Hans Jansen, we missen je nu al

Door Joost Niemöller

Hans Jansen dood, ik zag het niet aankomen.

Hans ken ik al een jaar of wat. Hij had altijd die licht spottende, soms venijnige instelling, altijd die zelfstandige ‘O ja, is dat zo?’ houding, die volgens mij hoort bij een intellectueel en een wetenschapper. Zijn Amsterdamse bovenverdieping stond bomvol Arabische geschriften. Ik denk dat weinigen in Nederland  zo goed de islamitische literatuur kenden. Met name de Egyptische. Hans was lang in Egypte, en hij heeft daar de verwording van de islam tot de islamitische variant van dichtbij meegemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld de opkomst van het fundamentalisme gedocumenteerd in een zeer interessant, maar door weinigen gelezen boek over de voorlopers van al Qaida en ISIS, The Neglected Duty, een boek dat onlangs opnieuw werd uitgegeven, en dat een must read is voor wie de essentie van het hedendaagse islamisme wil begrijpen.

Geen eenvoudige kost. De Arabist Jansen deed aan bronnenonderzoek en bleef zo dicht mogelijk bij de waarheid, ook als het ging om bronnen die voor een leek niet om door te komen zijn. Al is het maar omdat ze een wereld vertegenwoordigen die voor ons, eenvoudige Westerlingen, vaak moeilijk te bevatten is.

Maar Hans Jansen had vooral veel gevoel voor de ontmaskerende geest van de taalvirtuoos die weet hoe er met taal gelogen wordt. Ik weet nog hoe we het in de Thalys van Parijs naar Amsterdam met plezier hadden over het gelijk van Orwell, die aan het taalgebruik van politici kon vaststellen waar het liegen begon.

Dat Hans Jansen, de vlijmscherpe observator en ironische intellectueel, tenslotte zelf in de politiek kwam, namelijk in het Europese parlement, verbaasde me in eerste instantie. Hij vertrouwde me toe dat het daar nog veel gekker is dan je al zou denken. En hij beloofde me dat hij van iedere dag daar aantekeningen bijhield. Nu, van dat boek zal het wel niet meer komen.

Hans kon je altijd bellen of mailen over een Arabisch citaat. Hij wist niet alleen de vertaling, hij kende ook de context, en de dubbelzinnigheden. Geen ander dan Hans kon je wijzen op de indirecte wijze waarop Arabieren communiceren. Hij zat met zijn hoofd middenin de Arabische wereld en kon zich als geen ander verbazen en vermaken over de onkunde onder de Nederlanders. Met name veel andere goedgelovige Nederlandse Arabisten moesten het daarbij ontgelden. Die hadden of een bord voor hun kop, of ze konden zich simpelweg niet meten aan de eruditie van Hans.

Daarbij was Hans altijd een voorzichtig man. Want hij zag de gevaren, en zeker na de dood van Theo van Gogh, zag hij die meer dan ooit. Ondanks al zijn voorzichtigheid zei hij in het openbaar wel waar het op stond, want hij zag de gevaren en hij wilde daarvoor waarschuwen. Bij de Nederlandse televisie werd hij steeds minder uitgenodigd, want zijn scherpte over de islam werd daar niet meer zo op prijs gesteld. De man wist domweg te goed waar hij over sprak.

Na het proces tegen Wilders kwam er een zekere verbittering in hem over de dubbele agenda van de Nederlandse magistraten. Die paar keer dat ik Hans op echte woede kon betrappen, gold het altijd de rechterlijke macht en hun dubbele agenda. Gelukkig bleef hij nooit in die bitterheid steken en overwon steeds weer de ironie. Met Hans kon je veel lachen.

Iemand als Hans Jansen, met al zijn kennis, die willen we gewoon nog niet kwijt. Ik mis ze nu al, die mailtjes met Hans.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

23 Reacties

 1. jip.gulzen

  7 mei 2015 op 00:17

  Ik heb Hans twee jaar geleden ontmoet tijdens de PVV manifestatie in Den Haag, maar ik hoefde geen woord met hem te wisselen; aan een blik hadden wij genoeg.

  Ik zie zijn dood als een bekroning, want het leven is van voorbijgaande aard.

 2. Beste Joost,
  Kun je eens een stukje schrijven over die dubbele agenda van de magistratuur, zoals Hans die ervaren heeft? Juist omdat hij er niet meer is – RIP, Hans Jansen – zou het goed zijn als dat voor het voetlicht komt.

 3. Iedere keer als Petra Stienen weer werd aangekondigd als “Arabiste” bij de bekende politiek correcte panels draaide mijn maag omdat ze, om begrijpelijke redenen, Hans weer eens niet hadden uitgenodigd. Na de telkens terugkerende tomeloze leugens en verdraaiingen was het heerlijk de onderbouwde visie en toelichting van Hans te kunnen lezen. We zullen hem heel erg missen en de ratten vieren een feestje ben ik bang.

 4. Leo KarelJan

  6 mei 2015 op 15:28

  Een enorm verlies: hoeveel mensen hebben wij met zo’n grote kennis over de islam en zo veel ruggengraat. En een uitstekend schrijver: ik heb een aantal van zijn boeken.
  Een islamcriticus die zeer zal worden gemist, hoewel niet door de politiek correcte laffe regentenkliek en de verrotte media met hun pro islamitische indoctrinatie.
  Hans Jansen stak ver uit boven al die andere ( meestal pro islamitische ) arabisten; op eenzame hoogte.

 5. Hij speelde ook een rol in het maken van de Film fitna. Een rechtszaak als gevolg. Op verzoek van iedereen , uitgezonderd PVV gelovigen. Het is te vergelijken met 1940.
  Een totaal willoze samenleving deed toen precies dat wat opgedragen werd door Nederlandse ambtenaren in Duitse dienst. Vandaag in dienst van de U.S en Saoedi.
  De oorzaak en gemak waardoor het kon gebeuren ligt in eeuwen religie en Inquisitie gekte. Uiteindelijk, net als in de bio industrie, krijg je het perfecte soort. Soms krijg je de met tulpen groei te vergelijken uitschieters. Verschrikkelijk storend, en die kop moet er af.
  Hans was er èèn van. In zijn hemel werd op hem gewacht door zwijgende goden.
  Zijn advies, gevraagd, gaat goden doen spreken.

 6. Toen ik het gisteren hoorde had ik hetzelfde gevoel als 13 jaar geleden: Een onherstelbaar verlies, en een enorme klap voor Nederland. Fortuyn en Jansen zijn niet zomaar vervangbaar, zoals de 13-in-een dozijn-mannetjes Samsom, Rutte of Pechtold.

 7. Groot verlies!
  In de eerste plaats voor zijn dierbaren.
  Maar zeker ook voor Nederland.
  Gelukkig hebben we zijn boeken en artikelen nog.
  Laten we onthouden: ‘Strijdt de goede strijd!’

 8. Zachtmoedig, dapper, humor, intelligent, wijs. Een fijn mens.
  Heel verdrietig .

 9. Een groot verlies inderdaad. Mijn innige deelneming aan een ieder die hem mist.

 10. Een mooi in memoriam.
  Bijzonder ook dat je direct zo kunt schrijven, Joost, terwijl je persoonlijk enorm geraakt bent door dit grote verlies.
  Sterkte …

 11. Profetische laatste woorden van Hans op 30 april in EP.
  http://youtu.be/QyUr59qVhWc

 12. Een prachtige vent is heengegaan. Moed, eruditie en humor. Waar vind je dat nog in het huidige Nederland ? Een baken van licht in een oceaan van intellectuele duisternis

  Hee veel sterkte toegewenst aan familie en vrienden

 13. Nederland is een kritische kracht kwijtgeraakt, Hans heeft velen in dit land geinspireerd en was, nee is een van de factoren, die als positieve stimulus werken.
  We gaan door Hans.

 14. G.Deckzeijl

  6 mei 2015 op 04:48

  Nederland had tot gisteren slechts één ECHTE arabist en islam-specialist.
  Zie mijn comments.
  http://fubar.mobi/2015/05/04/13957/comment-page-1/#comment-13820

 15. dirkovision

  6 mei 2015 op 01:04

  “De man wist domweg te goed waar hij over sprak.”..
  Waarmee de leegheid en de dhimmytude van de Nederiglander bevestigd.
  Het zal steeds erger, dreigender worden, tot de grote klap, of eigenlijk: die is al gevallen met de dood van Theo.
  En dan nóg: worden de slapende vadsige Nederlanders ooit wakker..?

  Rust in vrede, Hans Jansen, ja, met Joost; we missen je nu al.
  Er blijft een leegte, die niet, nooit meer kan worden opgevuld.

  *

 16. Tja Joost die leegte zal nog wel even duren.

 17. Verschrikkelijk, hij is nog zo hard nodig om de waarheid te spreken in deze tijd vol leugens.
  De waarheid spreken is in deze tijd van taqqiah een revolutionaire daad.
  Een waarlijk revolutionair is heen gegaan.
  STRIJDT DE GOEDE STRIJD!

 18. Bijzonder aardige, zachtmoedige man…..
  Jammer voor de goede zaak…..

 19. D. G. Neree

  5 mei 2015 op 23:23

  Dank voor dit mooie stuk, Joost. Mijn condoleances.
  Zelden zo’n vriendelijke en erudiete man meegemaakt.

 20. Peter Anshof van Gijn

  5 mei 2015 op 23:16

  Mijn bijdrage: https://www.youtube.com/watch?v=zTFtMx0dn0U

 21. Het is goed om te zien hoe op alle sites de commentaren aangeven hoezeer Hans gewaardeerd wordt.
  Ik heb hem mogen ontmoeten en kan alleen maar onderschrijven wat een wijs en geleerd man hij was.
  Jeetje wat vind ik het erg dat hij al weg is………….

 22. Over de doden niets dan goeds is mij voeger geleerd. Dat ons onderwijs zware averij heeft opgelopen bewijzen veel reacties op de sociale media wel.
  Nederland is een zeer erudiet mens armer. De Nederlandse samenleving zal dat niet begrijpen. Erg triest. Dat Hans Jansen moge rusten in vrede.

 23. R.I.P. hr jansen !
  .
  uw wijsheid zal gemist worden door nederlanders die nog trots op het echte nederland zijn.
  .
  mijn medeleven aan de nabestaanden.