Jan Roos is een held

Door Joost Niemöller

 

Er was, laten we het nu eens heel voorzichtig formuleren, een ‘conflict’ op een pleintje in Amsterdam West, tussen Jan Roos en een groep Marokkanen.  Iedereen heeft daar nu een mening over. Bijna niemand was erbij.

Nee, ik was er ook niet bij.

Ja, ik ken Jan Roos wel zo’n beetje, van een aantal ontmoetingen.

Ja, er is regelmatig sprake van bedreigend straatoverlast van groepen Marokkanen ten aanzien van de personen media. Een deel van die verhalen werd bekend, bijvoorbeeld wanneer journalisten met draaiende camera in een probleembuurt waren. Een nog veel groter deel ken ik zelf van de vele verhalen van journalisten, die er liever niet mee naar buiten treden. Gooien met blikjes. Uitschelden. Dreigend naar voren dringen in groepen. Politie die zegt dat je dan maar beter weg kunt gaan.

De media houdt zich nu vooral bezig met de vraag wat er precies gebeurde. Dat is op zich natuurlijk iets waar journalisten voor zijn. Ze deden dit door het interviewen van Marokkaanse jongeren, die mogelijk de betrokken jongeren waren. Het zou allemaal wel mee zijn gevallen met de bedreigingen van Jan Roos, begrijpen we uit Het Parool.

Jan Roos zelf zou het probleem geweest zijn. Hij zou met een soort kapmes hebben gezwaaid en zou ‘racistische teksten’ hebben geuit. Aldus een Marokkaanse buurman. Tja, dan vraag je erom, niet.

Oorzaak en gevolg, altijd lastig. Gelooft iemand dat Jan Roos maar eens naar dat pleintje in Amsterdam West ging, een kapmes uit zijn auto trok en op eigen houtje op een groepje niets vermoedende Marokkanen afstormde? Nou ja, misschien nog voor een hilarisch tv item. Maar Jan Roos was daar helemaal niet in functie. Hij was daar privé.

O, wacht. Let eens goed op de versie die Het Parool brengt:

Volgens drie jongens die deel waren van de groep op het plein, herkende één van hen Roos als verslaggever van Geenstijl. ‘Een bn’er!’ riep iemand,’ zegt een van de jongens. ‘Toen liepen we met maximaal vijf van ons naar hem toe. We zeiden: ‘Mogen we je wat vragen, ben jij van Pownews?’
Volgens de jongens trok Roos op enig moment het kapmes uit de achterbak van zijn auto en trok de hoes er af. ‘Hij zei: ‘Ik hak jullie kankerkoppen er af!’

Keurige Marokkaanse jongens, die gewoon een gesprek wilden met Jan Roos, moeten we van Het Parool begrijpen. En ineens trok Jan Roos een kapmes en begon racistische teksten te uiten.

Let goed op de manier waarop Het Parool het verhaal presenteert. Er staat: ‘op enig moment.’ Op welk moment? Na wat? Daar staat niets over in Het Parool. In de reeks van gebeurtenissen wordt dus gewoon maar iets weggelaten, omdat dit Het Parool kennelijk niet goed uitkwam. Naar oorzaak en gevolg mogen we dus raden als we beter lezen. Maar dit soort stukjes zijn niet geschreven om beter te lezen.

Overdreef Jan Roos? Vast. Het publieke personage Jan Roos is er nu eenmaal een van overdrijving, zoals iedereen weet die Jan Roos wel eens op de tv zag of op de radio hoorde. Jan Roos wordt nu weer regelmatig afgebeeld als iemand die continu een woede aanval heeft, in een nazi uniform staat, met een zwaard zwaait. Geposeerd in de media. Als personage.

Maar wat is er nu echt gebeurd? Wilde keurige Marokkaanse jongeren een gesprek met Jan Roos voeren, zoals Het Parool ons op die quasi journalistieke toon probeert wijs te maken?

Interessanter vond ik deze reactie in de reageerderspanelen op Joop.nl. van ene ‘Molly Veenstra’:

” Zo meldden verschillende getuigen dat alle straatstenen er eergisterenavond nog in zaten, maar gisterenochtend waren er plots een paar uitgehaald, volgens de kinderen door Jan Roos zelf, die gezien is terwijl hij er foto’s van maakte. Inmiddels zitten ze er weer netjes in. ”

Voor Jan Roos heb ik geen enkele sympathie, net zo min als voor het schorriemorrie dat hem voor ‘homo’ uitschold (Dat vond Jan heel vervelend en onplezierig gezien zijn reactie). Als buurtbewoner weet ik dat het verstandig is snel door te lopen als er zoiets gebeurd en niet te reageren.

Ik woon aan dat pleintje en mijn dochtertje zat in de speeltoestellen op het moment dat het incident plaatsvond. Ze heeft gezien dat de ‘kinderen’ ( waar ook een paar uit de kluiten gewassen jongens van rond de 17 tussen zaten) stenen uit de grond trokken en Jan bedreigden. Van gooien was geen sprake en van de ijzeren staven al helemaal niet. Voor Jan zijn kapmes tevoorschijn haalde had ik mijn dochter van het plein gehaald en wat er daarna is gebeurd hebben wij allebei niets gezien of gehoord.

Dat Jan Roos zich ongemakkelijk heeft gevoeld onder de intimiderende belangstelling van de jeugd aan het pleintje waar ik woon kan ik mij goed voorstellen. Hij dikt de werkelijkheid echter behoorlijk aan en daar houd ik niet van. Waar is dat nou voor nodig Jan? En waarom houd je je poten niet thuis, stuk onbenul dat je bent?

Verder vindt ik het schandalig dat het stadsdeel loungebanken, waterkraantjes en andere voorzingen heeft getroffen om het tuig te gerieven dat de mensen die direct aan het plein wonen het leven zuur te maakt. Het stadsdeel weigert deze voorzieningen te verwijderen of aan te passen. Te duur, past niet in de opzet van de inrichting etcetera. Ondertussen kunnen ik en mijn buren pas gaan slapen na 02:00 uur ’s nachts als de ‘kinderen’ eindelijk van het plein verdwenen zijn.

 

Deze Veenstra heeft het dus niet zo op Roos. Hij had moeten weglopen toen hij werd bedreigd, vindt Veenstra. Nu kan ik me zo’n reactie wel voorstellen als je zelf op dat pleintje woont, en je dochtertje er speelt. We hoeven niet allemaal helden te zijn tenslotte. Om dan zo hard te gaan schelden op de met stenen bedreigde eenling Jan Roos, vind ik dan weer een beetje erg laf. En typisch.

Veenstra verder:

Wat je niet ziet is dat de straatschoffies die de buurt terroriseren en eergisteren dus Jan Roos op de korrel hadden, in principe niet veel verschillen van Jan Roos zelf, die er in zijn televisiewerk nooit tegenop heeft gezien zijn slachtoffers zo diep mogelijk te vernederen en te beledigen. Koekjes van eigen deeg smaken zelden lekker, alhoewel ik van mening ben dat het niet netjes en beleeft is Jan Roos uit te maken voor ‘vieze vuile kankerhomo’. Als buurtbewoner keek ik van dit taalgebruik echter nauwelijks op en ik vond het vervelender voor mijn dochtertje die er niets aan kon doen en gewoon in het klimrek wilde spelen, dan voor Jan Roos die de narigheid zelf opzocht in plaats van er voor weg te lopen.

 

Goed.

Laten we nuchtere reconstructie proberen te maken aan de hand van de gepubliceerde feiten.

 

Zoiets moet er gebeurd zijn:

Er werd door een groep Marokkanen gedreigd met het gooien van stenen, nog niet met het gooien. Jan Roos voelde zich terecht bedreigd en besloot met een of ander voorwerp in de aanval te gaan.

Wat is Jan Roos dus? Een held.

Wat zijn die Marokkanen op dat pleintje? Een probleem.

Dat is de essentie. Niet wat Het Parool er van maakte.

En de politie? Die is in afwachting van een aangifte, zeggen ze. Want ja, je zult eens iets zelf ondernemen.

 

Dat is dus nog eens wat extra lafheid.

Jan Roos Tweet dat hij het land uit is gevlucht vanwege de bedreigingen. Dat lijkt mij geen overdrijving. Als je in de picture staat krijg je steeds meer shit over je heen, want zo is onze mentaliteit. Laf.

Jan Roos is niet zo. Jan Roos is een held.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

24 Reacties

 1. Molly Veenstra

  18 augustus 2015 op 23:47

  De stenenregen was een kiezelstenenregen. De ijzeren staaf bevondt zich in Roos’ eigen handen. Als kapmes, knuppel of schoenlepel.

  De straatjeugd is een probleem. Een groot probleem. En Roos is geen held, maar een aansteller.

 2. Molly Veenstra

  18 augustus 2015 op 23:46

  Jan zou wel eens even laten zien hoe echte Jannen dit mohamedaans varkentje diende te wassen!

  De verbaasde treiterkoppen zagen een verhitte meneer zwaaien met… wat eigenlijk? Een knuppel? Een hakmes? Volgens mijn dochtertje leek het op een schoenlepel. Jammer dat Jan Roos er nooit een foto van op twitter heeft gezet. Waarom eigenlijk niet, Jan Roos?

  Toen kwamen de klinkers. Klinkers zijn zwaar en je kunt er niet lekker mee gooiten. En klinkers breken ook niet als je ze op de grond gooit. Stoeptegels wel, maar de belagers van Jan Roos hadden duidelijk niet veel ervaring met het gooien van stenen. Het bleef dus bij het nijdig op de grond smijten van een paar veel te zware klinkers, die vervolgens niet in handzame brokjes wilde breken. En bij het aangedikte verhaal van Jan Roos, die zogenaamd aangevallen werd met ijzeren staven terwijl de stenen hem om de oren vlogen.

  De stenenregen was een kiezelstenenregen.

 3. Molly Veenstra

  18 augustus 2015 op 23:45

  Nogmaals een reconstructie, op basis van de getuigenis van mijn dochtertje en wat ik zelf heb gehoord en gezien.

  Roos vulde zijn parkeermeter bij en werd herkent. “Ben je van Pownd? Ben je van Poot? Dan ben je een homo.” En meer interviewachtige vraagjes zoals Roos ze zelf graag stelde, zij het niet zo eloquent als Jan Roos dit zélf kon in zijn tijd als sterverslaggever.

  Dit pesterige toontje beviel Jan Roos niet helemaal. Hij besloot het te negeren. Toen kwamen de kluitjes, de kiezelsteentjes, nét als je met je rug naar die rotzakjes toestond. Vervelend. En hij werd nageroepen: ‘homo!’ De getergde ex-verslaggever zag de steentjes om zijn kuiten vliegen en werd nog bozer dan hij al was. Zou het er iedere dag in deze buurt zo aan toe gaan? En liepen al die blanke linkse schijtebroeken dan daarvoor angstig weg? Jan zou wel eens even laten zien hoe echte Jannen dit mohamedaans varkentje diende te wassen!

 4. Molly Veenstra

  18 augustus 2015 op 23:45

  “Wat is Jan Roos dus? Een held.

  Wat zijn die Marokkanen op dat pleintje? Een probleem.

  Dat is de essentie. Niet wat Het Parool er van maakte.”

  Ik woon reeds zo’n dertig jaar aan dit plein, en het probleem zijn niet ‘die Marokkanen’.

  Het probleem is de straatjeugd.

  Dat zijn tegenwoordig Mohammed en Mustafa, maar ik kan mij de tijd nog goed herinneren dat Johnny en Kevin ons het leven zuur maakte.

  De essentie van mijn betoog is Niemöller ontgaan, of het interesseert hem domweg niet. Midden in een woonbuurt, dicht op de bebouwing heeft het stadsdeel een plek gecreëerd waar de hangjeugd het leven gemakkelijk wordt gemaakt met loungebanken, picknicktafels en stromend water. Tot diep in de nacht mogen hangjongeren, zuiplappen, toeristen en andere feestvierders de omwonenden uit hun slaap houden en wie hier iets van durft te zeggen krijgt problemen.

  Nogmaals een reconstructie, op basis van de getuigenis van mijn dochtertje en wat ik zelf heb gehoord en gezien.

 5. Een held is hij die zijn leven waagt voor de goede zaak.
  Jan Roos, die in zijn eentje tegen een vijandige groep optreedt, voldoet overduidelijk aan dit criterium.

 6. Blaming the victim .

 7. Respect is in hun cultuur/religie iets veel anders als in Nederland. Werken voor brood in loondienst mensen zijn slaaf. Uitzondering is de ambtenaar. Hij vertegenwoordigt een macht of koning. De uitkering is liefde van de ongelovige. In hun handleiding heel normaal. Ook het respect. Hun gelijk is overal, en zichtbaar, aan het werk. Bewijs is de Parool slaaf met zijn uitleg. Hij gebruikt niet waarheid maar leugen. Doe je dat als eerste dan breng het elk andere uitleg in verdediging. In de koude oorlog een veel gebruikte methode. Ook bij het MH 17 drama. Door continu media herhalen word het waarheid bij mensen die alles geloven. Minstens 30% van elke bevolking. De oplossing voor deze gekte is afschaffing van liefde en introductie minachting. Wat gaat gebeuren als olie afgeschaft word als bron van alle ellende. Windmolens zijn dat niet. Al denkt zelfde 30% van wel.

 8. TOTALE REMIGRATIE

 9. Paul 14 augustus 2015 om 18:30
  Amen zei de infidel.

 10. Zo doen ze dat, zo hebben ze dat gedaan, en zo zullen ze dat blijven doen.
  Het is de voorspelbare tactiek van moslimtuig.
  Mensen die hun mond hiertegen open durven te doen intimideren en aanvallen (zoals oa.Van Gogh en Fortuyn) , …..en op die manier (al of niet letterlijk) uitschakelen zodat de (grotendeels) heulende, domme angstige massa overblijft in een vijandige omgeving waarin dit tuig, met in hun kielzog de hele islam, uiteindelijk kan doen wat het wil.

 11. @aderooss,
  .
  m.i. kunt u beter uw vileine suggestieve complottheorieën op joop.nl spuien ?
  daar hebben ze allemaal een dergelijke verdraai-kronkel om de allo maar uit de wind te houden..

 12. @ aderoos

  Zelfs hun multiculti pleitbezorger en medestander Prem werd hardhandig de allochwijk uitgedonderd,die hij jaren geleden met een cameraploeg bezocht .

  Het maken van valse vergelijkingen helpt niet bij het framen door u naar ‘uitgelokt door Jan Roos’ van dit breed spelende probleem. Een volksvijand en collaborateur als b.v. een NOS journalist is hier ook niet welkom,maar toch heeft hij voor mijn huis geen beveiliging nodig,omdat ik hem alleen mentaal zal fileren. Zo hoort het ook, ook in door marocs tijdelijk bezette gebieden hier.

 13. Ik ontken de problemen met de Marokkaanse jeugd in Amsterdam niet. Ik denk alleen dat Jan Roos hier niet zuiver op de graat is, en maar al te graag de confrontatie zoekt om daarmee het slachtoffer te spelen. Een onbevooroordeelde journalist zal bijvoorbeeld helemaal niet zo snel ruzie krijgen, maar een anti-moslimjournalist zal niet echt welkom zijn. Als ik de Hells Angels een stel leernichten noem die elkaar in het weekend aftrekken in hun blokhut, zullen ze me de eerstkomende tijd ook niet meer echt verwelkomen op Angels’ Place.

  • aderoos,
   “die maar al te graag de confrontatie zoekt om daarmee het slachtoffer te spelen. ”
   Op die manier kun je alle verzetsbewegingen wel de grond in boren.
   De Roos is een held juist OMDAT hij de confrontatie zoekt! De anderen zijn hooguit toetsenbord-ridders. Maar JIJ een bent NSB-er die het verzet een dolkstoot in de rug geeft.

 14. @aderooss
  Ja hoor, het zijn zulke fijne lui. Er worden heus geen honderden wijken geterroriseerd, ze komen echt niet vele malen meer met de politie in aanraking dan gemiddeld, ze roepen nooit “hoer” naar vrouwen.
  Slaap zacht, politiek correct Gutmensch. En slijm maar lekker.

 15. Het lijkt me eerder dat Jan graag de confrontatie zocht. Hij was er immers al op voorbereid. En wat een smeuïg verhaal hij er weer van maakte. Een pogrom, een roedel bloeddorstige honden, bakstenen werden er naar hem gegooid. Maar meneer Roos staat weer in de publiciteit en dat is wat hij het liefst wil. Net als vele journalisten (Olaf Koens bv) waarbij de focus meer is op het verkrijgen van een mooi verhaal, dan op objectieve en transparante journalistiek. Net als Olaf op pad gaat om de Russen ergens van te beschuldigen, gaat Jan op pad om ruzie met Marokkanen te krijgen.

  • Maw, deze arme kansloze Marokkaanse zielepoten moeten geholpen worden omdat ze door mensen als JR worden aangevallen…Dat de buurt pas na 0200 s’nachts kan gaan slapen komt omdat die kansarme jochies geen plek hebben te schuilen tegen die monsterachtige slechte, op Westerse waarden gebaseerde wereld. Eigenlijk zijn die Marokkaanse jongeren allemaal een beetje “alleen op de wereld”, moet ik met een brok in mijn keel en met tranen in mij ogen vaststellen… NIET dus. Tuig van de richel is het. Niets meer en niets minder. Gewoon terug naar eigen land en daar de boel gaan verzieken. Ze kijken wel uit want daar krijgen ze met de politie te maken. Een politie waar ze bang voor zijn en dus respect voor hebben. Zo zit het in elkaar.

  • Is alles verder goed met u, of heeft u een klap van de linkse malle molen gehad?

   “Hij was er immers al op voorbereid”. Ik weet niet waar u woont maar na een conflict met een paar agressieve marokkaantjes heb ik ook altijd wat in de auto liggen, ben je er dan op voorbereid? Nee natuurlijk niet maar helaas is de politie er niet meer om ons te beschermen dus moet je het zelf maar doen.

   Begrijpt u het nu een beetje of is het kwartje nog steeds niet gevallen?

 16. Deze Veenstra is HET VOORBEELD van de laffe, ruggengraatloze NL Gutmensch. Hij laat blijkbaar het straatterrorisme van Marokkanen jarenlang passeren. Is er zogenaamd kwaad over. Ondertussen hakt hij in op mensen die zich minder laf tonen of politiek incorrect zijn. Het bekende: “Wilders is het zelfde als de radicale islamieten”. Zo dan heb je weer even laten zien dat jij niet pro Wilders bent en je likt gelijk naar de regentenkliek en je bent “genuanceerd” over die gore straatterroristen.
  Al kun je pas om 2 uur gaan slapen. Wat een lulhannes.

 17. Niet die Marokkanen zijn HET probleem,maar de politieke elite – en haar framers zoals hier b.v. Het Parool – die dit land volledig naar de verdommenis hebben geholpen. De Marokkanen zijn een probleem,maar de eurofiele islamofiele politiek correcte linksmiechels zijn HET probleem. En hun kiezers.

 18. Breinbrouwsels

  14 augustus 2015 op 13:37

  …en toen kwamen ze voor Jan Roos..
  maar ja, wij zijn Jan Roos niet, dussuh…
  …en toen kwamen ze voor…

 19. Ik heb het al eens eerder verteld; een kennis van me werd op weg naar zijn werk, voor de deur van zijn huis waar hij ook geboren was, door een groep Marokkanen aangevallen en beroofd van zijn tas. De politie vertelde hem later bij aangifte dat ze niet konden begrijpen dat hij daar nog steeds woonde, jazeker, in het huis waar hij geboren was. Dit gebeurde in de jaren 80.

 20. Lafheid is de aard van een groot deel van de Nederlanders, dat was in Wereldoorlog 2 al zo en dat is nog niets veranderd. Misschien heeft Jan Roos de zaak wel iets overdreven, maar ik geef het je te doen om in je eentje tegenover een groep criminele marokkaantjes te staan, bedreigd te worden en dan nog van seconde tot seconde weten wat er precies is voorgevallen. dat hij, om het even wat, iets uit zijn kofferbak heeft gepakt is alleen maar dapper en dat zo’n domme Veenstra doos wel even weet te vertellen dat Jan Roos op de vlucht had moeten slaan is de domheid ten top: een wat oudere man is lang zo snel niet als het marokkaanse tuig, dus hij was in een mum van tijd gegrepen en dan hadden ze hem gehad waar ze hem hebben wilden, namelijk op de grond zodat ze hem helemaal ongelukkig hadden kunnen schoppen.
  Deze mevr. Veenstra zou niet moeten willen wonen tussen al dat tuig en daar dan ook nog je kind willen laten opgroeien, dat geeft al aan hoe ze zelf is.

 21. Michael Jacobs

  14 augustus 2015 op 12:17

  Wanneer komen de Jantjes in actie?

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑