Waarom breken ‘de populisten’ niet door?

Door Dr. Gert Jan Mulder

 

 

De puinhopen van rechts, Is de titel van het boek van politicoloog Dr. Chris Aalberts en Dirk-Jan Keijser[1].

Het is ook een gevoel dat met name deze week mijn stemming beïnvloedde. Na alle hoopvolle berichten over een overtuigend goede verkiezingsuitslag voor UKIP en haar leider Nigel Farage, bleek onder andere door het Engelse districtenstelsel dat UKIP slechts 1 zeteltje in het Britse parlement scoorde, ondanks dat het ruim 12% (4 miljoen stemmen) van alle stemmen achter zich kreeg. Een grote spreiding van de stemmen, speelde hen parten. De consequentie was dat Nigel Farage terugtrad. David Cameron eindigde met 36% van alle stemmen, met een absolute parlementaire meerderheid en kan doen en laten wat hij wil de komende jaren, waaronder het nogmaals breken van eerdere verkiezingsbeloftes. Optimisten herleiden vreugde aan het feit dat zowel Labour (de Engelse PvdA) als ook de Liberal democrats (het Engelse D66) grote verliezen boekten, maar het kan mij niet bekoren. Goed gespeeld maar echt verloren. Het was een trieste week.

Wilders en de PVV doen het in de laatste verkiezingen, ondanks de doorgaans positieve peilingen, niet goed (genoeg). Zowel de laatste provinciale staten (en dus Eerste Kamer verkiezingen) stond de PVV diverse keren op nummer 1 in de peilingen, maar eindigde teleurstellend, als vierde of vijfde partij. In de eerdere verkiezingen voor de EU voldeed de PVV ook niet aan de wat hooggespannen verwachtingen, terwijl de partij bij de laatste tweede kamer verkiezingen van 24 naar 15 zetels tuimelde. Wilders speelt al ruim 10 jaar het mooiste voetbal, maar heeft nog nooit een wedstrijd gewonnen.

In Frankrijk waar het Front National van Marine Le Pen de laatste jaren onder François Hollande dikwijls als grootste partij in nationale peilingen bleek te zijn, was het ook tijdens de laatste verkiezingen niet Marine Le Pen maar Nicholas Sarkozy die beter scoorde. Sarkozy nota bene.

Pegida is op sterven na dood. AfD in Duitsland had allengs moeite met het halen van de kiesdrempel van 5%, en scoorde voor het eerst 7% van de stemmen tijdens de laatste EU verkiezingen[2].  Berlusconi raakt in de vergetelheid. In het EU parlement maken de Christen Democraten en de Socialisten de absolute dienst uit, en kunnen getweeën de gehele taart onderling verdelen. Ze hebben er “de liberalen” ALDE niet eens voor nodig. De afgrijselijk lelijke socialist Martin Schulz, die aanvankelijk probeerde voorzitter van de Europese Commissie te worden, onderhandelde de troostprijs: het voorzitterschap van het Europese parlement. Het lijkt niet alleen hopeloos, het is hopeloos.

Mijn politieke voorkeur in de Verenigde Staten was al jaren Ron Paul[3]. Hij geldt als een libertarist. De voormalig gynaecoloog, is een uiterst intellectuele en erudiete man, die zijn visie en meningen duidelijk heeft gegrond op een stelsel van normen, waarden, filosofie en een hele duidelijke visie, maar ook Ron Paul kon nooit ergens in de buurt komen van de hegemonie van democraten en de republikeinen. De redeneringen van Paul waren te abstract, te doordacht en te intellectueel voor de gemiddelde Amerikaanse kiezer. Het kiezerspotentieel voor Ron Paul lag ergens tussen de 5 en 10%. Hillary Clinton[4] dingt voor de Democraten mee naar het hoogste ambt in de V.S. en boze tongen beweren dat ze daarvoor een verkiezingskas van USD 1 miljard bij elkaar zal sprokkelen. Democratie is – behalve in het doodsaaie Zwitserland – een illusie.

En toch ben ik doorgaans altijd eens met Nigel Farage, met Marine Le Pen, met Geert Wilders, met Ron Paul, met al die zogenaamde populisten. Deze week herdachten veel mensen op 6 mei dat het 13 jaar geleden was dat Pim Fortuyn vermoord werd door Volkert de Graaf. Welnu hij werd niet vermoord door alleen Volkert de Graaf, hij werd het zwijgen opgelegd, gedemoniseerd door een heel scala vreselijk akelige, nare en slechte mensen. In dit stuk worden ze keurig op een rijtje gezet: http://www.pimfortuyn.com/de-moord/demonisering

Ik pik er één iemand speciaal uit en dat is Marcel van Dam. Die man is zo vreselijk slecht, die man is zo door en door gemeen, zo door en door bedorven, zo’n akelige nare salon socialist, zo’n naar Goedmensch[5], dat ik vooral hem zie als de bron van het meeste kwaad en het meeste gif en de grootste aanstichter van de demonisering van Pim Fortuyn, dat ik hem niets maar dan ook nooit meer iets goeds toewens. Niet alleen was hij de zeer kwade duivel achter het in een uiterst kwaad, gemeen, en duivels daglicht stellen van Fortuyn, maar hij deed het vol overgave, voorzien van leugens, bedrog, en misleiding, om vervolgens alles en iedereen er toe te bewegen om tapes en opnames uit de archieven te krijgen[6]. Ik zie Marcel van Dam als de blanke Robert Mugabe.

Ik wacht geduldig op het bericht van zijn feitelijke overlijden. Dood is hij voor mij al ruim 13 jaar.

[1] http://www.eburon.nl/de_puinhopen_van_rechts

[2] http://nl.wikipedia.org/wiki/Alternative_für_Deutschland

[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Paul

[4] https://www.hillaryclinton.com/

[5] https://ejbron.wordpress.com/2015/03/29/zeg-nooit-meer-goedmensch/

[6] http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/cc_sander_dekker_.html

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

36 Reacties

 1. De vraag waarom populisten niet doorbreken valt wel te beantwoorden. Parlementair heeft links in NL nooit een meerderheid gehad, maar licht vergeten wordt dat er een grote groep niet stemt, mensen die geen vertrouwen in het linkse treinstel Democratie hebben. Mensen die niet links zijn, doch ook rechts niet vertrouwen. (Politici zijn per definitie onbetrouwbaar.) Bewijs hun ongelijk maar.
  Populisten kunnen dus dus getalsmatig niet doorbreken, ook omdat links stemvee importeert.

 2. Alles minder dan Totale Remigratie is capitulatie voor links. Wat dit betreft was PF gewoon links.

 3. De grenzen sluiten is de enige manier om de toestroom van achterlijke Afrikanen en moslims te stoppen. Dat is helaas nodig. Grenscontroles weer invoeren. Is dat terugtrekken achter de grenzen? Als je het goed doet niet. Ik denk aan Schengen 2.0: Ieder land weer grenscontroles, maar wel visumvrij reizen voor alle Europeanen. Omdat er weer gewoon controles zijn op personen, kan Schengen 2.0 uitgebreid worden met alle Europese niet-moslims landen zoals Rusland en Oekraïne. Meer vrijheid en toch meer veiligheid.

 4. Victor Onrust

  11 mei 2015 op 22:23

  Er zullen ongetwijfeld meer zijn zoals ik die wel eens met tegenzin op de PVV stemmen. Uitsluitend als opgestoken middelvinger. Waarom tegenzin?
  (1) De PVV heeft geen zinnig politiek programma. De kritiek op migratie, islam en Europa is terecht, maar de oplossing, vooral het idee ons weer achter de eigen grenzen terug te trekken slaat helemaal nergens op. Over banken, crisis, flexwet enzovoort hoor ik bijzonder weinig.
  (2) Het is geen ledenpartij. Je hoeft niet iedereen zomaar toe te laten als lid, maar een eenmanspartij is belachelijk en leidt op termijn nergens heen.
  (3) Uitglijers als minder,minder zijn onnodig. Ze kosten en leveren geen stemmen op. Dom.

  Terzijde(1): Waarom je druk maken over het fossiel van Dam? Verspilde energie en PF zal er niet door herrijzen.
  Terzijde(2): Gemiddeld niveau van de reacties op dit stuk: 3 op een schaal van 10. Treurig.

 5. @00 jaar koninkrijk, mijn mening waren de 7 provinciën beter en zou met behulp van burgers weer realistisch zijn.

  De burger doet zelf niks aan dit geheel, ook niet in het bovengenoemde stuk.
  Corruptie is er ook in NL dus maar weer opsplitsen zeg ik.

 6. Over het randje ???
  Die van Dam die moesten we aan zijn ballen opknopen. Hij bewees met zijn exota-affaire al dat hij een gewetenloze schoft was die over lijken ging. Als het ooit eens zover komt dat we de vanDammen hard aanpakken dan zou ik iedereen die met dat walgelijke sujet in bed gelegen heeft en ook iedereen die als zaadje uit zijn scrotum tot volwassen mens uitgegroeid is aanraden om zich héél stil te houden als vanDam om genade smeekt maar we hem dat dan niet betonen.
  De nationale traditie vereist namelijk dat je in een dergelijk geval kaalgeschoren en naakt op een mestkar door het dorp rondgereden word.

  Nou gaat het hier dan over die vanDam, maar ook de geliefde nabestaanden van ene Joop van Riessen die kunnen zich maar beter heel stil houden als we hem ooit nog eens ter verantwoording mogen roepen. Zwamsom die daarbij aan tafel zat idem dito met een sterretje.

  Over het randje …
  Dat is jaren geleden al gebeurd.
  Dit soort reageersels zijn er alleen maar een…

 7. kijk, er komt op een gegeven moment een kantelpunt, als je maar genoeg stemvee importeert, wordt de oorspronkelijke bewoner van het land een minderheid.
  .
  onze bevolking groeit wel in nederland maar hoeveel echte blanke autochtonen zijn er nog over ?
  .
  op een gegeven moment hou je dus alleen maar linkse stemmers over in nederland.
  .
  .
  kijk maar naar de uk, kijk naar hun zenders op tv, de politiek, etc, je ziet haast geen blanke meer !
  de uk is op zeker allang verloren.

 8. Breinbrouwsels

  10 mei 2015 op 17:52

  Maxima had gelijk: de Nederlander bestaat niet. Wat hier woont is een kudde toevallig verwekten die alleen interesse hebben voor de prijs van de broccoli bij de Aldi en waar het bier deze week goedkoper is. De rest interesseert ze geen fuck en dat is dan ook de reden dat de meest overgewaardeerde staatsvorm, de democratie, levensgevaarlijk is voor het voortbestaan van de populatie in een moeras zoals Nederland en zo populair is bij de beroepsvolksmenners..

 9. Jaap Kooijman

  10 mei 2015 op 16:34

  Ik begrijp de vraag, helaas indt ik geen antwoord in je betoog. Rechts-conservatief heeft goede argumenten die helaas niet in het debat worden gebracht. Zijn 2 doden nog niet genoeg om het stemvee te doordringen van de nacht die ons wacht? Moet de sharia eerst ingevoerd worden? Begrijpt het hersendode volk ons niet?

 10. Breinbrouwsels

  10 mei 2015 op 15:23

  Wij, de PVV-ertjes, zijn de kanariepietjes die piepend en schuimbekkend in de kolenmijn met het spit reeds in de reet en de rook van vers aangekomen gebraden hanen in de ogen het lichtknopje zoeken. Het is te laat mensen, vlucht nu het nog kan.

 11. Uiteindelijk ligt het probleem bij uzelf en wel in het feit dat u bestuurd wilt worden. Daarvoor moet u eigenlijk al uw souvereiniteit inruilen – dwz het vermogen om uw eigen keuzes te maken – voor het doen van een stemmetje eenmaal in de vier jaar. Maar stemmen is geen kiezen.

 12. Aangenomen natuurlijk dat de genoemde verkiezingen eerlijk verlopen zijn. Ik ben daar nog niet zo zeker van. Als je ziet hoe welbewust de politieke elite manouvreert, tegen alle weerstanden in; ofschoon die weerstanden vooral op het Internet zijn waar te nemen. Wat verkiezingsmanipulatie, for the greater good, kan daar ook nog wel bij.

  • helemaal eens !! ik zeg altijd, wie de stemmen telt, wint de verkiezingen.
   zolang de linkse partijen de stemlokalen beheren zal pvv nooit winnen.

 13. Maar dat kan snel veranderen, om de zin af te maken.
  Want de problemen waar de PVV zijn bestaansrecht aan ontleent zijn niet minder maar groter geworden.
  Eigenlijk is de PVV een barometer of zoiets als communicerende vaten.
  Nagenoeg op elk onderwerp staat de PVV lijnrecht tegenover de gevestigde orde.
  Mark Rutte is een meester in het suggereren dat Hij opkomt voor het Nederlandse belang. Wat veel mensen graag willen horen.
  Tot het moment dat de ketel ontploft.
  Wat in mijn ogen al 40 jaar geleden gebeurd is.
  Maar de meeste mensen laten het gewoon gebeuren alsof het iets vanzelfsprekend is. Beeldvorming van deze tijd.

  • mensen zijn murw gebeukt door alle ellende, gelieg, etc van de wereld en daardoor onverschillig geraakt,
   en misschien voor lijfsbehoud/eigen gezondheid er voor kiezen weg te kijken (want er verandert toch niets, is de gedachte).
   .
   tel daar eens bij op; verkiezingsfraude (wie de stemmen telt), en de msm die op de hand van de gevestigde orde is (dus tegen pvv),
   het hele ambtelijke apparaat, burgemeesters, onderwijs en -heel belangrijk- de publieke omroepen en zo ook de commerciëlen..
   .
   al deze genoemden zijn op de hand van de gevestigde orde en brussel !
   .
   vind ik het nog bijzonder knap dat de pvv nog een poot tussen de deur weet te krijgen….

 14. Kijk, de Centrumdemocraten zijn “stukgespeeld” met medewerking van de BVD (nu AIVD) en PO. Ook de LPF is stukgespeeld, met de liquidatie van de euro- en islamkritische Fortuyn, midden in een kansrijke spontane democratische revolutie. En de PVV die opkwam toen de veenbrand geblust leek, wordt onder water gehouden door media en politiek. Ook elders wordt het niks. Dit betekent dat van Washington tot en met Den Haag, machtige krachten de dienst uitmaken die geen (kansrijke) tegenspraak dulden. Zij hebben de macht, de middelen, de politiek, media en academia in hun zak, én een agenda. In dat licht bezien is zelfs Juliana’s “10 miljoen is vol” geen toeval meer, maar om voorwaarden te scheppen voor arbeidsimmgratie, enz. Dan is de democratie als twee vossen en een kip die stemmen over de maaltijd. Vandaag de eieren, zo besluiten ze, democratisch. De kip heeft dan nog drie opties: geen eieren en er tegenaan, wegwezen, of aan het spit.

 15. IK vind de kop te negatief.

  Elke partij die boven de kiesdrempel uitkomt is doorgebroken. Dat ten eerste.
  Dan zo uitbreiden als de PVV is een formidabele prestatie.
  Verreweg de meeste partijen die met verkiezingen meedoen krijgen geen enkele stem.
  Vele van de nu gevestigde partijen braken eens door met 1 of enkele stemmen.
  Denk ook aan de fusie van het CDA en groen links die meerdere partijen vertegenwoordigde en toch ook bijna weggevaagd zijn geweest.
  De PVV is een redelijk stabiele grote partij.
  Maar nog steeds relatief erg jong en van de nieuwe partijen verreweg het meest succesvol.
  Op dit moment gaat het nog te goed waardoor de urgentie om op de PVV te stemmen nog niet aan de orde is gekomen. (wat evenzo geld voor de andere genoemde partijen)
  Zolang de onderwerpen en de problematiek : islam, Europa, economie onder een bepaalde kritische massa blijft zal de meerderheid traditioneel blijven stemmen.
  Voor te veel mensen is de PVV een stap te ver.
  Maar dat kan snel…

 16. Het proces van depolitisering is al ruim dertig jaar gaande. Mensen kiezen niet meer ideologisch, zelfs niet op programma’s maar laten zich leiden door korte termijn gebeurtenissen en gewiekste partijleiders. Partijen zijn marketing organisaties, die hun ideeēn verkopen tijdens verkiezingstijd, maar deze vergeten zo gauw ze een coalitie hebben gevormd. Het politieke, dwz hoe richten we de samenleving in, is volledig verdwenen. Het wordt ook niet meer herkend en daardoor hebben maatschappij kritische bewegingen, zgn populisten, geen enkele kans meer. Alleen de terugkeer van politieke polarisatie kan de situatie redden, maar dat vereist conflicten. Mensen zijn bang voor conflicten en gebeurt er dus niets.

 17. Een goed woordje. Dam mensen zijn producten van eeuwenlang filteren en mengen. Geen kenner van Romeinen, maar wel zeker weten, dit soort bestond toen niet. Met de introductie christen religie werd hun fundament gelegd. Het heet goed mens. Tot vandaag een patentloos ijzersterk bezit. Vanaf de kruistochten tot de tijd van Spaanse Inquisitie een tijd van product opbouw. Daarna begon de goed Dam mens opmars . Zijn wapen was de hemel van het gelijk aan zijn kant. Daaraan twijfelen werd door pijnbank of ton er uitgefilterd door goed voorouder mensen. Met als zichtbaar vandaag succes de links groene mens. Strijk hem tegen de haren en middeleeuws gedonder is het vervolg. Stenen gooien, moord, afkraken, achterbaks, het is hun visite kaartje geworden. Neem BB en Brood als voorbeeld. Mogelijk door goed zijn. Op kosten van Uw huis en beurs. Niet van hun soort zon Dam gracht kastelen.

  • BB&B is een verkeerd begrepen robin-hood-actie. In de eerste plaats wordt niet van de rijken gestolen, maar van de (autochtone) armen. Bovendien gaat het robin-hood-principe alleen op binnen de grenzen van 1 land. In het buitenland wonen zoveel armen dat het onbegonnnen werk is: Een druppel op een gloeiende plaat. Maar nu wordt het de druppel die de emmer doet overlopen, naar ik hoop. Toch nog nuttig misschien.

 18. @Koos. U gaat het meest ver maar ik kan u volledig volgen c.q. instemmen met wat u beweegt. Op de huidige wijze staan we over 20 jaar nog steeds te roepen in de woestijn. Blijven slapen door de volkeren heeft net zoveel zin als het voortgaand coma van Doornroosje. Jammer dat de technieken in de handen zijn van de goet(he)mensen; dus enkel grof geweld zal tot herschikking kunnen leiden. Misschien dat de klap rond Griekenland, die er onvermijdelijk in zit, de meute wakker kan krijgen.

  • J. C. Th. Köhler

   10 mei 2015 op 11:38

   Nee hoor, Gnor, over twintig jaar mógen we helemaal niet meer roepen. Alleen nog allahu-akbar. Met de snelheid waarmee we nu naar de verdommenis worden geholpen duurt dat al lang geen twintig jaar meer.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

 19. Binnen 10 jaar is dit land volledig verwoest door aanslagen, massaberovingen, verkrachtingen, onthoofdingen, opstanden, hongersnood. Geniet u nog even van de mogelijkheid om in een zekere vrijheid uw frustraties nog van u af te schrijven. Ik voorzie dat dit over enkele jaren ook niet meer kan. Want dan bent u een rascist, uitschot en extremist.

 20. Het enige wat nog kan helpen is een betere en bredere organisatie van min of meer gelijkgezinden: anti-islam is het enige criterium. Dus samenwerking met extreem rechts, hells angels als stoottroepen, etc, etc. Europabreed wel te verstaan. Inmiddels is het nodig om geweld niet meer te schuwen. Hoe staat de legerleiding hier trouwen in? Het kan zomaar zijn dat die het EU-beleid geenszins onderschrijven! Een staatsgreep dus. OF beter gezegd: Verijdelen van de staatsgreep die nu in volle gang is. Wie heeft connecties?

 21. Het is te gemakkelijk om alleen Van Dam aan te wijzen als grootste ploert, het is het hele smerige zooitje er omheen die op de achtergrond net zo hard hun best hebben gedaan als Van Dam om Fortuyn te laten vermoorden.

  • Breinbrouwsels

   10 mei 2015 op 12:50

   Klopt maar ergens moet je beginnen. Overigens had ik een tijd terug het plan opgevat om alle Rooje Rotzakken op dedagelijkseschandpaal.nl te zetten tot ik me realiseerde dat je dan ruimte moet hebben voor een paar honderdduizend van die ratten en dat er elke dag een paar duizend bijkomen. Voor belangstellenden voor die site; hij staat ter dekking.

 22. Populistische partijen hebben geen kader, capabele mensen willen hun carriere niet op het spel zetten. Ze trekken veel avonturiers aan met geldingsdrang en geen briljante mensen. Dat zorgt voor gekrakeel, wat geen reclame is.
  Populistische kiezers zijn kiezers die weten dat ze vissen zijn die zwemmen in troebel water. Daarmee bedoel ik o.a. dat de meeste mensen denken dat het normaal is dat een land zijn soevereiniteit verliest aan de EU, omdat dit gevaar nooit wordt geagendeerd door de media of door de mainstream partijen. Men is vertrouwd gemaakt dat een land niks te zeggen heeft over zijn grenzen. Alleen zij die behept zijn met een onafhankelijke geest kunnen daar doorheen kijken, de meeste mensen zijn te ver heen, gehersenspoeld. Die vinden het doodnormaal dat er miljoenen asielzoekers komen, en dat je Hitler steunt als je je daartegen verzet. Resultaat van decennia aan hersenspoeling. Een klein deel van de mensen durft buiten de kaders te denken.

  • @koffij, U begrijpt het. Spijker op de kop. Het is overigens wel jammer dat we zo nooit van die verstikkende politiek correcte politici afkomen.

 23. Vermoedelijk kiezen teveel aanhangers van populisten in het hokje voor stabiliteit. Veranderen is een beetje eng; het gaat met onzekerheid gepaard.

 24. Tja wat moet je met ratten, ik werk niet bij rentokill.
  Maar de opruiming ervan is gezond voor de maatschappij.
  Nu ben ik dus net zo fout en evenmin strafbaar, want hij mocht het ook.

 25. Breinbrouwsels

  9 mei 2015 op 23:11

  Dat de populisten ondanks de telkens enorm positieve peilingen in heel Europa niet doorbreken zou kunnen komen door de kundigheid waarmee de tegenstanders de kliko’s met voorgeprogrammeerde stembiljetten bewegen. Als je zo mooi vals kunt vlaggen in de gevallen van 9/11 of MH17 dan is een verkiezinkje natuurlijk kinderspel.

 26. Breinbrouwsels

  9 mei 2015 op 23:02

  Die van Dam is een boosaardige rat, een rooje, die van mij niet lang genoeg kan leven maar dan met woekerende zweren en door zijn lijf ploegende kankers. Niet alleen was hij de schooier die onze Pim demoniseerde maar ook liet hij als voorbereiding op de dood van mijn geliefde limonade van Vrumona de flessen uit elkaar ploffen. Ja, ik weet het; zo gaan wij niet met elkaar om. En dat doen we inderdaad niet. Behalve met dit soort. Mag ik zijn hele familie ook nog wat toewensen of gaat het dan over het randje?

 27. Joost Niemöller

  9 mei 2015 op 23:12

  Ja. (o\Over het randje). Kan die familie er wat aan doen.

  • J. C. Th. Köhler

   10 mei 2015 op 11:41

   Kan ik er wel wat aan doen dan, Joost? Maar ik krijg toch ook de hele shit over me heen? Die familie heeft toch het klimaat geschapen waarin Van Dam zo’n stinkdeken kon worden? Ik niet!

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

 28. J. C. Th. Köhler

  10 mei 2015 op 02:49

  Niet Vrumona maar Exota. Maakt niks uit, Van Dam wordt er geen mindere schoft door.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl