Stort Rusland in?

Door Joost Niemöller

In 1991 stortte de Sovjet Unie in. De belangrijkste reden was economisch. Zal het huidige Rusland opnieuw instorten? Recente cijfers over Rusland zijn niet best. De Russische economie is dit jaar ten aanzien van vorig jaar gekrompen met 4,6 procent. Het IMF verwacht dit jaar een verdere teruggang van 3,4 procent. (PDF) Volgens dit IMF rapport zijn de problemen van Rusland structureel.

 

Los van het IMF zijn er een aantal belangrijke factoren die over de Russische economie genoemd worden. De zeer sterk gedaalde olieprijs is misschien wel de belangrijkste reden.

Het grafiekje op blz 21 van het IMF rapport maakt duidelijk dat er een zeer sterke relatie is tussen de ontwikkeling van het werkelijke GDP en de olieprijs, al valt het op dat met name de laatste jaren het werkelijke GDP sinds 2010 (dus voor de invoering van de sancties) ook gedaald is onafhankelijk van die daling.

Daarnaast is er dus het effect van de sancties. Die zouden met name een effect hebben op de roebel en op de zwakte van Rusland op de financiële markten. Toch doet de roebel het niet slecht ten aanzien van de euro.

Desastreus is zeker de ontwikkeling van de Russische demografie.

Rusland is qua bevolking een stervend land.

De economie is ook zeer eenzijdig samengesteld. Anders dan bijvoorbeeld China is Rusland niet echt een productieland.

Vooral de enorme defensie industrie is naast de olie export die andere poot waarop Rusland steunt. Rusland heeft dus net als de VS economisch voordeel bij oorlogsdreiging.

Dat oogt al met al dus als een onstabiele situatie.

Daar staat volgens het IMF rapport wel tegenover dat Rusland grote buffers heeft: Weinig staatsschuld met name. Dit maakt dat ineenstorting niet voor de hand ligt:

Against these risks and uncertainties, Russia has large buffers (Figure 7). Russia has a positive and large net IIP (18 percent of GDP), a sizable current account surplus of 4.5 percent of GDP in 2015, low public debt and no need to access international markets for government financing in the short term due to the Reserve Fund (RF) buffer. In addition, while access to international capital markets has been impaired, Russian companies are expected to gradually regain access, as sanctions are lifted. Moreover, the CBR’s reserves remain adequate but could be increased somewhat to reflect Russia’s vulnerability to tail risks stemming from commodity-price shocks and the heightened level of uncertainty related to sanctions.5 Finally, balance-sheet currency mismatches are low and do not limit exchange rate flexibility. Thus, existing buffers reduce the likelihood of a systemic event

De verwachting van het IMF is zelfs dat de Russische economie in 2016 weer gaat groeien:

The Ministries of Finance (MoF) and Economic Development (MED) expect the contraction in economic activity to be milder in 2015 and forecast positive growth of about 2.5 percent in 2016.

Over de economische gevolgen van de sterk verbeterde relaties tussen China en Rusland laat het IMF zich niet uit in dit rapport. Maar als we denken aan de enorme olie- en gascontracten die Rusland afsloot met China (en ook met India) en bijvoorbeeld aan de plannen voor de aanleg van hoge snelheidstreinen, dan kan dit toch niet een onbelangrijke factor zijn.

Nee, Rusland stort niet in, en lijkt zich steeds meer op China te gaan richten. Is dit positief voor Europa? Het lijkt me niet.

 

 

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

13 Reacties

  1. g.h.m.leferink

    12 augustus 2015 op 22:58

    Wat ik in het artikel mis is o.a. de oorzaak van drank op de Russische economie.
    In 2008 in Taganrog, aan de Zee van Azov in Zuid Rusland, zag je ’s avonds mannen met grote bierpullen, van plastic, met handvat en inhoud 5 (!) liter, langs de weg lopen. En die inhoud ging op ook… En bij zelfs elke kleine kiosk bij een tramhalte, waar een huisvrouw een paar Roebel probeerde bij te verdienen, had je de keus uit zo’n 20 merken bier en een tiental soorten wodka!
    Sinds ik dat zag verwondert het me helemaal niet meer dat de gemiddelde levensverwachting van de Russische mannen een heel stuk korter is dan die van de vrouwen.
    Niet helemaal zeker ben ik van de invloed van STELEN, iets wat overigens ook in veel andere Oosteuropese landen een epidemische kwaal is. In Witrusland hebben ze daarover een spreekwoord: “In de fabriek verdien je meer dan op de kolchoze, maar op de kolchoze kun je meer stelen. Dus maakt het tenslotte niets uit.”
    Goodgoan: Gait H.M. Leferink

    • De Oostbloklanden kennen een drink cultuur In Polen moet u beducht zijn op dronkenlappen die zo maar oversteken of op de weg liggen Ja dat is zo Echter bij de nieuwe generatie Russen is gezondheid cool en drank taboe Uiteraard blijft er een onderklasse. Uw observaties zijn wel selectief Ik kan u zeggen ga meer naar dit soort landen u zult wat dat betreft aan uw trekken komen Elke Hollander die naar deze landen gaat schrijft hetzelfde U komt echt niet met nieuws, Ze zien alleen de ellende en overal KGB ‘ers en of maffia. Geloof me in heb veel zakelijke projecten gedaan in deze landen Italianen zagen overal mooie vrouwen Duitsers zagen de zakelijke kansen en Hollanders gingen op zoek naar de ellende en werden op hun wenken bedient
      Ik herinner me een Hollander die houtenpaaltjes uit Rusland wilde kopen Hij had gehoord dat gevangenen deze moesten maken Hij dacht aan een prijs van < 1 gulden per stuk

  2. Gazprom, zo lees ik elders, zou het in 2013/14 slecht gedaan hebben. Er werd echter vergeten dat men voorzieningen (miljarden) moest treffen omdat Oekraïne niet had betaald voor leveringen, Inmiddels draait Gazprom als een tierelier. Zag u de reclames in Tsiblisi bij de supercup tussen Barcelona en Sevilla? Maar ook elders. Onze pers is ziek en heeft het niveau van een spruitje.

  3. Europa is zo dom geweest Rusland van zich te duwen. Liever kiest men voor de nazi-staat Oekraïne en de zelfzuchtige USA.
    Dit terwijl Rusland het enige land is dat bereid is de Europese culturen te beschermen en steunen. Logisch dat Rusland nu de andere kant op zoekt en met China verder gaat. Europa mag het zelf uit zoeken, overspoeld door gelukszoekers, die mede door de USA worden gestimuleerd naar Europa te gaan, om daar de chaos nog verder te vergroten.

    Er is weer eens op het verkeerde paard gewed…..

  4. Mijn zwager is momenteel bezig met kaasfabriek op te zetten in Rusland. Als dat draait, kan Nederland de boel zelf opeten.
    Vergeet ook niet dat wat men economie noemt, dat is wat wordt geregistreerd. Alleen, net zoals in veel zuidelijke en Oost Europese landen, gaat veel onder de lat. Het (wat wij zwarte circuit nomen) is enorm! De goudvoorraden van Rusland zowel als China en India idem. En raad eens wat er nu weer in de lift zit? Juist ja, de goudprijs. De VS kunnen het manipuleren niet eeuwig volhouden.
    Laatste nieuws van da Shanghai Daily was dat de dollar in waarde daalde, antwoord van China was direct.

  5. Het is rampzalig voor Europa en zeker voor Nederland dat het moet hebben van vrije handel over de hel wereld.
    Onder druk van de EU , de gecombineerde Frans/Duitse bezetting, kunnen wij niet meer vrij handelen, worden daarom armer, bovendien meegezogen in oorlogen op het continent, om het werk van hitler en Napoleon af te maken.
    Uit de EU dus, de handel met Duitsland zal er heus niet minder om worden, wij liggen op een strategisch hoekje, ze moeten wel.

    • @SPRX

      http://beurs.com/2015/06/01/een-atlantische-broedermoord

      Hele artikel staat op Der Spiegel.
      Men beweert dus dat we groot moeten, maar het is een historische leugen, want nog nooit heeft zulks gewerkt. Samenwerken, ja, natuurlijk. Maar wel zelf de teugels in handen.

  6. Dit vraagstuk interesseert mij enorm . Er is WW een recessie er worden minder grondstoffen verhandeld dus ook minder olie/gas Dus ook minder goed betaalde banen cq investeringen over de hele wereld De Russen hebben hun veerkracht al bewezen De totale ineen storting van de SU en daarmee hun zekerheden Daarna de Roebel crisis Ze schakelen gewoon terug naar Barter Trade, ruilhandel Ik heb er midden in gezeten en me met veel bewondering over verbaasd . Studenten uit Nederland en de rest van de wereld liet ik zien Kijk hier zie je de echte, de werkelijke economie . Rijen met Speculanten dwz vrouwen die de hele dag bij de metro een jurk aanboden De volgende dag weer een andere aanpak Het leven in Rusland was en is mega interessant . Ik geniet er elke dag van. Ik maak mij geen zorgen over de Russen en de Oekraïners die stopt men niet meer Ze weten hoe het Westen functioneert en weten er goed gebruik van te maken en ik gun het ze van harte Na het Socialistische experiment van 1917.

  7. R.T gaf een interview te zien met Gorbachev. De man heeft een erfenis van goedbedoelde mislukkingen achtergelaten. Waarom mislukt is de logica van sport.
    De winnaar heeft altijd gelijk. Hij sprak over raket, met bom Satan. Eèn is 100 x Hiroshima. Zijn motief om een streep onder koud te zetten. Zijn opvolger deed de rest. Dat had goed uitgewerkt in paradijs maar niet op aarde. Rusland bezit vele Satans en family. Eèn op midden Nederland [ ex NATO plan ] zou in principe het land en havens wegvagen. Honderd Europa. Philosophy over economy is dan pointless.
    Het alternatief is slaaf van de exceptional mens Amerikaan van de Noord kant. Dat is fijn voor Nederland en Europa. Een werelddeel gehandicapt door Stockholm syndroom slaaf zijn ziekte. De rest, mogelijk, maar niet Rusland.

    • Beste Bas,
      Misschien wat minder van dat spul roken? Ik vind de commentaren van deze site echt goed, maar deze is me een raadsel…

  8. g.h.m.leferink

    12 augustus 2015 op 22:43

    Zeg eens ‘Bas’, doe je met dit gekrabbel mee voor de hoofdprijs van de wedstrijd “Hoe stop ik zoveel mogelijk totaal onbegrijpelijke wartaal in een paar zinnen”?
    Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  9. De olieprijs wordt kunstmatig laag gehouden om daar Rusland juist mee onder druk te zetten. Wanneer we weer vriendjes zijn met Poetin zullen we dat onmiddelijk aan de pomp merken.
    Waarom is de demografische ontwikkeling voor rusland desastreus? wij hebben dezelfde ontwikkeling, maar bij ons is het nog veel erger, want wij importeren de in inactieven, Het wordt hoog tijd dat wij deze economische piramide constructie vaarwel zeggen, want als het bij wet verboden is, waarom probeert de overheid dit dan wel hardnekkig in stand te houden?