Het megasucces van de Bellingcat methode 2

Door Joost Niemöller

Het bedrijf Bellingcat, dat zich nog steeds weet te presenteren als een eenvoudige huisvader op een bank, maar dat in werkelijkheid de gewenste MH17 content aanlevert voor de Westerse media die het geloof willen blijven versterken dat de raket van Poetin kwam, is, zoals ik in het eerste deel vast stelde, een enorm succes. Het is een merk geworden voor Westerse redacteuren van tv programma’s en voor Westerse journalisten van de grote kranten.  Het merk Bellingcat is nu ook zelf betrokken bij nieuwe mediaproducties die steevast anti-Poetin zijn.

In het Westen bestaat er geen twijfel. Wat Bellingcat brengt is waar, en dus nieuws. Het is ‘bewijs.’

In dat eerste deel kwam ook al even langs dat de productiedwang en de scoringsdrift bij Higgins  zo groot is dat hij zich niet makkelijk laat bijstellen. Zo leek hij via mail in contact te staan met de Amerikaan Matthew VanDyke, die in het Midden Oosten als contracteur voor militairen functioneerde. Althans daarnaar verwijst gelekt mailverkeer. Deze mysterieuze VanDyke vond dat Higgins geweldig werk deed, maar hij waarschuwde hem niet te hard van stapel te lopen omdat de Syrische rebellen ook chemische wapens hadden. Dit alles moest off the record blijven.

Higgins negeerde dit. Het verhaal was te mooi. Hij had er al te veel succes mee. Er zijn inmiddels veel sterke aanwijzingen dat de chemische wapens helemaal niet van Assad konden komen. Maar zoals we inmiddels weten deed dat alles geen afbreuk aan de in het westen nog steeds smetteloze reputatie van Brown Mozes, alias Bellingcat.

Higgins, de man achter de merken, met al zijn verzamelde internetplaatjes, werkt als een goochelaar, wat goed te zien is op de onderstaande video. Ook is daarop goed te zien hoe makkelijk de in dit geval Australische journalist zich laat betoveren. Wat niet zo vreemd is, want de journalist in kwestie wil zich ook laten betoveren. Het gaat allemaal heel snel. Er wordt niets gezegd over de herkomst van de beelden. Ook niets over het moment waarop de beelden zijn gefabriceerd. Het gaat er in als Gods woord in een ouderling.

 

Wat we uit zo’n mailuitwisseling van Higgins met VanDyke ook kunnen opmaken is dat Higgins niet de eenvoudige huisman met de notebook op de bank is zoals hij zich graag laat afbeelden. (Een beeld dat bij de media bovendien zeer welkom is.) Hij werkt via een vaak duister netwerk van tussenpersonen. Dat hij zich zodoende aan laat sturen door allerhande geheime diensten is natuurlijk sowieso niet zo vreemd om te denken. Zijn voortdurende obsessie met de Russen en zijn blinde voorkeur voor de Amerikanen, doet sowieso vermoeden dat hij een dubbele agenda heeft en zich aan laat sturen.

Maar zijn haast en zijn scoringsdrift doen hem ook de das om. Higgins maakte een groot punt van de video van de ‘vluchtende Buk’ die al op 17 juli was vrijgegeven door de Oekraïense geheime dienst en die gelijk overal in de Westerse media vertoond werd. Dit was voor velen toch wel Het Bewijs: De raket kwam van Poetin en de Russen wisten niet hoe snel ze ermee weg konden komen, de grens over.

Al op 12 januari dit jaar werd Higgins er door de Nederlandse tv journalist Vincent Verweij, een van de weinigen die wel eigenstandig onderzoek doet, via Twitter op gewezen dat de locatie van die vluchtende Buk op de beroemde video op 17 juli in de door de Oekraïeners beheerste zone lag. Higgins bleef tegensputteren. De kaart zou niet deugen, enzovoort. Maar Verweij maakte duidelijk dat hij juist dit kaartsysteem had gebruikt om zijn weg te vinden in Oekraïne, en het werkte uitstekend. De Twitterdialoog eindigde met de bedeesde opmerking van Higgins:

okay, I see that now. I’ll take a look at it in more depth when I get chance

Ook uit onderzoek van een andere blogger blijkt nog eens dat de zogenaamde vluchtende Buk van de Russen of van de separatisten in werkelijkheid heel goed een Oekraïense Buk geweest kan zijn, rijdend over een zeer merkwaardige route in Oekraïens gebied, gezien het afvuurpunt van de Bukraket bij Snizjne. Dit punt werd door de Amerikaanse overheid aangewezen en geldt nog steeds voor de Westerse media als onomstreden. Al het ‘bewijs’ moet die richting uitwijzen, anders is het de moeite van het vermelden niet waard. Snizjne is de heilige graal. Ook voor Higgins.

De Amerikaanse journalist Robert Parry bevestigt in een recent bericht nog eens dat het Oekraïense leger in de periode rondom 17 juli bezig was met een offensief, en dat de frontlinies daardoor bijzonder bewegelijk waren. De separatisten waren veel gebied verloren. Volgens Parry was het goed mogelijk dat in die chaotische toestand een ongemarkeerde Oekraïense Buk, op een burgertruck, tijdelijk reed door het nauwelijks door de rebellen verdedigd gebied in de bewuste buitenwijk van Lugansk.

However, in mid-July, the ethnic Russian rebels were reeling under a Ukrainian military offensive to the north of Donetsk. Despite shifting their forces into the battle zone, they had lost Sloviansk, Druzhkivka, Kostyantynivka and Kramatorsk. In other words, the lines of control were fluid and chaotic in mid-July 2014 with the possibility that an unmarked Ukrainian government truck, maybe carrying a concealed anti-aircraft battery, could have moved into the titular rebel zone, especially in the lightly defended south.

Het kon dus heel goed een Oekraïense Buk geweest zijn. Hoogstwaarschijnlijk gefilmd door een Oekraïense observatiepost, waar men wist dat het ding eraan kwam. Bedoeld als False Flag.

Higgins moest dus al eens tegen de Nederlandse journalist Vincent Verweij toegeven dat hij ongelijk had met zo nadrukkelijk te stellen dat op de beroemde video een separatistische Buk te zien was, rijdend door separatistisch gebied. De redenering van Parry volgend kunnen we dus op zijn minst vaststellen dat de toestand in dat gebied op dat moment bijzonder onduidelijk was.

Maar Higgins blijft gewoon bij de bewijskracht van de video. In het licht van deze kennis ronduit  schaamteloos voert hij de beroemde video opnieuw weer als ‘bewijs’ op voor een recent Australisch tv programma.

Ondertussen is Bellingcat tegelijk begonnen met een nieuwe ‘bewijslijn’: De bewuste Buk zou nu niet meer vervoerd zijn geweest door separatistisch gebied, en afkomstig van de separatisten, maar hij zou via een Russisch konvooi vanaf Moskou tot aan de Oekraïense grens zijn gebracht en daar stiekem de grens over gesmokkeld. Nu zou je zeggen: het is het een of het ander, de separatisten in Oost-Oekraïne, of het Russische leger. Maar ook de NOS houdt geen rekening met zoiets ouderwets als coherentie: De nieuwe internetinfo van Bellingcat wordt weer even makkelijk als ‘bewijs’ geslikt als de oude.

Zo stapel je ‘bewijs’ op ‘bewijs’, ook al is het voor iedereen die zich er een beetje in verdiept, duidelijk dat het ene ‘bewijs’ toch op zijn minst het andere ‘bewijs’ moet uitsluiten.

Ook dat is de methode Bellingcat. En die werkt voor propagandadoeleinden. Wanneer keer op keer de boodschap erin geramd wordt, dan is de burger op een bepaald moment gewoon murw.

Een belangrijk aspect daarbij is dat hij, zoals al aangegeven, zijn bronnen geheim houdt. Hij heeft het daarbij over foto’s die naar hem zijn gespeeld of over foto’s en filmpjes die op het internet zouden zijn verschenen, maar daar inmiddels niet meer te vinden zijn. Ondertussen verwijt hij andere journalisten die hem bekritiseren nu juist dat ze werken met geheime bronnen:

As with all reports of this nature attempts were made to debunk the findings, notable among which was an attempt by veteran journalist Robert Parry. Like other veteran journalists, Robert Parry has relied on unnamed sources for his recent work, releasing articles that attack the narrative that separatists downed MH17 with a Buk missile launcher on his Consortium News website

Iedere consequentie is hem dus vreemd, en de agressiviteit waarmee hij dat verhult, door constant de vlucht voorwaarts te kiezen, is ook zijn kracht. De om nieuw beeld bedelende tv redacteuren willen tenslotte alleen maar meer, meer, meer. En tovenaar Bellingcat levert altijd.

Een volgende keer meer over de methode Bellingcat.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

18 Reacties

 1. Hier een prachtig artikel van Eric Draitser, bijna samen te vatten als “Bellincat debunked”: “”[Eliot] Higgins [aka Brown Moses] and his Bellingcat group of “digital detectives”…are obviously front-and-center in the western media because their conclusions are aligned with the US-NATO political agenda. They are a de facto arm of the western corporate media and military-industrial complex…”
  http://www.counterpunch.org/2015/02/20/the-guardian-lying-about-ukraine-again/

 2. @They Knew 22 mei 2015 om 20:47
  Goed punt. Rond de meeste false flags zijn inderdaad oefeningen geweest. In verband met 911 heb ik geen idee, alleen ooit iets over NORAD “war games” gelezen. Maar vijftien oefeningen?

 3. @Delecluze,

  Hoeveel “wargames” waren er op 9/11, een stuk of 15?

 4. Niemands Knegt

  21 mei 2015 op 16:33

  @Delecluze @Dawg
  Ik begin heel voorzichtig steeds meer mee te gaan in jullie voorzichtige conclusie in deel 1.
  Ook gezien Rapid Trident II, BREEZE en NATO NEWFIP.
  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/IXJQ1405950385.html#start
  De NATO kan passagiersvliegtuig-transponders uitzetten zodat een passagiersvliegtuig niet meer te herkennen is als passagiersvliegtuig. Met dat systeem oefende de NATO tijdens BREEZE…
  http://www.br.de/mediathek/video/sendungen/report-muenchen/stoersignale-und-verschwiegenheit-haben-nato-uebungen-die-flugsicherheit-gefaehrdet-100.html

  • Of de “wargames” ermee te maken hebben is niet zomaar uit te sluiten lijkt mij. Zo was er op die dag vanwege Breeze (verlengd naar 17 juli) een “Aegis-class guided missile cruiser” in de Zwarte Zee, de USS Vela Gulf. Dat schip heeft naar ik begrijp een radar waarmee het tot op grote afstand vliegbewegingen kan volgen. En niet alleen dat. Het heeft ook een hele reeks “surface-to-air missiles” ter beschikking met een bereik tot zelfs 2500 km, waaronder geleide raketten met “blast-fragmentation warheads”. Er was daarnaast ook sprake van een F-15Evanuit Azerbaijan met AWAC apparatuur, die dus als een soort verkeersleiding operaties kan coördineren. Hier komt dan bij dat zoals u al aangeeft de transponder “gekaapt” kan worden en zelfs de autopiloot te hacken is. Het is daarom een gemis dat er geen Bellindog is die zich richt op het uitpluizen (en schrappen) van al die andere opties… En dit allemaal omdat het OVV niks van transparantie wil weten.

 5. Die methode is al eens mooi verwoord door Herman Finckers:
  “Als je de tijd na de donder vermenigvuldigt met de snelheid heb je de afstand.
  Dus als je de afstand deelt door de snelheid, weet je precies hoe snel je geteld hebt”
  Ja, duh … hartstikke logisch … toch? 😉 😉 nudge nudge, say no more …

 6. Niemands Knegt

  20 mei 2015 op 20:02

  Eliot Higgins is in 2014 een samenwerking aangegaan met het OCCRP – https://www.journalism.co.uk/news/new-bellingcat-project-to-investigate-cross-border-corruption/s2/a562610/
  OCCRP – https://occrp.org/occrp/en
  Helemaal naar beneden scrollen en je vindt de partners van het OCCRP: Open Society Institute & George Soros Foundations Network en USAID.
  George Soros behoeft in deze geen introductie, maar het USAID is ook interessant: onder de dekmantel van een humanitaire hulporganisatie rechtstreeks te koppelen aan de CIA.
  Het OCCRP is op zijn beurt weer partner van de Novaya Gazeta… de krant die laatst met de scoop kwam van een nota bene anoniem Russisch rapport over de MH17

 7. Rusland weet wat er gebeurde met de M.H 17. En zal die kennis binnenshuis houden. Om niet in een nietes welles dialoog te komen. Van die zwarte doos data moet een kopie gemaakt zijn door Rusland. Geanalyseerde data van geluid moet antwoorden gegeven hebben. Dan kan je Belling of witte cat je logo zijn maar geheimpje èèn van de drie blijft geheim. Voor Kiev billionaires vervelende tijden terwijl Rusland de heilige verontwaardiging speelt. Bellingcat spreken voor de 33% die volgens Adolf je alles kan wijs maken. Zijzelf horen er ook bij.

 8. Een wereldtrend is ongeloof in media religie. De uitgestreken gladdekker charisma gezichten hebben hun hand overspeelt bij zeker 50% van de wereld bevolking. Het stompzinnig verkopen van de Ukraine als een democratische happening is èèn voorbeeld. Ook het heilig verklaren van mensen die zich schatrijk gestolen hebben in Rusland is een ander goed voorbeeld. Of geschiedenis herschrijven in het Adolf voordeel. En vergeet de Fyra trein niet. Miljarden, uw geld, keurig overgeheveld naar gladdekker mensen. De media stond er bij en keek er naar. Wat zij niet deden bij het verhaal MH17. Als een orkest bliezen ze allemaal op dezelfde fluit kennis wie schuldig was. In planeet aarde geschiedenis word dat, zo de wind waait, waait mijn jas genoemd, of erger.

 9. De methode Bellingcat is een ziekte die het denken van bijna een ieder heeft aangetast en die veel verder gaat dan alleen dit onderwerp. De politiek, het onderwijs, de immigratie of Europa. Alles moet passen binnen het paradigma van de “linkse kerk”. De pers is hierop geen uitzondering. Wie hieraan meedoet is gutmensch en de rest is automatisch untermensch. Wee degene die dit ouwe jongens krentenbrood gevoel verstoort. Die ligt er uit, en wordt en passant ook nog even gedemoniseerd en gecriminaliseerd. Een uiterst ongewenste situatie, omdat onze samenleving hierdoor steeds meer een open inrichting wordt (gekkenhuis), met momenteel Mark Rutte als directeur. Het is niet langer relevant hoe de werkelijkheid is, maar hoe deze wordt beleefd. Een mooi streven, totdat de beleving door de feiten wordt ingehaald. Sprookjes bestaan wel, maar niet heus.

  • Goed punt. De methode Bellincat lijkt op de Tilburgse methode. Van de “professoren” die met fraude gingen aantonen dat vleeseters hufters zijn. Die uitkomst stond vast dus ze konden niet anders. Deze antiwetenschappelijke insteek vind je ook terug in de global warming-hoax en inderdaad ook in de immigratie-politiek, enzovoorts. Dus ook het “open source” MH17 “onderzoek”. Degene die niet overtuigd is van de Washingtonse/Kievse “conspiracy theory” is dan een hufter, een “Poetinfan” of het door de CIA bedachte “conspiracy theorist” en politiek incorrect. Alsof de inquisitie een revival meemaakt. Bellincat is daarop geen uitzondering. De uitkomst staat vast: Russen zijn hufters. Higgins kan ook bijna niet meer anders met Google, Soros, USAid, Mi6 en dergelijke om hem heen, en gemakzuchtige gelijkgerichte rioolnalisten aan de deur en de lijn, want zijn kachel wordt ermee gestookt, en “I want to make money out of it!”.

   • Men zou het ook de Enschedese methode kunnen noemen. Bas van den Heuvel en Dave Boers van MSNP pasten die methode ten tijde van de nasleep van de vuurwerkramp al toe.

    • Daar heeft u gelijk in. Maar zo’n “de uitkomst is de moeder van het bewijs” methode is meteen duidelijk als je het vergelijkt met het wetenschappelijk-frauduleuze “vleeseters zijn hufters” rapport van de Tilburgse “professoren”:)

 10. Ik zie nog steeds geen (specifieke) methode. Volgens mij moet je iedere blogger (dus ook Bellingcat) niet direct geloven maar om nu te zeggen dat ie een (slinkse) methode gebruikt???? Als dat zo is dan zou ik die “methode” meteen kopiëren en toepassen. Benieuwd of je er in het vervolg verder op ingaat. Ik vind je blogs wel leuk om te lezen hoor en informatief.

  • Verhaaltjes breien van op niet te verifieren tijd en plaats door anonieme personen ingestuurde foto’s.