Schipluiden maakt zich op voor mooiste Kerstmis ooit

Dick Kraaij

Een feestje bouwen is vooruitzien. Eergisteren werd bekend dat Quinsy Halve Gario’s eigen Slechtheiligman dit jaar in Meppel aankomt; aan een echte Sinterklaasintocht moet nu worden gewerkt. Hopelijk gaat dat lukken!

Eerder deze week bezochten mijn broer en ik de bouwlocatie van de A4 door Midden-Delfland. Startpunt voor de rondleiding was het informatiecentrum van Rijkswaterstaat aan de Woudweg, even buiten Schiedam (aan de noordkant van de stad). Dit centrum ligt vlakbij de huidige en straks dus oude A4. Voor de routebeschrijving zie onder.

We zijn ’s morgens om half 7 uit Den Haag vertrokken en waren te nauwer nood op tijd; de bouwplaatswandeling begon om half 11.

Tijdens de wandeling horen we dat de geplande opening van het nieuwe stukje A4 van welgeteld 7 kilometer “eind 2015” zal plaatsvinden. Iets dat we eigenlijk al wisten van de ‘reclameborden’ ter hoogte van Delft-Zuid. Daar houdt de weg, rijdend in zuidelijke richting, in zijn uitvoering als autosnelweg nu abrupt op. Maar dat “eind 2015” moeten we heel letterlijk nemen: het wordt december. Niet eerder, niet later.

Na afloop praatten we nog even na met enkele inwoners van Schipluiden, die ook een kijkje waren komen nemen, onder wie Klaas van Hoorn. Het idyllische dorp maakt zich op voor het Kerstfeest van de Eeuw, dat méér dan Koningsdagachtige allures moet krijgen. ‘Pardon?’, zeg ik. ‘King’s Day Style? Eind december…?’

Van Hoorn: ‘Yep. Eind december. We bereiden het natuurlijk goed voor. In de hele Randstad is geen mobiele terrasverwarmingsinstallatie meer te huur. Die zijn allemaal gereserveerd door de Oranjevereniging hier. Treintje Oosterhuis komt optreden. En verder zien we het wel.’

U bent blij?

‘Dat lijkt me een understatement. U hebt het toch zelf gezien? U was totaal verreisd toen u hier aankwam. U bent de snelweg afgegaan bij “afrit 13 Den Hoorn A4”. Want anders had u zich doodgereden, tegen de betonblokken op, aan zeg maar: het echte eind van de snelweg. Maar u bleef de A4 richting Schipluiden volgen. Het eerste stuk langs de vaart viel nog wel mee. Toch kan ik u vertellen dat vorige maand nog, vier Oostblok-trucks achter elkaar de plomp zijn ingereden. De weg is te smal. Toen moest u dwars door Schipluiden…’

Via de Dorpsstraat?

‘Correct, onder andere via de Dorpsstraat. Daarna werd de A4 nog smaller. Gelukkig had u uitwijkplaatsen. We mogen blij zijn dat de voorzienigheid hier geen vaart langs de A4 heeft gelegd. O pardon, dit deel van ons land is niet door God geschapen, maar door de Hollanders zelf… Ik beledig u toch niet…?’ …

Mijn broer babbelt intussen met een andere Schipluidenaar.

‘… Nou, de GroenLinks-wethouder hier is zelfs de grootste voorstander van de A4 die er maar te vinden is’, zegt de man, die anoniem wil blijven. ‘Eigenlijk was hij tegen de verdiepte aanleg, en al die andere eco-blabla, vanwege de langere bouwtijd. Ik snap dat natuurlijk. Ons leven hier in Schipluiden is een hel. Maar hij kreeg zwijgplicht opgelegd van Liesbeth van Tongeren. Om die reden wil ik ook niet met m’n naam in de publiciteit.’

Verbijsterd keren we huiswaarts. We vervolgen de A4 dwars door Schiedam-Noord, en tegen het begin van de avond slagen we erin de A20 te bereiken. Wij doen nooit dezelfde weg terug. Het is toch een dagje uit. Lekker gezellig.

 

Op de radio horen we een kort verslag van de parlementaire enquête over de Fyra. Het gaat volkomen langs ons heen. Denkend aan Holland, staren we mijmerend voor ons uit.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

1 Reactie

 1. Breinbrouwsels

  23 mei 2015 op 13:19

  Denkend aan Holland
  Zie ik eindeloze files van commissies
  En miljarden tonnen aan rapporten
  Over onderste stenen
  Die beneden blijven

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑