Groen licht voor EU referendum Groot-Brittannië! Updates.

Door Joost Niemöller

Update 1. De overwinning van de Conservatieven is inmiddels even compleet als de ondergang van Labour.  EU referendum is nu onvermijdelijk. 

Update 2. UKIP heeft zijn aandeel in het totaal aantal stemmen met bijna 10 % vergroot. UKIP is nu de derde stroming in GB geworden. Door het districtenstelsel zal dit hen overigens zeer weinig zetels opleveren. 

Update 3. Volgens de laatste Poll wil 45 % van de Britten in de EU blijven en wil 33 % eruit.  Maar heel veel zegt dat allemaal nog niet.

Labour is de multiculti partij. De partij voor meer ‘diversiteit’, voor meer immigratie, voor minder Britse cultuur en meer islamcultuur. Labour hield een bijeenkomst waar de moslims gescheiden mochten zitten en nam niet eens de moeite daar behoorlijk op te reageren.

Labour is ook de meest uitgesproken pro-EU partij.

Dat is totaal door de Britse kiezers afgestraft. Afgaand op de exit poll. Nu kan er nog van alles veranderen aan de voorspelling van zo’n exit poll, maar de verschillen tussen Labour en de Conservatieven zijn te groot. Het kan niet anders of de Conservatieven gaan regeren. En dat betekent dus ook dat Cameron zijn belofte na moet komen: Groot Brittannië krijgt zijn referendum over de EU.

Farage zei dat je Cameron niet kon vertrouwen over die belofte. Cameron had al andere verkiezingsbeloften verbroken namelijk, toen hij moest samenwerken met Nick Clegg.

Farage zelf wil al dit jaar een referendum over de EU.

Farage heeft ook gezegd dat er geen deal met Labour en UKIP meer mogelijk is nu Labour zich met nadruk tegen het referendum verklaarde. Maar met naar verwachting slechts twee zetels heeft hij nu weinig te willen. Zo werkt het nu eenmaal in een districtenstelsel. Lokale partijen zijn, naast de grote twee, nu veel belangrijker geworden.

Cameron heeft zijn belofte vlak voor de verkiezingen nog eens extra herhaald.

Nick Clegg heeft niet uitgesloten dat hij met Cameron gaan regeren als dat referendum er komt. De Liberal Democrats hebben wel met nadruk verklaard tegen een referendum te zijn. Maar ze zijn in deze verkiezingen geslacht. Ze hebben domweg niet veel meer in te brengen.

Dat kan natuurlijk ook zo uitpakken dat ze hun huid duur gaan verkopen.

Maar dat daardoor dit zo beladen EU referendum niet door zou gaan? Dat lijkt toch wel heel onwaarschijnlijk.

Dus dat ziet eruit als groen licht.

Al worden het waarschijnlijk ingewikkelde onderhandelingen.

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

11 Reacties

 1. jip.gulzen

  8 mei 2015 op 21:21

  De Conservatieven(?) hebben de absolute meerderheid, dus liegen valt niet te verdonkeremanen.

 2. dhimmiesnuffelaar

  8 mei 2015 op 18:41

  Las net bij het linkse NU, dat Cameron zijn min. van Buitenlandse Zaken o.a. heeft gehandhaafd, herbenoemd. Deze figuur heb ik in het verleden op knap wat akelig D’66 achtige politiek correcte kleffe uitspraken betrapt (lijken Timmermans en Rutte wel, dacht ik toen). De gladjekker Cameron begint dus lekker zijn Eu sceptische kiezers uit te lachen. Nu al.

 3. De E.U is een andere naam voor NATO. Onder de bezielende leiding van een zekere generaal Breedlove. Zonder E.U trekpoppen zoals oliebol van Baalen en anderen moeilijk om te reguleren. Door Hansjes en Fransjes over de haren te strijken, geen probleem. Europa gaat hun traditionele oorlog krijgen op moderne wijze. Door het deelnemen als een Amerikaanse proxy. Wat wonderen tot leven gaat brengen. Zoals een booming Amerikaans economie en beurs. Cameron land gaat daar in delen als distributie centrum. Dat referendum komt en gaat gebeuren zoals de Schotten het beleefden. Teleurstellend en gemanipuleerd. Zo fijn om Europeaan te zijn is een conservatief motto met een zonnekoning achtergrond.

 4. BREAKING: U.K. Independence Party leader Nigel Farage resigns after being defeated in Parliament race
  http://www.zerohedge.com/news/2015-05-08/futures-rise-following-dramatic-uk-election-result-all-eyes-payrolls

 5. Hoe dan ook, van twee kwaden de beste te moeten kiezen is nog steeds geen democratie. Zie:
  https://joostniemoller.nl/2015/03/waarom-wordt-de-niet-stemmers-geen-recht-gedaan/
  “Want niet gaan stemmen betekent niet dat je niet geïnteresseerd bent (kan natuurlijk ook voorkomen), maar kan ook betekenen dat je weet dat stemmen niets verandert omdat je niets te kiezen hebt. Was het niet Mark Twain die opmerkte dat als verkiezingen iets veranderden, zij al lang zouden zijn verboden?”
  Caroline, ik mis je hier!!!

 6. .
  Wow…daar zijn de EU-bonzen niet zo blij mee
  meer Britten kiezen eieren voor hun geld
  daar komt het al zo lang verwachte dichterbij mee
  .
  hoewel nog lang niet alle stemmen zijn geteld
  blijkt nu al dat men minder water bij de wijn dee
  en weer méér oog krijgt voor de kracht van echte Vrijheid
  .
  terwijl dat groeiend Islamdeel toch duidelijk meer pijn dee
  dàt willen Walen, Schotten en de echte Bolhoed kwijt
  dit Engeland groeit nog eens uit tot onze Droomfee !
  .
  dus proficiat hoor Cameron, ga nu vooral zo door
  en zet ons naar-dat-referendum-snakkenden op ’t juiste spoor 😛
  .

 7. Nico Spaak

  8 mei 2015 op 11:00

  Ben er ook niet gerust op. Ik vertrouw die Cameron voor geen cent. Maar het is wel goed nieuws dat Labour aan de broek heeft gehad. Wou echter nog even een link delen van een artikel van Spartacus op Geen Stijl. Een must read! http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/hier_nog_een_lap_tekst_in_je_bek.html

  • “Ongeacht hoe vaak men herhaalt dat de pen machtiger is dan het zwaard, het blijft een groteske leugen.”
   Schitterend stuk! Bedankt.

 8. Cameron gaat uitstellen (= afstellen) in de hoop dat het uit beeld verdwijnt of UKIP werkendeweg gepootjehaakt kan worden. Of, zoals Köhler al suggereert, een vraagstelling voorleggen waar men naderhand alle kanten mee op kan. En dan nog, zie Nederland, waar de burgers nee zeiden en de politiek ja. Via een bypass en een fopspeen werd het gewoon erdoorheen gejast. Heeft de bende van vier gen deuk opgeleverd. Kunduz hetzelfde: gewoon een weekje virtuele oproer uitzitten en dan weer verder met Nederland leegknijpen en afschaffen. Dat volkse gemor is immers als de zee langs de kust. Met veel geruis en poeha komt een golf eraan, maar dan breekt het en spoelt weer weg, en dan de volgende en de volgende.

 9. J. C. Th. Köhler

  8 mei 2015 op 01:19

  Als dat referendum er inderdaad komt, volgens de belofte in 2017, heeft Cameron nog twee jaar om na te denken over de vraagstelling. Het is natuurlijk van het grootste belang dat de uitkomst op verschillende manieren kan worden uitgelegd.
  Dus een in/out referendum zal toch wel uitdraaien op een “in” uitslag.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

 10. Sinds wanneer zouden zij zich verplicht voelen het beloofde waar te maken?
  Ik zie het er niet van komen….