Trump een clown? Vergeet het maar.

 Door Joost Niemoller

De VS is in de greep van Donald Trump. Trump is als media onderwerp groter dan de atoomonderhandelingen met Iran. Hij is groter dan Obama. Hij is groter dan de Pluto foto’s. Iedere politicus moet stelling nemen over Trump. Als je afgaat op de politiek correcte commentaren krijg je de indruk dat je een totale gek tegenover je hebt. Iedereen roept om het hardst dat Trump echt nooit president zal worden, dat hij het zelfs nooit zal brengen tot de Republikeinse kandidaat, en als dat al het geval zou zijn, dat hij de Republikeinse partij zal splijten en ten onder zal brengen.

Hij is dus een soort clown, moeten we begrijpen. Niet serieus te nemen. Kansloos.

Waarom dan toch al die aandacht en die opwinding?

Het valt mij op dat het in dit geval zelden of nooit over de inhoud gaat bij de politiek correcte commentatoren. Zoals vandaag weer columnist Charles M. Blow in The New York Times. Die prijst Trump om zijn media slimheid, en heeft het alleen maar laatdunkend over de vorm.

O ja, merkt Blow op, die opmerking van Trump over Mexicaanse immigranten, dat is natuurlijk allemaal onzin, want er is helemaal geen bewijs dat Mexico zijn slechtste mensen naar de VS zou sturen. Dat kenmerkt de luiheid van de elite. Ze hebben zo lang de problematiek van de immigratie in de taboe zone geschoven, dat ze niet eens meer weten hoe ze over immigratie en de gevolgen ervan voor het immigratieland, moeten praten. Ze hebben zo lang niet geluisterd naar het gewone volk dat lijdt onder de komst van die immigranten (de elite woont zelf hoog en droog waar de problemen niet zijn) dat ze zich er niet eens meer een voorstelling van kunnen maken.

Trump is steenrijk. Daar schept hij ook over op, even schaamteloos als openhartig. Tien miljard dollar is hij waard, zegt hij zelf. Meer dan genoeg voor een geweldige campagne. Hij heeft met dat geld een professionele campagne organisatie opgebouwd.

Niet gek voor een ‘clown.’

Maar hij staat wel met zijn poten in de modder van de samenleving, en hij spreekt de taal van de gewone man. Of zoals hij het zelf zegt; the silent majority is back!

In Nederland wordt zijn rijkdom gezien als een negatief punt. In de VS niet. Een rijke kandidaat is een onafhankelijke kandidaat, die zich niet laat sturen door schimmige belangen, zoals het bestuursnetwerk van Clinton, en haar zogenaamde goede doelen.

Trump groeit in de peilingen omdat hij is wat hij is. Daar houden de mensen van. Net zoals ze destijds van Fortuyn hielden. Om maar een voorbeeld te geven. Kijk naar Trump op de tv en je ziet een echt mens, geen politieke robot. Je ziet emoties. Je ziet dat hij soms dingen zegt die hij misschien niet zou moeten zeggen. Dat is geen nadeel voor de meeste Amerikanen die zo langzamerhand nergens meer in kunnen geloven. Dat is een voordeel.

Met Trump hebben ze iemand die emoties genereert, en emoties daar draait het allemaal om. Wie daar nu zo moeizaam over doet, is vergeten hoe Obama de mensen een theater voorspiegelde met dat demagogische Change gedoe. Wat vond iedereen dat toch prachtig.

Maar wat Obama mocht, dat mag Trump natuurlijk niet. Want dat is een rijke blanke man. En dus een populist. Een demagoog. Een xenofoob. En wat voor labels politiek correct links erop wil plakken.

Wat een opwinding voor een kandidaat die geen schijn van kans zou hebben.

Zou het misschien niet zijn omdat hij wel degelijk kans maakt?

Ik ben benieuwd. Ik denk in elk geval dat Trump en Poetin wel als twee volwassen mannen met elkaar om kunnen gaan. Dat zijn twee geboren leiders die elkaar herkennen en dus erkennen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

5 Reacties

 1. Leo KarelJan

  19 juli 2015 op 14:10

  Het is voor Amerika te hopen dat er in elk geval een goede, rechtse Republikein president wordt en niet dat linkse mens van Clinton. Zogenaamd links, maar ondertussen zakken vullen en holle, loze woorden voortbrengen. Na de ellende met Obama is het echt nodig dat die Democraten verslagen worden.
  Trump lijkt mij een goede kandidaat: iemand die met ondernemen een onafhankelijke positie heeft veroverd.
  Belangrijkste is: een president die ophoudt zoete broodjes met de islam te bakken, zorgt voort een kleine overheid en een sterk leger.

 2. Dit heeft bewezen te werken… precies hetzelfde als ze met Wilders hebben gedaan.

  Het volk is net zo dom als zijn portemonnee…
  Ik wou maar dat dit anders was. Maar het is heel verklaarbaar. Rutte met zijn niet nagekomen beloftes is daar een goed voorbeeld van. Mensen blijven er in trappen!

  En daar maken ze grif misbruik van.

  Ik hoop oprecht dat Trump een kans maakt en ben het met je eens dat Poetin en hij elkaar kunnen respecteren. Geen vieze spelletjes op de achtergrond.
  We hebben een veel belangrijkere vijand inderdaad.. need I name it?

  • Poetin kon ook veel beter met GW Bush opschieten dan met Obama. De betrekkingen met Rusland zijn onder Obama, door een onverenigbaarheid van karakters, totaal verziekt.

 3. ik denk zeker niet dat de man gek is maar Ik denk ook niet dat ie de nominatie van de RP zal winnen. Ondanks dat ie veel mensen aanspreekt denk ik dat ie er nog meer afstoot.
  Maar misschien zit ik er naast, we zullen zien. Het is iig wel een spectacel met de man.

 4. Helemaal eens joost. Ik dacht tot een paar dagen geleden ook nog dat Trump een ‘gek’ was, maar begin er nu achter te komen dat ik weer in de MSM retoriek ben getrapt. Je ziet altijd uit zijn verband gerukte korte fragmenten op MSM, of dit soort twitters:
  https://twitter.com/justinjm1/status/621030705468997637/photo/1

  Tja, dan denk je idd. gauw: wat een gek, nazi-soldaten neerzetten. Wel, als je er goed over nadenkt, die emblemen zijn zo goed als onzichtbaar, dus als ie zo graag nazi’s zou hebben willen steunen, dan zou het wel iets duidelijker hebben gekund. Men speelt namelijk als je goed oplet altijd op de man.

  Als je lange video’s bekijkt van de man zelf, en luistert naar hemzelf, krijg je een totaal ander beeld:
  https://www.youtube.com/watch?v=bsokVoqSOA8

  Ik begin nu te denken dat ie een van de weinigen is die het de elite moeilijk kan maken, vandaar de keiharde aanvallen vanuit de MSM.