In opiniestuk Volkskrant werd ik aangevallen. Mijn reactie plaatsen ze niet. Hier staat die.

Door Joost Niemöller

 

Gisteren verscheen op de opiniepagina’s van de Volkskrant een opiniestuk over de Russische propaganda waarin mij werd verweten dat ik het Russische persbureau Tass een interview had gegeven.

U vindt dat stuk hier.

http://www.volkskrant.nl/opinie/russische-propaganda-speelt-in-op-gevoel-van-miskenning~a3946256/

Ik schreef gisteren een tegenstuk, en kreeg daarop een dag later het volgende standaardbriefje:

 

Geachte heer Niemöller,

Het spijt ons uw bijdrage aan de rubriek Opinie & Debat niet te kunnen plaatsen. Omdat we dagelijks talrijke bijdragen ontvangen, zijn we niet in staat om in elk geval onze beslissing inhoudelijk toe te lichten.

Een stuk komt voor plaatsing op onze opiniepagina’s in aanmerking als het de aanzet geeft tot een debat of als het een bijdrage levert aan een lopend debat, als het een oorspronkelijke zienswijze bevat, en als het inhoudelijk en stilistisch voldoet. Zelfs als we een stuk zouden willen plaatsen, kan het buiten de boot vallen omdat de beperkte ruimte die ons ter beschikking staat nu eenmaal niet toelaat dat we elk bruikbaar artikel  ook metterdaad afdrukken.

We hopen dat onze beslissing u er niet van weerhoudt ons nog eens te benaderen.

Met vriendelijke groet,

redactie Opinie&Debat

de Volkskrant

 

Tja. Hoor en wederhoor in het Westen. Het is hier gelukkig allemaal veel beter geregeld dan in dat verschrikkelijke Rusland.

Hieronder mijn stuk dat de Volkskrant haar lezers onthoudt:

Nederland wordt steeds hysterischer over MH17

Door Joost Niemöller

 

De sfeer in de Nederlandse media en in de Nederlandse politiek over MH17 wordt met de dag hysterischer. Poetin, zo moeten we begrijpen, is de vleesgeworden slechtheid zelve, de nieuwe Hitler. En daarom haalde Poetin vlucht MH17 neer. Het hoeft nu alleen nog bewezen te worden.

In de Nederlandse (en Westerse) media is er dan ook maar ruimte voor één interpretatie; het was de Buk van de separatisten, of de Russen. Voor andere scenario’s is geen aandacht. Dat wordt afgedaan als ‘complotgekken’ of ‘Russische propaganda.’

Een voorbeeld is het recente opiniestuk van Egbert Fortuin in de Volkskrant: ‘Russische propaganda speelt in op gevoel van miskenning.’ Hierin zien we het bekende woordenspel. Russische mediaberichten zijn steevast ‘propaganda’, Nederlandse mediaberichten zijn altijd ‘nieuws.’ Beide woorden betekenen natuurlijk niets. Het is pure propaganda.

Volgens Fortuin zou ondergetekende meedoen aan de Russische ‘propaganda’ door een interview te geven aan het Russische persbureau Tass. Mogen we Fortuin geloven, dan zou het interview met Tass een onderbouwing zijn van het ‘officiële Russische standpunt’ dat MH17 door een straaljager werd neergehaald. Nu ben ik geen Ruslandkenner, maar ik heb met hulp van wat vertalers aardig wat Russische mediaberichten gezien over MH17 de laatste maanden. Deels ook omdat mij regelmatig door bijvoorbeeld de Russische tv om mijn mening is gevraagd. In die interviews komen openlijk allerlei scenario’s aan bod, zoals het scenario van een bom in het vliegtuig, van een Oekraïense Buk, van een separatistische Buk, en ja, ook van een straaljager. In de officiële persconferentie over MH17 in Moskou, op 21 juli, die voor de Nederlandse media geen ‘nieuws’ was, en uit ‘propaganda’ overwegingen werd weggedrukt (of nee, geen ‘nieuws’ natuurlijk) komt uitvoerig en concreet bewijs op tafel voor twee scenario’s: Het SU-25 vliegtuig en de Oekraïense Buk. Wat is het ‘officiële Russische standpunt’?  Fortuin heeft kennelijk toegang tot zeer geheime bronnen. Ach, laten we maar gewoon zeggen wat hij doet: Propaganda bedrijven.

Het verschil tussen de Nederlandse en de Russische berichtgeving is nu juist dat de Russische berichtgeving niet alleen opmerkelijk feitelijk is, maar ook ingaat op de berichtgeving van ‘de andere kant’,  terwijl in het Westen alle eigen berichten uit Rusland genegeerd worden. Daarom weet niemand in het Westen van de vaak heel precieze Russische analyse van de wrakstukken waaruit nu juist geen bewijs voor een Buk maar wel voor een boordkanon en een air to air raket zou blijken. Dat hoeven we van de Nederlandse media allemaal niet te weten want dat is toch maar ‘propaganda.’ Er wordt hier niet eens de moeite genomen om het te weerleggen.

Hoe anders bij de Russen. Bijvoorbeeld bij het laatste opsporingsbericht van het Nederlandse OM. Dat werd in de Russische media uitvoerig, maar kritisch, behandeld. Door verschillende Russische tv zenders en door Tass werd ik dan ook geïnterviewd over concrete kwesties inzake het OM opsporingsbericht: De door de Oekraïense geheime dienst gefabriceerde ‘dialoog’ tussen twee personen die door het OM klakkeloos als bewijs wordt overgenomen. De deels duidelijk gefotoshopte, via het internet opgedoken, fotootjes van een Buk installatie die, moeten we aannemen, door separatistisch gebied gereden zou hebben op 17 juli. De hopeloze methode van het Nederlandse OM om ‘getuigen’ te zoeken bij ‘bewijzen’. Terecht wees internationaal strafrechtgeleerde Geert Jan Knoops er onlangs in Nieuwsuur op dat dergelijk ‘bewijs’ in geen enkele rechtszaal stand zou houden. Een zeldzaam nuchter geluid in de Nederlandse media.

Ik vraag me af waar al die Nederlandse hysterie heengaat. Natuurlijk, de woede op zich is begrijpelijk en terecht. Er zijn bijna tweehonderd onschuldige Nederlandse burger uit de lucht geschoten. Die woede zou alleen maar bevredigd kunnen worden door het oppakken van een dader. Maar het intensief met Kiev samenwerkende OM zoekt maar één dader: Poetin. De innige band van Nederland met een van de meest corrupte landen ter wereld, Oekraïne, zal met deze tunnelvisie nooit tot bewijs leiden dat in een rechtbank stand houdt. Geen enkele onderste steen komt zo ooit boven.

Dat is de essentie van de zaak. Een Nederlands-Oekraïens onderzoek is kansloos. Het moet op hoger internationaal niveau getild worden. Bijvoorbeeld via de VN. Iets waar de Russen nu juist ook op aandringen. Maar gek genoeg zult u dat via de Nederlandse media nooit horen.

En, nee, ik word niet betaald door Moskou.

Joost Niemöller is auteur van het boek MH17, De doofpotdeal.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

68 Reacties

 1. “Volkskrant en NOS maken van MH17 Oude Pekela affaire”
  In de tussentijd wordt met alle vereende (wie en welke?) krachten achter de schermen het echte bewijs materiaal en serieuze artikelen hierover stilletjes verwijderd. Het is dezelfde MO waarmee het Bagdad museum naar de andere wereld is geholpen. Een interessant artikel waar ook voor de Russische narratieve van de MH17 tragedie ruimte werdt gelaten was hier te vinden :

  MH17 Chameleon: Operation Rapid Trident II
  GreatGameIndia / July 23, 2014
  http://greatgameindia.com/mh17-chameleon-operation-rapid-trident-ii/

  Great Game India, met als motto “FINAL BATTLE IS ONLY FOR THE BRAVEST SPIRIT – ORIGINAL INDIAN SPIRIT”, heeft echter recentelijk besloten om alles waar het woordje MH17 in voor kwam te dumpen als een hot potato. Gelukkig was er nog een backup van deze pagina :

  http://crashrecovery.org/greatgameindia/mh17-chameleon-operation-rapid-trident-ii.html

 2. g.h.m.leferink

  13 april 2015 op 23:13

  Voor mij staat het al jaren vast: de Volkskrant heeft een véél en véél te hoog Farizeeërgehalte. Zo’n zich progressief noemend blad laat ik, letterlijk en figuurlijk, links liggen.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 3. Grachtengordeldier

  10 april 2015 op 15:24

  U beschrijft hier de Russische media. In Nederland mag je schrijven wat je wilt. Dat u werkelijk denkt dat dit anders is, geeft aan dat u niets begrijpt van de samenleving waarin u leeft.

 4. Joost is helemaal OK!
  Als journalist moet je kritisch en objectief blijven. En dat is wat hij doet.
  Dat sommige media, in dit geval de Volkskrant, zelf geen volledige informatie verstrekken, en zelfs de reactie van Joost weigeren, getuigt van absolute partijdigheid, tekenend voor propaganda. Bovendien hadden wij dit alles nooit geweten als Joost het hier niet had gedeeld. Dankjewel Joost 🙂
  Gedegen onderzoek van de stille getuigen kan de oorzaak van de crash bewijzen, maar blijkbaar is er gebrek aan competentie?! Het suggestieve gedraai, de leugens om eigen bestwil, het eindeloos en om dubieuze redenen uitstellen van antwoorden op normale vragen, en de indoctrinatie van haar eigen burgers, bewijst dat de Nederlandse overheid op dit moment vooralsnog als enige schuldig is aan een groot deel van het veroorzaakte leed. Mi kan zij het vege lijf alleen nog maar redden door het onderzoek als de bliksem over te dragen aan een onafhankelijke partij…

  • Tegenwoordig schijnt een journalist het officiële overheidsstandpunt uit te moeten dragen. Pas dan ben je ok. Wijk je daar van af dan ben je een gek,

   Volgens huidige normen zouden Woodward en Bernstein als complotdenkers worden beschouwd en zou niemand hun beweringen over Watergate serieus nemen.

 5. Ernst Quispel

  10 april 2015 op 10:27

  Joost Niemöller begint steeds meer op Micha Kat te lijken. Begonnen beide als min of meer serieuze journalist en belandden beide in de deerniswekkende marge van de internetcomplotters. Ze hebben beiden een woord voor de wereld, namelijk het obsessief uitventen van hun eigen fantasieën. Door de normale media worden ze niet meer serieus genomen en dat wekt, zoals we hier zien, de machteloze woede van de hond die tegen de maan blaft.

  Niemöller heeft niets zinnigs meer te melden en is hoogstens nog als psychologisch fenomeen interessant: hoe kan iemand met een normaal stel hersens en vaardige pen zo deerniswekkend ontsporen?

  • Je kunt beter met je staart Quispelen, dan kom je tenminste nog ergens in de maatschappij, nietwaar Ernst?

  • Grachtengordeldier

   10 april 2015 op 15:19

   Ja, fascinerend hè? Wat ik helemaal geweldig vindt is het soort mensen waarmee Joost zich nu omringt. Als je op een dag de video’s van Peter Anshof als ‘content’ op je site door plaatst, moet je toch een lang proces van geestelijke degeneratie hebben doorgemaakt.

   Toch is de neergang van Niemoller is een van de zaken waar ik me dagelijks enorm mee vermaak. Wat zo leuk is, is dat hij zich zo wentelt in zijn slachtofferschap. De hele wereld is tegen hem. En hij is een nieuwe realist terwijl de rest zit te slapen. Joost heeft een soort waarheidscomplex waarmee hij zich superieur acht. Het lijkt verrassend veel op het proces van radicaliserende moslims.

   Dat begint altijd met een omslagpunt. Er gaat iets mis in iemands leven, in het geval van Joost zijn ontslag bij HP/DeTijd, en hoppa: de glijvlucht begint langzaam en gaat naarmate de jaren verstrijken steeds harder en steiler naar beneden. Ben heel benieuwd wanneer en hoe de bodem bereikt wordt.

   • Naast wat wat onbeduidend moddergooien, heeft u inhoudelijk natuurlijk niets zinnigs toe te voegen. Retorische vraag, laat ook maar.

 6. @They Knew: ik snap helemaal de belangen van Rusland op de Krim. Datis nog geen reden om landje pik te doen onder het motto “de bevolking heeft het zo gewild”.
  .
  Er is oa door Rusland een akkoord ondertekend welke garandeert dan Oekraine souverein blijft. http://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum_on_Security_Assurances
  .
  Na dit akkoord heeft Oekriene oa kernwapens afgestoten.
  .
  Leg mij even uit waarom Rusland zonder steun van de VN zomaar de Krim mag annexeren?

  • @mvdb,
   Pardon, landje pik? Wij hebben het over het verdedigen van buitenlandse belangen en waarom de VS dat wel mag en Rusland niet?
   “Leg mij even uit waarom Rusland zonder steun van de VN zomaar de Krim mag annexeren?”
   Dan moet je eerst even uitleggen waarom de VS zonder steun van de VN wél haar belangen in het buitenland mag verdedigen. Wat is er volgens jou zo exceptioneel aan de VS dat zij buiten de goedkeuring van de VN landen kunnen bombarderen en binnenvallen?

   • Welke landen of delen van landen heeft de VS geannexeerd?
    Eens dat de VS heeft ingegrepen in vele landen. Dat heeft niet altijd goed uitgepakt. Maar die landen zijn wel gewoon zelfstandig gebleven.
    .
    Het is duidelijk dat jouw mening over MH17 grotendeels is gebaseerd op anti-VS gevoelens. Probeer die los te koppelen en gebruik je gezond verstand en de juiste sites om zelf conclusies te trekken wat er is gebeurd.

    • @mvdb,
     En ik zou jou willen adviseren je meer te verdiepen in de Amerikaanse politiek, tenminste, als je niet wilt eindigen als nationaal socialist.

    • Het grootste deel van Amerikaanse grondgebied is gejat van de indianen. Die werden van hun land verdreven en samengedreven in reservaten op onvruchtbare grond waar ze een armoedig bestaan leiden.

     Hawaii werd door de VS met geweld geanannexeerd, het was voordat het Amerikaans grondgebied werd een onafhankelijk koninkrijk.

     En zo zijn er nog meer fraaie voorbeelden uit de geschiedenis.

     Tegenwoordig heeft de VS liever vazalstaten dan zelf land te koloniseren. Als een land een regering heeft die niet precies doet wat Uncle Sam wil dan krijgt men al gauw te maken met aangestuurde opstand, een couppoging of in het uiterste geval een invasie waarna een nieuwe vazalregering geinstalleerd wordt.

     In Oekraïne werd zelfs door de Amerikanen bepaald wie de minister-president werd, getuige het telefoongesprek tussen Victoria Nuland en de Amerikaanse ambassadeur Pyatt. Overduidelijk dat Oekraïne de zoveelste vazalstaat van de VS is.

    • mvdb, je schreef,
     Welke landen of delen van landen heeft de VS geannexeerd?
     Het gebied zelf is gestolen goed.
     Bij twijfel lees hun geschiedenis. Ook wat er met de originele eigenaars gebeurde.
     De Krim was die tijd Russisch.

     • dit is zo’n typsiche onzin antwoord.
      De Krim is grondgebied van Oekraine. De historie is niet van belang. Anders zou Spanje of Italie Nederland kunnen inpikken.
      .
      Rusland heeft de Krim illegaal geannexeerd. Behalve een paar boevenstaten erkent geen enkel land de Krim als onderdeel van de Russische Republiek.

     • @mvdb,
      “De historie is niet van belang. Anders zou Spanje of Italie Nederland kunnen inpikken.”
      Historie is niet van belang? Wij gedenken al 70 jaar het einde van de naziterreur en dat het nooit meer mag gebeuren en wat doe jij, jij vergeet de historie ten faveure voor je ongelijk. Ik weet niet of het helemaal tot je doordringt maar er zit in Oekraïne een neonazi regime, opgetuigd door de EU/VS/NAVO.
      “Behalve een paar boevenstaten erkent geen enkel land de Krim als onderdeel van de Russische Republiek.”
      Dan moet jij, met wat ik nu ga schrijven, maar eens héél diep na gaan denken! Wat zijn, in jouw beleving, boevenstaten? Nazi Duitsland, Italië, Spanje en Japan waren tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze ogen ook boevenstaten, die allemaal een bloedhekel aan communisten hadden. Nu jij de historie niet meer van belang vindt, mag er van jou wel weer eens keer een neonazi regime een kans krijgen om dat verschrikkelijke Rusland op de knieën te krijgen.

  • @mvdb: “Er is oa door Rusland een akkoord ondertekend..”
   .
   Nee, met het Budpest memorandum garandeert de VS, maar ook Rusland, de soevereiniteit van Oekraïne. Op deze voorwaarde kon Rusland de kernwapens en militairen terugtrekken uit dat voormalige USSR land, en heeft dat keurig gedaan (alleen de Krim werd behouden en huur voor betaald). De VS echter, heeft met de oranjerevolutie (2012) en de boedige maidan staatsreep van 2014 dat memorandum op de meest grove wijze geschonden. De autonome provincie De Krim daarentegen heeft NA die illegale antidemocratische VS-staatsgreep een volkomen legale referendum gehouden over haar eigen toekomst (overweldigende meerderheid wilde terug naar Rusland).
   Maar jij bent kennelijk van de neoconn/poco-persuatie, dus vind je een nazi–staatsgreep legaal, en een refendum daarna niet. Ofwel, in jouw eigen worden: “Het is duidelijk dat jouw mening over MH17 grotendeels is gebaseerd op [anti-Rusland] gevoelens”. Well well.

   • Welke bewijzen zijn er van VS betrokkenheid bij revolutie in Oekraine?

    • Dit is natuurlijk wel de bekendste. Het afgeluisterde en uitgelekte telefoongesprek waar Victoria Nuland de kabinetsformatie van Ukraine regelt:

     https://www.youtube.com/watch?v=KIvRljAaNgg

     Deze is ook vrij bekend:

     “In a leaked phone call, Estonian Foreign Minister Urmas Paet tells Catherine Ashton that the Maidan snipers shot people from both sides with the same bullets and were employed by people from the new Ukraine coalition.”

     https://www.youtube.com/watch?v=m1XVVKlIcbE

     Op het internet zijn ook de nodige filmpjes te zien waar je tijdens het Maidan oproer groepen demonstanten werkelijk uitzinnig geweld ziet gebruiken tegen de ordetroepen in een poging die troepen te provoceren tot geweld dat een legitimatie moet zijn om Yanukovitsch af te zetten.

    • $5 miljard aan Amerikaanse investeringen voor het Amerikaanse doel. Of dacht jij dat die bedoelt waren voor de Oekraïense burgers en hun drang naar democratie? Nee, zo werkt de Amerikaanse mentaliteit niet, De Amerikaanse mentaliteit is, je betrouwbaarste handelspartners een oor aan te naaien, zoals het verkopen van vergiftigde hypotheken met triple A status. Of een Gentleman’s Agreement verbreken dat je de NAVO niet naar het oosten uit zal breiden. Met de nucleaire afspraken met Iran is ook al weer iets mis. Daarnaast heeft de VS nogal een lange lijst van regime changes waarbij zij betrokken zijn en jij vraagt om bewijzen?

 7. Ik begrijp werkelijk niet de naiviteit van een aantal mensen op dit forum. Dat een Rus zich laat misleiden door Putin is nog te begrijpen. Mensen daar worden continue gebrainwashed doordat Putin vrijwel alle media controleert.
  .
  In het Westen is het anders. We hebben hier een vrijwel autonome pers. Tuurlijk wordt er gestuurd maar er is hier bijv GeenStijl en RTL Nieuws welke onafhankelij zijn. Er is ook Twitter.
  .
  Waarom laten mensen zich voor de gek houden. Putin zegt eerst niets te maken te hebben met annexatie de Krim. Maanden later geeft hij zelf aan opdracht gegeven te hebben voor de annexatie. Voor Oost Oekraine hetzelfde verhaal. Bewijzen genoeg dat Russen aanwezig zijn met materieel en manschappen. Bewijzen genoeg van propaganda door de pers. Kijk vooral deze reportage van de BBC.
  ,
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10152719885187217&id=228735667216&_rdr

  • @mvdb,
   Dan moet je eerst het volgende even uitleggen. Rusland heeft een marinebasis op de Krim, dat is Russisch buitenlands belang, zijn wij het daarover eens? Waarom mag de VS haar belangen in het buitenland wel verdedigen, ook dat gaat niet op een zachtzinnige manier, maar Rusland niet? Als je dat aan ons uit kunt leggen dan kunnen wij jou relatie t.o.v. Rusland een beetje inschatten.

  • Waar zijn de krantenartikelen, en op wiens instigatie is dit filmpje gemaakt? Wie is bv. de militair met bril?…. Wat mij opvalt, is dat de geïnterviewden erg bang zijn…. Maar voor wie?

   • @hana333,
    Kenmerkend aan militaire oefeningen is dat, zij van “oefening” over kunnen schakelen naar “live”. Vandaar dat deze oefeningen altijd met argusogen worden gadegeslagen. Op 9/11 bijvoorbeeld waren er 15 oefeningen aan de gang waaronder een oefening voor de kaping van burgervliegtuigen. Medewerkers van de FAA kregen op die dag blips op hun radarschermen te zien waarvan zij niet wisten wat het was. Op de top van de oefening waren er niet minder dan 21 meldingen van vliegtuigkapingen.
    Héél toevallig was er op 17 juli 2014 óók een NAVO oefening aan de gang (Sea Breeze 2014) waaronder het op afstand volgen van burgervliegtuigen. Er was ook een AWAC in de lucht die radar kunnen “spoofen/scramble”.
    Genoeg ingrediënten om achterdochtig te zijn, lijkt mij.

    • Precies!
     En …… laten we, voor de lieve vrede, ‘achterdochtig’ maar door ‘kritisch’ vervangen 😉

 8. @Delecluze @TheyKnew Voor alle duidelijkheid: ik heb niets op met het oligarchenregime in Kiev, waar een ultrarechtse type als Jarosj nu zelfs adviseur is van de chef-staf van het leger. Maar evenmin heb ik iets op met Putin. Ik onderschrijf ook de analyse van bijv. John Mearsheimer: http://www.foreignaffairs.com/articles/141769/john-j-mearsheimer/why-the-ukraine-crisis-is-the-wests-fault
  In reacties als van @dhimmiesnuffelaar (maar ook reacties elders op deze site) proef ik een teneur dat we vooral kritisch moeten zijn op de VS/Oekraïne en dat we maar een oogje dicht moeten knijpen richting Rusland. Ik geef Delecluze en Joost gelijk dat de Nederlandse MSM teveel het VS/EU-standpunt als vanzelfsprekend huldigen. Maar m.b.t. MH17 moet ik constateren dat er vanuit Moskou enkel Russische sprookjes worden opgedist en geen feiten. Ook de VS levert na alle geblaat van Kerry inderdaad geen enkel hard bewijs. Voorlopig moeten we het doen met de social media-filmpjes en foto’s…

  • @ArnoldGr,
   “Voor alle duidelijkheid: ik heb niets op met het oligarchenregime in Kiev, waar een ultrarechtse type als Jarosj nu zelfs adviseur is van de chef-staf van het leger. Maar evenmin heb ik iets op met Putin.”
   Dan blijft er nog één vraag over, hoe sta jij tegenover het oligarchenregime in de VS? Persoonlijk zie ik het als een neo-nazi bende, gezien de ontwikkelingen in dat land en er zijn Amerikaanse bronnen die dit bevestigen. Prof. Francis A. Boyle en Webster Griffin Tarpley. Ga anders terug naar Leo Strauss en Karl Schmitt. Ik wens je een prettige zoektocht, die wat minder prettig zal eindigen.

 9. Het wordt hoogtijd dat de burgers die linkse bullshit kranten de deur wijzen, als ze van een zaak bang zijn dan is dat voor de verkoopcijfers, willen wij die linkse prietpraat buiten gooi dan als eerste die linkse kranten buiten, jullie missen echt niets integdeel het is positief voor uw bloeddruk.

 10. @Joost: deze zin begrijp ik niet. Kan je uitleggen wat je bedoeld met feitelijk? Heb je daar voorbeelden van? In je boek beschrijf je precies hetzelfde.
  .
  “Het verschil tussen de Nederlandse en de Russische berichtgeving is nu juist dat de Russische berichtgeving niet alleen opmerkelijk feitelijk is, maar ook ingaat op de berichtgeving van ‘de andere kant’, “

 11. Dom volk vliegt. Ik zat niet in het vliegtuig, dus alle commotie veroorzaakt door politici gaat langs mij heen. Het gewone leven is al zwaar zat.

  • En er zijn zeer veel dommen…. aan het, door het grote aantal condensstrepen vervaagde, zonlicht te zien…..

 12. @Joost. Het lijkt er op dat URLs welke naar Bellingcat verwijzen niet worden geaccepteerd. Klopt dat?
  .
  Hier een complete debunk van de persconferentie.
  http://goo.gl/MX62Xs

 13. En de BUK welke eerst op een kazerne stond en later weg was klopt ook niet. Google satelliet beelden laten zien dat deze BUK altijd op dezelfde plaats heeft gestaan.
  http://ukraineatwar.blogspot.nl/2014/10/google-earth-shows-russia-used-photos.html
  .
  En dat een straaljager “mogelijk SU-25” te zien zou zijn op radarbeelden is ook al
  onzin.
  http://www.whathappenedtoflightmh17.com/russian-radar-does-not-show-any-ukraine-fighter-aircraft/
  .

  • “En dat een straaljager “mogelijk SU-25″ te zien zou zijn op radarbeelden is ook al
   onzin.”
   Nou, op deze radarbeelden is anders wel “iets” te zien. Maar ja, het zijn dan ook bewegende beelden en geen screenshot zoals op what happened to flight mh17. Kennelijk is what happened to flight mh17 er niet zo in geïnteresseerd met wat er echt met MH-17 gebeurd is.
   http://stat.multimedia.mil.ru/multimedia/video/clips/more.htm?id=5086@morfVideoAudi

   • Als je een beetje logisch nadenkt, meerdere bronnen checkt, de leugens uit Moskou meeneemt, weet dat brokstukken ook op radarbeelden verschijnen, weet dat straaljagers van Oekraiene niet zweven als een Harrier, de radarecho’s precies in het gebied zijn waar de brokstukken zijn gevallen dan kan je weten dat wat op de radarbeelden te zien is geen straaljager is.
    .
    Ik vind het behoorlijk naief om de propaganda uit Moskou klakkeloos voor waar aan te nemen. Maar er zijn nog steeds mensen die ook in chemtrails geloven.

  • Wellicht begrijp ik bepaalde zaken verkeerd, maar wat mij zeer intrigeert is het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=WY5YD36NuqI
   Het verschijnsel dat zich hierin openbaart, wordt door verschillende sites zeer kort en bondig omschreven.
   https://www.youtube.com/watch?v=brZ7FODl68s
   https://www.youtube.com/watch?v=WY5YD36NuqI
   Ik heb hier mijn ernstige twijfels over…

  • ”En dat een straaljager “mogelijk SU-25″ te zien zou zijn op radarbeelden is ook al
   onzin.”
   Natuurlijk is het zo dat Rusland weet dat de VS weten dat Rusland weet dat……..
   Als je geen zichtbaar bewijs hebt van iets waarvan je wel weet dat het heeft plaatsgevonden, is dit een mooie manier om dat feit, weliswaar gehandicapt, in ieder geval kenbaar te maken aan ‘de wereld’. Zou hier ook het gebruik van chaff door Kiev en Co. wellicht weer een rol spelen?
   En hoe zat het ook al weer met die AWACS?

 14. De Russische persconferentie was een grote farce/leugen/misleiding.
  De bewijzenz hiervoor zijn vrij simpel:
  de gepresenteerde route van MH17 klopt niet. Zie hier

  http://www.whathappenedtoflightmh17.com/moscow-lies-about-mh17-route/
  .

  • Zijn dergelijke gegevens (Flightradar 24 en de gegevens van UTC) niet te manipuleren?
   Als wel, dan is dit geen bewijs voor leugens.
   Wat wordt er bedoeld met: ”The radarscreen does not show the previous minutes of flighttrack of MH17, you can guess why.”

 15. Vreemd, mijn reactie wordt nier zichtbaar

 16. dhimmiesnuffelaar

  9 april 2015 op 18:47

  Laat dat hout ook maar meneer Arnold. U komt aanzetten met een artikel van een fervent Putin en Kremlin hater (dat mag uiteraard,maar zeg het effe) en die meneer krijgt dan in de meest politiek correcte Pechtold/Nick Cleggkrant van Europa, The Guardian, een uiteraard onweersproken forum, ja hoor daar gaan we dan wél voor…

 17. vervolg: hout snijdt.

 18. Interessanter dan het stuk in de Volkskrant of Joost’s niet geplaatste reactie:
  http://www.theguardian.com/news/2015/apr/09/kremlin-hall-of-mirrors-military-information-psychology?CMP=share_btn_fb
  Overigens: wat in de Russische persconferentie van 21 juli is beweerd is inmiddels al meermalen weerlegd, zowel de positie van de Oekraiense BUK’s als de vermeende andere koers van MH17. Over de ‘radar paint’ van de SU25 hoeven we het al helemaal niet te hebben. Voor het overige komen er uit Rusland tot nu toe alleen maar bogus-verhalen waarbij de piloot de ene keer Yakatsust en de andere keer Voloshin heet, de ene keer er 1 SU25 in de lucht was, een andere keer 3 en weer een ander verhaal noemt er zelfs 4. De ‘feitelijkheid’ waar Joost aan referereert is ver te zoeken. Voor alle duidelijkheid: ik plaats ook grote vraagtekens bij een aantal bewijsstukken rond het BUK-scenario, zoals de Paris Match-foto’s en de Luhans-video. Maar van Russische kant ligt er nog helemaal niets dat…

  • @ArnoldGr 9 april 2015 om 18:26 : Dat zal allemaal wel of niet, maar de mensen krijgen een incompleet en misleidend zwart/wit beeld voorgeschoteld: Kiev goed, Moskou fout. CNN goed, RT fout. Staatsgreep door VS en nazi doodseskaders goed, verzet door “separatisten” daartegen fout. Oekraïne met geweld geannexeerd door VS/EU/NAVO goed, Krim met referendum terug naar Rusland fout. NAVO tanks langs de Russische grens goed, Russische militairen aan de Russische kant fout. Obama goed, Poetin fout. Dus als je zegt Buk=Russen ben je okay, en als je zegt niet overtuigd te zijn ben je fout, poetinfan, russentrol, conspiracy theorist, enzovoorts. Er is dus ook hier weer een conflict tusssen de pavloviaanse politiek correcte zwart/wit verketteraars enerzijds, en de full colour van de kritische geest, intellectualiteit en het gezond verstand anderzijds, zoals op zoveel gebieden. En “never the twain shall meet,” naar ik vrees.

  • @ArnoldGr,
   “Overigens: wat in de Russische persconferentie van 21 juli is beweerd is inmiddels al meermalen weerlegd, zowel de positie van de Oekraiense BUK’s als de vermeende andere koers van MH17. Over de ‘radar paint’ van de SU25 hoeven we het al helemaal niet te hebben.”
   Dat is in ieder geval meer dan wat er uit de VS komt. Die zijn zeer in hun nopjes met al die social media filmpjes, zoals de bekende BUK op dieplader en voeren dat op als het ultieme bewijs van een Russische BUK die naar Rusland wordt teruggereden. Maar dat er een NAVO oefening (Sea Breeze 2014) met AWACS die radar kunnen “spoofen” daar horen wij ze niet over. Ook het zogenaamd debunken van Russische bewijzen is westerse propaganda.

 19. Misschien mag een reactie niet langer zijn dan het artikel…

 20. Zodra Egbert Fortuin eruit flapt dat hij het opkomen voor traditionele waarden iets voor “rechts-extremistische groeperingen” vindt, maakt hij duidelijk een politiek correcte aandoening te hebben. Deze induk bevestigt hij alinea na alinea, tot en met de opmerking dat hij vreest voor een “associatie” van de “Russische politieke koers” met “neonazistische bewegingen”. Maar goed dat Egbert niet weet dat juist de VS, EU en NAVO zo’n associatie zijn aangegaan in Oekraïne, en hun moordzuchtige Nazis steunt in het streven de Russisch sprekende oppositionele bevolking uit te roeien. Overigens dezelfde NAVO die in ruil voor Duitse hereniging niet zou uitbreiden naar het oosten, maar nu met tanks langs de grens met Rusland paradeert én klaagt over Russen aan de Russische kant van de grens. En dan die poging van Washington onlangs tot een maidan-coup in Moskou. Nee, de onblezen poco-kokerkijker Egbert waarschuwt dan in de Volksekrant voor de Russen… Well well.

  • Scherp en recht in de roos, uw reactie.
   Deze constatering schetst hoe de NL’se MSM de burger tracht te indoctrineren..; “maar nu met tanks langs de grens met Rusland paradeert én klaagt over Russen aan de Russische kant van de grens..”
   Onderwijl wordt Oekraïne volgestopt met zware artillerie uit Duitsland (o.a.) en geld vanuit het poenpaleis in Brussel.
   Wrang, als je bedenkt dat het land gruwelijk verdeeld en tot in de wortel corrupt is, en dat een kwispeldebiel als Rutte de moord op de 200 NL slachtoffers in de doofpot houdt, blijkbaar ten koste van alles.
   Het woord ‘zilverlingen’ komt in me op.

   In de meest wrange betekenis van het woord.

   .

 21. David Bakker

  9 april 2015 op 17:54

  Ik word erg moe van die Rusland-deskundigen die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten en die, gezien de ongezonde en selectieve aandacht voor Rusland, graag een graantje publiciteit meepikken. De stukken van Bas van der Plas zijn in dit verband aardig tegengif: http://www.czarina.nl/petersburg/insudok/ned/rusland/mediahetze.html

  PS: goede intelligentietest bij het inloggen.

 22. Misschien was het wel een kruisraket van een Navo-schip elders gelegen. Misschien was het wel een F15 van de VS die vanuit bijv. Polen was opgestegen. Misschien was het wel een CIA-vliegtuig. En eerst later komt dan wat Rutte c.s. graag willen nl. een Buk van Russische makelij die vanuit separatistengebied zou zijn afgeschoten. Zonder dat duidelijk is dat ook Oekraïne o.a. over dergelijk wapentuig beschikt. We zullen het nooit weten want niet alleen het filmrolletje was zoek maar de zwarte dozen zijn mogelijk in Londen het Russisch ingesproken en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Nederland heeft een te grote broek aangetrokken om baantjes binnen te halen. Het onderzoek gunnen aan Nederland en België (Nato-hoofdkwartier en EU-zetel) heeft iets weg van bouwfraude. Laten we maar stoppen want het begint steeds meer op bezigheidstherapie te lijken.

 23. Duidelijk wat er bij Nederland E.U media links en rechts aan de hand is. Management wat past in een U.S plaatje. F.ck the E.U was het commentaar Nuland. Duidelijk en nooit bekritiseerd door E.U media. Dit vliegtuig onderste steen onderzoek is het beste bewijs dat de media rol luisteren is. De film Fitna gaf een eerlijk beeld van vrede mensen en hun visie. De media luisterde en begon daarna met krijsen. Een Roermondse koning en zijn misstappen. De media wacht orders af. Een Fyra trein en hoe het kon gebeuren. Stilte en media gepast. Berlusconi en zijn feestje. De media luisterde en gaf vol gas in geuren en kleuren. Zwarte Piet. Na geluisterd te hebben gaf de media een gepaste uitleg . Politie in de U.S schiet een zwarte burger dood. Stilte en luisteren tot het moment van o.k. Dit vliegtuig en media. Na geluisterd te hebben kwam er een geheime zwijgplicht. Schandalig dat Joost niet luisterde maar naar vragen en antwoorden zocht. Het is oneerlijke concurrentie.

 24. dhimmiesnuffelaar

  9 april 2015 op 14:00

  Dit soort gedragingen van de Volkskrant doet me weer denken aan mijn schimpnaam voor dit rattencircuit,de zusterkrant De Völkischer Beobachter. Schreeuwender en vetter, rauwer, maar net zo eenzijidig in dienst van de ideologische chefs. Op schoffies zoals het GGD ga ik niet in,iets met kool en sop en een fabriek die in Ymuiden staat.

  Wat me m.b.t. het vijandsbeeld van Rusland en Poetin zondag weer opviel, was dat de grote staatsman en kandidaat voor de Nobelprijs Halbe Zijlstra in het politiek correcte faciliteringsprogramma Buitenhof zonder enige zweem van aarzeling sprak over de ‘dreiging aan de Oostgrens van Europa’ . Van Putin en Rusland. De knoeiertjes in de zg elite willen dus de Koude Oorlog terug als dekmantel voor het valjiet van de 40 jaar openstaande policolor eurofiele politiek correcte islamofiele smeerpijp naar West Europa, die ze nog iedere dag vebreden ipv dempen. Het is een echt goor rattenspel van politiek en media en het stinkt in ons land vreselijk.

  • @dhimmiesnuffelaar : Mee eens. Zoals de trendvoorspeller Gerald Celente dat zegt: “Als al het andere faalt, slepen ze je een oorlog in”.

 25. Eindelijk een bekentenis: Een grachtengordeldier is een kenner van demagogie.

 26. Voorlopig is niets bewezen toch?
  Veel theorie kan dus vooralsnog juist blijken te zijn?
  Ieder die een theorie beschrijft verricht indirect daarmee propaganda voor degene die in die theorie niet als de (mede)schuldige wordt gepresenteerd.

  De eerste klap is een daalder waard. Iemand met een theorie wegzetten als een populistische volksmenner is slim van de Volkskrant. Maar het blijft riooljournalistiek natuurlijk en de sluwste ratten zijn in het riool nu eenmaal degenen die het voor het zeggen hebben: in casu de Volkskrant.

 27. QED
  Quod erat demonstrandum
  De iPad maakte er iets anders van.

 28. “In de Nederlandse (en Westerse) media is er dan ook maar ruimte voor één interpretatie; het was de Buk van de separatisten, of de Russen. Voor andere scenario’s is geen aandacht. Dat wordt afgedaan als ‘complotgekken’ of ‘Russische propaganda.’”
  Quodlibet erat demonstrandum.
  Op je wenken bediend door de azijnbode Joost!

 29. Ach, Joost, troost je met de gedachte dat ook vele VK lezers behoorlijk wat kritiek uiten, bij dit artikel, op de westerse pers!

 30. Grachtengordeldier

  9 april 2015 op 12:09

  “De sfeer in de Nederlandse media en in de Nederlandse politiek over MH17 wordt met de dag hysterischer. Poetin, zo moeten we begrijpen, is de vleesgeworden slechtheid zelve, de nieuwe Hitler. En daarom haalde Poetin vlucht MH17 neer. Het hoeft nu alleen nog bewezen te worden.”

  In het frame dat Niemoller hier trekt, gaat hij meteen de mist in. Kenners van demagogie herkennen hier de zogenaamde ‘stroman’ waarbij Niemoller de tegenpartij een stellingname toeschrijft die niet gemaakt is om die vervolgens te gaan weerleggen. Zo kunnen we allemaal ons gelijk halen!

  Dat je niet wordt betaald door Moskou is eeuwig zonde. Voor de lippendienst die je Poetin bewijst heeft hij vast wel een paar roebels over. En die kun je, gezien je in mekaar gekukelde carrière, vast goed gebruiken. Veel succes met het gratis verraden van ons land!

  • Sinds wanneer is de zoektocht naar de echte dader een vorm van landverraad?
   Sinds wanneer is de afwijzing van een coup die neonazi’s aan de macht bracht landverraad ?
   Het gekonkel van Rutte cs rond het onderzoek en de betrekking bij het onderzoek van 1 van de mogelijke daders van deze massamoord, geeft genoeg reden om een false flag operation te vermoeden .
   Het grachtengordeldier betoont zichzelf een landverrader door willens en wetens het karwei van Napoleon en Hitler af te willen maken.

  • “Dat je niet wordt betaald door Moskou is eeuwig zonde. Voor de lippendienst die je Poetin bewijst heeft hij vast wel een paar roebels over. En die kun je, gezien je in mekaar gekukelde carrière, vast goed gebruiken. Veel succes met het gratis verraden van ons land!”

   In het frame dat Grachtengordelrat hier trekt gaat hij meteen de mist in. Kenners van demagogie herkennen hier de zogenaamde ‘stroman’waarbij Grachtengordelrat de tegenpartij een stellingname toeschrijft die niet gemaakt is om die vervolgens te gaan weeerleggen, Zo kunnen we allemaal ons gelijk halen!

   Fuck, ik kan het ook: zero argumenten, maar gewoon even met gestrekt been er in. Gewoon omdat het kan.

  • @Grachtengordeldier,
   Gekukelde carrière, ons land verraden? Degene die ons land verraadt en nog erger, de nabestaanden van de slachtoffers van MH-17, ben jezelf. Ik weet niet de achtergrond van Joosts gekukelde carrière maar ik heb wel een vermoeden en dat zal wel te maken hebben met zaken die hij wilde schrijven maar van hogerhand niet mocht. Ja, dan wordt je hier in Nederland snel uitgekakt. Joost is een voorbeeld voor de rest van de hoernalistiek.

  • @Grachtengordeldier 9 april 2015 om 12:09 “Niemoller [schrijft] de tegenpartij een stellingname [toe] die niet gemaakt is”…
   .
   Ten eerste is er geen tegenpartij, en ten tweede is die demonisering boven de steen waaronder u rondkruipt zo vaak inclusief de Reductio ad Hitlerum geventileerd door progressieven, neocons, oorlogshavikken, nazi’s, navotrollen en zapzombies, dat er geen beginnen aan is om ze op een rij te zetten. Wat wél herkenbaar is voor “kenners van demagogie” is uw laaghartige Ad Hominem en Straw-man in uw smerige slotalinea.

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑