NOS beschermt Rutte over #MH17 door propaganda

Door Joost Niemoller

 

Gisteren bracht de NOS het bericht dat er voorafgaand aan de neergehaalde vlucht MH17 ook heel veel andere luchtvaartmaatschappijen waren die over Oost Oekraine vlogen.

Wat is daarvan de nieuwswaarde?

Waarom wordt dit bericht juist nu gebracht?

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat dit bericht juist nu gebracht wordt. Het VPRO programma Argos bracht even hiervoor namelijk de naar hen gelekte briefing van het dipomatenoverleg in Kiev naar buiten. Het kabinet Rutte ging eerder niet in op verzoeken van de Kamer om dit vrij te geven. De muur van zwijgen van de PvdA en VVD fracties deed de rest. Nu de briefing is gelekt weten we zeker wat we al hadden kunnen weten, namelijk dat de regering weldegelijk via dit diplomatieke kanaal gewaarschuwd was dat er na het neerhalen van een Oekraiens Antonov gevechtsvliegtuig op zo’n zesduizend meter hoogte sprake was van een geheel nieuwe, en gevaarlijke situatie voor de burgerluchtvaart die op zo’n tien kilometer hoogte vloog. Want wat je op zes kilometer kunt neerhalen, kun je best ook wel op 10 kilometer neerhalen. Het regime in Kiev had het luchtruim boven Oost-Oekraine op 9.500 meter afgesloten, waardoor het niet-effectief voor de burgerluchtvaart was afgesloten. Die vlogen namelijk meestal iets hoger.

Die twee gegevens, het neerhalen van de Antonov en het gedeeltelijk afsluiten van het luchtruim, hadden een duidelijke waarschuwing moeten zijn voor dit kabinet: Vlieg niet meer over Oost-Oekraine. Geef een waarschuwing af, of desnoods een negatief reisadvies voor passagiers die van plan zijn te vliegen met maatschappijen die dat toch deden. De diplomatenbriefing maakte dat heel precies duidelijk. Dit was een boodschap die niet genegeerd kon worden door een regering die de veiligheid van de eigen burgers serieus neemt.

Het kabinet zit hiermee dus diep in de shit.

En wat doet de NOS? De NOS komt met een ontlastend bericht voor dit kabinet: Het was heus niet zo bijzonder dat de KLM erover vloog, want andere luchtvaartmaatschappijen deden het ook. En zelfs steeds meer, toen men niet meer over de Krim durfde te vliegen.

Ditzelfde bericht had de NOS, op basis van oude Flight Radar berichten, ook al kunnen brengen op de dag nadat MH17 neerstortte. Maar nee. Ze komen er nu mee.

De NOS komt dus met geen nieuws op een moment dat het kabinet snakt naar dit soort ‘nieuws.’

Mij wordt verweten dat ik me laat interviewen door de Russische media, want die zouden alleen maar propaganda verspreiden.

Maar wat de NOS brengt, onder het mom van ‘nieuws’ is dus niets anders dan doodordinaire regeringspropaganda. Nieuws brengen dat geen nieuwswaarde heeft, maar wel politieke waarde.

Zeker, de Russische media brengen nieuws wat in hun voordeel speelt. Maar ze brengen op zijn minst nieuws, heb ik gemerkt, en dat nieuws is over het algemeen ook bijzonder feitelijk. Bijvoorbeeld over de ‘bewijzen’ die het OM nu naar buiten brengt. In de Nederlandse media hoor je daar helemaal niets over.

Nederland is bezig een heel eng land te worden.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

14 Reacties

 1. Bovendien was het de NOS welke het nieuws bracht dat de Minister van Buitenlandse zaken van Oekraine helemaal geen bezwaar had tegen rechtstreeks onderhandelingen van Nederland met rebellen
  .
  Dat was geen goed nieuws voor NL regering.
  .
  De volgende dag kwam er een rectificatie van Oekraine.

 2. Plumpuddingstukje. De frame van Joost wordt steeds zwakker. Hij ‘vergeet’ te melden dat niet Argos en niet Joost Niemoller begin januari de Kiev-briefing onthulde maar ……de NOS.
  http://nos.nl/artikel/2011572-oekra-ne-had-luchtruim-al-in-mei-moeten-sluiten.html

 3. .
  Zijn naam is Joost Niemöller dus,
  zeg maar rustig Joost terrier
  men vindt hem vaak knap irritant
  want Joost werkt steeds niet mee
  hij gaat zelfs tot het gaatje vriend
  en zegt wat dient gedaan,
  becritiseert wie dat verdient
  hij laat geen leugen gaan…
  dus straks aan ’t einde van de rit
  als je tóch de waarheid weet
  dan lag ‘t vooral aan deze vent…
  dat je dit nooit vergeet !
  .
  Jasterke
  .

 4. “Nederland is bezig een heel eng land te worden.”
  Beter kun je het niet samenvatten. Het geeft ook allemaal wat meer inzicht in het fenomeen ‘gewetenloosheid’. Als je dan ook nog acteertalent hebt, kun je in het kabinet.

 5. Het is nog vreemder: De NOS liet na te berichten dat United Airlines UA48 na 14 juli niet meer over Oost Ukraine vloog. Dit terwijl het kabinet aangaf dat geen enkele airline stopte met vliegen over Oost UKR na 14 juli.
  Verder geen melding van de inhoud van de briefing in het journaal zoals door Argos naar buiten is gebracht. Het lijkt verdacht veel op damage control.
  .
  Correctie voor Joost: het gaat om Flightradar 24 en niet om “Radar Flight”

 6. 1940, en in de maand Juli, begon de Radio en krant met precies hetzelfde resultaat als vandaag. In plaats van luisteren of lezen werd bramen plukken volkssport no 1. Het zootje ambtenaren in Duitse dienst zorgde hiervoor. Vandaag doen hun erfgenamen precies het zelfde. Deze keer met meer zekerheid zoals vlucht MH 17.
  Hun adviseurs, buiten Nederland, maken elke dag mee, de sensatie van een stoel af donderen. Als onze ambtenaar niet buigt, kruipt, of slikt, normaal gedrag, maar gewoon rollen omdraait. Een nieuwe en aangeleerde cultuur ziekte. Wat, om er èèn te noemen, Fortuyn beroemd maakte. Door tegen te zijn. Met het bekende resultaat.

 7. Leo KarelJan

  6 april 2015 op 15:34

  Wie kan hier nog over verbaasd zijn? NOS en regentenkliek zijn één: samen de politiek correcte dictatuur overeind houden door slecht nieuws zo veel mogelijk weg te houden en “goed” nieuws te brengen. Een walgelijke journalistieke misdaad. De NOS is een smerige organisatie.
  Het ergste is dat er geen alternatief is: ook RTL is meer dan politiek correct en geen gram beter dan de NOS. En van kranten en omroepverenigingen hoef je ook helemaal NIETS te verwachten.
  De journalistiek in NL is door en door verrot. Net zo verrot als de regentenkliek.

 8. NOS = establishment = PvdA/VVD = schaamteloos = macht

 9. Een reactie in de Telegraaf die VERBOTEN werd !
  Over de Krim vliegen, geen oorlogsgebied = Niet toegestaan.
  Over Oost-Oekraine vliegen, wel oorlogsgebied = Wel toegestaan.
  Het gaat puur om politieke redenen tegen Rusland, dat men Wel over Oost-Oekraine mag vliegen en niet over de Krim !

 10. Ik kijk eigenlijk niet meer naar de NOS. Ze liegen en liegen steeds maar weer. Of feiten verdraaien. Idem VARA,. Tijd dat deze LinksKnechten van het scherm verdwijnen met hun leugens.

  • Uw reactie is mij net voor geweest.
   Hier ben ik het helemaal mee eens, de NOS kijken wij thuis amper nog naar,
   dan nog liever RTL4 nieuws.

 11. De grote vraag die bij mij opdoemt is wat voor nieuws de NOS zou hebben grbracht wanneer niet de PvdA in de regering zat, maar bijvoorbeeld een regering met de samenstelling van Rutte-I.

© 2022 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑