Wordt Skopje het nieuwe Kiev? (Update)

Door Joost Niemöller

Update: Onlusten worden verwacht op 17 mei.

Macedonië is een klein Balkanland. Zo’n twee miljoen inwoners. Een kwart is moslim. Afgelopen weekend vond er een aanval plaats van Albanese moslims in de plaats Kumanavo, twintig kilometer ten noorden van de hoofdstad Skopje. Een plaats met een symbolische betekenis, iets wat hier in het nieuws niet wordt opgemerkt. In Kumanavo vond in 1912 een grote slag plaats, waarbij de Serven de Turken versloegen.

Tien moslims kwamen afgelopen week in Kumanavo om het leven. Acht Macedonische politie agenten. De stad werd hermetisch afgesloten.

De eeuwenlange gespannen geschiedenis tussen de christenen en de moslims is op de Balkan overal zichtbaar, voor iedereen die er wel eens geweest was. Toen ik vijf jaar geleden door Hongarije, Kroatië en Bosnië reisde, zag ik dat het niet te vermijden viel. In het ene dorp kerken, in het andere dorp moskeeën. De kruizen zijn even nadrukkelijk aanwezig als de hoofddoeken. In tijden van vrede lijkt het allemaal vanzelfsprekend langs elkaar te leven, vooral in grote steden als Sarajevo. Maar uit de verhalen van de mensen bleek telkens weer hoe men zich niet wezenlijk met elkaar op het gemak voelde. Zeker, er waren gemengde huwelijken. Zeker, de islam werd vaak niet zo intensief en fundamentalistisch beleefd. Maar iedereen leek zich ervan bewust dat de stemming zo weer om kon slaan.

Een kennis van me was deze week in Macedonië. Hij komt er vaker.  Hij mailde me:

Wanneer je de luchthaven van Skopje verlaat en rijdt richting Ohrid, is het eerste wat opvalt de enorme koepels met een schoorsteen her en der in het landschap neer geplempt. Nucleaire centrales? Kon je even denken, maar dan zou men hier geheel Oost Europa van energie hebben kunnen voorzien.

Het blijkt te gaan om gigantische moskeeën die daar zijn gebouwd met geld van Qatar en Saoedi-Arabië .

De hoofdstad Skopje laat je spoedig achter in z’n vlakte en bij de heuvels gekomen zie je min of meer gefortificeerde dorpen. Aan de vlaggen kun je zien wie er wonen. De zonnevlag van de Macedoniërs zelf, die je trouwens ook in alle steden ziet, en zwarte en groene vlaggen vaak met de Albanese adelaar erop, van de Albanese minderheid.

In 2001 is het eerder tot bloedige botsingen gekomen, nadat de Albanezen dachten dezelfde truc uit te kunnen halen als de UCK terroristen in Kosovo, waar de NAVO voor de gelegenheid voor luchtmacht van de moslim terroristen optrad.

Maar in Macedonië werd de opstand neergeslagen en kwam er een door de EU en de VS opgelegde vredesregeling, met weer vele extra rechten voor moslims.

Maar vrede met moslims kun je niet sluiten, een bestand is volgens de koran altijd slechts tijdelijk en duurt totdat de moslims vinden dat er nieuwe kansen zijn om de volgende eisen op te leggen aan de ongelovigen.

Deze week was het dan zover en kwam er een inval van jihadisten die teruggekeerd waren uit het Midden Oosten, 10 types in UCK uniformen uit Kosovo en wat lokale Albanezen .

8 agenten en 14 terroristen vonden de dood, de rest van de in totaal 40 man, werd gearresteerd.

Er werd een groot wapenarsenaal ontdekt en plannen voor overvallen op regeringsgebouwen, shopping malls, scholen en sportwedstrijden. De marathon van Skopje werd dan ook prompt afgelast.

De Albanezen  vierden de gebeurtenissen met een avond rellen.

De volgende dag traden de minister van binnenlandse zaken en het hoofd van de geheime dienst terug, na verluid onder zware druk van de EU en de VS .

De VS die de Macedonische regering toch al onder zware druk zet om niet deel te nemen aan het Southstream Project dat Russisch gas moet transporteren naar centraal en oost Europa. Via Griekenland, Macedonië en Servië naar Oostenrijk. Voor een arm land als Macedonië heel belangrijk wegens toegang tot goedkope energie en transport fees.

Maar de VS willen een route via Albanië naar Italië.

Dit weekend zullen de ambassadeurs van de EU en de VS hun eisen/dictaten op tafel leggen bij de Macedonische regering.

Gedeeltes van het noorden en oosten van het land zijn beperkter toegankelijk, omdat de onrust aanhoudt, excursies naar Mavrovo park werden afgelast.

Ondertussen vraagt men zich in het van toerisme sterk afhankelijke Ohrid bang af, of de toeristen zich niet zullen laten afschrikken door het geweld in het noorden van het land.

Maar de toeristen verkiezen de directe vlucht op Ohrid, dus houden ze hoop.

Ondertussen heeft Bulgarije z’n troepen langs de grens op high alert gezet.

Die kennen de Balkan.

Macedonië was ook in onderhandeling voor een Russische gaslijn via Turkije. Daar zijn de Amerikanen en de EU uiteraard niet blij mee.

Aan Russische kant viel het deze week in een commentaar op dat er ten aanzien van de moslimaanval in de Westerse pers niet geschreven werd over ‘terrorisme.’ Het lijkt alsof de Westerse pers niet onwelgevallig stond tegenover de Albanese aanval.

Dit alles is niet ongevaarlijk. De gedachte aan een ‘Groot Albanië’ is levend. Kosovo maakt onderdeel van dit ‘Groot Albanië.’ Net als Macedonië.  Zoals bekend waren het NAVO bombardementen die de Albanezen gesteund hebben tegen Servië. Het valt niet uit te sluiten dat de militante Albanezen in Macedonië, deels afkomstig uit Kosovo, zich nu weer opnieuw gesteund voelen door de NAVO en de EU.

Er vinden onderhandelingen plaats met de EU om Albanië toe te laten treden. Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer is daarvoor.

Wordt Skopje het nieuwe Kiev?

Pro-Russische commentatoren zien de overeenkomst zeker.

Opnieuw een Amerikaanse coup met steun van de EU?

En dat alles om de Albanezen te pleasen en de Russen te dwarsbomen? Dat kan allemaal heel gevaarlijk gaan worden, niet in het minst omdat Macedonië grenst aan Griekenland, waar ook de Amerikaanse en Russisch/Chinese belangen botsen.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

14 Reacties

 1. D. G. Neree

  22 mei 2015 op 03:29

  Opmerkelijk.
  bijna 100.000 mensen demonstreerden VOOR de regering en tegen de demonstranten van 17 mei.

  http://fortruss.blogspot.ca/2015/05/breaking-in-macedonia-over-90000.html

 2. Er is wel een oplossing voor dit soort problemen:

  “What is the goal?
  It’s going to be controversial.

  The goal is to meet the challenge
  of racial interbreeding.

  The challenge of racial interbreeding
  that faces us in the 21st Century.

  It’s not a choice, it’s an obligation.
  It’s imperative.

  We cannot do otherwise.
  We risk finding ourselves confronted
  with major problems.

  We MUST change; therefore
  we WILL change.

  We are going to change
  ALL at the same time.

  In business, in administration,
  in education, in the political parties.

  And we will obligate ourselves
  as to results.

  If this volunteerism does not work
  for the Republic,

  then the State will move
  to still more coercive measures.

  De staat die nadenkt over dwangmaatregelen wanneer dat kutvolk niet interracial genoeg fokt. Mooi toch…..?

  Van wie?:

  https://www.youtube.com/watch?v=I8yaiN6ew_g

  Typisch links cultureel marxisme? Vergeet die BS van links of rechts, republikein of…

 3. http://www.4thmedia.org/2015/05/the-color-revolution-in-macedonia-is-underway/

 4. Egypte-Libyie-Irak-Syrie-Ukraine en nu Macedonie
  Hungarije =next
  Soros is een van de gevaarlijkste mannetjes die op deze aardkloot rondwandelen
  Dé puppetmaster van Obomba en architect van de ” schaduw regering” in de VS.

 5. George Soros en Victoria[fuck the EU] Nuland

 6. Maar ja, dat willen een heleboel mensen hier in Nederland niet zien.

 7. De vijandschap met de Russen is een soort heilige koe. Zij loopt als een rode draad door de buitenlandse politiek. Letterlijk alles wordt er aan opgeofferd. Alleen Wilders snapt hoe destructief het is.

 8. De zeventiende, zei je? …

 9. Als het aan Victoria “f*ck the eu” Nuland ligt, wordt Skopje inderdaad Kiev 2.0 : “It is a hallmark of neoconservatives like Nuland…to disregard democratic elections if their candidates fail to win election.”
  http://m.strategic-culture.org/news/2015/02/16/nuland-attempts-kiev-version-2-skopje.html
  En als Nuland er niet is dan regelt Soros het wel: Kazachstan, Azerbaijan, enzovoorts. De VS (Washington DC) is onder leiding van de neocons hard op weg een rogue state te worden: “Washington’s Maidan adventure has yielded not only a crystallization of a new Iron Curtain deployed from the Baltics to the Black Sea. This is NATO’s visible game. What’s not so visible is that the target is not only Russia, but also Iran and China.”

 10. overeenkomst tussen de eu en obama….. hebben allebei de nobelprijs gekregen.
  .
  met zulke “vrienden” hebben wij geen vijanden meer nodig !

 11. D. G. Neree

  16 mei 2015 op 00:18

  A Russian Military View of a World Destabilized by the US
  and the West

  http://csis.org/files/publication/140529_Russia_Color_Revolution_Full.pdf

 12. Ons voorland, dit alles staat ons ook te wachten binnen afzienbare tijd….

  • Daar ben ik ook al tijden bang voor. Misschien dat ik te dom ben, maar ik begrijp gewoon niet dat (de meeste) Westerse overheden op zo’n manier te werk gaan, dat de Islam er telkens beter van lijkt te worden. Dat deze overheden zo handelen, dat is toch om bang van te worden?
   Nu ben ik niet eens zo oud (36), maar zelfs ik merk dat in de afgelopen 10-20 jaar, de Islam steeds groter wordt, en de Westerse samenleving én de vrijheid van meningsuiting steeds beperkter en bekrompener. Ik geef “onze” vrije samenleving nog een paar jaar voor het wéér erger wordt, en daarna nog een paar jaar voor de zogeheten “pleuris” uit breekt. Het voelt voor mij in ieder geval aan alsof we op de vooravond van een oorlog zitten met al die gekken die rondlopen, met overheden die deze gekken “zielig” vinden en meer vrijheid geven ten nadele van hun eigen burgers. En de veiligheid ván deze burgers.

 13. Dat is inderdaad de angst die ik ook heb, het stopt niet!