical right in Europe (like the UKIP in the UK and the PVV in the Netherlands) and the growing voter disaffection with established parties. The distinction between radical extremist ideology and mainstream popular notions has become increasingly blurred as a result. This process shows disturbing similarities to the interbellum, when fascism transformed from a fringe movement into a dominant political paradigm that reversed decades of liberal progressive change. The relevance of this historical precedent and the challenges of the popularity of the radical populist movements cannot be underestimated. However, Kallis argues that the implosion of the ‘mainstream’ is the greatest catalyst for the success of fascism.

Zum kotzen!

 

 

 

  

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

33 Reacties

 1. Ik zou toch nog even nalezen/zien wie Adolf H. nou precies was…. de vergelijking met Hitler van wilders is onzinnig.. in dit geval is Wilders een watje, Fortuyn een mietje…
  Mussolini probeerde op hitler te lijken maar die raakte er ook ondersteboven van..
  als je dan toch een nieuwe hitler zoekt, kies dan poetin, die begint in ieder geval op ‘m te lijken…

  Over lijken gesproken, om een nieuwe hitler te vinden, ga dan daar naartoe waar de meeste (verse)lijken liggen, dan kom je niet in een democratie uit en zeker niet in Nederland…

  Overigens zijn we wel een land met heel veel onbenullen, dat blijkt

 2. G.Deckzeijl

  5 april 2015 op 20:47

  Laten we wel wezen: het Nieuwe Fascisme = http://tinyurl.com/ntaco4x

 3. OK, ik zal nog een keer het verschil uitleggen:
  Wilders = minder, minder, minder
  Hitler = geen, geen, geen
  Duidelijk?

 4. Het is een illusie te geloven dat deze aanval op Wilders ook maar enig effect sorteert. Waarom dit gelul in de De Balie? Om zichzelf te horen.

  Elke ongerustheid over de beïnvloedbaarheid van breinen is voorbarig.

 5. Michael Jacobs

  4 april 2015 op 19:43

  Laat je niet iets anders wijsmaken: het Arabische woord ‘Islam’ betekent zowel figuurlijk als óók letterlijk ‘onderwerping’. Zij die zich van verre en van dichtbij als Moslims aan ons presenteren hopen al ons bezit en ons gehele grondgebied in te nemen, en zijn daar druk mee bezig. Met hen valt niets te onderhandelen of te bespreken: zij zijn de vijand.

 6. Wat aanklacht (3-4, 00:10) zegt, klopt niet. Islam zorgt voor een star totalitair sharia-regime van apartheid, door Allah gelegitimeerd. Die zogenaamde socialistische gedachte erachter is een verzinsel.

  Wat de Balie betreft. Dat gebouw is van de gemeente A’dam. Ze krijgen bijna 700.000 Euro gemeente subsidie (kunstgerelateerd). Ze hebben een ANBI status (90% omzet moet dus voor het goede doel zijn), maar uit de jaarcijfers blijkt dat zuipen (horeca) zeker 55% van de omzet betreft.
  (http://www.debalie.nl/over/id-148/btw-_-kvk-_-verantwoording/)

  Zuipen is dus kunst, wat subsidie levert, en daarnaast gemakshalve politieke opponenten tot fascist bestempelt.

 7. De linkse idioten zijn een soort neo-christenen, met een ad absurdum doorgevoerde vergevingsgezindheid. En Wilders is de duivel: Hij verleidt ons tot vaderlandsliefde, de moderne versie van de erotische, verderfelijke liefde.
  Geef mij maar het kruisridder-christendom, met een gezonde afkeer van de vijand: de mohammedanen!

 8. Leo KarelJan

  3 april 2015 op 15:17

  Nogmaals: nazisme, fascisme, marxisme, socialisme: hoe ze zichzelf ook noemen: ze zijn LINKS en een gevaar voor alle vrijheden.
  NIOD past nu ook gewoon in dit rijtje: een oorlogsinstituut dat fascistisch wordt. DAT IS NEDERLAND!

  • leo kareljan
   Als het nog een tijdje zo doorgaat zal het nazisme, na het antisemitisme te hebben ingeruild voor antiislamisme, de enige remedie zijn, en daarom door brede lagen van de bevolking worden gesteund.
   Niet de vrijheid is het belangrijkste, maar het behoud van onze cultuur.

 9. Leo KarelJan

  3 april 2015 op 15:02

  Ook NIOD is dus toegetreden tot de NL fascisten. Want dat zijn al die gore smeerlappen die Wilders voor fascist uitmaken.
  Zo langzamerhand zijn alle partijen, media, instellingen, scholen en universiteiten voor 99% op de hand van deze fascisten, als ze het zelf al niet zijn.
  De toestand van NL is griezelig: een onderworpen kudde die zich door de politiek correcte dictatuur laat dwingen zich als land en volk af te schaffen..Een verloren land zonder positief zelfbeeld, onderworpen aan islamisering, massale import armoede en achterlijkheid en de EUSSR dictatuur.
  Je wilt er eigenlijk niet meer wonen, tussen al die fascisten zoals NIOD.

  • Mee eens. Hoog tijd om het overtijdse NIOD subiet op te heffen, zeker nu het de zoveelste strooppot voor de progressieve fascistenhorde is geworden. De niod-collectie kan prima door het Nationaal Archief ontsloten- en openbaar gemaakt worden. Beter nog: Weg met het subsidiecircuit, weg met die uitbuitende klasse van rancuneuze duimzuigers en subversieve globalisten.

 10. dhimmiesnuffelaar

  3 april 2015 op 14:35

  De linksen gedragen zich als gelovigen met een heftig demonisch karakter. Vandaar dat men andersdenkenden zowel mentaal als lichamelijk wil breken, kapot wil maken. Dat gebeurt met alle geoorloofde en vooral ook ongeoorloofde middelen. Men hanteert in het benaderen van de opponent methoden van autoritaire leren en staten, zoals het stalinisme en het nazisme, niets doet denken aan ook maar een begin van democratisch denken en invoelen bij deze lieden. Dat (semi)staatsinstellingen als het NIOD -alles eigenlijk – mede door toedoen van VVD en CDA in demonisch linkse handen is gekomen, weten we nu al jaren. Door gebruikmaking van monopolie in MSM en PO, kan links haar smerige verdraaiingen van de werkelijkheid er dagelijks bij de ondragelijk lichten in timmeren. Met de gewenste effecten. Ik ga in dit verband Breivik steeds meer in een ander daglicht zien,omdat het geweld ter linkerzijde eigenlijk nog veel demonischer is,hij is óók een reactie op tiranniek geweld. Oorlog dus.

 11. En intussen vanuit Brussel Frans Timmermans op zijn Facebook account:

  Frans Timmermans

  33 min. ·
  .
  “Erbarme dich…”, is er een centraler begrip in het christendom? Of het humanisme? Van andere godsdiensten of waardestelsels weet ik te weinig om het in te kunnen schatten, maar ik neem aan dat “erbarme dich” universele waarde zou kunnen hebben. De muziek van Bach heeft zeker universele waarde.
  .
  Als die man nu studie had gemaakt van de Islam, zou ie weten wat hij ons volk aandoet…

 12. Hoe is het mogelijk ,dat het verboden is een boek van Hitler te kopen of te verhandelen , en het wel mogelijk is om een volksvertegenwoordiger , met duizenden , sympathisanten , uit te roepen tot de nieuwe Hitler een massa moordenaar , de grootste in Europa , is dit ook vrijheid van menings– uiting. Is dit misschien vele malen erger als discriminatie. Mensen met dergelijke plannen ,moeten meteen opgesloten worden , voor ze een opstand uit lokken.

 13. Geen probleem,we weten al heel lang hoe links is.
  Het “leuke ” is wel dat de realiteit deze linkse clubjes onderuithaalt.
  Gisteren terreur in Kenia door extreem fascistische moslims tegen christenen.
  En morgen helaas ook weer terreur van fascistische moslims tegen de wereld.
  Dat houdt niet op en links weet ook wel dat ze op een gegeven moment niet meer kunnen praten over rechtse fascisten terwijl iedereen het over moslims heeft.

 14. Ja,
  en Obama de nieuwe Chamberlain – en wie zou de nieuwe churchill nou zijn?

 15. Eens met de reactie van Aanklacht.

  Namelijk dat de anti fascisten die zelf nogal fascistische trekjes vertonen oprecht menen dat Wilders het pure fascistische gevaar vormt.
  Ik ben het er niet mee eens. Maar het boeit me dat meningen en zienswijzen zo verschillend zijn. Ik las ook elders ergens iemand de term politiek lichtgewicht bezigen. Dat vond ik ook een accurate typering van wat er de hand is bij de AFA en te linkse mensen.

 16. Tweedeling in onze maatschappij….
  De rattenkant…. en extreemrechts. (limiteren van immigratie, grenzen dicht , uit de Euro en stop de windmolen gekte…)

  • je hebt hier geen extreem rechts(alleen realisten) je hebt hier wel extreem links die dingen uithaalt waar ze de andere kant van beschuldigen, dit zijn de ratten!

 17. Wat de linksmens over het hoofd ziet is dat Wilders de verdedigende partij is.
  De islam is de aanvallende partij.

 18. Zum kotzen inderdaad…… En dát terwijl er in de Oekraïne het volgende te gebeuren staat:
  http://www.globalresearch.ca/us-army-to-train-ukrainian-fascist-militias/5439991#
  20 april…… wiens geboortedatum was dat ook al weer?…

 19. De handleiding Mein kampf was het antwoord op een treurig Europa. Voor oorlog no 2 een veel gelezen boek. Duitsland werd wereldwijd bewonderd en nageaapt. Voor de koloniale eigenaars een man, Hitler, en boek waar je wat aan had. Nederland was daar èèn van. Het gevaar toen was communistisch Rusland, niet Duitsland. Voorgangers van de latere NATO vochten tegen Rusland tot 1923. Het jaar van nazi opkomst. Vijftien jaar later. Een wereld in een economische crises, uitgezonderd Duitsland. Dat viel niet goed bij de oorlog èèn winnaars Frankrijk, Engeland. Twee landen met een geschiedenis van geen mensenrechten, wel eigenaars, en doodsbang voor communisme. Rond die tijd begon de rol omdraaien propaganda. Vandaag, voorbeeld NATO bij de Rusland grens, normaal gedrag. Linkse mensen gebruiken precies dezelfde strategie. Hun denken, lees Kiev, is gewoon afgekeken werk. Hèt normale gedrag van niet vooruit te branden gerechtigd nivellerende lange messen mensen.

 20. Breinbrouwsels

  3 april 2015 op 08:24

  Die Aristotle Kallis denkt er best wel iets van af te weten. Doet ook optredens tegen de islamofobie op tentoonstellingen die gesponsord worden door agentschappen van de EU en de moslims zoals COJEB en Emisco. Mogelijk vanwege dezelfde doelgroep.

  • Hij heeft best wel veel Turkse en moslimse credentials (bijzonder, voor een Griek), zo her en der te vinden.

   Vele bezoekjes aan Turkije: https://500px.com/AristotleKallis/sets
   Analyses voor Turkse SETA: http://setav.org/en/analysis/31
   Board Member van EMISCO in 2013 (European Muslim Initiative
   for Social Cohesion): http://www.emisco.eu/meeting-of-the-governing-board-of-emisco-in-brussels/
   Deelnemer aan ATCOSS 2012 in Cairo (Arab-Turkish Congress of Social Sciences): http://www.sde.org.tr/userfiles/file/SDI%20panel%20kitapcik%20mail.pdf
   Spreker bij World Forum for Democracy 2012 in Strasbourg (wat was daar ook weer mee?) http://www.coe.int/de/web/world-forum-democracy/2012/intervenants

 21. De Bali als neo-Bürgerbräukeller. Je kon erop wachten. Groen plus Rood is immers Bruin. Heel bruin zelfs, met de Nazis als “founding fathers” van de milieubeweging. Ook de duurzaam socialistische NSB leeft voort in GroenLinks, de PvdA en D66, zoals de SA voortleeft in Anifa en Kafka, die zich in de huiskleuren hullen van de NSB. Maar goed, de Groene Nazis en Progessieve Fascisten gaan dus een sessie zelfontkenning én hekserij doen. Om de aandacht van henzelf af te leiden kunnen de heksen immers het beste zelf een heksenjacht ontketenen, zoals pyromanen zich opwerpen als brandwacht. Dankzij deze “liberale progressieve” fascisten echter, komen we steeds dichter bij het moment waarop de jonge mannen die de Nazis verdreven hebben, nagenoeg voor niets gesneuveld zijn. http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/NIOD01:47511/&p=1&i=8&st=socialisme&sc=%28socialisme%29/&w

 22. Realpredictor

  3 april 2015 op 03:04

  Als ze dit zooitje ‘wetenschappers’ noemen, dan wordt deze wereld geregeerd door domkoppen, ezelsveulens, klunzen, leeghoofden, onbenullen, sukkelaars, zwakzinnigen en Nitwits! Vandaar dat primaten de wereld zo gemakkelijk kunnen overnemen…

 23. Ze weten ook wel, ze weten ook wel …. ? Doet er niet toe!
  Ik vrees dat de anti-fascistische fascisten domweg menen dat er groot gevaar dreigt. Wie niet meegaat in ‘iedereen is gelijk’, die is fascistisch, die is de vijand.
  .
  De islam is intern van het slag ‘iedereen is gelijk’, dus niet fascistisch, dus geen vijand en met een beetje goede wil zelfs wel vriend.

 24. W.H.J. Reiss

  3 april 2015 op 00:09

  De Balie, Sammlung der Hurensohne !

 25. Gelukkig lopen we hier in Nederland als een stel blinde kippen nog steeds achter de VS aan. Dit ondanks alle uitgelokte oorlogen. We weten allemaal, ook degenen die VVD, PvdA, D’66 en de Christelijken enz stemmen dat indien die partijen zich om het volk hadden bekommerd, de PVV (voorheen de CD) niet nodig was geweest. Fortuyn, een gewiekste politicus, was voor hen extreem gevaarlijk omdat hij de massa aansprak dus die was snel aan een zandwinkel toe. Met Wilders lost men het netter op nl. met een proces opgezet door mensen die het niveau van Zwarte Piet nog niet eens halen.

1 Pingback

 1. Pingback: In De Balie wordt Wilders op 9 april uitgeroepen tot nieuwe Hitler | E.J. Bron