De Griekse crisis is het failliet van de EU. In 8 punten.

Door Joost Niemöller

Zojuist weer even gekeken naar Buitenhof, met een discussie tussen ‘deskundigen’ over Griekenland. Er is weer een Europese top van ministers van financiën. Het schiet zoals gewoonlijk niet op.

Het gaat bij die discussies zoals in Buitenhof over heel veel dingen tegelijk. Zoals het geopolitieke belang. Gaan de Grieken samen met de sinds enkele jaren herbenoemde ‘aartsvijand’ Rusland? Dat moeten we toch niet willen met z’n allen. Het gaat natuurlijk ook over de schulden. Griekenland stelt zich volkomen redeloos op daarin, zoals Mathijs Bouwman in een simpele column uiteenzette.

In de discussie in Buitenhof ging het vooral om de vraag: Moet Griekenland uit de EU? Zoals we weten is het stellen van een vraag het verplaatsen van de discussie. De vraag is niet of Griekenland uit de EU moet, maar wat het zegt over de EU dat Griekenland er ooit in kwam.

Met andere woorden: De Griekse crisis is het failliet van de EU. Samengevat in 8 punten:

 1. De Grieken hadden bij de intrede hun boekhouding vervalst. Maar veel erger was: De EU aanvaarde deze vervalste boekhouding. Wilde dus niet goed naar die boekhouding kijken. Liet politieke belangen voorgaan.
 2. Griekenland is geen ontwikkelde natiestaat met betrouwbare instituties. Bij lange na niet. Op alle lijstjes bungelt Griekenland op Afrikaans niveau. Toch was dat voor de EU nooit een overweging om Griekenland niet toe te laten. Net zoals het dat niet was met Roemenië, Bulgarije, (Zuid) Italië, en in de toekomst Albanië en Oekraïne. De EU stelt geen structurele eisen bij haar landjespik die betaald moet worden door de Noordwest Europese burgers.
 3. De EU kan Griekenland niet uit de organisatie zetten. Er is dus geen sanctie op wangedrag. Alleen de ECB kraan kan dicht gedraaid worden, met chaos als gevolg. Met dreigende chaos kan de bestuurselite de bevolking chanteren, dus dat gebeurt niet. Dat weet Griekenland ook, dus ze kunnen doorgaan met hun spel.
 4. Een verdragsrelatie tussen landen kan alleen bestaan tussen soevereine landen die hun eigen broek op kunnen houden. Maar de soevereiniteit wordt door de EU juist uitgehold, waardoor de landen nog meer afhankelijk worden van internationale partijen zoals banken en grootmachten. Griekenland is daar het levende voorbeeld van.
 5. De EU laat zien dat het gedrag van Griekenland beloond wordt. Andere EU landen in problemen weten dat ze het Griekse voorbeeld kunnen volgen.
 6. De EU kan het Griekse probleem niet oplossen door bezuinigingen en hervormingen op te leggen. De EU heeft geen echt sanctiemiddel.
 7. Griekenland chanteert Duitsland met enorme herstelbetalingen over de oorlog. Duitsland reageert welwillend. Hiermee wordt gesuggereerd dat het Griekse probleem iets met WO II te maken zou hebben. Net zoals telkens wordt gesuggereerd dat het morele bestaansrecht van de EU gebaseerd is op  WO II. Zo wordt de discussie nog verwarrender, en dat is in het voordeel van de machtshebbers die Griekenland koste wat het kost bij de unie willen houden.
 1. Ook bij de Griekse crisis speelt de opgevoerde angst/haat ten aanzien van Poetin een centrale rol. Deze is niet in Europees belang, maar wel in Amerikaans belang. Dit is het zoveelste bewijs dat de EU de slaaf van de VS is. Er ontstaat een steeds meer verhitte oorlogssfeer. Finland dat 900.000 reservisten oproept. Een Nederlandse minister van defensie die oproept tot een Europees leger. En, nogmaals, Griekenland dat ‘gered’ moet worden van de Russen.

 

Alles, alles om het wrakke EU schip voor de ondergang te behoeden. En dus om te verbergen dat de EU allang failliet is.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

6 Reacties

 1. Off-topic maar daarom niet minder belangrijk.
  http://www.globalresearch.ca/malaysian-airlines-m17-canon-bullet-discovered-in-mh17-wreckage/5446724

 2. .
  dus quasi zag de EU nog vooruit….want zij regeerde
  en groter werd de chaos die verdiend toch resulteerde
  maar alle handen bleven in onschuld steeds gewassen
  want niemand, NIEMAND had de moed te passen !
  .

 3. Leo KarelJan

  3 mei 2015 op 14:57

  En bij de NL bevolking dringt het failliet van de EUSSR maar niet door. Men blijft in overgrote meerderheid trouw aan de pro EUSSR partijen ( in feite alle partijen minus PVV ) en men gelooft het verder wel.
  De media zijn ook allemaal pro EUSSR en hopen ook allemaal dat “het kabinet” blijft zitten, “want we zitten niet op verkiezingen te wachten”.
  En zo gaan de miljarden het land maar uit, pompt de ECB maar miljarden in de markt en daardoor zijn o.a. spaarders en gepensioneerden de klos. De overheden vinden het best want het hebben van schulden is gunstig en ze kunnen lenen tegen lage rentes.
  De vorderingen op Griekenland staan nog steeds als “bezit” op de balans, hoewel iedereen weet dat die 240 miljard nooit terug zal komen.
  En zo draait de mallemolen verder en kunnen EUSSR. regentenkliek en media rustig hun gang gaan. De NL kudde vindt het in meerderheid wel best.

 4. Vooral punt 8 is wat mij betreft het meest duidelijk.

  • dirkovision

   3 mei 2015 op 21:55


   Punt 1 is eigenlijk ook wel duidelijk: immers zijn de mensen die Griekenland aan de ‘juiste’ boekhoudingscijfers hielpen waren banksters van Goldmann Sachs: ene mr. Draghi, ons welbekend werkten voor die club.
   Diezelfde mr. Draghi is nu de baas van de ECB, terwijl voormalige Goldmann Sachs employees nu overal belangrijke posten bekleden.
   Ga de lijst maar na bij o.a. IMF en Wereldbank, allerlei Centrale Banken en Regeringen.

   TOEVAL..?