Zuid-Afrika bewijst dat internationaal recht een fictie is

Door Joost Niemöller

Na de Tweede Wereldoorlog zijn er een aantal instituties opgericht die de illusie moeten hooghouden dat er een internationale gemeenschap bestaat met internationale rechten. Het Internationaal Strafhof is er een van. Het heeft zitting in Den Haag, kost een heleboel geld en in de praktijk vindt er alleen rechtspraak plaats als uitvloeisel van allerlei politieke koehandel.

Wie wil weten hoe treurig, maar ook wel weer hilarisch,  de praktijk van het Internationaal Strafhof is, doet er goed aan het onlangs verschenen boek All Rise! van Tjitske Lingsma te lezen. Dan ben je voorgoed genezen van iedere illusie dat er zoiets bestaat als functionereend  internationaal recht.

Nu is het Internationaal Strafhof weer geschoffeerd door Zuid-Afrika. Officieel heeft dit land zich bij het Strafhof aangesloten en daarom zou het land ook de daar verblijvende president van Soedan, Bashir, over moeten dragen naar Den Haag.

Dat is dus niet gebeurd. Rechter of geen rechter. Bashir is het land alweer uit. Afrikaans gewoonterecht gaat nu eenmaal uit boven de fictie van het internationaal recht.

Dat is een mooie gelegenheid om de stekker er maar uit te trekken, daar in Den Haag. Maar, al die baantjes. En Nederland staat toch maar mooi op de kaart als… Enzovoort.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

9 Reacties

 1. Het lijkt me een illusie dat internationaal recht kan worden afgedwongen zonder wereldregering. Die is er gelukkig niet, of het moest de VS zijn. Daar mogen we nog blij om zijn. Als de Mohammedanen de wereldheerschappij zouden hebben, ipv de VS, dan zouden Wilders, Marine le Pen, of zelfs Mark Rutte, door het strafhof in Mekka worden bestraft met de dood.

 2. Het internationale recht geldt slechts voor, en dus tegen het democratische westen.
  Het geldt niet voor kleptocraten ,tyrannen en genocidale moslims.

 3. Zuid -Afrika zegt ook,waarom worden er alleen zwarte staatshoofden berecht en geen witte.
  Dat soort reactie geeft al aan dat,na Mandela ,er een bizarre wind waait in dat land.
  Ze zijn vergeten dat Karazic en zijn vriendjes ook terecht staan en die zijn wit volgens mij.
  Heeft gewoon te maken met corruptie en incompetentie.

 4. Als Zuid Afrika tot arrestatie overgegaan was zou uitlevering de tweede stap geweest zijn. Dat had poppen aan het dansen gekregen in het betreffende land.
  Wereldberoemd door apartheid. Een koloniale erfenis van Nederlandse bodem.
  Wat begon met Columbus, en eindigde met Mandela. België, met Congo, Nederland, slaaf kopen, centje verdienen, met Zuid Afrika, werden er wereld beroemd door. Europa en Afrika waren een wereld apart, toen, en nu. Waarin is niet belangrijk. Dat centje verdienen wel. Dat moet legaal in orde zijn. Dit hof is èèn van de middelen. Met het ouderwetse kanon als handtekening. Soedan moet veel bezitten waar Europa om verlegen zit.

 5. @Jasterke 15 JUNI 2015 OM 18:19

  Betreft ’t gedichtje voor onze ome Joost http://tinyurl.com/l7kwwak

 6. Deze hele klerezooi, met alle aanpalende en ingestelde instituties, komt enkel voort het fascistische handjeklap van Brussel met Washington. Ik geef even een link van een andere strijder op internet betreffende deze onderwerpen die al heel lang meeloopt. Bedoeld als steuntje in de rug voor Joost. http://www.franklinterhorst.nl/Oekra%C3%AFne%20in%20crisis.htm

 7. ’t Is bijna dagelijks dat ‘k hier van Joost geniet,
  de man die ( vinger aan de pols) ons wel en wee beziet,
  met vaste hand wat hem bezielt verwoordt !
  bij dit soort stuurlui ga ´k haast blindelings aan boord…
  geen slimme praatjesmaker, geen verbale zakkenvöller
  dames & Heren : een toast op Joost….. Niemöller
  .

 8. Wikipedia:Het Internationaal Strafhof (International Criminal Court/Cour Pénale Internationale, ICC/CPI) is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals deze zijn omschreven in diverse internationale verdragen. De werktalen zijn Engels en Frans. Het Internationaal Strafhof is in 2002 opgericht en gevestigd in Den Haag. (Het Strafhof wordt soms verward met:1. Het Internationaal Gerechtshof (International Court of Justice/Cour Internationale de Justice) dat gevestigd is in het Vredespaleis, eveneens in Den Haag. Dit hof behandelt rechtsgeschillen tussen staten. 2. Het Joegoslavië-tribunaal (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY) dat ook in Den Haag zetelt.)Enkele tientallen landen hebben het statuut wel ondertekend maar (nog) niet geratificeerd, waaronder de Verenigde Staten, Rusland, Iran, Israël, Soedan en Zimbabwe. Zo u leest landen die niet echt willen.

 9. Zelfs de UN is krachteloos geworden door de veto’s Ik heb de laatse tijd niet meer van de UN vernomen, niet in Irak, Syrië, Oekraïne etc wel over zwarte Piet