Onder Trump wordt de VS sterk en dus minder agressief

Door Joost Niemöller

Vannacht dan toch weer ademloos naar het eerste debat met de Republikeinse presidentskandidaten gekeken.

-Europa was geen onderwerp. Griekenland niet. De eurocrisis niet.

-Qua buitenlandse politiek alleen ISIS, een beetje Poetin, en vooral de kennelijke noodzaak om een nog veel groter leger op te bouwen.

-Niemand van de kandidaten durfde Trump aan te vallen. Dat leek een nog go. Men was angstvallig beleefd voor elkaar. Zelfs Trump was beleefd. Wat een nogal hypocriete indruk maakte.

-Wat vooral opviel, was het verschil in personen. De meesten waren politieke bestuurders, horend tot de elite en niet in staat tot het maken van meeslepende, gemeende, uitspraken. Ze waren onderdeel van een klasse die vervreemd is van het Amerikaanse volk. Elk woord op een goudschaaltje. Dan waren er nog enkele intellectuelen. Dan was er Trump. Een klasse apart. Een man die bereid is om zijn handen vuil te maken en een smerig spel te spelen. Tot nu toe had hij dat vooral voor zichzelf gedaan. Hij wilde de VS gaan leiden als een van zijn bedrijven om iets moois neer te zetten voor zichzelf. Een baas. Dat kwam in elk geval authentiek over. Over de inhoud van zijn plannen, als die er al is, en over de wijze waarop hij zou gaan regeren liet hij niets los. Ja, hij wilde China verslaan. en Japan. En Mexico. Op economisch gebied. Maar hoe? Daar werd hij ook niet over bevraagd. Niet door zijn mede kandidaten en niet door de presentatoren.

-Wat ook opviel was dat die keurige bestuurders zich in hun uitspraken vooral presenteerden als haviken, met de intellectueel Rand  Paul als uitzondering. Maar juist Trump met zijn agressieve uitstraling hamerde helemaal niet op uitbreiding van het leger en ingraven in militaire agressie. Weliswaar herhaalde hij niet zijn uitspraken dat hij met Poetin makkelijk aan tafel kon zitten en dat het dom was van de VS om China en Rusland in elkaars armen te drijven. Maar zijn concrete agressie gold vooral ISIS, alhoewel hij hier ook geen duidelijk idee bleek te hebben hoe dit aan te pakken. (Maar daar werd in het kader van dit debat ook niet precies op ingegaan.)

Conclusie voor ons.

Als Trump het wordt, kunnen we meer vitaliteit verwachten. En vitaliteit is altijd de kracht van de VS geweest. De VS is in staat zichzelf telkens weer opnieuw uit te vinden en beschikt over een enorme energie en zelfvertrouwen. Dat lijkt onder Obama ondergesneeuwd en gedraaid in de richting van een starre bureaucratie, maar het is een onderliggende Amerikaanse golf die altijd weer boven kan komen. Een intens vertrouwen in zichzelf. Dat straalt Trump uit, en dat kan hij overbrengen. Trump maakte telkens weer duidelijk dat je vanuit kracht moet opereren, en niet vanuit zwakte, zoals nu het geval is. Een sterke VS zal veel minder snel geneigd zijn tot oorlog en chaos dan een zwakke VS. En dat zal uiteindelijk ook beter zijn voor de rust in Europa. Want het oplopen van de spanning tussen de VS en Rusland, waar niet alleen de andere Republikeinse kandidaten op af sturen, maar ook Hillary Clinton, zal ertoe leiden dat hier het slagveld komt te liggen, zoals het hier al een paar keer eerder lag.

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

40 Reacties

 1. Wat bent u vriendelijk!
  1. U bent vast niet de enige die de Amerikaanse politiek volgt.
  2. Ik schreef ‘ik denk’. Ik heb het dus niet over bewijs. Het is niet meer dan een vermoeden.
  3. Waarom maakt mij dit tot een fossielendeskundige?

  Ik ben niet tegen Trump, maar hij is inhoudelijk niet mijn favoriet. Dat wil niet zeggen dat ik hem niet boven, zeg Sanders of Clinton verkies, maar ik ben van mening dat er betere kandidaten zijn. Trump is een intelligente man, die gaat dat ook wel inzien.

 2. Trump is geen echte conservatief. Hij was lange tijd democraat (hoewel er destijds wellicht nog conservatieve democraten bestonden), steunde ObamaCare (wilde zelfs nog verder gaan) en staat toch voor het grootkapitaal. Maar zijn boodschap Make America Great Again slaat sterk aan. Een groot deel van het electoraat is moe van de weg-met-ons-mentaliteit die de laatste zeven jaar onder Obama is gegroeid. Die onvrede: daar maakt Trump gebruik van. Ik denk echter dat Trump zijn campagne op zeker moment zal stopzetten en zijn steun zal geven aan één van de andere kandidaten. Er lijkt een soort niet-aanvalsverdrag te zijn met Cruz (doet mij enigszins denken aan de verhouding tussen Balkenende en Fortuyn). Trump maakt het met zijn uitspraken nu wel erg bont, maar over enkele maanden kan een endorsement van zo’n man veel betekenen. Verder was Rubio sterk, Carson gevat. Bush en Paul zeer matig. Kasich vind ik een irritante man. Christie praten we niet eens over. Mooi debat, record-kijkcijfers!

  • U bent net als andere fossielendeskundigen: een 31/4 als Trump gaat alleen voor goud.
   Voor het terug treden van Trump is geen enkel bewijs, steeds meer ‘deskundigen’ voelen nattigheid en beseffen dat Trump niet in hun steriele kaders te vatten is.

 3. Een poll na het debat wees Trump aan als winnaar met 63%. Het belangrijkste is: Trump is niet te koop.

 4. Een zinnige vraag lijkt mij: waardoor is Trump zo populair? Hij heeft de media tegen, dus die indoctrinatie valt ook tegen.
  Trump neemt duidelijk afstand van politici en zorgt voor gigantische resonantie, zeker ook onder minderheden. Het is de juiste vibratie door toon, want zo werken hersens.

 5. Diego Garcia en Rand Paul hebben met iets met elkaar gemeen. Een media krampachtig om de aandacht op iets anders te vestigen als op Eiland of man. Experts staan met broek op enkel door aangespoeld vliegtuig wrakstuk. Logica wijst naar Maldiven ooggetuigen en Diego Garcia. De media wijst naar W Australië. De media reageert hetzelfde met die verkiezing paarden race. Al hun reportages wijzen naar de verkeerde man en vrouw. Niet naar de juiste man.

 6. Nederlander65

  8 augustus 2015 op 09:40

  Een ondernemer kan een land niet leiden. Een land kent geen winstmaximalisatie. Per definitie is het afbreukrisico in een samenleving zeer groot. Tenzij men een enorme groep straatarme mensen zonder geld en zonder vooruitzichten accepteert.
  Dat is namelijk het gevolg van een op neoliberale, commerciële wijze aansturen van een samenleving. En dat is wat neolib’s altijd vergeten. Die denken echt dat hun ideologie een samenleving zal kweken waarin iedereen werkt en geld verdient. Zo werkt het echter niet, er is altijd een forse groep mensen die niet uit zichzelf mee kan komen en enige vorm van ondersteuning behoeft. Die kun je niet zomaar afschrijven of als een of andere verliesgevende bedrijfsactiviteit, afstoten.

  • Ondernemers moeten haalbaarheid van dingen goed inschatten en hebben gevoel voor verantwoording. Een ondernemer heeft een visie en een doel (ex) Ambtenaren mogen alleen als adviseurs geraadpleegd worden en horen niet in een directie.
   Ik heb mijn harde les geleerd bij een scheepvaartbedrijf . Als ik binnen 10 minuten niet iets inhoudelijks zei riepen ze tegen me we zitten nu al een een tijde naar je te luisteren, we hebben allemaal ons notitieblok bij ons , maar we hebben nog steeds niets opgeschreven Wanneer ga je wat zeggen? Kijk Bij een vergadering met Ambtenaren wilde ik gelijk beginnen . Nee eerst even iets anders De heren trokken hun agenda’s en zaten de volgende vergaderingen al te plannen Terwijl de eerste nog niet eens begonnen was. Ook brachten ze elkaar zo op de hoogte bij welke belangrijke projecten ze ook aan-zaten . Die cultuur! Je zag de teleurstelling als ze ergens niet bij uitgenodigd waren, niet aan- mochten zitten.

 7. Uw reactie irriteert mij en bevestigd mijn angst. Hebben de politici, de opbrengsten van Slochteren in een Volksfonds, pensioenfonds, gestort net zo als in Noorwegen . Stat-oil = Staat olie Alle opbrengsten zijn voor het Volk en niet voor de overheid die daar de meest absurde Ad-Hoc projecten mee financiert zonder enige openbare na-controle, evaluatie en verantwoording Hoe is het is mogelijk? Volksgeld dus . bedoelt voor de zwakke in de samenleving De Privatiseringen van alle staatsbedrijven dus kapitaal van het Volk Is dat ook in een Volksfonds gestort? Nee…! u wilt niet weten wat er ad-hoc met dat geld van het volk is gebeurd Stat- oil wordt door gedreven mensen geleid op basis van prestatie en kan zich daardoor met elke concurrent meten Moet ik de rol van de , dilettantische naieve gemeenteambtenaren in onroerendgoedmarkt, het is immers hun geld niet, Sorry, ook nog even aanhalen?

 8. Wat neoliberalisme betekent weet ik niet. Meestal wordt het gebruikt als scheldwoord door teleurgestelde sociaaldemocraten. Waar uw aanname “Tenzij men een enorme groep straatarme mensen zonder geld en zonder vooruitzichten accepteert.” op gebaseerd is zou ik graag willen weten. Als we kijken naar de samenlevingen met de meeste marktwerking en de kleinste overheid – en dan moet ik weer met Zwitserland op de proppen komen – dan zie ik daar geen zwermen van onrendabelen in de goot kreperen.

 9. Ik begrijp best dat u zelf bereid bent om heel veel belasting te betalen voor een hele dure verzorgingsstaat en die keuze is volstrekt valide. De poging om uw voorkeur aan anderen op te leggen is al een stuk minder valide. Ik wens in ieder geval wel te ageren tegen de aanname dat er zonder peperdure verzorgingsstaat en zonder elke vorm van initiatief en bedrijvigheid remmende herverdelingsstaat een samenleving ontstaat waar enkel miljonairs en slaven wonen. Met name omdat er in Euopa, maar niet alleen in Europa, altijd voor mensen in nood is gezorgd. In eerste instantie door het gezin, dan de familie, vervolgens de kerk en uiteindelijk, als al het andere gefaald heeft, private liefdadigheid.

  Dat deze structuren door de verplichte staatsverzekeringen zijn kapot gemaakt wil niet zeggen dat er geen alternatieven zijn voor de verzorgingsstaat. Uw aannames zijn daarmee onjuist.

 10. Uw kennis over Trump is het vermelden niet waard.

 11. Nederlander65

  8 augustus 2015 op 09:37

  Trump is ook geen oplossing mensen. Hij is gewoon een neo-liberaal die het kapitalisme nog verder zal opkrikken en uiteindelijk tot de ontdekking komt dat het toch wel tegenvalt, een land leiden.
  De Democraten zijn ook niet wat we nodig hebben, die hebben Amerika helemaal verkwanselt aan het multiculturalisme. Beter is een conservatief die geen banden met het neoliberalisme heeft en die oude normen en waarden weer kan herstellen.
  Neoliberalisme en linkse democratie moeten we beiden beslist niet hebben, dat heeft de combi PvdA-VVD wel bewezen inmiddels.

 12. robbertdeberk

  8 augustus 2015 op 08:26

  Kijk hier maar even naar Joost.

  https://www.youtube.com/watch?v=URT6hebOSnk

  Kun je een hoop van leren!

  Succes.

 13. robbertdeberk

  8 augustus 2015 op 08:14

  Dat jij ook nog maar enige waarde hecht aan verkiezingen Joost bevreemdt mij zo.

  Jouw vertrouwen in overheid en rechtssysteem zouden toch al lang onder nul moeten zijn?

  Die poppenkast in de VS of in NL wherever.

  Trap er toch niet in man.

  Voor je het weet ben je ” de nieuwe naïeveling “

  • De wet van Murpht zegt dat als er iets fout kan gaan het ook fout gaat. De wet van Dussen zegt dat niet altijd alles fout kan gaan.
   Uw perceptie zit op slot. Lui brein?

 14. http://openx.beforeitsnews.com/blogging-citizen-journalism/2015/07/donald-trump-wait-till-you-find-out-who-is-behind-him-2517032.html
  Geloof de poppenkast maar niet. Het gaat die psychopathische Hillary worden. Dat is al lang uitgemaakt. Zij is nl. nog oorlogszuchtiger dan Obomba en heeft al laten weten dat ze een oorlog met Iran wil. Iran, waar Obomba net een nucleaire deal mee heeft gesloten. Wie er ook president wordt maakt niet uit. De elite regeert nl.
  Google maar eens op: who runs america en dan weet je het wel. En geloof ook maar niet dat hier in Nederland het eerlijk gaat met de verkiezingsuitslagen. Een land dat zo corrupt is zou wel eerlijk ermee omgaan?

  • In tegenstelling tot wat veel mensen geloven zijn de meeste intenties positief van aard. Als u voldoende kennis van de generator van menselijk gedrag zou hebben, dan zou u weten dat ook Donald Trump gebonden is aan zijn generator.
   Trump kan niet gekocht worden, want hij barst van het geld. Reken er maar vast op dat hij president wordt en de VS een diametraal andere koers gaat varen. De USA barst nu al van de resonantie door zijn optreden, en de deskundigen worden als fossielen ontmaskerd.
   Maar ja, mensen worden niet graag slimmer.

   • ” Reken er maar vast op dat hij president wordt en de VS een diametraal andere koers gaat varen ”

    U zei waarschijnlijk hetzelfde voordat Obama gekozen werd.

    U bent een naïeveling, helaas meer kan ik er niet van maken.

 15. Ik begrijp nooit zo goed waar die aversie tegen agressie die ook in dit artikel weer naar voren komt vandaan komt. Volgens mij is een geloofwaardige agressieve dreiging nodig, helemaal voor een land als de USA.

  Is er iemand hier die geloofd dat iemand als Poetin wakker ligt als we de wetgeving m.b.t. homopropaganda daar bekritiseren ?

  Het lijkt me juist gezond voor een land als zijn politiek leider gewoon laat blijken dat ‘ie niet uit is op agressie maar dat indien iemand agressie jegens dat land vertoond dat je dat beter kunt dan wie dan ook. Zonder agressie stelt je defensie niets voor.

  • Beste Marcel, Poetin na Beslan en Noord Zuid en de Moslim republieken De Russische federatie van onafhankelijke republieken bestaat uit 21 On-afhankelijke republieken met een aantal 100% Moslim republieken Denk u echt dat hij een kans maakt met het homo-huwelijk? Jammer van Elderenbosch in het Gorki park en Galina Rhein Daar is de Ad-Hoc democratie Rus nog lang niet aan toe Zelf mijn oer eigen zus nog niet

 16. Het eerste punt op Trump’s agenda is illegale immigratie, een besmet onderwerp. Voor EUropa is dit een zeer relevant thema, en Amerika gaat ook hier te toon zetten. De toon is gezet, en iedereen valt over elkaar heen om een hoger bod te presenteren. Op 21 juli bezocht Trump in Laredo de Mexicaanse grens, de entree in eigen Boeing 757 was bepaald presidentieel, zodat kiezers alvast kunnen wennen. Zijn eerste verkiezingstoespraak in Phoenix Arizona voor een 15.000 koppig laaiend enthousiast publiek, werd door Fox News in een ruim 3,5 uur durend verslag uitgezonden. Trump bepaalt het nieuws en de pers zit in een spagaat, elk nieuws zorgt voor hogere cijfers in de polls, want niet alleen de politieke elite moet het ontgelden, vooral de pers.
  De authenticiteit van Trump is bestand tegen elk pejoratief, en het arsenaal van vuil is uitgeput. Interessant is alleen nog wie als vicepresident verkozen wordt. Ik gok op Allen West.

  • Is Voetbal misschien toch meer uw metier? Denkt u echt dat er in Amerika democratie bestaat ? one man one vote ? Hij die de media beheerst die wint eventueel schiet men een halsstarrige doorzetter gewoon af . Heeft u de speech van Kennedy gelezen die in New York Astoria Hotel en die zijn dood betekende . Na de moord op beide Kennedy’s is Amerika een Oligarchen land geworden Of zoals Reagan zegt Oligarchen en door en door corrupt “ZE”laten alles gewoon even spartelen en dan doen ze een keus roepen hem even bij zich en als hij tekend bij het kruisje dan wordt hij president . De belangen zijn veel te groot om het domme volk te laten kiezen

 17. De geboortegetalkarakteristiek van Trump is 31/4; het openingsnummer, over Trump, verscheen in Elsevier nummer 31. Voor degenen die in toeval geloven een bittere pil. 31/4-en zijn superego’s en kunnen elk succes behalen dat ze willen, dus ook president worden. Voor geestelijk minderbedeelden lijkt Trump een graaier, doch het is succes dat zijn doel is, geld is onbeduidend, vooral als je schatrijk bent.
  31/4-en zijn uitstekende vaders en beschikken over een royale kring vrienden. Een bedrijf leiden is lastiger dan een regering, want ook politici hebben daarin geen ervaring. Mislukkingen worden op het bord van belastingbetalers gelegd, dus afgerekend wordt zij nooit.
  Amerika bruist nu van vibratie en dynamiek en rassengrenzen vervagen. Het presidentschap van Trump betekent niet alleen voor Amerika een omwenteling. Er valt weer te genieten. Dit kan op Youtube, waar de zwarte dames van The Viewers View gedreven laten weten dat ze wakker geworden zijn. Welcome, president Trump.

 18. Amerika is een multiraciale maatschappij, en racisme is er dan ook inherent, ons voorveld. Amerika kent vrijheid van meningsuiting, en Ann Coulter, berucht publiciste, bepleit stopzetting van immigratie en remigratie.
  In tegenstelling tot Nederland kent de VS een groot conservatief electoraat en het is dit deel dat Trump de overwinning bezorgt, maar niet alleen blanken beseffen dat Republikeinen en Democraten in hetzelfde bed liggen. De VS is een politiek correct land geworden, tot afgrijzen van de ruime meerderheid, maar zelfs negers beseffen nu dat Obama een bastaard is.
  Het is niet uitsluitend de RP die door Trump in paniek gebracht is, de DP verkeert in staat van ontreddering. Trump heeft kans gezien in één maand tijd een ruime achterstand in Republikeinse populariteit om te buigen in een ruime voorsprong. Democraten beseffen dat de onvermijdelijke Hillary Clinton door schadalen niet meer verkoopbaar is, en de socialist Bernie Sanders maakt geen kans.

 19. Ik zit dagelijks uren voor de computer on vrijwel uitsluitend gebeurtenissen in de VS te volgen, en ik doe dit al jaren.
  Om het fenomeen Donald Trump te kunnen begrijpen moet je weten hoe mensen geconstrueerd zijn. De meeste breinen vinden deze kennis overbodig en beseffen het verschil tussen universeel paradigma en moreel paradigma niet. Bovendien leeft vrijwel iedereen in de illusie over vrije wil te beschikken, dus ligt vrijwel iedereen op onoverbrugbare achterstand.
  Het is dan ook geen wonder dat ook daar de politieke permuskieten en andere deskundigen het Trump-spoor volkomen bijster zijn. Omdat de realiteit slimmer is krabbelen ze terug tot het punt waarop ze volledig ontluisterd zijn. Dat punt is al heel dichtbij.

 20. Republikeinse kandidaten durven hem niet aan te vallen want anders gaat hij gewoon als onafhankelijk kandidaat verder.En dat willen ze helemaal niet.
  Trump moet zich wel beter inlezen en een goeie running mate zoeken,wie weet hoe ver hij dan komt

 21. Trump onderscheid zich nu goed.Mocht hij de republikeinse kandidaat worden dan moet hij voor de landelijke verkiezingen uiteraard op een enkel punt na de mediaan van het politiek spectrum opzoeken. Zodat het de gebruikelijke coinflip word .49-51% tot 49.9-50.1% zou die dit niet doorhebben dan verliest hij landelijk uiteraard dik.

  Eeen left or right wing politicus kan nooit president worden wanneer het voornamkelijk gaat tussen 2 partijen( alleen waneer je in het midden zit kan je winnen of in ieder geval voordoet als)

 22. @Nederlander65,

  Herinnert u zich al die politici nog van Balkenende tm Wallage, van Kok tm Rutte
  van Pechtold tm Asscher of Lubbers, die lieden ,die niet eens clowns zijn, maar blinde politiek correcte eurofiele domoren, die ons land hebben afgebroken ten dienste van de fata morgana EU, en een korter leven zullen bescheren dan Unilever, Akzo , Shell of ASML. Hoe durft u een oordeel te vellen over de duizenden, die hun bedrijven wél goed leiden , veel harder werken dan politici van de afgelopen generaties,en van wier belastingafdrachten u ook meevreet als inwoner van dit land.

 23. Ik denk ook,dat een sterke, zelfbewuste VS gewoon meer overtuigingskracht heeft en minder agressief veel doelen bereiken, waar ik ten dele wel achter kan staan. Het onteufemiseren van de islamitische wereld en dat geloof b.v., als dat duidelijk inspiratiebron is bij de zoveelste barbaarse ontmenselijking van het leven. Als Trump op redelijke speaking terms met Moskou en Peking komt, zou dat voor de seculiere, niet islamitische wereld een verademing kunnen zijn en de strijd tegen de door de islam geïnspireerde barbarij vergemakkelijken. Misschien zal een open pratende en handelende Trump hier in West Europa makkelijker de weg vrijmaken om uit die verstikkende zelfmoord in slow motion te geraken, in gang gezet door het soort politici die niet meer naar de burger luisteren, en zelfs het rest-vertrouwen van de afkalvende massa dagelijks nog misbruiken om een via handlangers een vals soort gelijk te projecteren op uw beeldschermen of in uw radio-speaker. Van mij mag ie.

 24. @ Nederlander 65
  Ja de gevestigde orde doet het goed. Alle partijen ( behalve PVV ) zitten op de lijn van meer EUSSR, meer import armoede en achterlijkheid, meer islamisering, miljarden weggooien aan molentjes, subsidies en OS, meer overheid, meer regels, minder vrijheden.
  Dus dan deze regentenkliek maar blijven steunen?

 25. Rutte & co zouden eens wat zakelijker moeten denken ipv domme sancties tegen Rusland. Dat zou ons land miljoenen schade en werkgelegenheid schelen. Waar blijft onze Trump? Of gaan we toch weer gewoon VVD, PvdA en D66 stemmen? Een land heeft de regering die het verdient blijkt wederom waar. Jammer voor Nederland en de weinigen met gezond verstand.

 26. Het is niet vader Ron maar zoon Rand Paul, die deze keer president hoopt te worden. 🙂

 27. De grote verkiezingsshow is begonnen. Iedereen met voldoende centjes en een apart verhaal wat altijd een deel van de bevolking aan zal spreken beginnen hun campagne. David Trump mag mee doen. Achter de coulissen wordt er hard gelachen. Uiteindelijk wordt het volgend jaar stuivertje wisselen. Het wordt weer een Bush crimineel of een vrouw. Ja vrouw, dat zal de natie aanspreken. Na een donkere moslim een vrouw. Alles is in kannen en kruiken. Het senario ligt klaar. Trouwens Trump heeft zijn leven te lief en wil nog wat van zijn verdiende centjes genieten…

  • J. C. Th. Köhler

   8 augustus 2015 op 21:54

   Van wie mag David Trump meedoen? Van Donald?

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   • Grappig ja. Dat is zijn broer… Maar nu weer inhoudelijk. Achter de coulissen werd afgelopen dag weer hard gelachen. http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/08/donald-trump-niet-welkom-bij-congres-conservatieven-na-opmerkingen-tijdens-en-na-debat/
    Trump prijst zichzelf de markt uit, je voelt dat nu al aankomen. Mensen om hem heen haken af. http://nos.nl/artikel/2051101-belangrijkste-adviseur-trump-neemt-ontslag.html
    Tegen de tijd dat er verkiezingen zijn, zijn veel stemmers afgehaakt. De man zegt nu nog goede dingen, maar straks zal hij een karikatuur zijn van extremiteiten en niet serieus meer te nemen. Precies zoals ze het willen hebben achter die coulissen. Prachtig, het volk tuint er weer in. De gedachte dat er iets te kiezen zou zijn…

 28. Nederlander65

  7 augustus 2015 op 13:55

  Welnee, Trump is niks. Een land kan niet als een onderneming geleid worden.
  Dat is vaker geprobeerd. Herinneren we ons de LPF nog ? Met de clown Herman Heinsbroek ? Die werd van stal gehaald omdat een succesvolle miljonair aan het roer in ons land wel eens erg heilzaam zou kunnen zijn ! Niet dus. Het enige wat Heinsbroek voor elkaar kreeg was zijn ambtenaren verbieden hun boterhammetje voor de deur van het ministerie op te eten.

  Al die grote bekken uit het bedrijfsleven en over het bedrijfsleven, het is allemaal niks. Een samenleving is geen onderneming. Gelukkig niet. Een samenleving is uitermate complex en wie geld verdienen en commercie als leidraad neemt bij het leiden van een land, komt snel van een zeer koude kermis thuis.
  Een onderneming is een vrij simpele organisatie. Een samenleving is zeer complex, met duizenden deelbelangen én een democratie waar Trump als bedrijfsdictator geen kaas van gegeten heeft. Het zal snel fout aflopen en dan gaat heer Trump af via de zijdeur.

  • Geef me een goede reden waarom een land niet als onderneming geleid kan worden. Een herinnering aan de LPF? Welke herinnering bedoel je? Die toen Pim vermoord werd? LPF was Pim. Wat daarna kwam was opportunisme. Geen goed voorbeeld.

   Een samenleving is wel degelijk een onderneming. Een democratische onderneming met faciliterend leiderschap.
   Laat het maar gebeuren. Alles beter dan de enge Houssein Obama.

 29. J. C. Th. Köhler

  8 augustus 2015 op 21:53

  “Het zal snel fout aflopen en dan gaat heer Trump af via de zijdeur.”

  Onder Obama is het inderdaad voorspoedig gegaan.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl