Juist in deze dagen mag een islamitische jodenhater hier preken

Door Sophia Wilgentak 

 

Tot mijn grote afschuw las ik vandaag in de Telegraaf  dat de Nederlandse overheid er nog niets aan gedaan heeft Sheikh Adel al-Kalbani uit Saoedi-Arabië te weren. In Eindhoven ontstond intussen zoveel ophef dat het geplande bezoek is afgelast, maar de burgemeesters Eberhard van der Laan (Amsterdam), Peter den Oudsten (Groningen) en Jan van Zanen (Utrecht) hebben nog geen maatregelen genomen de imam die oproept tot dood en verderf aan Joden en christenen uit hun stad te weren.

Terwijl de prediker uit Saoedi-Arabië al in 2013 uit Groot – Brittannië werd geweerd, zoals RTVNoord ons laat weten, mag hij hier vrij haatpreken. Kennelijk is de achterliggende gedachte: ach in het Hof van Nederland te Dordrecht kon op Koningsdag door een moslima onze verklaring van vrijheid en tolerantie geformuleerd in 1572 worden ondertekend. Laten we dan over zo’n imam ook niet moeilijk doen.

Afgelopen vrijdag werd in de prachtige Synagoge van Groningen de tentoonstelling Wasserette geopend, met een installatie die herinnert aan Leven en Dood, een monument in de tijd om 70 jaar herinnering een plek te geven. De Joodse gemeenschap van Groningen werd gedecimeerd tijdens de Sjoa en er is nieuw leven in gebracht. En uitgerekend in die stad zou burgemeester Peter den Oudsten toestaan dat een Joden-en christenhater op uitnodiging van het Islamitisch Centrum Groningen het woord voert?

Van 2 t/m 5 mei zijn er door het hele land Open Joodse Huizen. Van Elburg tot Groningen, van Borne tot Utrecht en van Tilburg tot Amsterdam. Tijdens Open Joodse Huizen ‘vertellen we elkaar verhalen over het Joodse leven tijdens en rondom de Tweede Wereldoorlog’. We herinneren en gedenken degenen die ons ontvielen. Maar op 6 mei zou Al Kabani het woord mogen voeren in wat van oudsher het Jeruzalem van het Westen wordt genoemd.

In het kader van 70 jaar bevrijding toert momenteel Maarten Peters door het land met zijn voorstelling ‘Bevroren tranen.’

 

Bevroren tranen, uit een bron die nooit opdroogt

Bevroren tranen, je houd je sterk wanneer de pijn ontdooit

Kom schreeuw, schreeuw het uit als een orkaan of zonder geluid

Weet dat ik hier naast je sta”

 

Tijdens de voorstelling brengt hij ook de muziek ten gehore die hij heeft geschreven voor kamp Westerbork, waar elk jaar opnieuw de 102.000 namen klinken van de Nederlandse Joden die tijdens WOII werden vermoord. Ook wordt per voorstelling een stukje plaatselijke bevrijding met historische films, verhalen en anekdoten naar voren gebracht. Horen we de stem van een trouwe vriendin van Ruth, die de onderduik in moest. Haar vriendinnetje bleef haar trouw en bracht zelf twee jaar in vrouwenkamp Ravensbrück door. Ruth overleefde het niet, het vriendinnetje wel. Met een glimlach ondanks de verschrikkingen, die zij doormaakte.

Terwijl velen blijven vasthouden aan de woorden ‘nooit meer Auschwitz’, haalt Nederland de propagandisten binnen die een nieuwe Holocaust willen veroorzaken. Terwijl vele mensen solidair zijn en naast Sjoa-overlevenden en hun familieleden omringen met zorg, staan de burgemeesters van Utrecht, Groningen en Amsterdam toe dat de gevoelens van duizenden wordt gekwetst. En dat terwijl Mark Rutte vorige zomer nog beweerde een zero tolerance beleid te voeren ten aanzien van antisemitisme en virulente Jodenhaat.

Het binnenhalen van mensen met dit verderfelijke gedachtegoed maakt de dodenherdenking nog een klein stukje zwaarder. Hoewel; de burgervaders van Utrecht, Groningen en Amsterdam kunnen dat nu nog voorkomen!

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

10 Reacties

 1. G.Deckzeijl

  5 mei 2015 op 10:22

  Blij dat die bosaap de toegang is geweigerd.
  Moskeeën zijn kazernes.
  http://tinyurl.com/klss4gp

 2. jip.gulzen

  4 mei 2015 op 21:19

  Totale Remigratie!

 3. Leo KarelJan

  4 mei 2015 op 15:46

  Wen er maar aan: de islam wordt hier niets in de weg gelegd. Ik hoorde Rutte in een documentaire over Anne Frank zeggen: “er is moslimhaat”.
  Ook scheerde hij kritiek op “geloof” en “afkomst “over één kam. Hoe randdebiel kan je zijn? Alsof kritiek op godsdienst en ideologie het zelfde is als kritiek op geboortekenmerken. Met zo’n stupide zak als premier zijn we ten dode opgeschreven. Dood en dood ziek land dat niet eens de basisbegrippen snapt. Hoeveel idioten in NL maken iemand niet uit voor racist als die islamkritiek levert? Het ras islam, weet je wel.

 4. Juist in deze dagen herdenk ik de vele Nederlandse slachtoffers van WOII, en gedenk ik vooral ook de (omgekomen) verzetsstrijders die oprecht en met gevaar voor eigen leven en/of reputatie het Nederlandse landsbelang en dat van hun Nederlandse medeburgers (hebben) (ge)verdedig(en)(d).

 5. Goeie foto, ik zie dat Peter den Oudsten fantastisch geschminkt is door de grimeur van dienst.

 6. .
  Is dàt die Vrijheid die we samen willen vieren
  rest dàt van al het bloed dat daarvoor is gevloeid
  waar generaties eeuwenlang zijn blijven dromen ?
  .
  vileine “Volksvertegenwoordigers” zich hebben bemoeid
  zoveel onschuldigen dus aan hun einde zijn gekomen
  en moedigen de allerhoogste prijs hebben betaald ?
  .
  door bruten en fanaten steeds vaker ontnomen
  maar waar geen Landbestuur toch werkelijk om maalt
  en wie ’t gelieg benoemt, slechts doel is van ge-zwijg of snieren ?
  .
  Is dàt die Vrijheid waar we vandaag trots op willen zijn…
  “Boer zoekt moed” zou een passend TV-programma zijn !
  .

 7. vervolg.
  Hooguit en daar gaat het om m.i. is dat mensen toen hebben toegestaan, wat nu weer gebeurt, dat er mensonwaardige systemen ontstaan. Teveel zie ik bepaalde personen en daaraan gelieerde instanties aan de haal gaan met de ware herdenkingen. De hypocrisie die daarbij ten toon wordt gespreid, geeft mij de idee dat we worden voorbereid opeen nieuw mensonwaardig systeem

 8. Misschien voor sommigen en misschien zelfs voor velen een vreemde gedachte die ik inbreng. In Delft werd jaren geleden besloten het rode verkeerslicht uit te zetten omdat er teveel verkeersdeelnemers door rood gingen. Men zou door het uitzetten immers beter gaan opletten. Misschien is het voor velen in Nederland inmiddels zover gekomen de “dodenherdenking” af te schaffen. Als je massaal onaangepasten toelaat dan wordt de spoeling vanzelf dun. Vanmorgen las ik in mijn krant echter dat bijv. Rene Diekstra juist altijd wil blijven herdenken. Ik denk echter aan de massa geboren na 1945 die hooguit middels indoctrinatie op school heeft geleerd wat een “helden” Nederland toen herbergde. Helden die naderhand veelal goed zijn weggekomen zowel in maatschappelijk opzicht als binnen circuits. Het is m.i. in principe een privézaak om iemand die je na stond te gedenken. Gedenken van voor jou onbekenden komt vaak gemaakt over.

 9. Van mij mag zo’n primaat zeggen wat ie wil, maar behalve dat hij mogelijk voor ISIS werft, roept hij op tot regelrechte genocide. Terwijl de heulende klasse van regeneraat ennesbeejers (dixit Du Perron) daar geen enkel bezwaar tegen lijkt te hebben, staan die wél op hun achterste kippepootjes met vooorgedrukte aangifteformulieren te zwaaien als gesuggereerd wordt dat er iets mis is met de islam, en een beetje minder marrokanen(criminaliteit) geen kwaad kan. Dat is ernstiger dan met twee maten meten, dat is na zeventig jaar met vliegende vaart terug naar af.

 10. “in het Hof van Nederland te Dordrecht kon op Koningsdag door een moslima onze verklaring van vrijheid en tolerantie geformuleerd in 1572 worden ondertekend”
  .
  degenen die dit bedacht hebben doet de nsb op een kleuteropvang lijken.
  hopelijk mogen dezen hun toekomstige straf ondergaan…..