De Goedmens weet: eigenliefde is alles

Door Joost Niemöller

Vandaag is in het nieuws dat een Amsterdams modebedrijf een kledinglijn op de markt brengt met het woord ‘Refugee’ erop, in modieuze letters, als een logo. RTL Nieuws brengt het als een positief dingetje. Op de site GeenStijl zien we de cynische ondertoon. Het is al bijna niet meer mogelijk om van een product als dit nog een parodie te maken. Kijk naar de presentatie van het modebedrijf zelf en je ziet dat iedere parodie al door hen zelf is overtroffen.

De Goedmens weet als geen ander waar het om draait in welke maatschappelijke discussie dan ook: Het gaat er niet om via feiten of debatten het pleit te winnen, alles draait om het imago.

Om deze imagostrijd te winnen, moet de eigenliefde geprikkeld worden: Iedereen wil gezien worden als Goedmens. Stimuleer dat. Maak er een verdienmodel van. Kneed het naar de onuitgesproken idealen waarin ‘de grote stad’, de ‘beweging’, de ‘energie’ en ‘de vooruitgang’ centraal staan. (Bijvoorbeeld kernachtig uitgedrukt in dit vandaag verschenen stuk.) Zo weet je dat je enerzijds ‘goed’ bent, en anderzijds ‘hip’, en zo kun je van jezelf genieten in de spiegel, en seksuele opwinding creëren waarin je zelf het middelpunt bent. Een win-win situatie. Nou ja. Niet helemaal. Want masturbatie leidt niet tot voorplanting, vandaar dat Goedmensen naar andere manieren moeten zoeken om hun boodschap te verspreiden. (Niet voor niets klagen al die Goedmensmeisjes op hun veertigste allemaal op diezelfde televisie over het ontbreken van kinderen en vaste relaties: De eigenliefde was te groot, en zat de overgave in de weg.)

In dit geval: Vooral virtueel. En via de media. Met je leuke tasjes, en truitjes en je jonge welgevormde lichamen schuif je dan dus maar aan in De Wereld Draait Door, waar je je zelf kunt bewonderen, en waar anderen zich aan je kunnen vergapen.

De voortplanting moet via de media gaan, en daar is inmiddels al een heel arsenaal aan trucs voor gevonden.

Door beelden, maar ook door woorden.

Zo is er de keuze van het woord ‘vluchteling.’ In dit geval niet zomaar in het Engels, want de Engelse taal is bij uitstek de taal van de globalisering. In werkelijkheid gaat het natuurlijk helemaal niet om vluchtelingen. Slechts 20% volgens Eurostat en misschien maar 15% volgens getuigenissen, zouden iets met Syrië van doen hebben. Dan gaat het ook nog eens om jonge mannen die hun vrouwen, kinderen en ouders in de steek gelaten hebben, en, ik zeg het nog maar eens, net zolang illegaal grenzen oversteken tot ze in het land van Mamma Merkel zijn gekomen.

Het zijn dus illegale immigranten. Maar wie dit zo benoemd, feitelijk juist dus, is in de media ‘rechts-extreem.’ Ook daar zijn plaatjes bij. Kwade mannen met kwade koppen en als het even kan heffen ze hun arm op een manier die aan het Derde Rijk doet denken.

Je kunt je blauw tikken op het internet, maar tegen zo’n uitgekiende media strategie is dat onbegonnen werk.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

22 Reacties

 1. g.h.m.leferink

  31 oktober 2015 op 22:01

  “Het zijn dus illegale immigranten. Maar wie dit zo benoemt, feitelijk juist dus, is in de media ‘rechts-extreem.’ Ook daar zijn plaatjes bij. Kwade mannen met kwade koppen en als het even kan heffen ze hun arm op een manier die aan het Derde Rijk doet denken.”
  Joost, van dat soort etikettenplakkende minkunkeltjes trek ik me al tientallen jaren niets meer aan. Als dat volkje gaat roddelen op het nivo van de ‘Bildzeitung’, dan moet ik daar boven staan, vind ik. Na 1½ jaar als dienstplichtig Huzaar en 27 jaar als vrijwilliger bij het Korps Nationale Reserve laat ik me niet meer ‘einschüchtern’ door dat kwekkende slap nieuwste-trendjes-volgende stel hufters. Laat staan bang maken. Door een stel oude wijven dat beter had kunnen solliciteren bij Story, Privé of Weekend.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 2. Ietwat off topic: Na een geplaatste reactie op een artikel bij Trouw
  http://m.trouw.nl/tr/m/nl/4496/Buitenland/article/detail/4170459/2015/10/25/Blair-erkent-fouten-rond-oorlog-in-Irak.dhtml
  (onder @sooitje)
  had ik tot tweemaal toe een aanvullende reactie gestuurd die werd geweigerd.
  Onder het motto dat het artikel ‘oud nieuws’ was en dat het meer leek om de boel verder op te stoken bij de europese nieuwkomers/doorschuivers tegenover het gastcontinent/land -dwz. er is genoeg aanleiding voor iedereen om gefrustreerd, boos, bezorgd of angstig te zijn, voldoende blijkbaar om te ‘modereren’. Het wordt een bijzondere mix van gedane zaken in de huidige wereld. En het ZIJN interessante tijden.
  Wilde ik even kwijt. Verder proficiat met de site en uw inzet hr. Niemoller.

 3. “Je kunt je blauw tikken op het internet, maar tegen zo’n uitgekiende media strategie is dat onbegonnen werk.”

  Joost, de media beginnen langzaam hun greep te verliezen. Op alle kitisch/realistische websites nemen de bezoekersaantallen de laatste tijd toe, waarschijnlijk ook op je eigen weblog. De PVV is aan een (onstuitbare?) opmars bezig en in het dagelijks leven spreek ik steeds meer mensen die “overwegen op de PVV te stemmen”.

  Jammer genoeg zijn er nog steeds veel mensen die zich door de staatsomroep en de kranten laten hypnotiseren, maar steeds meer mensen laten zich informeren door het internet. Jongeren kijken al nauwelijks televisie en iedereen die even googlet, ziet het werkelijke verhaal achter de leugens en frames die dagelijks over de mensen worden uitgestort.

  Ik meen dat de wal het schip aan het keren is en als dat zo is, dan komt het niets te vroeg, want wat de vluchtelingen betreft heeft de klok al twaalf uur geslagen.

  • pardon, waar ik ‘vluchtelingen’ schreef moest staan” ‘de instroom van illegale immigranten’.

   • Geeft niet, het woord vluchteling is inmiddels synoniem voor oplichter. Iedereen snapt wat je bedoelt.

 4. Wat ik ook erg irritant vindt zijn de spijkerbroeken die kunstmatig versleten zijn. Als je bedenkt dat die door de allerarmsten in India worden gemaakt, dan is dat zeer beschamend. Wat moeten die fabrieksarbeiders wel niet denken van de decadente en extreem schijnheilige Westerling?

  Overigens bestaat er ook andere politiek gekleurde kledij. Als ik nog 20 was, zou ik het kopen.
  http://www.algiz-postorder.com/index.php?id_category=12&controller=category&id_lang=2

 5. De aantrekkingskracht van christendom was goed en lief zijn. In de Europa geschiedenis werd dit het middel om mensen monddood te maken. De anti revolutionaire party, christen strijders, als nog niet zolang geleden voorbeeld. Rond christendom hangt de lucht van macht en geld. Wat zonder gezeur of geweten dingen als koloniën of slavenhandel uitvoerden met zegen van boven via hun kerk. Het knappe of doortrapte was de manier waarop het verkocht werd. Allemaal in het belang van de slaaf native die, eenmaal bekeerd, ook toegang tot de christen hemel kreeg.
  Net als in de dieren bio farm wereld gaan mensen op de duur zich gedragen zoals de boer of V.U wenst. Dan is wat om u heen gebeurt is zending waar een olie lucht omheen hangt. Zonder die lucht waren er geen vluchtelingen en goed mensen.
  Goed maar niet gek noemden voorouders dat.

 6. “De eigenliefde was te groot, en zat de overgave in de weg.”

  Hier heb je een essentieel ‘dingetje’ bij z’n lurven, Joost.

 7. De goedmens is in wezen bang, lafhartig, lui en slap, maar Owee dat kan ieder moment omslaan in een meedogenloze woede, zelfhaat die gericht op andere, eerst gedemoniseerde en gedepriveerde mensen a la heidenen, negers, joden e.d. tot verraad, vervolging en gewelddadige excessen kan leiden.

 8. Hebben de goed menschen minder kinderen? Wanneer dat realitiet is dan kan ik me voorstellen dat ze iedereen die een beetje begint te jengelen , zeuren en vingerwijzen. Altijd direct alles geven wat ze willen.

 9. g.h.m.leferink

  26 oktober 2015 op 22:36

  Joost: overigens vind ik dit stuk precies raak! Hier wordt de ‘moderne’ egocentrist eens neergezet zoals’ie werkelijk is!
  In de geesteswereld van zulke lui passen bijvoorbeeld geen mensen als zendelingen, missionarissen en missiezusters. Want als die in de schijnwerpers komen verbleekt daarbij vergeleken de Moderne Rot Egoïst. En ziet eruit zoals hij werkelijk is: iemand die veel te weinig bijdraagt aan de geestelijke gezondheid van de tegenwoordige maatschappij, die niet de vereiste minimum inspanning daarvoor wil leveren.
  Dus o.a. veel types van ‘binnen de grachtengordel’, vervallen aan het waandenkbeeld dat je in een mensenleven kunt ‘freewheelen’.
  En het doorzien van de inwendige leegte van de MREer, dàt is het laatste wat ze willen……..!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 10. g.h.m.leferink

  26 oktober 2015 op 22:19

  Joost, die zin ‘Je kunt je blauw tikken op het internet, maar tegen zo’n uitgekiende media strategie is dat onbegonnen werk.’, daar ben ik het niet mee eens!
  Al meer dan 10 jaar schrijf ik op verschillende internetpagina’s tegen die MRE’ers (ModerneRotEgoïsten). Dus tegen dat stel ‘Ikke-ikke en de rest kan stikke!’ Omdat ik van mening ben dat als goedwillende mensen niets doen HET VANZELF FOUT GAAT! Voorbeelden uit de geschiedenis genoeg. Ik noem er één:
  # Chamberlain en Daladier die dachten vrede te krijgen, “Peace in our time”, door telekns maar toe te geven aan Hitler. En die, door maar de weg van de minste weerstand te volgen, mee schuldig werden aan de Tweede Wereldoorlog!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 11. Ach… dit is weer eens wat anders dan : ” Ook ik ben een Marokkaan” of : ” Je suis Charlie”.

  Shirts of tassen met ….in het Arabisch….:
  ” Het geld voor uitkeringen is BIJNA op en de banen zijn NU al op” zijn waarschijnlijk effectiever.

 12. Zijn deze goedmensshirtjes niet een typisch voorbeeld van links lullen en rechts zakkenvullen?!
  .
  Ik moet plots aan de grootgrond bezittende salonsocialist Marcel van Dam denken, vraag me niet waarom.
  .
  Héé.. ik weet plots nog een goede opdruk voor de goedmensshirtjes: ‘U bent een minderwaardig mens’.
  .
  Zie je het voor je, in de schappen ligt het goedmensshirtje met de opdruk ‘Refugee’ en ernaast ligt het goedmensshirtje met de opdruk ‘U bent een minderwaardig mens’. Hahaha…. ik moet om mezelf lachen, ach ja je moet wat….. Hoho.. het zijn niet mijn woorden 🙂

 13. Ik lees dat ze zo’n 20% winst willen maken, dat is na belasting en daarmee een wel heel gezonde winstmarge. Daarnaast is er ook no geen 12% overhead, waarschijnlijk gaat deze als salaris (naast de winst) naar de initiatiefnemers. Het bedrag aan liefdadigheid is een gewone opslag.

 14. Realpredictor

  26 oktober 2015 op 17:28

  De Gutmensch is een slap aftreksel van de ‘politiek correcte’ bestuurders /zelfverrijkers. Ze vinden hun elitaire overtuiging torenhoog uitsteken boven die van het ‘domme’ het klootjesvolk. Hun arrogante zelfbeeld is een afspiegeling van de leugens en manipulatie van de linkse politici !

 15. De Gutmensch is een door en door SLECHT mens. Hij verkracht de feiten, wil niets weten van goede argumenten en wil slechts de ander ( de niet-Gutmensch ) met holle politiek correcte prietpraat overstemmen. Hij weet zich gesteund door regentenkliek ( alles minus PVV ), EUSSR en haast alle media. Daardoor wordt zijn gore arrogantie nog groter. De Gutmensch is door en door verrot en wil zogenaamd de “wereld”redden, maar dan vooral om zichzelf goed te vinden. In werkelijkheid steekt hij een dolk in de rug van zijn landgenoten. Met zijn smerige “weg met ons” is hij de echte vijand. De Gutmensch is oorzaak van de ondergang van NL en Europa door de islamisering en massale immigratie volop te omarmen.

 16. Het is een interessant fenomeen, de gutmensch. Ik zou toch graag een kleine correctie willen aanbrengen, op een verder prima verhaal. Het gaat inderdaad om eigenliefde. Maar: goedmensen houden juist helemaal niet van zichzelf. Ze hebben hun progressieve wereldbeeld nodig, om zich een beter mens te kunnen voelen (dan die “rechts-extremen”). Dáár ontlenen ze hun morele superioriteit aan. Niet omdat ze daadwerkelijk iets dóen om zichzelf of de wereld te verbeteren.

  Vandaar de felheid, wanneer ze geconfronteerd worden met de realiteit of met conflicterende feiten. Hun hele identiteit is er aan opgehangen. Ze zijn natuurlijk geen betere mensen, dat weten ze zelf ook wel. Daarom, dus: liegen, verdraaien, ontkennen. Ze moeten wel.

  • Goedmensen zijn misschien verwende tirannetjes die zolang mogelijk de onbezorgd intellectuele sfeer van de kleuterschool proberen vast te houden. Uit de tijd dat hun ouders nog hun luiers opruimden, voor hun natje en droogje zorgden en ze flink in de watten legden, wat ze ook uitgevreten hadden. Voor het bestendigen van die egostrelende kleuterutopia hoeven ze alleen maar in één vloeiende beweging door te marcheren van moedertje thuis, naar moedertje staat: “Where the productive man dreams of the things he might create if only left alone by his fellows, the Progressive [en de goedmens is heel progressief] dreams of the world he could create if only the lives and property of his fellows were at his disposal” http://www.frontpagemag.com/fpm/189984/inside-every-liberal-totalitarian-screaming-get-frontpagemagcom

 17. Gaan rondlopen met shirts en tassen, waarop staat: “‘Geen islam-invasie in mijn land” zal zeker te gevaarlijk zijn om in het openbaar mee rond te lopen… gezien het feit dat de meerderheid van het Nederlandse volk aan collectieve verstandsverbijstering lijdt en als een gék aan het pannenboeken bakken en truien breien voor zogenaamde zieligerds is geslagen?
  Iedere sentimentale dombo zal in grote toorn uitbarsten, als men uw opschrift ontwaart.
  Het zijn ménsen, hoor!’, zal men u met fonkelende ogen toebijten.

  Diept u dan een foto uit uw tas, waarop u een aantal ISIS-beulen bezig zit christenen te kruisigen, te verdrinken of te verbranden.. en zegt u alleen maar: ” dat zijn helaas óók mensen…”,
  dan zal dit waarschijnlijk niets uitmaken.
  Het leven is saai, de televisie brengt niets behoorlijks meer.. en het klef doen tegen buitenlanders geeft iemand nog een béétje een goed gevoel..
  dus ZWIJGT u alstublieft!
  Zéker van de PVV, hè??

 18. Zolang het Goed geld opbrengt is het geoorloofd. Met verlies draaiend Charlie Hebdo had opeens een ongekend grote oplage. Plotseling bleken er miljoenen “Je suis Charlie” mensen te bestaan. Nu is men “refugee” mens aan het worden. Wat een welkome afwisseling…

 19. Zonder het te weten heeft het gladde modebedrijf voor de vluchtelingengoeroes een uithangbord gecreëerd met toekomstvisie voor de drager. Ik word straks een vluchteling in eigen land…