Noteer alvast. Debat op 25 juni in De Balie over Oekraïne, MH17 en de media.

Door Joost Niemöller

 

Wie eens te rade gaat bij sommige weblogs waarbij het Amerikaanse beleid kritisch wordt gevolgd, zal daar vaak de naam ‘propaganda’ aantreffen, in relatie tot de gevestigde media in het Westen. In het Westen, wordt dat begrip meestal voorbehouden aan andere landen, zoals met name Rusland en China. Wij hebben, zo heet het dan, vrijheid van meningsuiting. Wie dan toch van ‘Westerse propaganda’ rept, wordt al snel in de hoek gezet van de complotgekkies. (Alsof er geen complotten zouden bestaan.)

Een oppervlakkige beschouwer van het nieuws zal misschien kunnen denken dat we hier echt zoiets hebben; ‘nieuws.’ Waarom sommige ontwikkelingen geen nieuws zijn, en andere wel, dat zal die zich niet echt afvragen. Nu, een zeker ongenoegen zal er zeker bestaan. Maar pas wie zich werkelijk verdiept in een onderwerp, komt erachter dat de wijze waarop het ‘nieuws’ hier wordt gebracht weldegelijk vooringenomen en gestuurd is. Vaak is het geen nieuws, maar weldegelijk propaganda.

De ontwikkelingen rondom MH17 zijn daar een goed voorbeeld van. Hoe komt het dat ‘we’ hier massaal denken dat de separatisten vlucht MH17 hebben neergeschoten? Op welke harde feiten baseren we dat? Het is iets wat de gemiddelde Nederlander vindt. Hij of zij vindt dat overigens niet met erg veel zekerheid. Hij of zij vindt dat zo’n beetje, en er is waarschijnlijk maar weinig nodig om die mening te veranderen. Bijvoorbeeld meer afgewogen berichtgeving, waarin ook aandacht wordt besteed aan ‘het andere verhaal’.  Dat weldegelijk bestaat. Gek genoeg heeft de gemiddelde Nederlander weinig vertrouwen in de media, en toch baseert die zijn enigszins wankele oordeel over MH17 juist op die media. Iets wat goed te zien is bij deze straatinterviews. Interessant daaraan zijn niet eens zozeer de antwoorden die gegeven worden, als wel de zichtbare onzekerheid die van de gezichten af te lezen valt. Het item is gemaakt door De Ommekeer, een nog jonge organisatie die in Den Haag een reeks avonden verzorgt over een aantal onderwerpen, waarbij ook het falen van de gevestigde media een belangrijke rol speelt.

Het neerhalen van vlucht MH17 is een brandpunt in grote geopolitieke veranderingen. De macht van de VS lijkt af te nemen. De VS is gezien zijn torenhoge schulden, zijn snel verschuivende etnische samenstelling, maar ook door zijn enorme militaire macht een labiele en gevaarlijke kracht geworden. De duizelingwekkende economische ontwikkeling van China en de halsstarrigheid van Poetin, met zijn enorme gasvoorraden waar Europa niet buiten kan, speelt tegelijk een grote rol. Het machtsevenwicht lijkt te verschuiven en dat zijn altijd gevaarlijke momenten in de geschiedenis. De Chinese en Russische kant van ‘het nieuws’ krijgen we echter hier zelden of nooit te horen. Zo weten we hier niet dat er in Kiev niet zozeer een blijde revolutie plaatsvond van een voltallige bevolking die ‘bevrijd’ wilde worden van de Russen, maar van een door de VS ingestoken coup, waarbij de zittende, gekozen, president werd afgezet, toen hij niet voor een verdrag met de EU koos.

Er is volgens deze korte documentaire van Peter Vlemmix dan ook sprake van een media oorlog over MH17 en Oekraïne.

In relatie met, of misschien wel als gevolg van, de agressieve politiek van een aantal groeperingen binnen de politiek van de VS, zoeken Rusland en China elkaar steeds meer op. Ze doen dit met een aantal andere grote landen, zoals Brazilië, Zuid-Afrika, en India, het zogeheten BRIC verband, waar men een tegenwicht wil bieden aan de steeds krampachtiger in stand gehouden dominantie van de VS. De BRIC landen zijn nu al de fabriek van de wereld, en dus de eigenlijke motor. Daar kan de VS alleen zijn financiële en militaire dominantie tegenover stellen, plus een enorme consumentenmarkt. En een ‘ideologie’ van wereldkapitalisme, aangedreven door enorme bankinstellingen die complete landen overhoop kunnen gooien.

Ook over deze ontwikkelingen zult u zelden tot nooit iets horen in de gevestigde Westerse media. Hier zijn we vooral zeer ingenomen met onze ‘democratie’. Landen als Rusland (en in mindere mate) China worden daarbij als bedreigingen gezien. Terwijl daar voor Europa juist kansen zouden moeten liggen.

Zitten wij in Europa te wachten op een oorlog tussen Washington en Moskou?

In Duitsland is dit een thema waarover zestig prominente intellectuelen zich uitspreken. In Nederland is dit vooralsnog helemaal geen item.

Over de zeer beperkte, en vooringenomen, rol van de gevestigde Westerse media, en over deze grote geopolitieke bewegingen, wordt op 25 juni in Debatcentrum De Balie in Amsterdam een avond georganiseerd met Prof. Karel van Wolferen, Dr. Jan van der Putten en ondergetekende. Met elkaar hopen we de contouren van ‘het hele plaatje’ boven water te krijgen. Geen eenvoudige taak. we zitten er middenin. En het is enorm.

Hieronder de officiële aankondiging:

Op 25 juni presenteren wij u:

 

een debat in De Balie, Amsterdam

 

De rol van de westerse media en de geopolitieke belangen in het conflict in Oekraïne

 

Debat

 

Tijdens het debat zullen de sprekers ingaan op de vraag of de westerse media in staat zijn tot objectieve berichtgeving rond het conflict in Oekraïne. Zij belichten de geopolitieke en historische achtergronden van het conflict en plaatsen het geheel in zowel Europese als mondiale context. Er worden conflictscenario’s geschetst, en ook zal het onderzoek naar de crash van de MH17 de revue passeren.

 

Sprekers

 

Prof. Karel van Wolferen (1941), emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam; was lange tijd Oost-Azië-correspondent voor NRC Handelsblad; auteur van The Enigma of Japanese Power.  Zijn website is: www.karelvanwolferen.com

 

Dr. Jan van der Putten (1941), gepromoveerd aan de Universiteit Leiden; was lange tijd correspondent voor o.a. NRC Handelsblad en de Volkskrant;  China- en Midden-Oosten-expert. Auteur van o.a Verbijsterend China en China, wereldleider? Drie toekomstscenario’s. Zijn website is: www.janvanderputten.com

 

Joost Niemöller (1957), onderzoeksjournalist, auteur en blogger; zijn laatste boek heet MH17  De Doofpotdeal. Andere boeken van zijn hand zijn o.a. Wraak! en De maand erna. Zijn website is: joostniemoller.nl

 

 

Plaats:                      De Salonzaal van Grand Café De Balie, Amsterdam.

 

Tijd:                           25 juni 2015                       19.30 – 21.30

 

Kosten:                    7,50 euro                            5 euro studenten/CJP/Stadspas

 

Programma:           19.15 – 19.30                     Ontvangst in de Salonzaal van De Balie

19.30 – 20.45                     Presentaties van de sprekers

20.45 – 21.30                     Debat met het publiek

 

Kaarten bestelt u op  www.debalie.nl/agenda.

Voor meer info kunt u mailen naar bakker.auke@gmail.com

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

13 Reacties

 1. @toetssteen 1 juni 2015 om 00:54
  @D. G. Neree 1 juni 2015 om 01:31
  https://twitter.com/Malinka1102/status/603178842015080449
  (enzovoorts) En hij werkt met de Atlantic Council, zo liet hij [Higgins] weten. Dat zegt al genoeg.

 2. D. G. Neree

  1 juni 2015 op 01:31

  Nog even over de Bellincat ‘methode’, een inzichtelijk stuk:
  https://notthemsmdotcom.wordpress.com/2013/12/12/brown-moses-new-media-same-as-the-old-media/
  Over oude en nieuwe journalistiek:
  “To avoid the pitfalls outlined above, a totally new model of journalism is required, a model that is not designed, or even accepted, by the current dominant corporate media class. A model in which writers and journalists have the space and freedom to express their opinions in an open and forthright manner – discarding the charade of objectivity. A model in which publicly oriented media is free from the chains of corporate power, advertising, celebrity subversions, and, more importantly, monetary incentive.”

 3. DG
  Bellincat is net zo betrouwbaar als dat Syrische observatorium vd mensenrechten. Maar Reuters neemt het over, daarna ANP enzovoort.

  http://www.counterpunch.org/2015/02/20/the-guardian-lying-about-ukraine-again/

  En ik heb er nog een aantal op de lijn staan. We worden gewoon bedrogen, zo simpel.

  • http://www.liveleak.com/view?i=16d_1432796866

   Nou persoonlijk zou ik nog niet eens de eerste letter meer serieus nemen van deze bankklever.

 4. D. G. Neree

  31 mei 2015 op 23:52

  Bellingcat strikes again!
  Dit keer bij monde van de Telegraaf, die weet te melden, dat er aan Belligcat “echte journaliste” meewerken of zo.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24102964/___MH17-beelden_gemanipuleerd___.html

 5. Discussiepuntje voor het komende debat waar ik niet bij aanwezig zal zijn:

  Hoe is de stand van zaken in het (bewust nooit gedane?) onderzoek naar de verwarde persoon, die in de vliegtuighangar/onderhoudswerkplaats in Koeala Loempoer zowel MH370 als MH17 heeft geprepareerd, om beide vliegmachines op 10km hoogte te laten exploderen?

 6. Helaas gaat mij de 25e juni niet lukken, want zou er graag naartoe gaan. Ik hoop dat er misschien naderhand een videoverslag van komt.

  • Die wens deel ik met je, indien dat technisch realiseerbaar is, verheug ik mij daar ook op.

 7. Mooi initiatief. Blijft de vraag waarom is de NL (print/TV) media zo afgegleden zijn van hun eigen idealen van onafhankelijkheid en kritisch volgen van machthebbers? Zich zelf te veel in de Ivoren Toren van de onaantastbaar, en niet te bespreken Redactie Statuten? Een dikke NVJ-CAO waardoor geen prestaties, kwaliteit en rendement meer nodig zijn? (Wie leest nu eigenlijk nu eens die NVJ-CAO om in dit internet tijdperk in lachen uit te barsten?) Hebben gevestigde journalisten dan echt hun vermogen tot zelf-reflexie helemaal verloren? Is dat de reden dat ze zichzelf met de internetrevolutie geheel laten marginaliseren. Zoekt überhaupt wel eens iemand uit wat de invloed van een willekeurig kranten artikel is ten opzichte van de blogs en news-sites?
  Hoe je het ook went of keert Nu.nl is de grootste krant van NL. En app PAPER is een non-product omdat dat met Google al lang bestaat en we gelukkig geen eind- en hoofdredacteur meer nodig hebben; overschatting van eigen positie!

  • Als je de historie van de media kent, dan weet je dat de media altijd broodheren heeft gekend. Het begon met private bodes en koeriers, die (voor klootjesvolk onleesbare) boodschappen van burcht naar kasteel brachten. Daaruit zijn de omroepers-bij-de-schandpaal en later ook de kranten ontstaan. Het ging er altijd om de elite te informeren en de pauper in de straat kreeg daar slechts een breukdeel van mee. Dat is hedentendage niet anders. Wat wel anders is, dat is dat de gevestigde couranten steeds meer abonnees verliezen, enerzijds door niet meer te berichten waar de paupers behoefte aan hebben, anderzijds door de toegenomen afhankelijkheid aan stroom, waar de papieren drukmedia-magnaten nog niet begrepen hebben dat ze een soort van “witte fietsen plan op electronisch mediatechnisch” gebied moeten ontwikkelen, om Henk en Ingrid zich blijvend te laten interesseren voor hun persoonlijke uitingen. Kan je het nog volgen?

 8. Het media probleem ligt ergens anders. Zij zijn de spreekbuis voor de èèn procent mens. Niet de negenennegentig. De èèn leeft wetend of onwetend in angst voor iets wat ooit een Tsaar en familie overkwam. Dat was het begin van een oorlog die nooit eindigde. Alle daarna wereld problemen en oorlogen zijn aan dit feit gekoppeld. Het koste Nederland melkkoe Indonesië. Als Adolf gewonnen had was dit nooit gebeurt. Hij stond aan de èèn procent kant. Met als zijn natuurlijke bondgenoot wat media heet. Hij verloor wat een koude oorlog inluidde. Die het spreekwoord leugen en de waarheid nieuwe betekenis gaf. Vanaf 1945 begon een propaganda oorlog die nooit eindigde. De totale media werd eigendom van de èèn procent. Het resultaat is een kopie van sieg heil eenheid denken van de passende mens. Vandaag draaien geldpersen volop om de èèn procent Bilderberg soort miljonairs het idee te geven dat alles goed is. Dat goed gevoel,en niet angst, is de oorzaak Kiev en M.H 17.

 9. https://consortiumnews.com/2015/05/26/more-video-fakery-on-mh-17/

  Net binnen .