Het megasucces van de @Bellingcat methode (1)

Door Joost Niemöller

 

Eliot Higgins is een extreem succesvolle blogger. Vanachter zijn computer bestuurt hij het wereldgebeuren en draait hij de media om zijn vingers.  Hij heeft ze aan een touwtje. En dat is niet van gisteren op vandaag. Toen hij nog opereerde onder de naam Brown Moses, wist hij de Amerikaanse media en  mogelijk zelfs Obama wijs te maken dat het leger van Assad een gifgasaanval had uitgevoerd op zijn eigen bevolking.

De wereldberoemde Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh schreef een lang onderzoeksartikel, waarbij hij zich baseerde op gegevens van de Amerikaanse inlichtingendiensten, en hij kwam tot de conclusie dat het nog helemaal niet vast stond dat het Assad was geweest die de aanval met Sarin had uitgevoerd. Maar ondanks zijn status en ondanks de grondigheid van zijn artikel, kreeg Hersh zijn stuk niet geplaatst in vooraanstaande publicaties als The New Yorker en The Washington Post.

Alle aandacht in de media was er toen voor de internet ‘bewijzen’ van Brown Moses. De hysterie in de Westerse pers stapelde zich toen steeds meer op. Assad moest eraan. Obama kondigde aan dat er een ‘rode lijn’ was overschreden, maar greep tenslotte toch niet in. Volgens Hersh in een later artikel, onder andere, omdat er intern steeds duidelijkere signalen waren gekomen dat het juist de verliezende ‘rebellen’  waren geweest, die, met hulp van Erdogan een False Flag situatie hadden gecreëerd.

Maar voor de grondige Hersh met zijn enorme netwerk was in dit geval alleen hier en daar nog wat aandacht. De internet plaatjeszoeker Bown Moses kreeg alle eer. Ook toen achteraf, ook door The New York Times, werd vastgesteld dat de schuld ten aanzien van Assad niet bewezen kon worden. Inmiddels zijn ook de mailcontacten van Higgins naar buiten gebracht, waaruit blijkt dat hij door een Amerikaanse inside bron werd gewaarschuwd: De kans dat de gifgasaanval van de rebellen kwam was zeer reëel. Higgins negeerde deze waarschuwingen.

In de media telt een verleden niet. Brown Moses is nu Bellingcat en hij vertelt wat de media hier in het Westen willen horen: De raket kwam van Poetin. Iedere tip of foto van deze ‘eenvoudige Engels blogger’ wordt onmiddellijk uitgebouwd voor een televisieprogramma voor de Australische, Duitse of Nederlandse tv. Alles was hij zegt wordt als ‘bewijs’ gepresenteerd. Een blik op zijn Twitteracount maakt dit meteen duidelijk.

Zoals gezegd, Higgins is extreem succesvol. Wat begon als een blogje wordt steeds meer uitgebouwd tot een waar bloggersimperium met ‘teams’ van waaruit het ene na het andere project en softwareprogramma wordt opgestart.

Higgins voelt zich ook steeds zekerder van zijn zaak, wat blijkt uit enkele arrogante Tweets die hij me laatst zond. Hoewel, zeker? Iemand die zeker is, slaat toch niet zo’n toon aan. Wie wat beter kijkt naar zijn ‘bewijzen’ ziet dan ook al snel dat het helemaal geen bewijzen zijn.

 

 

In een volgend deel ga ik verder in op de methode Bellingcat.

 

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

37 Reacties

 1. @Delecluze 19 mei 2015 om 20:24
  In één van de conversaties in de link staat bij Yury Bereza 17.07.2014 om 21:23:
  land – direct – air
  Waar zou dat ‘direct’ naar verwijzen?
  Daarbij ga ik er vanuit dat ‘land’ naar een BUK en ‘air’ naar een vliegtuig verwijzen.

  • @hana333 : Die indruk heb ik ook.
   Heeft u ook dit gezien, wat een mogelijke “shrapnel” zou kunnen zijn uit het toestel dat uit het onderzoeksarchief komt? (zie pagina 2 tm 4) http://www.cyber-berkut.ru/traitors/0025.php

 2. @hana333: Aanvullend bij die laatste link : “According to this document there was established special commision. They investigate relationship between Boeing crash and Ukrainian army. Analysis of the shrapnel fragment relevated that it is a part of the warhead 9H314 of anti-aircraft missiles 9M38 from AA system Buk 9K37 or Buk-M1. Documents also relevate that in August Ukrainian army received informations from International investigation commision about MH17 crash.” (liveleak.com) “Het bijzondere van een 9M38 met een 9H314 warhead, is echter wel, dat dit type (revisie) alleen in het bezit was van het Oekraïense leger” (eriktoonen.wordpress.com)

 3. Heel goed dat dit onderwerp hier te berde wordt gebracht!

  • @hana333
   Ik heb n.a.v. van jouw betoog eerder en de vraag van wat er in het ruim zou kunnen zitten van de MH17 iets gevonden. Mogelijk waren er inderdaad gebalsemde lichamen in het ruim. Het volgende vond ik erg vreemd, de plassen bloed zijn veel te groot en de kleur klopt niet (bron:VICE News, waarschuwing):
   https://www.flickr.com/photos/132949552@N05/17510307951/in/album-72157652380823401/
   Ik heb een bevestiging van een ex-marinier dat onderstaande foto van de MH17 inderdaad buskruit laat zien maar ook dat deze munitie hoort te ontploffen in de huls, dus bij de bron. Het was voor hem een raadsel hoe dat in het vliegtuig terecht kon komen.
   https://www.flickr.com/photos/132949552@N05/17383562985/in/album-72157652380823401/
   In de volgende link heb ik de volledige set foto’s geplaatst die de Russische vliegtuigspotter Podpol Kovnikvvs gemaakt heeft op de crashlocatie, dit is mogelijk rechtbankmateriaal:
   http://www.filedropper.com/http-wwwflickrcom-photos-podpolkovnikvvs

 4. Ook de vermeende route van die buk naar Rusland zoals Belincat het voor zijn “rapport” heeft heeft “vastgesteld” en uitgetekend, blijkt “no more than a speculation, a wild guess”. Zie dit uitgebreide commentaar als het nog niet verwijderd is : https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/05/13/tracking-the-trailers-investigation-of-mh17-buks-russian-convoy/comment-page-1/#comment-15696

 5. Willy van Damme heeft er ook een artikel aan gewijd.
  https://willyvandamme.wordpress.com/2013/12/20/syrische-gifgasaanval-nieuwe-aanwijzingen-de-ontmaskering-van-le-monde-the-new-york-times-en-human-rights-watch/

  • Info over Bellingcat op Wikispooks.
   https://wikispooks.com/wiki/Bellingcat#cite_note-12

   • Joost Niemöller

    19 mei 2015 op 16:15

    dank, goeie links!

    • @Joost,
     Nog iets opvallends. Op Wikispooks staat dat de site “Bellingcat” op 15 juli 2014 van start ging, twee dagen voor MH-17 werd neergehaald, en op 18 juli 2014 had “Bellingcat” de locatie van de BUK, die MH-17 neergehaald moet hebben, al opgespoord.
     It’s fishy!

     • @They Knew: Goede vondst! Dat is zeker “fishy”. Doet ook meteen denken aan die “bewijs”-video die naar het lijkt op de 16e was afgemonteerd – Zie daarover ook de gahackte communicatie van Kolomoysk’s medewerkers.
      Overigens schijnen er “special relations” te zijn “between Boeing’s crash investigation committee” en het Oekrainse leger. Hier een webpagina met onderschepte documenten van de “Ukrainian army air defence leader colonel I. Zorin” (volgens de hackersgroep cyber-berkut.org “the main culprit of 300 passengers’ death”, die eerder “obtained facts about guiltiness of his subordinates” en de schuld naar Rusland probeert af te schuiven) met een shrapnel “founded in aircraft fragments on crash site” : http://www.cyber-berkut.ru/traitors/0025.php

 6. @Delecluze,
  Tja, het kan wel een goede vondst zijn maar ik krijg er het akelige gevoel bij dat het vooraf gepland is. Het kan gewoon geen toeval zijn dat “Bellingcat” op 15 juli 2014 de lucht in gaat als een “by and for citizen investigative journalists”, op 17 juli wordt MH-17 neergehaald en een dag later heeft “Bellingcat” de locatie gevonden van waaruit de ‘raket’ op MH-17 is afgevuurd. Toeval bestaat, maar zoveel toeval gaat er zelfs bij niet in.

 7. Op 16 januari 2014 is de domeinnaam vastgelegd.

  Dit is de geschiedenis in de Waybackmachine van Archive.org: http://web.archive.org/web/20140315000000*/http://bellingcat.com

 8. @ They Knew “Tja, het kan wel een goede vondst zijn maar ik krijg er het akelige gevoel bij dat het vooraf gepland is.”
  Dat bedoel ik. Denk daarom ook aan de verlenging Sea Breeze va n13 naar 17 juli en die vermeende gehackte chat-sessie over #MH17 met mogelijke betrokkenen, waar Anatoliy Gritsenko schrijft: “Slava! What the hell?! What have you bitches done? How could you upload that video the day before the operation???!!!” [video "Proof of Rebel Responsibility”; Originally Created and First Uploaded: July 16, 2014, 19:10:24]. http://en.voicesevas.ru/news/analytics/2793-kolomoyskiy-assistants-facebook-account-hacked-the-boeing-downed-by-junta.html

 9. Australische docu “60 minutes” over MH-17, 17 mei 2015.
  A whole lot of shit!
  https://www.youtube.com/watch?v=e-__liV8-XM&feature=youtu.be&t=411

 10. Reactie van Igor op Bellingcat n.a.v. de Australische docu “60 minutes” over MH-17, 17 mei 2015. En ik ben het met hem eens.

  igor – May 19th, 2015

  The billboard clip is a fake.

  http://humanrightsinvestigations.org/2014/08/05/mh17-the-lugansk-buk-video/

  https://www.metabunk.org/attachments/upload_2014-12-9_13-42-28-png.10573/

  http://ic.pics.livejournal.com/maximk26/71727580/269/269_900.png

 11. @They Knew
  GPS Enthusiast Eliot Higgins Gets Creamed by an Actual Journalist
  http://russia-insider.com/en/politics/transparent-fraud-eliot-higgins-defends-fake-mh17-evidence/ri7085
  Fake Evidence Blaming Russia for MH-17?
  https://consortiumnews.com/2015/05/18/fake-evidence-blaming-russia-for-mh-17/

 12. @Alpi,
  Dank voor de link, ik heb hem ook op Bellingcat geplaatst. ‘Toevallig’ liep ik daar ook ‘mvdb’ tegen het lijf, tja, je moet ergens met je frustraties heen. 🙂

 13. @Alpi @They Knew: Na een beetje rondkijken onder andere dit: Higgins [left-leaning liberal, work[s] with Google (Bilderberg)] is excited at the prospect of working more closely with the international OCCR Project [van Soros’ Open Society Institute, USAid; partner Novaya Gazeta (Russian liberal opposition), Kyiv Post (Kiev); has a Ukrainian “president” who went to Berkeley; anti-Putin/Orban]. He is working with King’s College London’s War Studies department [Professor John Sawers, former Chief of MI6] (…) Higgins said Jukes [o.a. Soros’ Prospect Magazine] suggested the name for the site. (independent.co.uk; 18.01.2015)
  De dotcom (+org, net, info, enz “the oldest record dates back more than 8 years”) is geregistreerd door anonymous op 26.01.2014, samen met de co-uk (door Higgins ltd); Project launched July 14, 2014. Op 15.07.2014 schrijft Higgins op brown-moses.blogspot over Bellincat: “I have big news to announce”. —- Fishy indeed.

 14. @They Knew
  19 MEI 2015 OM 22:22
  https://www.metabunk.org/attachments/upload_2014-12-9_13-42-28-png.10573/
  Ik kan hier nog een 4e foto aan toevoegen, n.a.v. de 2e foto van het BUK transport die gepubliceerd is in der Spiegel kun je zien dat dezelfde zwarte klem zelfs verschoven is tijdens het rijden en ook dat er pixels ontbreken. Aangenomen dat het screenshots zijn van een video of 2 foto’s die snel achter elkaar genomen zijn:
  https://www.flickr.com/photos/132949552@N05/17195983410/in/album-72157652380823401/

 15. @They Knew 00:52
  Excuses, ik heb een tiepvautje gemaakt: de domeinnaam is op 26 ipv 16 jan 2014 geregistreerd. Je kan het zelf controleren middels een online whois lookup.
  Mvdb is een buitengewoon vervelend ventje dat (net als zijn vriendjes Eliot Higgins en Jeroen Akkermans) niet erg open staat voor visies van mede-internetters, maar toch vind ik het jammer dat hij hier niet meer mag commenteren, al was het maar om “schriftelijk gehakt” van hem te kunnen maken. Hopelijk verleent Joost hem gratie, hij zal zijn lesje intussen wel geleerd hebben.

 16. @Alpi 21 mei 2015 om 14:42 “@They Knew 00:52 Excuses, ik heb een tiepvautje gemaakt: de domeinnaam is op 26 ipv 16 jan 2014 geregistreerd.”
  .
  Hey, Alpi, scroll es één comment-blokje omhoog, naar 20 mei 2015 om 04:23 : “De dotcom (+org, net, info, enz “the oldest record dates back more than 8 years”) is geregistreerd door anonymous op 26.01.2014…” (enz.)
  .
  En nee, de mvdb’s van deze wereld hebben al meer podium dan goed is voor de mens. Als jij “schriftelijk gehakt” van hem wil maken dan kan dat op Bellincat. Heb jij trouwens de Bellincat-visie wel eens gelezen over Oekraïne? Dan begrijp je meteen wat ik bedoel: “It is a pity you believe the Russian propaganda about a western backed coup. (…) They chose a new president and it was his decission to send the army to the east of Ukraine…” (medewerker Bellincat op Bellincat, 27.03.2015)

 17. @Delecluze 01:47
  De eerste die de domeinnaam heeft geregistreerd hoeft niet mister Higgins te zijn. Misschien is acht jaar geleden de domeinnaam geclaimd, nooit gebruikt en daarna weer vrij gegeven.

  Ik begrijp wat je bedoelt met de ban van mvdb. Persoonlijk ben ik voor vrijheid van meningsuiting voor iedereen, dus ook voor vervelende ventjes. Je hebt gelijk, Bellingcat is er ook nog.

  Op de dag van de ramp met de MH17 was ik in het oostblok en nam een Russische hitchhiker mee, die naar west-Europa wilde. Hij had gewerkt bij de Russische staatstTV en was de leugens/propaganda beu en wilde daarom weg. Ik vertelde hem dat het bijv. bij de NOS niet veel anders is en heb hem gevraagd zijn hooggespannen verwachtingen van het westen een beetje bij te stellen. Het is algemeen bekend dat publieke omroepen vrijwel altijd voor het politieke karretje gespannen worden. Het wordt pas echt zorgelijk als men dat niet weet en als onderzoekers hun bevindingen afstemmen op hun politieke kleur.

 18. @Alpi 22 mei 2015 om 14:20 “Misschien is acht jaar geleden de domeinnaam geclaimd, nooit gebruikt en daarna weer vrij gegeven”
  – Precies. Daarom propte ik dat erbij. En hij heeft niet zelf de naam “kattebelletje” bedacht, maar die Jukes [o.a. Soros] en is erop gezet: “I have people coming to me all the time saying ‘Are you looking at Iraq and Ukraine? Because we can’t find anyone who is’.” Higgins zegt begin 2015 uit te zien naar samenwerking met OCCR, maar de eerste podcast op Bellincat, op 15 juli 2014, werd al verzorgd door Paul Radu, de baas van OCCR [Soros’ Open Society Institute/USAid ]. Hetzelfde jaar dat Radu uitgerekend Poetin en de Hongaarse Orban aanwees als de meest corrupte leiders van het jaar. Een typische Soros “hitjob”. Er zijn meer aanwijzingen dat Bellincat alles behalve onpartijdig is, en de toon vasthoudt die Washington graag wil horen. Na mijn “flits-onderzoekje” heb ik Bellincat volledig afgeschreven.

 19. Zelfs over dat soort opvallende details nooit eens een vraag in de MSM. Het hele discours over MH17 wordt angstvallig gereduceerd tot de BC BS, maar zelfs binnen dit beperkte kader wordt alleen maar kritiekloos overgenomen waar Higgin’s club komt opdraven.

  Is er eigenlijk ooit al eens een Nederlandse MSM journalist geweest die de toch zeer voor de hand liggende vraag heeft gesteld wat bijvoorbeeld de obductie van de inzittenden aan info heeft opgeleverd, of wat onderzoek aan de wrakstukken nu laat zien?

 20. Ik heb even een berichtje op de site van Bellingcat gezet.
  They Knew – May 19th, 2015

  It wasn’t a BUK that shot down MH-17, mr. Higgins! Left cockpitpart full with bulletholes. Fuselage, not a single sign of evidence that MH-17 is been attacked by a BUK. No shrapnel damage from a BUK missile can be seen on the fuselage, apart from two bulletholes. How do you explain that, mr. Higgins? Why are you so wildly searching for a BUK, while it is no BUK? Why don’t you investigate de wreckage first, befrore jumping into conclusions, mr. Higgins? Who told you to look for the BUK? Who is paying for your office space, your hardware, and software? Are they the same who told you to keep your mouth shut about the sarin gas, mr. Higgins? Who is Matthew VanDyke, mr. Higgins?

  Matthew VanDyke was de US contractor van wie Eliot Higgins de informatie kreeg dat Syrische terroristen over Sarin beschikte waarmee de aanval op Ghouta werd uitgevoerd, waarbij 1300 Syrische burgers het leven verloren.

 21. Bellingcat levert het dwaalspoor dat nu eenmaal bij een false flag operatie hoort. De Westerse media leveren de airplay in de niet aflatende anti-Russische agitprop die over ons wordt uitgestort, Gisteren deed de Nederlandse staatstelevisie weer haar best met de uitzending “Rusland herdenkt overwinning op nazi duitsland” in Een Vandaag.

  http://buitenland.eenvandaag.nl/tv-items/59561/rusland_herdenkt_overwinning_op_nazi_duitsland

  :De uitzending sluit af met de voiceover

  “Begrip en erkenning, dat zoekt Rusland voor z’n rol in WO II, maar ook nu. Maar die toenadering is momenteel ver te zoeken na de annexatie van de Krim (geen woord op de staatsgreep in Kiev) en (als vaststaand feit gepresenteerd) het neerschieten van MH17”.

  • @Dawg : Met u eens. BC voedt de media met de correcte mantra en bevordert daarmee een oorlogs-propaganda-doel. Daarom heeft het zogenaamd zoveel invloed. Zeker als de rest wordt weggewerkt als conspiracy van poetinfans zodat men daar de vingertjes niet meer aan hoeft te branden.
   Dat citaat uit Eénvandaag met die “annexatie van de Krim” en “neerschieten van MH17” is een goed voorbeeld. Dat is typische Washingtonse neocon-propaganda en moet kennelijk regelmatig door de strotten van de zapgansjes geramd worden, samen met het spookbeeld van langsvliegende “Russische bommenwerpers” en voorbij sluipende “Russische duikboten”. Immers: “Wenn man eine große Lüge erzählt und sie oft genug wiederholt, dann werden die Leute sie am Ende glauben”. Dan wordt de leugen de waarheid en de waarheid een ‘conspiracy’. Nog een flinke false flag erbij en de zapmensjes gaan smeken om een slagveld en hun eigen ondergang.

 22. Hier het bewijs refererend aaen een artikel ik Der Spiegel: https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/duitsland-medeschuldig-aan-oorlog-irak.71501.lynkx

 23. Ik herinner mij nog een netwerk uitzending van een aantal jaren geleden, ‘Wie rommelde de Amerikanen in de oorlog van Irak?’
  Het bleek dat een asielzoeker in Duitsland konde deed van mobiele lanceerinstallaties van weapons of mass destructions, maar schijnbaar gewone vrachtwagens. Dit werd doorgespeeld naar de Amerikanen, later refereerde Powell aan mobiele lanceerinstallaties, die schijnbaar gewone burger vrachtwagens waren.

  Een andere bron bleek, naar later bleek, een opstel van een scholier die hij op internet had gezet, en waarin bewijzen stonden van WMD in Irak.
  Hierop is dus in hoge mate de media hype van WMD op gebaseerd geweest. Later bleek dat de asielzoeker alles uit zijn grote duim gezogen te hadden, om een grotere kans te hebben om te mogen blijven.

 24. De ridiculiserende toon van BC (“you’re just desperate to avoid admiting [sic]” en “it would make you a joke”) is van eenzelfde dubieus niveau als het onnozele en politiek correcte “conspiracy” en “poetinfan”. Dit betekent dat aanwijzingen die op iets anders wijzen worden weggerommeld. Het MH17 onderzoek is daarmee niet technisch, maar politiek, waarbij één scenario goed is (politiek correct) en alle andere scenario’s fout. BC is de protagonist van de correcte versie, precies de “gospel” zoals Washington en diens onderhorige rioolmedia die willen horen en rondzingen. Daarmee is BC een instrument in de propaganda-oorlog. Ofwel: zijn publicaties “[prove] nothing but the vanity of Belling Cat, using nothing more than coloured squiggly lines drawn on by the authors to claim that Russia shot down MH17.” http://thetruthserumblog.blogspot.co.uk/2014/12/eliot-higgins-and-cia.html

 25. Altijd goed dat zo veel mogelijk mensen onafhankelijk onderzoek doen. En het is ook spannend om te doen. Het wordt pas link als iemand als Higgins als een messias verafgood wordt door zijn apostelen, apologeten, zeloten en soortgelijke diepgelovigen die dergelijke publicaties tot religie en/of absolute waarheid gaan verheffen. Met dergelijke personen is geen discussie meer mogelijk, zo vast zitten zij in hun tunnelvisie.

 26. Zou ik deze ‘klapper’ bijna vergeten:

  http://www.counterpunch.org/2015/02/20/the-guardian-lying-about-ukraine-again/

 27. Ow, Brown Moses die zittend in Londen met de laptop een hoop lulkoek de wereld in slingert. Liegt dat het gedrukt staat en wordt betaald door Soros. Tweelingbroertje van Novini, maar gevaarlijker.

  http://thetruthserumblog.blogspot.co.uk/2014/12/eliot-higgins-and-cia.html

 28. Ik zou er niet teveel aandacht aan schenken, het is zeer verleidelijk gelijk te willen hebben, maar voor je het weet zit je in een persoonlijke vete die afleidt van waar je je mee bezig wilt houden. Zijn methodes zijn in ieder geval twijfelachtig, een deel van het materiaal van de BUK die hij volgt is volgens mij afkomstig van de SBU die dezelfde dag (of eigenlijk de dag ervoor al, maar dat mag niemand weten) ook met een afgeluisterde tape naar buiten kwam waaruit zou blijken dat de lanceerlocatie van de BUK in Chernukhino zou zijn. Met ditzelfde materiaal als uitgangspunt is de lanceerlocatie bij hem Shizhne geworden, bij 1 van de 2 beweringen is dus iets mis. Ik heb aan 1 foto genoeg om zijn verhaal te weerleggen, net vandaag toegevoegd:
  https://www.flickr.com/photos/132949552@N05/17648769778/in/album-72157652380823401/

 29. hmm…..ik ben benieuwd naar “de methode”