Het Nederlandse volk is een voorbeeld voor de wereld

Door Joost Niemöller

Een voorvader van mij, Heinrich Niemöller, kind van een groot molenaarsgezin uit de buurt van Bieleveld, kwam in 1805 naar Haarlem. Na drie jaar had hij zich al in laten schrijven als ‘Hendrik’, en trouwde met een Nederlandse vrouw. Hij kwam hier om te werken in een bollenbedrijf en keerde nooit weer terug. Nee, immigratie is niet per definitie slecht. Maar de huidige migratiegolven die we deze zomer weer zien, zijn zeer slecht, want ze ondergraven het Nederlandse volk. En dit gebeurt met hulp van de regering.

Een regering hoort voor zijn volk te zorgen. Het volk heeft de regering gekozen opdat het zijn belangen vertegenwoordigt. Deze regering hevelt achter de schermen om, en zonder inspraak ven het volk, de nationale bevoegdheden over naar een bureaucratisch, door internationale lobbygroepen beïnvloed bestuursapparaat in Brussel. En daarmee verliest het volk zijn stem.

Veel mensen vinden dat gepraat over een ‘volk’ maar dubieus. Ze vinden bijvoorbeeld dat het woord ‘volk’ een racistische term zou zijn, want daarmee wordt natuurlijk bedoeld ‘het blanke volk.’ Wanneer je zegt dat dit niet bedoeld wordt, is het antwoord dat je dan maar eens moet uitleggen wat je bedoelt met ‘het volk’, want wat is dat nu helemaal. Nu, een volk is een groep met gemeenschapszin die normen, waarde, geschiedenis en gezamenlijke ‘verbeelding’ deelt. Een volk is bereid om iets voor elkaar te doen omdat er een gevoel van verbondenheid bestaat. Een volk maakt zich meer druk over een brugdeel dat in Alphen op huizen stort, dan om een brug die in China instort. Dat vindt ‘verlicht links’ maar kleinburgerlijk, maar het is juist een kracht.

Voor een deel is ‘volk’ ook een etnisch begrip natuurlijk, want het verwijst naar vele generaties genetische verbanden. Maar het is dat niet alleen. Er zit een mate van soepelheid in het begrip. Mensen uit andere volkeren die zijn ‘overgestapt’ kunnen deel uitmaken van het volk. Genetische vermenging is ook evolutionair gezien goed, want genetische diversiteit maakt sterk. Een blik op de dierenwereld maakt dat direct duidelijk: Genetisch geheel gelijke varkens of kippen (bijna klonen) in de bio-industrie kunnen door een simpel virus in één keer uitgeroeid worden. Daarom is het idee van de ‘raszuiverheid’ van de nazi’s helemaal niet evolutionair verantwoord, zoals de nazi’s zelf beweerden.

Het is deels biologisch, deels cultureel, zo’n volk. Het is ook deels een kwestie van afspraken maken in de politiek, zoals bijvoorbeeld in Nederland gebeurde in de Unie van Utrecht. Nee, het Nederlandse volk uit 1579 is niet hetzelfde als het Nederlandse volk uit 2015. Ja, zeggen dan de linkse, postmoderne, nihilistische, cultuurrelativisten, dat bewijst maar weer dat ‘het volk’ helemaal niet bestaat. Alles is vloeibaar zeggen ze. Migratie is juist goed, want migratie vernieuwt, verjongt, vitaliseert. Een wereld zonder grenzen in één grote, doorgaande beweging, dat zou het ideaal zijn.

Wat deze mensen niet beseffen is dat het ‘volk’ weliswaar aan verandering onderhevig is, en dat dit op zich ook een goede zaak kan zijn, maar dat daar ook beperkingen aan zijn. Veranderlijk is iets anders dan vloeibaar. In het begrip ‘volk’ zit een zekere weerbarstigheid, en dat is terecht. Migratie op zich is niet slecht, maar massamigratie door mensen die niet willen bijdragen aan de cultuur van het volk, met grote aantallen, van zeer verre culturen, in hoog tempo, is zeer slecht voor het volk, want dit haalt het volk, in dit geval het Nederlandse volk, onderuit. Deze migranten, en dat lijken maar weinigen te beseffen, dringen zich op aan een ander volk, en wat dit volk is, dat is voor hen volkomen willekeurig.

Wat doodzonde is, want het Nederlandse volk is een voorbeeld voor de wereld. Kijk maar eens naar de geschiedenis en de welvaart en het gevoel voor rechtvaardigheid. Ondanks alle (vaak terechte) kritiek die we hier hebben. Als het volk van Congo een voorbeeld voor de wereld was, dan verhuisden we allemaal wel naar Congo, nietwaar?

Het probleem is niet het volk. Het probleem is de regeringen van de volkeren.

De Hongaarse regering heeft hart voor zijn volk, want het wil een hek bouwen om het volk te beschermen.

De Engelse regering daarentegen zet op kosten van het volk taxi’s in om ongewenste nieuwkomers snel naar hun nieuwe huisvesting te brengen. Op kosten van dit volk.

Een regering die niet opkomt voor het volk moet verdwijnen. Zo simpel is het.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

40 Reacties

 1. Het volk. Of zoals men wil. Het eigen volk per definitie!

  Het nationalisme is een ideologie die het eigen land als uitgangspunt stelt. Het nationalisme bevordert en benadrukt de eigenschappen van het eigen volk.

  Het eigen volk heeft een geschiedenis. Opgebouwd met bloed zweet en heel veel leed… Rechten plichten maar zeker ook tradities. Misschien wel meer dan duizend jaar opbouw van normen, waarden en culturele eigenschappen! Nederland heeft een eigen volk. En dat wil men niet weten in Den haag. Dat zou nationalistische gevoelens kunnen opwekken. En dat komt de politieke elite niet uit… Zij willen Brussel. Het eigen volk wil Nederland!

 2. De overheid heeft in principe 2 taken.
  1 . haar burgers beschermen en ze een gevoel van veiligheid geven
  2. de welvaart op peil houden en zo nodig verbeteren.
  Wat de overheid hier de laatste jaren doet is zich vooral bezig houden met het buitenland en met mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en dat in de ruimste zin van het woord.
  Dus faalt die overheid, maar dat falen is volgens die overheid niet aan de orde want dat (falen) maakt Nederlanders blijkbaar betere mensen en daar gaat het om.
  Wat dan precies betere mensen zijn kan die overheid niet uitleggen, alleen dat we dit maar moeten aannemen volgens hun.

 3. Koos@, je schreef.
  Ook de “lagere” bevolkingsgroepen, waar ik vroeger niets mee te maken wilde hebben, beschouw ik nu als volksgenoten, en voel me veel meer met hen verbonden.

  In 1940 roeide en voer de hoogste groep naar de overkant. De middelmoot trad in Duitse dienst of produceerde voor Adolf dromen. De lagere vocht, gedwongen, om de schijn op te houden.
  In 1945 werden we door de terugkerende hoogste klasse bevrijd en begon het orde op zaken tijdperk van hun belangen.
  Weer werd de lage klasse landgenoot gedwongen om hun belang, Indonesië, te bevrijden. Dat mislukte.
  Die lagere groepen, als het effe kan, daar moet je boven staan en niet mee verbinden. Voor je het weet ruim je de boel op van hoger en betere groepen.

 4. Vraag mij vaak hardop af óf wij nog kunnen spreken van een cultuur waar wij voor kunnen staan !? Natuurlijk praten wij hetzelfde en leven ongeveer dezelfde normen en waarden. Maar de trots van het volk, de trots óp een volk…dat is door massa-immigratie grotendeels te gronde gegaan. The devil is too clever…en het ongemerkt afnemen van je fundament is één van zijn werktuigen die ons vervreemden van onze eigen cultuur. Gelukkig kunnen wij steeds blijven leren van Israël.

  • In de jaren 50, 60 en 70, de jaren van mijn jeugd, waren we zo verwend met onze monoculturele maatschappij, dat we ons van het “eigen volk” nauwelijks van bewust waren.
   Ik heb de indruk dat door de massa-immigratie dat bewustzijn van het eigen volk enorm is toegenomen. Ook de “lagere” bevolkingsgroepen, waar ik vroeger niets mee te maken wilde hebben, beschouw ik nu als volksgenoten, en voel me veel meer met hen verbonden. Misschien is het ook wederzijds. Het “gore rot-student!” op de 3 oktober-kermis is in elk geval verstomd. Maar dat zal misschien aan de leeftijd liggen.

   • Hallo Koos,
    Ik ben het met je eens, het NL volksbesef groeit door het contrast wat er voorheen nauwelijks was. Behalve dan de “a-socialen” en “rot studenten”. De a-socialen zijn er natuurlijk nog steeds maar vallen nu in het niets bij de grote aantallen migranten. Rot studenten zijn er ook nog steeds maar die komen niet meer op de kermis, vermoed ik.

 5. g.h.m.leferink

  6 augustus 2015 op 21:46

  ‘ Migratie is juist goed, want migratie vernieuwt, verjongt, vitaliseert.’ Ja dat zeggen de zich graag ‘progressief’ noemenden. En of de rest van Nederland dat maar even op HUN gezag wil aannemen. Bewijs van die stelling van Slinks Links? Ontbreekt 100 %…
  Dat soort prietpraat komt uit Drugsdorp-aan-de-Amstel, en wel uit het deel binnen de open riolen. En dat wordt vervolgens via de mediacafé ’s als ‘de Zwart’ en ‘de Pels’ in onze media verspreid…. Media die helaas dan ook nog geloofd worden.
  Net zoals de in dat Vooroplopersveen uitgebroede hetze die nu tegen de politie wordt gevoerd. Bedoeld om de politie vleugellam te maken, zodat Arie Achterbaks, Victor Viezelachje en Glenn Gluiper vrij spel krijgen. En dan is het de criminaliteit die profiteert van het in het honderd lopen van de maatschappelijke orde! En de op rotzooi belusten.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 6. Ik woon nu dik 34 jaren in Brasil,en ben daar zeer tevreden,ook al heb ik naar verhouding een piepklein pensioentje uit Nederland.
  Heb lang geleden eens gevraagd of wij ,mijn brasvrouw en ik terug naar nederland konden immigreren , zo maar uit nieuwschierigheid.
  Dat was mogelijk maar mijn vrouw moest wèl kunnen bewijzen dat ze een betrekking was aangeboden…te gek.
  Nu laat men halve debielen binnen en verwent ze.

 7. Ik zie onze marineschepen op de MZ om lui uit het water te vissen,die straks mede onze Westerse samenleving zullen vernietigen door hun ballast van het islamgeloof en haat tegen dat Westen. Je hoort er eurofascist Juncker nog een schepje bovenop doen. De onbenoemden in Brussel hoeven helemaal niet te overwegen of de ontvangende autochtonen deze etnische verdringing willen of niet, volgens deze ongekozen meneer is dat uw plicht. Dit fluwelen nazibeleid -een heel geleidelijke ‘vergassing’ van de autochtoon – wordt volop gesteund, door het zich elite noemende onbekwaam gajes -zich regeringsleiders noemde verkwanselaars- waar nog steeds schrikbarende aantallen autochtone kiezers achteraan lopen. Het zijn deze lieden,die de ‘elite’ blijven legitimeren. Misschien zou een burgeroorlog met D’66/GL/PvdA/CU achtige typen tot een katharsis leiden,die uiteindelijk tot duidelijkheid of opsplitsing van landen leidt. De kans op onderlinge knok neemt toe,evenredig aan de opgetaste haat

 8. vind chemtrails wel heel erg ver gezocht hoor,
  gaan de kwaadaardige opdrachtgevers met familie en dierbaren dan allemaal thuis met een gasmasker opzitten gedurende de tijd dat de atmosfeer vergiftigd is oid ?
  .
  kom op, te zot voor woorden….

  • Amerika zocht voor proefnemingen hun prachtwijken op. Dat werkte prima. Nederland is hun prachtland. Neem de aanwezige cultuur van eerbied en respect. Er ingepompt door inquisitie en andere middelen. Het resulteerde in iets wat duidelijk zichtbaar werd in 1940. Helden werden geboren op vluchtboten, niet Grebbeberg.
   Dat werkte door tot vandaag. Als het prachttijd proefneming sproeitijd is dan is overzomeren een moet voor de ik handhaaf mensen.

 9. Over Adolf gesproken. Soms denk ik wel eens zouden ze ons aan het vergassen zijn.Wanneer het helder weer is dan zie je vliegtuigen in een bepaalde structuur heen en weer vliegen en laten gaswolken achter. Binnen een uur is de hele lucht grijs. Ze noemen het dan chemtrails. Maar wat ze aan het uitspoken zijn geen idee.
  Wanneer de dag bewolkt begint en dan half bewolkt wordt zijn er geen vliegtuigen te zien. Blijkbaar is het dan niet de moeite om uit te vliegen met die troep.
  Als je het aan het ministerie vraagt krijg je te horen dat ze geen informatie hebben en verwijzen ze door naar het KNMI die bezig zou zijn naar het onderzoeken van vliegtuigstrepen. Maar dit zijn geen vliegtuigstrepen en ik ben geen complotdenker , ik neem alleen maar waar.

  • Het hangt van de luchtvochtigheid af hoe lang een vliegtuigspoor blijft hangen. Bij zeer droog weer lossen ze meteen op, bij grote vochtigheid blijven ze hangen, en groeien ze zelfs aan. Het is allemaal waterdamp met co2.
   Overigens zal een gifstof die op 10 km hoogte in de atmosfeer wordt gebracht, geen enkel direct effect hebben, maar pas na weken vermenging op het aardoppervlak terechtkomen. En dan over het hele aardoppervlak verspreid.
   Wil je echt kwaad, dan moet je een gasbom laten vallen in de buurt van een stad.

 10. Deze chemtrails – zo deze al worden aangebracht boven Nederland – is een gas dat gevuld is met aluminiumdeeltjes. Hierdoor wordt (hoewel ik geen scheikundige ben) het klimaat van een land beïnvloed. Zie hiervoor Californië, dat volgend jaar zelfs geen grondwater meer bezit. Waarom ze het doen is mij onduidelijk. Maar vermoedelijk om hun IPCC-quatsch in te lucht te kunnen houden (veranderend weer door opwarming aarde en bladiebla Co2).

 11. Klopt: http://chemtrailsplanet.net/
  https://www.youtube.com/watch?v=rLLGxRyym3o&list=PLfuM34UqkW0fWVJDdcfrK2aD2nrXBwPIx
  Je ziet het bijna elke dag. Als het vliegtuigstrepen zijn kan het niet gebeuren dat de chemtrail onderbroken wordt. Let ook op de rasterpatronen die gevormd worden,. Vliegtuigen die volgens flightradar helemaal niet vliegen, En dan samen met HAARP wat volgens de kop-in-het-zand-stekers ook niet bestaat. Leesvoer: https://sites.google.com/site/nocancerfoundationnl/vn-erkent-chemtrails

 12. Het doel van massa immigratie is het beëindigen van een onbetaalbare zorg staat.
  Europa is op weg naar een verenigt Europa als èèn volk met veel talen en culturen.
  Een obstakel is zorg en pensionering. Dat benodigde geld is weg, op, foetsie. Massa immigratie gaat de roep om afschaffing zo groot maken dat het uiteindelijk, op uw verzoek, gebeurt. Met als toekomst resultaat iets wat Adolf, tijdje terug, voor ogen had.

 13. Soms heb ik wel eens de indruk dat de machthebbers wel degelijk snappen hoe destructief de massa-immigratie is, maar dat ze een zo intense haat koesteren tegen de nationalisten, dat ze het belangrijker vinden om die dwars te zitten en te treiteren, dan om Europa te redden.

 14. “Een regering die niet opkomt voor het volk moet verdwijnen. Zo simpel is het.”

  En een koningshuis dat niet opkomt voor zijn eigen volk kan ook meteen mee met de vuilnisman. Zo simpel is het.

  Eens kijken of de Oranjes ooit op de bres gaan staan voor hun volk, of dat ze overbodige ballast blijken te zijn!

 15. De wortels van de westerse beschaving worden traditioneel gezocht bij de joods-christelijke traditie, de Griekse cultuur en de eeuwenlange invloed van het Romeinse Rijk, en van alle drie zijn invloeden in het moderne humanisme merkbaar

 16. De elite moet inmiddels zien dat de migrantencrisis totaal uit de hand loopt. En toch blijft de onwil om in te grijpen. Dat is te wijten aan incompetentie, maar het is ook bewust, getuige Juncker die vindt dat Europa VERPLICHT is om IEDEREEN op te nemen. En ben je het daar niet mee eens? Dan ben je een populist en een racist. Zie hier: http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/8/Juncker-wie-de-populisten-volgt-wordt-er-zelf-een-2667424W/ Velen zullen hem weer napraten, want linkse overtuigingen hebben een veel mooiere moralistische connotatie dan realisme. Wat kan in godesnaam het grote plan van de elite zijn? Ik snap het werkelijk niet. De elite is gericht op uitbreiding en consolidatie van macht. Hoe past deze migrantencrisis daar in? En hoe kan het dat de EU volledig aan de burgers voorbij gaat? En dat velen niet zien dat wij feitelijk in een dictatuur leven.

 17. Een wereld zonder grenzen. Aaaaaaaaaaaaah. Dat wilde ik ook altijd. Toen ik zes was. Op zich zou het ook wel prima zijn, mits ook overal hetzelfde politieke, maatschappelijke, fiscale en sociale systeem. Wat ik altijd zo enorm hypocriet vind van de cosmopolitische postmoderne elite-clique is dat Westers volk niet mag. Maar Afrikaans volk wel. Sterker: Afrikanen leven in veel engere tribale verbanden. De stam naast hen kan ze al niet schelen … laat staan de Europeaan. Maar ja, de elite beschouwt feitelijk iedereen die niet blank is (of Oost-Aziatisch) als half debiele diertjes die ‘het ook niet kunnen helpen’. Die moeten allemaal door de grote wijze witte man geholpen worden, want voor zichzelf zorgen – dat kunnen deze evolutionaire gemankeerde diertjes niet. De Gutmensch is zonder het te beseffen enorm paternalistisch. En de zielige Afrikanen? Die wentelen zich vol overgave in hun slachtofferschap en lachen all the way to the bank.

  • g.h.m.leferink

   6 augustus 2015 op 22:07

   ‘Mirjam153’, de oorzaak dat er veel, veel te veel, hierheen komen is dat het in hun eigen land een corrupte rotzooi is. Vaak nog vergezeld van een onfrisse diktatuur! Dat daar nu niet meer te leven zou zijn? Dat wordt ons wijsgemaakt door onze media! De enige twee landen , van de 80 die ik heb gezien, waarvan ik blij was er weer uit te zijn, waren Argentinië (in 1976, onder Videla) en Bulgarije (in 1970 en bevestigd in 2002). Maar wij hebben teveel Farizeeër-politici. Bijbels gezegd: “Die ons zware lasten opbinden, lasten die ze zelf met geen vinger willen aanraken.”
   Zo woont er in Hulshorst een grootgrondbezitter. Een ex-PvdA-er met veel ruimte om zijn ‘stulpje’, maar geen enkele asylvrager op zijn grond. Die ongenode buurman mogen Henk en Ingrid verwelkomen…..
   Iemand uit Galilea heeft ons 2000 jaar geleden nog wel zó gewaarschuwd voor juist dàt soort! Maar dat is blijkbaar weer eens vergeten….
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 18. De politieke elites weten heel goed wat een volk is en wat het belang ervan is. Voor hun politieke project is het echter een groot gevaar. Vandaar dat het bestreden moet worden. Ik denk niet dat ze het proces kunnen overzien of managen. Daarvoor is het te gigantisch. Waarschijnlijk zullen ze denken dat een herhaling van de twee eerdere wereldoorlogen onvermijdellijk is als ze niet ingrijpen; en alles beter dan dat, daarmee op de koop toenemend dat hun eigen beleid wel eens de oorzaak voor de derde wereldoorlog zou kunnen zijn. Net als de vorige keren trouwens.

 19. Het complex van taal, cultuur en geschiedenis – de gezamenlijke belevenissen- binnen een gebied ,dat we natiestaat mogen noemen, dat geeft m.i. een idee van een volk, die groep mensen met een bepaalde saamhorigheid, hoe ze ook verder onderling verschillen. Je zou het niet moeten hoeven uitleggen,want niet zo lang geleden voelde iedereen dit op z’n autochtone klompen aan, totdat de zieke geesten van Links en D’66 Links om hun perverse politieke doelen te rechtvaardigen onuitgenodigd alles im frage gingen stellen. Van Zak Wallage mocht je niet meer claimen als geboren Nederlander ook hier zomaar te mogen wonen.(!) Iemand uit Swaziland had daar evenveel recht op en als je het niet met de Wallages., Rosenmollers, de Graaffs en Pechtolds eens was noemden hun handlangers in de MSM je wel een soort bekrompen nazi of egoïst. Iemand die zich verschanst achter de dijken enzo. Al dat wereldburger geleuter vanuit een Stoel van Bijzonder Hoogleraar aan de Universiteit van Groningen.

  • “Van Zak Wallage mocht je niet meer claimen als geboren Nederlander ook hier zomaar te mogen wonen.(!)”
   Ik heb met dit probleem te maken gehad. Het waren niet alleen de “handlangers”. Tot mijn verbazing waren alle ambtenaren waar ik mee te maken kreeg, vrienden en zelfs familie het eens met de regels. Want regels zijn nodig. Schrikbarend, werkelijk. Het is niet alleen de “regering”. Bewijs? We stemmen nog steeds op dezelfde gevaarlijke slappelingen.

 20. Het lijkt wel of ik dit artikel zelf geschreven heb. Het is triest dat je moet uitleggen wat een Volk is is Het is nog erger dat er discussies over gevoerd moeten worden.
  Zou Nationaliteit helpen? stemrecht ? belastingbetaler misschien? wetten die op mij van toepassing zijn ? . Hoe dan ook, het staat dat een regering primair de plicht heeft om de belangen van hun Volk boven alles te behartigen.
  Zoals Obama en al zijn voorgangers zeiden Only if it is in the intrest of the American People . De wat is het Amerikaans volk discussie zal in Nederland voortgezet worden

 21. taal is een groot ding inderdaad. Maar ook zonder taal kan er veel gedaan worden voor het ontvangende land. Vrijwilligerswerk, cultuur helpen ontwikkelen, buitenlandse particuliere fondsen aanschrijven om ontwikkelingen op gang te krijgen.
  Ik doe het allemaal in het land waar ik verblijf zonder de taal al machtig te zijn.
  Als je een volledige baan (of zelfs twee) hebt is een studie ernaast doen erg moeilijk. Maar jezelf verdienstelijk maken en de cultuur dienen kan altijd.
  Als je maar wil(t) dat is het hele verschil.

 22. robvanderlaak

  5 augustus 2015 op 16:33

  Laatste vroeg ik me af – soms doe ik dat – hoe het toch mogelijk is dat er nog steeds Europeanen voor nodig zijn om effectief waterputten te ‘slaan’ (dat is daarvoor de geëigende term, dacht ik) in warme, Afrikaanse landen. Is dat nou écht zo moeilijk? Mocht het werkelijk ontzettend, bovenmenschelijk moeilijk zijn, waarom kunnen Europeanen het dan wél? Als dat dan ligt aan de technologie die Europeanen tot hun beschikking hebben, waarom hebben de inwoners van die warme, Afrikaanse landen die dan niet. En wanneer het vervolgens ligt aan het ontbreken van gedegen opleidingen tot ‘waterputtenslager’, waarom zijn die opleiding dan niet juist daar waar ze zo hard nodig zijn? En als dat te maken heeft met de ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld in het algemeen en in warme, Afrikaanse landen in het bijzonder, waarom hebben de bevolkingen van die landen daar dan nooit iets aan gedaan? En wanneer dat de schuld is van het kolonialisme, waarom hebben ze zich die dan laten…

  • g.h.m.leferink

   6 augustus 2015 op 22:24

   ‘robvanderlaak’, Uw vraag is heel gemakkelijk te beantwoorden: corruptie, corruptie en nòg eens corruptie!! Plus gegraai door machthebbers.
   Dat is dè grote oorzaak van het maar niet vooruit gaan van die Afrikaanse landen. Het onderwijs is kul, o.a. door de mogelijkheid om een prachtige bul in ontvangst te nemen nadat de schooldirectie het nodige geld is toegestopt.
   Een uitzondering was/is de middelbare school voor vrouwen in Mbeya in Zuidwest Tanzania. Het uitstekende onderwijs daar werd gegeven door zusters Franciscanessen, afkomstig uit Noord Deurningen bij Denekamp. De leerlingen moesten toelatingsexamen doen, want er waren 10 keer meer aanmeldingen dan plaatsen. Ze werden goed achter de vodden gezeten, met als stok achter de deur: “Als je je studie verslonst staan er 9 anderen klaar om jouw plaats in te nemen!” En niks ‘kopen van het diploma’, maar werken! Resultaat: deze jongedames konden ècht wat, en waren overal gevraagd.
   Zie voor vervolg deel 2.

   • g.h.m.leferink

    6 augustus 2015 op 22:41

    Deel 2.
    De leerlinges die voor die school geslaagd waren hadden daarna meestal ook een succesvolle universitaire studie. Omdat ze geleerd hadden te werken. De school in Mbeya was de beste van heel Tanzania van alle 200 middelbare scholen. En ook werd de jongedames er b.v. hygiëne bijgebracht naast zelfdiscipline.
    Maar als je de Afrikanen zèlf, zoals U suggereert, waterputten laat slaan, dan verdwijnt het door de regering of een hulporganisatie gegeven geld in de zakken van de leiding van het project! Niet omdat ze de techniek niet onder de knie zouden kunnen krijgen.
    Wil in de landen van waaruit we nu die Tsunami over ons heen krijgen wat veranderen, dan zullen ze zèlf hun KVK (Korrupte Vriendjes Kliek) moeten wegjagen. Omdat ze zèlf, en niet wij, aan de misstanden in hun land schuldig zijn. En die kolonialisme-smoes, die Slinks Links altijd paraat heeft, al tig jaren niet meer geldt.
    Goodgoan: Gait H.M. Leferink

    • @g.h.m.leferink: dank voor uw reactie. Grote schoonmaak van warme, Afrikaanse landen met waterputproblemen blijft – als ik u goed begrijp – uit vanwege indirecte, financiële ondersteuning door ‘het westen’ van bestaande machtsverhoudingen binnen die landen. Leuk.

     Overigens heeft de ‘kolonialisme-smoes’ nog nooit hout gesneden, volgens mij.

 23. Helemaal mee eens. Een regering hoort er voor het land en zijn volk te zijn. Dus opzouten met de in Baarn ijs etende Rutte en zijn vriendjes. De spindokters van Rutte voelen waarschijnlijk de bui al hangen dat ie “spontaan” een ijsje in Baarn moest eten en “spontaan”op de foto moest met jongeren op straat. Overigens laat de regering het volk niet alleen in de steek wat migratie betreft.
  Nederland is niet meer van het volk. Uiteindelijk is ons land cadeau gedaan tijdens de tweede wereldoorlog en is het toenmalige volk ook al verraden door de toenmalige regering inclusief koningshuis. Dat gaf niet veel vertrouwen voor de toekomst. Eigenlijk is er niets veranderd. En het leuke is dat het onrechtmatige koningshuis nog steeds rustig onrechtmatig haar zakken vult. Wij zijn zeker een voorbeeld voor de wereld. Er is geen ander volk die dit allemaal pikt. De landsgrenzen zijn al weg. Maar waar ligt de grens van het volk.

 24. Een goede omschrijving van volk door Joost. Natuurlijk hoort taal er zeker bij. Immigratie van islamieten kan nooit tot iets bijdragen: het geeft alleen barbarij en ellende. De ideologie van de islam is NOOIT in te passen in de ( Westerse ) normen en waarden van ons. Ze zullen ook nooit iets gaan voelen bij onze geschiedenis en bij onze “gezamenlijke verbeelding”.
  Dit geldt bij voorbeeld ook voor niet islamitische Afrikanen : te veel verschil in mentaliteit en normen en waarden.

 25. Het is me onduidelijk waar het ‘hulpverleningssyndroom’ in Nederland vandaan komt, maar het gebrek aan realiteitszin is intussen schrikbarend. Gisteren in de Volkskrant een artikel over een mevrouw die in een asielzoekerscentrum werkt. Zij suggereerde eerst dat zij een ‘hogere tolerantiegrens’ heeft voor geweld, en dat dát “bij haar werk hoort”, maar later moest zij toch ook wél erkennen dat het toch eigenlijk ”niet normaal” en “schrikbarend” was.

  Ja, dat is het dus ook. Als we lezen dat in Italië een stel “asielzoekers” de bedden in brand steekt van de plek waar ze zijn, en vervolgens weer verder mogen rellen in een volgende “opvangplek”, dan vraag je je af waar iemands beoordelingsvermogen is gebleven. Want nu een situatie afdwingen en de macht hebben, betekent simpelweg dat je je volgende kans ook probeert te pakken.

  Terugsturen naar het land van herkomst zou mijns inziens in dat geval in Italië dan ook de meest logische stap zijn. Maar wellicht dúrft men…

  • Het blijft inderdaad verbazingwekkend. Asielzoekerscentra worden gesloopt, in Calais ligt alles stil, delen van Parijs worden vernield, vechtpartijen in opvangcentra. En? Er gebeurt gewoon niks. De NPO heeft van die vernielingen in Parijs ook niets laten zien hè. Misschien dat veel mensen niet eens weten hoe erg het inmiddels is. Die denken dat het oponthoud bij Calais wel meevalt en vinden het eigenlijk schandalig dat de Engelsen klagen over files als ze op vakantie gaan. Want hé, vakantie – dat is zo triviaal als je het vergelijkt met het lot van al die arme vluchtelingen. Dat het daar helemaal niet om gaat, dat willen Gutmenschen en ongeinformeerde mensen niet zien.

 26. Als je je volk lam maakt door hun welzijn te negeren en er alles aan doet om alles wat datzelfde volk heeft opgebouwd welbewust laat afbreken dan komt er een tijd dat er geweld komt. Alles heeft een grens. Datzelfde volk wat nu ziet dat zij achtergesteld worden t.o.v. mensen die niets hebben bijgedragen (en dat ook nooit zulledoen, op een enkele na) en die ervoor zorgen dat straks alle opgebouwde rechten weg zijn. Die in de watten worden gelegd, maar die ook eisen hebben. Als er hier geen halt aan wordt toegeroepen voorspel ik opstand van de huidige bevolking. De Nederlandse bevolking is hulpvaardig (kijk maar wat er per jaar opgehaald wordt aan alle onzinnige goededoelen-fondsen) maar zal met groot gemak worden uitgemaakt voor racist als je de komst van al die gelukszoekers veroordeelt. Jonge mannen die in hun land van herkomst hun land moeten opbouwen, maar die bewust de Noord-Europese landen komen invalllen, puur voor het geld en alle luxe. Eigen mensen hebben niets meer straks.

  • “dan komt er een tijd dat er geweld komt. Alles heeft een grens.” Ik betwijfel of dit volk, ons volk, ooit in opstand komt. Het gaat simpelweg te goed met velen, ze hebben 2 auto’s, gaan 3-4 keer per jaar op vakantie, kinderen op hockey, voetbal, 2 banen, mooi huis enz. Het gaat te goed nog altijd voor een grote groep en die maakt zich niet druk om die anderen. Het volk is dus niet zo saamhorig als we zouden willen. De saamhorigheid zal pas weer ontstaan als er nood is. Men heeft ook God afgezworen en dat is niet iets unieks, was van alle tijden, maar als er oorlog uitbreekt dan stromen de kerken plotseling weer in recordtijd vol. De elite weet dat er mensen zijn die het goed hebben en ze zorgen ervoor dat de ‘minderen’ voldoende hebben om te leven, zodat een opstand nauwelijks een kans van slagen heeft. Men is clever en uitgekookt daar.

 27. Michael Jacobs

  5 augustus 2015 op 14:44

  Citaat: “Voor een deel is ‘volk’ ook een etnisch begrip natuurlijk, want het verwijst naar vele generaties genetische verbanden.”

  Volgens mij refereert het woord ‘volk’ in de eerste plaats naar ethische en morele waarden – die in de praktijk tot uitdrukking komen in de onderlinge toepassing van gelijkwaardigheid, naastenliefde en rechtvaardigheid. Een gemeenschap die zulke dingen niet belangrijk vindt is geen volk, maar letterlijk en figuurlijk een bende.

  • Dat zeg je precies goed. Het woord “volk” is helemaal niet slecht, noch is het slecht bedoeld. Het geeft aan wat er in een land aan normen en waarden, zowel ethisch als moreel, verwacht wordt van elkander. De huidskleur of afkomst en zelfs seksuele voorkeur doet er niet toe in dat geval. Als we, kijkend naar Nederland, verwachten dat iedereen respect heeft voor elkaar, dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is, dat homo’s gewoon geaccepteerd worden, en dat iedereen er anders uit ziet en mág zien… dan zijn dat onze ethische en morele waarden. En die dienen gerespecteerd te worden door (en voor) iedereen die in ons land wilt wonen.
   .
   En je zegt precies wat er mis is met massamigratie: deze volken hebben maling aan deze normen en waarden. Het enige waar ze in geïnteresseerd zijn is “gratis”: gratis onderdak, gratis geld en gratis zorg. En het recht te klagen op alles en iedereen die wat terug verwacht. Op geen enkele manier passen zij dus in onze samenleving.