update Gouda Palestijnse vlag

Volgens een hier eerder geplaatst bericht was er sprake van dat op het stadhuis van Gouda een Palestijnse vlag hing. Het blijkt echter niet de Palestijnse vlag te zijn. Het is de vlag van Soedan. Sorry hiervoor. Dom van mij.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

19 Reacties

 1. In Gouda hingen er 69 vlaggen als symboolpolitiek voor geslaagd multicultureel geïntegreerd vrijheidsvieren, zo ongeveer heb ik het me laten vertellen. Bevrijdingsdag was ook meteen Veteranendag.

  En er hingen 20 spandoeken met mensenrechten verspreid over de Markt. Met alle vlaggen uit onvrije landen als ‘extraatje’ zonder duidelijke introductie van het waarom een aardig verwarrende vertoning, kortom.

  • Het inmiddels verwijderde bericht van Joost en mijn reactie daarop had het ook over 69 vlaggen. Kunnen we er vanuit gaan dat je met die andere 20 vlaggen de logo’s/uithangborden van 20 verschilende mensenrechtenorganisaties bedoelt? Zo ja, heb je daar ook beelden van?

 2. Lang geleden begon hèt. Japan in opmars. Dat was schrikken en buigingen leren. Daarna vrede, en opnieuw proberen een klok terug te draaien. Wat toen niet, wel later, het bewijs leverde dat Japan het gelijk aan zijn kant had. Vandaag is de verongelijkte generatie bezig met oefenen in buigen. Jarenlang de correcte ambtenaar aannemen laat vlaggen wapperen, niet in bosjes, hun domein, maar van een top. Allemaal in de vergeefse goed mens hoop dat niemand hèt begrijpt.

 3. Inderdaad Ger, zo onwaarschijnlijk is dat niet. De meeste van die werknemers daar zijn waarschijnlijk zo hersendood dat ze er kleurendoof van geworden zijn. Het lijkt wel of dergelijke werknemers erop geselecteerd worden.

  Wat me bij veel vlagvertoon hier te lande bijvoorbeeld ook opvalt is de overeenkomst tussen deze twee :
  http://www.seniorplaza.nl/images/old/copied/nsb-vlag.jpg
  Houd die nu eens naast deze vlag :
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Anti-Fascistische_Aktie_(logo).svg/220px-Anti-Fascistische_Aktie_(logo).svg.png

  Dat zijn er slechts twee. Je zou er bijvoorbeeld ook de vlag Pravi Sektor in Oekraïne nog eens bij kunnen zoeken. Of die van de Internationale Socialisten. Dat is een fijne club natuurlijk, nationaal socialisten daar is iets mee.

  Dan is het toch opmerkelijk dat kereltje Pechtold met zijn droeftoeter-ogen er voor gezorgd heeft dat veel mensen een vlag als de princenvlag nu juist als dé NSB vlag zijn gaan zien ?

 4. Of heeft gemeente Gouda een fout gemaakt door de Palestijnse vlag op z’n kop te hangen? Dat lijkt me niet geheel onwaarschijnlijk.

  • De “palestijnse” vlag (tweede vlag van Koninkrijk Hidjaz) heeft geen rode baan maar wel een rode driehoek.
   De echte Palestijnse vlag (van het voormalig Brits Mandaatgebied dus) ziet er zo uit:
   http://2.bp.blogspot.com/-1jh_VU_q04Q/VHMp66ZupqI/AAAAAAAADZY/NE_e2Nvlwg8/s1600/palestina_larousse-1939.png

 5. Geen probleem, iedereen vergist zich wel eens.

  • En juist omdat dat zo is, zijn excuses in zo’n geval dan ook op hun plaats, zoals Joost heeft gedaan.
   Aan hem zouden bijv. heel veel politici eens een voorbeeld moeten nemen. Of is het zo dat die juist geselecteerd worden vanwege hun gebrek aan deze zeer belangrijke menselijke competentie?

 6. Het zou het systeem-journaille sieren als het zou leren wat het woord “rectificatie” betekent en de inhoud van dat woord per omgaande toepast.

 7. Tja, dit kan gebeuren, iedereen maakt weleens een fout

 8. Als de Palestijnse vlag nog zo was als in 1939, en niet die van “Freies Arabiën”, had het geen verwarring veroorzaakt https://twitter.com/coinabs/status/577263134299193344

 9. Vlagvertoon, ik ben er dol op. Het heeft een bepaalde symboliek die me aanspreekt. Geinig is bijvoorbeeld het ’toeval’ waar in dit artikel sprake van is. In Gouda.
  Zelf was ik hijskraanmachinist van beroep. Nu niet meer, nu zit ik in de bijstand. Maar normaal is het in de bouw een feestelijke gebeurtenis als het hoogste punt van het bouwwerk bereikt word, en dan gaat de vlag in top.

  Ik werkte in de Eemshaven om een electriciteitscentrale te bouwen. Er werkten ook heel veel Turken, ijzervlechters. Toen het hoogste punt bereikt werd daar gingen er 2 vlaggen in top. Een Turkse en een Nederlandse, gebroederlijk naast elkaar. Wel jammer dat die NL vlag op de kop op was gehangen. Foutje vergissinkje natuurlijk.

  Maf ook dat iedereen vond dat ik me daar veels te druk over maakte en het maar agressief vond dat ik die Turken weigerde te bedienen als ze die vlag niet eerst goed zouden hangen.

 10. Maar goed, dat gezegd hebbende is het wel heel raar, dat er een vlag van Soedan hing, want Soedan is voor zover mij bekend nooit zelf bij de Tweede Wereldoorlog betrokken geweest. Of ligt het iets genuanceerder? Wie weet daar meer over te vertellen? Joost?En de vlag van Israel hoort er ook niet bij, want de staat Israel is pas na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Zowel Anglo-Egyptisch Soedan als het Brits Mandaatgebied dat nu Israel is, stonden (deels) onder Brits bewind. Soedan werd pas in 1956 onafhankelijk, dus was een Britse vlag in Gouda beter op zijn plek geweest. Welke criteria hanteerde de gemeente Gouda voor deze vlaggenselectie? Is er een complete lijst beschikbaar met alle landen waarvan de vlag in Gouda hing? En waarom heet Soedan nog steeds Soedan, dat in het Arabisch “Het Land van de Zwarten” betekent? Dat is een discriminerende en rascistische naam en dat mag in deze tijd echt niet meer!

 11. maar wat moeten al die islam-vaatdoeken op dat stadhuis ?
  is de nederlandse vlag niet voldoende, ik woon toch in nederland ? ..of…….

  • Bij een Wereldoorlog is vrijwel de hele wereld betrokken, vandaar de naam, dus eigenlijk hingen er veel te weinig vlaggen.

   • Bij een wereldoorlog is nooit de hele wereld betrokken. Op het Amerikaanse continent was weinig te merken, met uitzondering van Noord-Amerika.

 12. Die drie vlaggen haal ik ook altijd door elkaar: palestijnse, Jordaanse en Surinaamse toch??

  • Jammer dat Joost mijn reactie in zijn geheel heeft verwijderd. Ik wees hem op het feit dat het hier de vlag van Soedan betreft. Mijn reactie bevatte nog meer informatie, die ik nu in andere woorden herhaal. Je bent niet de enige die vlaggen door elkaar haalt, ook veel Arabieren hebben moeite diverse vlaggen van elkaar te onderscheiden. De zogenaamde “palestijnse” is helemaal niet “palestijns”. De vlag die de zogenaamde “palestijnen” misbruiken is de tweede vlag van Koninkrijk Hidjaz 1920-1925.
   http://commons.m.wikimedia.org/wiki/Flags_of_extinct_states
   Het Koninkrijk Hidjaz besloeg het gebied aan de oostelijke RodeZee oever inclusief Mekka en Medina, het Rijk der Hasjemieten. Dat gebied wordt nu bezet door Al Saoed Arabieren. De Koninklijke familie van dat voormalige Koninkrijk regeert nu over Jordanie (vrijwel dezelfde vlag!). De zogenaamde “palestijnen” zijn dus verdwaald en moeten niet boos zijn op Israel, maar op Saoedi Arabie.
   http://nl.m.wikipedia…

   • Hmm, de laatste urls zijn niet doorgekomen, dus hier nog een keer:
    http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Koninkrijk_Hidjaz
    http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hidjaz
    http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hasjemieten
    Al Saoed heeft de Hidjaz veroverd en bezet, waardoor de Hasjemieten naar Transjordanie zijn gegaan om daar de boel te verzieken. Dus als de zogenaamde “palestijnen” recht willen doen, dan smijten ze de Saoedi’s uit de Hidjaz, pakken de monarchen van het Hasjemitische Koninkrijk Jordanie op en brengen die terug naar de Hidjaz. Maar dat doen de “palestijnen” natuurlijk niet, want Saoedi’s en Hasjemieten zijn moslims en zionisten zijn joden. “Palestijnen” zijn islamieten en daarom jodenhaters, vandaar hun terreur tegen Israel ipv tegen Saoedi Arabie en tegen Jordanie. Met hun achterlijke gelul over bezette gebieden. Dat Mekka en Medina bezet zijn door Saoedi’s, daar hoor je die “palestijnen” niet over.Wat eens te meer bewijst dat er vanuit islam geen verschil is tussen jodenhaat…