Nederland is compleet gek geworden over #MH17

Door Joost Niemoller

 

Vandaag werd ik geinterviewd door een journalist van een Russische nieuwszender. Over MH17. Die stelde me eigenlijk alleen maar rustige, verstandige vragen. Een van die vragen zette me in het bijzonder aan het denken, alhoewel hij natuurlijk voor de hand ligt:

‘Hoe komt het dat bij de crash van het toestel van German Wings binnen drie dagen alles bekend is en naar buiten gebracht, terwijl we over de crash van MH17 na bijna een jaar nog steeds niets te weten krijgen van de autoriteiten?’

Mijn antwoord luidde dat het bij MH17 allemaal draait om internationale politiek. Wat natuurlijk waar is en de zaak zeker vertraagt. Maar er lijkt ook iets anders aan de hand te zijn. Zoals bekend –althans voor wie de moeite wil nemen om de verdragstekst bij het onderzoek van de Onderzoeksraad te lezen- is het Nederlandse onderzoek en het Oekraiense onderzoek ineen geschoven tot een enkel onderzoek. Oekraiense onderzoekers zijn verplicht betrokken bij het Nederlandse onderzoek, er moet absolute informatie uitwisseling bestaan tussen Kiev en Nederland, en bij het naar buiten brengen van de eindgegevens is men gebonden aan de regels voor geheimhouding in zowel Nederland als in Oekraine. En nergens anders.

Dit is gewoon openbare informatie, en het is dan ook het centrale probleem in mijn boek De doofpotdeal, maar bij de Nederlandse media en in de Nederlandse politiek heeft men hierover geen vragen. We vinden het kennelijk normaal dat een van de mogelijk schuldige partijen ook het onderzoek uitvoert.

Het ligt dan ook zeer voor de hand, zo liet de Russische journalist weten, dat de Nederlandse onderzoekers weldegelijk interessante informatie over het daderschap hebben gevonden, bijvoorbeeld naar aanleiding van de 25 metalen deeltjes die in de lichamen en in de bagage zijn gevonden. Het is dan een eenvoudige zaak. Binnen een week kun je de herkomst van die metalen deeltjes vaststellen. Alleen: Hierover zwijgt het OM.

Waarom? Dat kan alleen maar omdat de uitkomsten onze bevriende onderzoekspartner Oekraine niet bevallen. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat het de Nederlandse onderzoekers niet bevalt, maar daar wil ik niet aan. De integriteit van de Nederlandse onderzoekers, daar twijfel ik niet aan. De problemen beginnen bij de politiek.

In Nederland wordt er ondertussen iets heel anders beweerd. Sterker nog, er wordt in Nederland aan een stuk door op overspannen toon geschreeuwd door de voltallige media: HET IS ALLANG BEKEND. ER IS EEN BANDJE MET EEN AFGELUISTERD GESPREK EN DAAROP HOOR JE DAT DE RUSSEN EN DE SEPARATISTEN ZELF TOEGEVEN DAT ZE MET EEN BUK DE BOEING UIT DE LUCHT HEBBEN GESCHOTEN!!!

Nu, van mij zult u het niet geloven, dus luistert u vooral eens naar de grootste deskundige die we in Nederland hebben op het gebied van internationaal recht: Geert Jan Knoops. Die zei gisteren in Nieuwsuur heel rustig dat het ‘bewijs’ van het OM met die dialoog helemaal geen bewijs is, en dat het in en rechtszaak nooit stand kan houden.

Datzelfde Nieuwsuur opende de uitzending met de opmerking dat het net zich rond de verdachte aan het sluiten was. En er werd een naam genoemd en een foto getoond.

Verdachte? Zijn we al zo ver dan? Zijn we met z’n allen niet totaal gek aan het worden?

‘Bewijs’ van een geheime dienst is nooit bewijs in een rechtszaal. Het kan namelijk nooit getoetst worden. In het internationale recht kan dat nooit anders zijn, zeker niet waar het gaat om de geheime dienst van een van de strijdende partijen die mogelijk schuldig kunnen zijn.

Als we in Nederland nog nuchtere journalisten hadden op het dossier MH17, dan zouden die zich enkele belangrijke vragen stellen: Waar komen die geluidsopnamen nu ineens vandaan? Hoe heeft het OM vast kunnen stellen dat het hier om ‘authentiek’ materiaal gaat? Waarom moeten we van datzelfde OM kennelijk een eerder ‘afgeluisterd’ gesprek niet geloven en dit wel, terwijl het toch van dezelfde bron zou komen, namelijk de geheime dienst van een van de meest corrupte landen ter wereld ( letterlijk op het niveau van Bangladesh).

Maar voor al dit soort kritische en nuchtere overwegingen is in dit totaal hysterische Nederland geen plaats meer.

Het is een angstaanjagende geestelijke toestand geworden. In Trouw vroeg een journalist zich woedend af waarom de Russen niet meehelpen met het verspreiden van de boodschap van het OM. Alsof de Russen totaal gek zijn geworden. Moeten zij meehelpen met de corrupte tactieken van de Oekraieners om zichzelf als dader aan te wijzen? Moeten ze bovendien meewerken aan het totaal geschifte voorstel van het OM om een klein jaar na dato op zoek te gaan naar getuigen bij vage, mogelijk gefotoshopte plaatjes van het internet waarop we een Buk installatie zien rondrijden, zonder ook maar iets te weten over de datum waarop dat gebeurd zou zijn?

Dat heeft helemaal niets meer met een serieuze rechtsgang te maken. De zo opgetrommelde ‘getuigen’ zullen door iedere advocaat van tafel geveegd worden.

Het gaat het OM dus allang niet meer om een rechtsgang. Het gaat dit OM alleen maar om het beinvloeden van het maatschappelijk debat. En daarin lijken ze aardig geslaagd. De hysterie gaat hier in de hoogste versnelling. Maar het treurige is dat Nederland hier geen stap verder mee zal komen. Rusland zal nooit als verdachte meewerken aan een onderzoek waarbij ze niets te zeggen hebben. Iedereen die dit serieus van Poetin verwacht, is niet goed bij zijn hoofd. Terecht heeft Rusland voorgesteld om een speciale gezant van de Verenigde Naties in te stellen om zo het onderzoek op hoger niveau te tillen. En het dan nog enige kans op objectiviteit te geven.

Dit leidt tot niets anders dan nog meer machteloze woede en zelfoverschreeuwing.

Tragisch eigenlijk. Waarin een klein land klein kan zijn.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

66 Reacties

 1. robbertdeberk

  6 april 2015 op 21:45

  Het is niet zo ingewikkeld hoor Joost.

  De MH17 is neergeschoten door een straaljager van Oekraine en dat mag nooit bekend woren want Poetin is de ” dader”

  De Germanwings is niet door de co piloot neergehaald.

  De algemene regel Joost die altijd geldt is :

  ” daar waar de overheid en de msm direct meekomen dat is het dus niet.

  Simpeler kan ik het niet maken.

  Succes met je speurtochten in het licht.

 2. xia,
  Uiteindelijk draait het hier om de ongerijmdheid van de hetze tegen Rusland. De laatste dagen zijn er een paar lichtpuntjes. De toenadering tot Iran, en de flirt tussen de Grieken en de Russen.

 3. Volgens mij heb ik het al eerder hier gemeld. Aan de reacties te zien vanuit de politiek, en de media is er een ding duidelijk. Koste wat kost wordt er in gezet op demonisering van de Rus. Deze moet aangepakt worden. Het gaat in deze niet om of er een vliegtuig neer gehaald is. Of er Nederlandse burgers geslachtofferd zijn. Dat maakt de politiek geen moer uit. Het gaat er om dat er chaos gecreeerd wordt. Chaos en oorlog dat is wat de Nazi wil…. zo simpel is het. Ik ben zo klaar met die sukkels.

  • Als er hier een draadje geopend wordt over MH17 moet je er snel bij zijn, want op het eind komt er alleen nog maar lulkoek uit.
   Sluiten dit topic.

 4. Joost Niemöller made it to Veterans Today, another conspiracy website!
  http://www.veteranstoday.com/2015/04/04/prosecutors-probe-into-mh-17-disaster-not-trustworthy/

  • Goed stuk op VT, en opent gelijk met een stevig compliment: ‘Finally an old-fashioned investigative reporter in the Netherlands steps up to the plate”… Want zo is het.
   Lees je mee, Grachtengordeldinges?

 5. Kolomosysky?

  “The separatists did not do it, because they did not have the means to do it, as per Ukrainian foreign minister’s own admission.
  Kiev didn’t do it either. You are not going to brief western diplomats on the highest level that the separatists don’t have the means to down the planes, if you intend to setup a false flag operation and blame the separatists anyway.”

  https://deepresource.wordpress.com/2015/04/05/mh17-leaked-dutch-emails/

 6. D. G. Neree

  5 april 2015 op 19:53

  Wat is dat ‘landsbelang’? Wat is de reden voor deze farce?
  Waarom moet alles op deze manier gaan?
  Normaal zou een regering er alles aan doen om meteen al achter de oorzaak en de daders te komen.
  Dat dit allemaal op zo’n kromme manier moet gaan duidt erop, dat de Nederlandse regering gechanteerd ofwel onder druk wordt gezet door Amerika en de EU in het kader van de Ruslandpolitiek, die al jaren in toenemende mate gericht is om Rusland tot een nieuwe boeman te maken. Nederland kan hier geen onafhankelijke koers bij varen, blijkbaar.

  Dit doet het ergste vrezen voor de integriteit van onze regeringsleiders.
  Schijnbaar wrdt alles opgeofferd voor een ‘hogere’ globale politiek. Zodra (gekozen) politici aan de macht komen, worden ze opgenomene in een politieke congsi waar de burgers niets meer mee te maken hebben en waar ze nauwelijks nog invloed op kunnen uitoefenen.

  En de Nederlanders zijn masochisten. Worden aan alle kanten genaaid en stemmen dan weer op dezelfde corrupte…

  • U wilt toch niet gaan beweren dat u niet weet wat “landsbelang” inhoudt? Alles wat ons land kan schaden! Van vriendschappelijke betrekkingen met neo-nazi regimes (MH-17), tot hoog geplaatste ambtenaren met pedofiele neigingen (ik vraag mij nog steeds af waarom een prins gemaal naar Zwitserland werd gestuurd voor de behandeling van een depressie?), tot se Joint Strike Fighter (ik moet de eerste Nederlandse ondernemer nog tegenkomen die in een project van €4,5 miljard stapt terwijl hij niet weet wanneer hij daar de vruchten van kan plukken?). Kunt u hier een beetje “chantage” in proeven?

 7. Het was geloof ik Mr. Pieter van Vollenhoven die, als voorzitter van de OVV, gezegd heeft dat er NIET zoiets bestaat als “Onafhankelijke onderzoeken c.q. Commissies”. Een paar dagen later trad hij terug als voorzitter van de OVV.

  • En ach, wie het Algemeen Overleg MH-17 een beetje gevolgd heeft weet dat alles onder de pet “landsbelang” wordt geschoven. Of, en deze is ook leuk, je planned een Algemeen Overleg MH-17, als de grootste criticaster, Pieter Omtzigt, verhindert is, hoef je ook geen lastige vragen te beantwoorden.

 8. Goed punt. Zo schreef Eveline Petit over de OVV in ‘Autoriteit van organisaties met een publieke taak in een veranderende tijdgeest’ (p.43): “Waar de Raad haar autoriteit op baseert is niet sterk formeel vastgelegd. En slechts in één jaarverslag, 2008, werden kernwaarden geformuleerd: transparantie, onafhankelijkheid, gezaghebbendheid en flexibiliteit (Jaarverslag OVV 2008: 21).”
  Die ‘onafhankelijkheid’ is dus al relatief, en werd nog eens extra losse schroeven gezet met de politieke benoeming van de controversiële nietsnut Joustra als voorzitter. De rest van de ‘kernwaarden’ glijdt nu weg met het niet-zo-onafhankelijke en ontransparante MH17 onderzoek, waarmee het tien jaar jonge OVV in feite haar legitimiteit verliest.

 9. “Binnen een week kun je de herkomst van die metalen deeltjes vaststellen. Alleen: Hierover zwijgt het OM. Waarom?”
  .
  Dat is inderdaad de kern: de werkelijke uitkomst voldoet kennelijk niet aan de gewenste uitkomst. Had het wél voldaan, dan was het al lang in chocoladeletters rondgeschreeuwd op de voorpagina’s van de Westerse gereguleerde media, met supplementen vol onweerlegbare bewijzen. Dan was de kwestie niet overgelaten aan speculaties in de “social media”.
  PS: Als de media en/of OM die geluidsmontage van Kiev serieus neemt, dan behoren ze deze gehackte chatsessies van de vermeende daders ook als serieus aan te merken: http://acloserlookonsyria.shoutwiki.com/wiki/Crash_of_Malaysia_Airlines_flight_MH17/Cyber_Berkut_leak

  • @Delecluze: onzin. Het OM kan niet in een vroeg stadium onderzoeksresultaten naar buiten brengen. Het daderland zal dit afstraffen. Daarom wordt de tijd genomen.
   .
   Wat jij doet is onzinng speculeren op een uitkomst welke het westen niet uitkomt.
   .
   Andere mening is net zo onzinnig. Waarom zou ieder aangedragen bewijs door het OM als even serieus moeten worden beschouwd? Er is zo veel onzin de wereld in geholpen door zowel Rusland als Oekraiene. Op dit moment moeten we als buitenstaander aannemen dat de tapes inderdaad authentiek zijn tot het tegendeel is bewezen.

   • Maar dat is toch nu net wat het OM doet: onderzoekresultaten naar buiten brengen. Het publiek krijgt telefoontaps te horen en de pers koppelt namen aan de in de taps figurerende personen.

    • De taps waren op 18 juli al door de geheime dienst van Oekriane op internet gezet. Ik noem dat geen onderzoeks resultaat. De naam van de persoon werd ook genoemd in de video op Youtube en vervolgens hyper politiek correct door Nieuwsuur verborgen in haar reportage. (wat een flauwekul)
     .

     • Als het geen probleem is dat het volk met naam en toenaam te weten krijgt wie het OM (dus niet de immer betrouwbare SBU) als mogelijke verdachten van de aanslag beschouwt, dan kan de herkomst van een paar anonieme metaaldeeltjes geen kwaad voor de voortgang van het onderzoek lijkt me zo. Laat staan welke PROCEDURELE anon disclosure afspraken er zijn gemaakt met UA, Belgie en Australie.

 10. @DAWG: ken je feiten. Het OM heeft geen namen bekend gemaakt. Die waren weggepiept. Namen heeft de pers gepubliceerd.
  .
  Bij geen enkel justitieel onderzoek worden onderzoeks feiten tussentijds gepresenteerd. Dus al helemaal niet bij het grootste en meest complexe, imgewikkelde en politiek lastigste onderzoek ooit.
  .
  Ik begrijp dat je heel graag overal conspiracy achter zoekt maar in dit geval is het handelen van het OM verklaarbaar.

 11. “De taps waren op 18 juli al door de geheime dienst van Oekriane op internet gezet. ”
  .
  Bedoel je de “taps” die meteen na de ramp door Kiev bekend werden gemaakt en op de 16e juli waren gemonteerd? http://www.zerohedge.com/news/2014-07-17/ukraine-releases-youtube-clip-proving-rebels-shot-down-malaysian-flight-mh-17

 12. @MvB

  Conspiracy is de norm, transparantie de uitzondering. Overigens vergat je me nog een Putinlover te noemen.

 13. Door de recente oproep van het JIT aan getuigen die een BUK hebben gezien om zich te melden, erkent het OM al impliciet dat de metaaldeeltjes in de lichamen afkomstig waren van een BUK . Waarom zou je een scenario willen onderzoeken zonder ondersteunend forensisch bewijs? En nu ze zich hebben gericht op de BUK zullen ze de alternatieve scenario’s niet meer onderzoeken denk ik:
  http://i.imgur.com/b3GJKkY.png
  Ronde gaten in het titanium frame met vermoedelijk koperen residu aan de randen, ook hier kun je een spectraalanalyse op uitvoeren met uitslag binnen 24 uur, Ten tweede, het vermoeden van de aanwezigheid van een staaf uit de lucht-lucht raket R60:
  http://i.imgur.com/6XHOMYJ.jpg
  http://i.imgur.com/yKrryle.jpg
  Het formaat en vorm tonen gelijkenis, genoeg reden tot onderzoek. Tot slot is er nog de mogelijke aanwezigheid van tubes nitrocellusose (buskruit), zie midden onder in het gebroken glas:
  http://i.imgur.com/8ynHw2O.jpg
  http://i.imgur.com/b7mjbCe.jpg

  • @Rozem: je leest teveel conspiracy sites:
   1. Het OM heeft aangegeven naar Rusland af te reizen om daar aan te horen wat de theorie van de Russen is. het OM heeft steeds aangegeven dat een aanval met een vliegtuig ook wordt onderzocht. Echter de BUK theorie is de meest waarschijnlijke.
   Dat stukje materiaal is waarschijnlijk iets als verpakkingsmateriaal. Zeker geen rod zoals gebruikt in een A2A wapen. Lees eens dit http://www.whathappenedtoflightmh17.com/story-about-r-60-rods-is-complete-nonsense-and-here-is-why/
   .
   Er zijn vele gaten op de wrakstukken welke een compleet andere vorm hebben dan rond. Waardoor zijn die gaten dan veroorzaakt?
   http://www.whathappenedtoflightmh17.com/overview-of-damage-seen-on-mh17-debris/
   .
   Dat buskruit is weer een nieuwe theorie zeker. Kan vanalles zijn

   • Verpakkings of isolatiemateriaal remt de snelheid van projectielen met een hoge snelheid,het lijkt mij niet ondenkbaar dat daar iets in blijft hangen. Een AIM-7 Sparrow is geen P60, waarom laat de site ‘whathappenedtoflightmh17’ niet ter vergelijking en illustratie het inwendige van de P60 raket zelf zien,maar een ander type? De staven van de Sparrow zo leggen ze uit,zijn aan de uiteinden met elkaar verbonden en dat zie ik niet terug op de foto van de P60 uit het museum.Er zijn inderdaad vele gaten die niet rond zijn en ook veel kleiner; uit het album van Polkovnikvvs: http://i.imgur.com/BkBl4E0.jpg
    Op diverse plekken op de metalen grijze plaat zie ik weer dezelfde koperglans terugkeren.Dit is voor mijn oog hetzelfde kleurenpatroon wat ontstaat wanneer er met kogels met een koperen huls in metaal wordt geschoten: http://emptormaven.com/img/rifles-into-8mm-steel-back.jpg
    Buskruit zou afkomstig kunnen zijn van blindgangers van HEI munitie:
    http://i.imgur.com/vDqW1ep.jpg

 14. “@Rozem: je leest teveel conspiracy sites:”
  .
  En dat zegt mvdb, die zelf een conspiracy site bijhoudt en leurt met één van de meest controversiële ‘conspiracy theorist’ aller ‘conspiracy theorists’: Bellingcat http://thetruthserumblog.blogspot.com/2014/12/eliot-higgins-and-cia.html

 15. @ Xia 14:08
  Ik vrees inderdaad ook dat het zo zal gaan.
  Maar dat Kiev en co. dan alsnog wegkomen met het afslachten van de eigen burgers door gebruik te maken van hele vuile spelletjes, gaat mij echt te ver. Dat Nederland hen ook nog financiële backup geeft, en blijft heulen met de eigenlijke veroorzakers van al dit menselijke leed van Oost-Oekraïners én onschuldige vliegtuigpassagiers, is te gek voor woorden. En dat dit gebeurt onder het mom van het zoeken naar de zogenaamde dader verzin je niet; dat moet je meemaken om het te kunnen geloven!!!

 16. @ Xia 13:50
  En juist dáárom had Nederland direct en met strakke hand de plaats delict moeten beschermen en volledige verantwoordelijkheid aan de dag moeten leggen, zoals een moeder dat voor haar eigen kind zou doen. Dan was het verdonkeremanen van bewijs vrijwel onmogelijk geweest.

  • Belachelijke suggestie hana333. Het gaat om een Maleisisch toestel dat in het buitenland neergestort (neergehaald?) is.
   Hoewel er veel Nederlanders onder de slachtoffers waren schijnt u niet in te zien dat wat u wilt neer zou komen op een feitelijke oorlogshandeling ?

   • Oorlogshandeling???
    Er bestaat in deze tijd toch ook nog zoiets als internationale maatregelen, die puur gericht zijn op, ten minste, hulp bieden en het onverwijld veilig stellen van en het behartigen van gebruikelijke taken omtrent een plaats delict? Oorlogsgebied of niet…
    Bovendien kreeg Nederland al heel snel de leiding in het onderzoek. Overleg met de separatisten heeft men gewoon niet gewild, omdat er andere, en wel politieke, belangen speelden. En Maleisië mocht in eerste instantie niet meedoen, terwijl het, zoals u zegt, juist een van haar vliegtuigen betrof. En…..etc.
    Maar goed, ik begrijp dat de overtuiging, die ik overigens nog steeds heb, niet past in een polemologisch beeld. Wellicht wordt het ook tijd dat de ‘regels’ omtrent oorlogsvoering worden aangepast…
    Het is inderdaad een rare wereld.

 17. Dat heb ik me ook altijd afgevraagd waarom stellen Nederlandse journalisten geen kritische vragen. Maar dat komt omdat ze bevooroordeeld zijn en dus niet onafhankelijk en ze zijn bang.Bang om hun baan te verliezen zodat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Ik wilde toch een keer weten waarom journalisten geen kritische vragen stellen. Toen ben ik zelf aan journalisten kritische vragen gaan stellen. Het enige wat je dan hoort is dat je niet in complot theorien moet geloven. Ik wist niet dat ik gelovig was. Maar zij wisten dat wel.
  Dat verklaart dan ook waarom we nooit iets te weten komen. Wanneer je feiten onafhankelijk waarneemt, ben je een complotdenker.

  • “Wanneer je feiten onafhankelijk waarneemt, ben je een complotdenker.”
   .
   Zeker, en als ze in de war raken met hun eigen, door Kiev en Washington ingelepelde compottheorieën, noemen ze je ook nog eens een “poetinfan” (enzovoorts). Dat zijn de Alinsky achtige methodes van de politiek correcte brigades die je ook terug ziet andere kwesties, zoals de klimaat-hoax. Als je het niet met hun vooroordeel eens bent, dan ben je bevooroordeeld, en rijp voor heropvoeding.

 18. Er ligt natuurlijk een enorm politiek probleem. Als de Russen het hebben gedaan dan is het moedwillig en een oorlogsverklaring tegen een NATO-land met alle gevolgen van dien. Als de Oekraïners het hebben gedaan, dan zullen we het regime daar met geweld moeten verdrijven en Timmermans aangeklaagd wegens landverraad. Bij per ongeluk door de rebellen met een buitgemaakte BUK is er niet zoveel aan de hand. ‘Foei rebellen! ‘ kan iedereen dan zeggen, burgerslachtoffers in een oorlog.

  Het vreemde is dat het OM, vooruitlopend op de officiële onderzoeksresultaten en duidelijk aanstuurt op een bepaald scenario, namelijk dat de Russen het hebben gedaan volgens het Bellingcat scenario. Dit zal grote politieke gevolgen kunnen hebben en het OM zal dan ook met bewijzen moeten komen. Vage foto’s zonder duidelijke datum, informatie van de geheime dienst van Oekraïne, getuigen geïnterviewd door een journalist etc. zal echt niet als bewijs kunnen gelden.

 19. Nederland, en zeker de media niet, is gek geworden. Het is een volgende fase in een plan waarin zeker, en beter weten, centraal staat. Dat plan omhelst de toekomstige planeet aarde en mensen. Lees het dagelijks nieuws dan valt goed, zijn wij, en slecht, zij, nieuws op. Pak een willekeurige krant uit NATO en bevriende landen. Eèn gelezen dat is allemaal. Niets nieuws, maar wel vele tandjes scherper en hoger. Neem het geharrewar klimaat. Voor of tegen nieuws is veranderd in iets anders. Tegen is voorgoed weg. Een weggever was Hans Van Baalen toen hij in idioot overmoed schreeuwend de toekomst, samen met Adolf, afkondigde. Hij is teruggefloten om heropgevoed te worden. Als een echt Bilderberg lid. Die van alles zijn maar geen idioten.

 20. Het is meelijwekkend om te zien hoe Joost Niemöller zelf op de stoel van de rechter kruipt om op voorhand al bewijs af te serveren. Alsof een geluidsfragment het enige bewijs is. En als wij zien met welk gemak Joost in de 1 april grap van de Goudse Moskee trapt, dan is dat een duidelijke indicator van zijn niveau. Niet meer zo hoog van de toren blazen Joost!

  • Buitengewoon vreemd om te lezen hoe U een kritische journalist zoals Joost afschildert. Makkelijk als je zelf misschien geen stelling durft te nemen! Bovendien is door Joost wel even duidelijk geworden dat de media, in dit geval een krant, helemaal niet verifiëren of iets wel klopt of niet. En…. iets, waarover de gemoederen behoorlijk verhit zijn, afdoen als een grap is mi de laagste vorm van lafhartigheid.

 21. quote,
  Niet meer zo hoog van de toren blazen Joost!

  Vragen stellen is iets anders als van torens blazen. Er zijn twee mogelijkheden en partijen. Waarvan de ene helft al het onderzoek geheim verklaart. Zelfs een lokale dorpsgek zou vragen, waarom? Al het aanwezige bewijs, voor het geheim werd, wijst naar de ander. Al de volgende bewijzen zijn top geheim geworden na de zwarte doos ontleding. Opnieuw de dorpsgek, waarom? Dat is volgens jou van een toren blazen als een journalist dat doet, zijn werk.

 22. David Bakker

  5 april 2015 op 12:36

  @Grachtengordeldier

  Handel op het spel zetten? De handel lijdt al lang onder de sancties die de EU Rusland heeft opgelegd. De MH17 ramp was een aanleiding om die sancties verder te verscherpen. Dus het lijkt me sterk dat dit argument nu opeens een motief zou zijn om de Russen niet al te hard aan te pakken. Het lijkt er eerder op dat het Westen, de VS voorop, de Russen een kopje kleiner willen maken.

 23. David Bakker

  5 april 2015 op 12:31

  Als er in de wrakstukken of lichamen delen van een BUK zijn gevonden dan is het toch niet logisch dat men de Russische theorie (MH17 neergeschoten door een SU-25) nader gaat onderzoeken?

  Stel je hebt een lijk gevonden vol met messteken (geen schotwonden). Dan ga je toch ook niet op zoek naar een pistool als mogelijk moordwapen.

  Of zie ik iets over het hoofd?

  • Je moet dat scenario onderzoeken.

   Waarom denk je dat er op iemand met 40 kogelgaten in zijn lijf toch nog een gerechtelijke sectie wordt gedaan. Je moet uitsluiten dat meneer niet kort daarvoor aan een hartstilstand is overleden.

   • Bent U het dan met mij eens dat dit soort zaken via de stille getuigen aangetoond kunnen worden ? Daar is dus geen Oekraïne, Rusland of wie dan ook bij nodig, toch?

    • Ja, daar ben ik het mee eens.
     Om bij het voorbeeld van de Toyota te blijven: het was een auto. punt, dat weten we. Dan moet je uitzoeken welke precies om bij de dader uit te komen.
     En als de verdachte nu heel hard roept, dat het een roze scooter was, dan moet je dat toch onderzoeken al is het maar om het eventueel uit te sluiten?

     Ga er maar vanuit dat het een raket was. Welke? Joost mag het weten, maar die wil het niet weten.

     • Ok, het was een raket. Dan komen we bij de hamvraag: wie heeft die afgevuurd? Laten we er gemakshalve van uit gaan dat het de separatisten waren.
      Maar wie het gedaan heeft, hoeft niet noodzakelijkwijs de schuldige te zijn… En dat weten ze in Den Haag ook! Winkwink nudgenudge, say no more… 😉

 24. Het draait niet om de onderknuppel die op het knopje heeft gedrukt. Die krijgen ze niet te pakken en is mogelijk al lang de pijp uit.
  Weet je hoe het bij Lockerbie is afgelopen? Over vieze spelletjes gesproken. Ze hebben het bewijs zo gemanipuleerd dat de beschuldigende vinger naar Libie wees, terwijl Iran de hoofdschuldige was. Waarom? Omdat als Iran de zwarte piet kreeg, zou de VS impliciet moeten onderkennen dat Lockerbie een wraakactie was voor het neerhalen van een Iraans verkeersvliegtuig door de USS Vincennes een jaar eerder. Dat “foutje” zou dan ruim 200 Amerikaanse doden opgeleverd hebben en dat is moeilijk te verkopen

  Dan Libie, een schurkenstaat en zuchtend onder westerse sancties. Libie heeft twee (onschuldige) zondebokken uitgeleverd, per slachtoffer 10 miljoen uitgekeerd en in ruil daarvoor mocht het oa weer olie exporteren. Een win-win situatie met als enige slachtoffers de waarheid en een onschuldige man……wordt vervolgd


 25. Met MH17 zal het ook zo gaan. Er wordt straks een of andere stumper geofferd en komt een showproces. Rusland betaalt compensatie aan de nabestaanden, de sancties worden opgeheven en iedereen doet een plas.
  En al die kleine kindertjes op MH17 die niks met ons grote mensen gedoe te maken hebben worden gemakshalve maar even vergeten.

 26. Grachtengordeldier

  5 april 2015 op 12:27

  Het meest verraderlijke aan Joost Niemoller is de toon van zogenaamde redelijkheid die hij aanslaat. Hij doet net alsof het hem echt om de waarheid gaat terwijl hij aan de propagandistische teugels van Poetin loopt.

  De valse, demagogische truc die Niemoller telkens uithaalt is doen alsof het heel raar is dat het onderzoek loopt zoals het loopt. Dat is niet zo. Zorgvuldigheid is geboden. De aanslag is boven Oekraïens grondgebied gebeurt. Samenwerking met de Oekraïeners is de enige optie.

  Het kleine Nederland zit door alle bewijzen die richting de Russen wijzen, met een enorm probleem. Dat geeft straks een diplomatieke heisa van jewelste waarbij Nederland onvermijdelijk aan het kortste eind gaat trekken. Gaan wij onze handel op het spel zetten voor een paar honderd dode landgenoten? Die kans is klein.

  Voor de Russen maakt dit niks uit. Die hebben grote bergen schijt aan ons. Maar voor het Nederlandse zelfbeeld is dat, op z’n zachtst gezegd, heel vervelend.

 27. U twijfelt niet aan de integriteit van de Nederlandse onderzoekers. Ik wel!
  Want wie is het hoofd van die onderzoekers? Dhr. Pieter Jaap Aalbersberg. Destijds hoofdverantwoordelijke voor het stopzetten van het Rolodex-onderzoek en daar later meermaals voor beloond. Uiteindelijk zelfs korpschef geworden van de Politie Amsterdam.

  Aalbersberg heet ervaring met het creeeren van doofpotten en het dichthouden van het deksel. Dat uitgerekend hij hoofd van het Nederlandse onderzoeksteam is geworden is een Red Flag. Een diep rode Red Flag zelfs.

  • @McScheet. Vrolijk pasen en doe een beetje kalm aan. Bloeddruk.. .enzo, je weet wel.

 28. Joost Niemöller

  5 april 2015 op 12:12

  Ik heb het hier over de onderzoekers in het veld. Niet over de managementlaag met banden met de politiek.

 29. Over die 25 metalen deeltjes.
  Kijk als je iemand dood aantreft die voor zijn donder is gereden, wil je niet alleen weten dat het door een auto is gebeurd, maar je wil weten dat dat het met een roze Toyota Caris uit 2009 is gebeurd, waarvan er in Nederland 30 zijn verkocht , waarvan een toebehoord aan een meneer die 3 straten verder woont en die volgens getuigen de avond ervoor straalbezopen in de auto is gestapt. Wat ik maar wil zeggen is dat het allemaal niet zo makkelijk is, zeker als er niemand meewerkt.

  • Het lijkt mij toch zinvol om eerst onomstotelijk vast te stellen wat de oorzaak van een misdrijf is geweest, om vervolgens gedetailleerder onderzoek te gaan doen naar de eventuele dader(s). Mensen eindeloos in het ongewisse laten zorgt voor speculaties en een torenhoge emotionele belasting die op geen enkele manier nog te vergoeden valt.
   Bovendien is absolute onpartijdigheid van de onderzoekende partij een must; de Nederlandse overheid had nooit het contract met de Oekraïne mogen tekenen…

   • Die oorzaak staat al lang vast. Dat die niet naar buiten wordt gebracht is vervelend, vooral voor degenen onder ons die wat nieuwsgierig zijn aangelegd, maar volkomen begrijpelijk. Je moet eerst andere scenario’s uitsluiten en mede daarvoor is een rechtshulpverzoek uitgegaan naar Rusland.

    • Ik vind overigens wel dat nabestaanden over alle details geïnformeerd moeten worden. Maar je kan er natuurlijk niet van op aan dat die nabestaanden dan vervolgens niet naar de Telegraaf lopen. Het is een uiteindelijk toch een afweging van belangen: onderzoeksbelang vs belang van nabestaanden. Lijkt me een moeilijk dilemma.

     • Wat is er mis met algehele transparantie? Zijn er dan mensen die bang zijn voor de waarheid, en waarom? … Méér speculaties dan nu naar buiten zijn gebracht op grond van geheimhouding ivm het strafrechterlijk onderzoek zijn eigenlijk niet denkbaar. Mooie aanleiding trouwens om ons falende rechtssyteem ook eens te onderwerpen aan een grote (lente)schoonmaakbeurt!
      Bovendien is het zo dat de Nederlandse overheid bepaalde verregaande speculaties had kunnen voorkomen door duidelijkheid te scheppen over welke oorzaken er zeker NIET ten grondslag liggen aan de crash, ipv een beetje geheimzinnig te gaan zitten doen.

 30. Wat daar mis mee is?
  Stel, dat van die stalen deeltjes was al bekend geworden in een vroeg stadium van het onderzoek. Dan weet iedereen waar het om draait. Dan weet iedereen waar die naar moet zoeken (vergeet niet dat de crash-site niet bewaakt werd) om bewijs te verdonkeremanen en hoe die het onderzoek kan manipuleren, nl door stalen deeltjes tussen de wrakstukken te flikkeren die van een heel andere raket afkomen.

 31. Op de voice-recorder van German Wings was te horen dat de piloot tijdens de daling voortdurend ademde. Dan zou je verwachten dat de voice-recorder van de MH17 duidelijk laat horen of er een bugraket |(1 grote klap), of machinegeweervuur (ratatatat) in het spel was.

 32. Koos, volgens mij is het geluid van het schieten van het boordgeschut in een dergelijk geval niet te horen. Mocht het scenario waar zijn dat MH17 door een straaljager is beschoten met het boordgeschut dan zou het geluid van de inslag van de kogels hoorbaar moeten zijn op de CVR. Niet het geluid van het afgaan van de schoten zelf.

 33. Je went er vanzelf aan Joost. Het OM zoekt nu eenmaal “eerst een dader bij het misdrijf” en daarna volgt de bewijsvoering. Dat er af een toe een DNA-match boven komt drijven waaruit het tegendeel blijkt is weliswaar vervelend, maar niet onoverkomelijk. Een kleine foutenmarge is in dit bedrijf toegestaan. Bovendien heeft het OM het recht van seponeren. Ook altijd prettig, wanneer de zaak jou (of anderen) niet bevalt. Dus, wie doet me wat?

 34. W.H.J. Reiss

  4 april 2015 op 23:57

  Dit land IS diep gevallen !
  En dit IS nog maar het begin !

 35. Het is zeer ongebruikelijk dat tijdens het onderzoek naar de oorzaak van een ongeluk met een passagiersvliegtuig allerlei details worden gelekt. Dit is gebeurd met het onderzoek naar de crash van Germanwings. Franse onderzoekers of medewerkers van Justitie hebben gelekt.
  .
  Het onderzoek van de Germanwings ramp is dus zeker niet de norm !
  .
  Het onderzoek naar de ramp met MH17 moet zeer zorgvuldig gebeuren. Als het OM of de OVV na een paar maanden al conclusies naar buiten brengt zal de veroorzaker van deze ramp zeker menen dat het onderzoek niet deugd. Daarom zal de tijd worden genomen om het onderzoek zeer zorgvuldig uit te voeren. Het is onvergelijkbaar met ieder ander ongeluk in de burgerluchtvaart. Als was het alleen maar omdat het toestel in oorlogsgebeid is verongelukt.
  .
  Het is inderdaad lastig om aan te tonen dat al die fotos en videos van de BUK op 17 juli zijn gemaakt en authentiek zijn. Er is echter vast meer overtuigend bewijs aanwezig dat wij niet kennen.

  • “Het onderzoek naar de ramp met MH17 moet zeer zorgvuldig gebeuren”

   Vandaar dat de wrakstukken van de Boeing maar niet geborgen werden, En dan, uiteindelijk, nog maar ten dele. En de Nederlandse autoriteiten in de eerste dagen na de ramp op hun handen zaten bij de berging van de slachtoffers, hoewel repatriering van de lichamen van de passagiers net de mond voortdurend als eerste prioriteit werd beleden.

   Vraag van verslaggever Jeroen Akkermans aan Sergeij Michenko, brandweercommandant van Torez, wiens eenheid heeft in de eerste vijf dagen een deel van het terrein uitgekamd en de lichamen heeft geborgen.

   _ Hoe kan het zijn dat de Nederlanders, nadat jullie jullie werk hadden gedaan, niets hebben gevraagd?

   – Dat weet ik niet. Toen wij met ons werk klaar waren, waren er nog geen Nederlanders. Het vliegtuig crashte op de 17de en op de 21ste waren wij klaar met onze werkzaamheden. Wij hebben alle lichaamsdelen en lijken geborgen. De Nederlanders hebben ons niet ingeschakeld…

   • linkje naar genoemd interview

    http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/brandweercommandant-we-hebben-282-lichamen-ingeladen

 36. “verongelukt”???
  Dit is wel een heel foute manier om aan te geven wat er gebeurd is. Zo te zien werkt de propaganda. Als leek met een sterke interesse in militaire luchtvaart en een abonnementje op Air Forces Monthly was het mij een aantal dagen voor MH17 al duidelijk dat het luchtruim boven Oost-Oekraïne levensgevaarlijk was en de separatisten gaven toen ook duidelijk aan dat zij het luchtruim boven Oost-Oekraïne als hun luchtruim beschouwden. Als ik dat als leek / hobbyist via internet/nieuws en pers die conclusie kan bereiken, dan hebben onze ‘professionals’ en bestuurders een paar steken laten vallen. Wat is nou precies die onderste steen? Dat westerse landen hun vliegtuigen om Oekraïne heen lieten vliegen, is bekend. Werd met de rest een risico genomen om die schietgrage russen in het mes te laten lopen?? MH17 was geen westers vliegtuig, dat was Maleisisch. “Witte” vliegtuigen veilig stellen en “bruine” als schietschijf gebruiken? Ja, dat wil je onder de hoed houden,

 37. dirkovision

  9 april 2015 op 19:58

  Precies.! De foto van een van de piloten met 3 ronde gaten in zijn rug, en de beide stoelen van deze mensen, ook ruim voorzien van ronde gaten. De obductie van de lijken heeft allang bewezen dat het kogelgaten betreft.
  En precies dát feit is de oorzaak dat er niks mag ‘lekken’, want dan zijn echt ALLE politieke poppen aan het dansen.
  En àls Rutte dit weet, en dat grote vermoeden bestaat ! dat daarom de zaak in de doofpot gaat, dient deze man van het Binnenhof te worden áfgeknuppeld.