Harriët Duurvoort doet een Anne Frankje

Door Joost Niemöller

Harriet Duurvoort is columniste voor de Volkskrant. Maandag schreef ze deze column over Hans Janmaat. Ze vermeldt niet wat de aanleiding is van die column, maar we kunnen aannemen dat de aanleiding ervoor het stuk was dat Martin Sommer zaterdag schreef naar aanleiding van het verschijnen van mijn boek over Janmaat. Of de recensie van Jan Tromp in diezelfde krant op diezelfde dag.

Duurvoort beschrijft in haar stukje een herinnering van haarzelf als klein meisje. Het is geschreven in een fictieve, impressionistische stijl, die in het midden laat of het een echte of verzonnen herinnering is.

Zo begint het:

Ik opende de brievenbus. Een getypt verhaal op een gestencild papier zonder envelop. Geen kleurige folder. ‘Niet links, niet rechts, de Centrumpartij’ was de aanhef. Ik liep langzaam lezend de trappen op.

Over wat er precies op dat papier stond, blijft Duurvoort vaag:

Het pamflet was helder en makkelijk geschreven, een kind van 10, zoals ik, kon het snappen. Ze vonden zichzelf niet links en niet rechts, maar kwamen op voor de gewone mensen die last hadden van de buitenlanders. Omdat mensen niet meer met de buren op hun trap konden praten, omdat de buitenlanders zich niet aanpasten. Omdat ze de taal niet spraken of omdat ze andere problemen hadden.

Dan volgt een beschrijving van de beklemming die dit meisje Duurvoort toen gevoeld moet hebben. Al blijft het onduidelijk waar die beklemming vandaan kwam, maar ja, een meisje van tien, dat kan van alles zijn natuurlijk. We leren dat haar vader van Surinaamse afkomst is:

De buren hadden dit natuurlijk ook gekregen. Ik wilde het eigenlijk stiekem uit hun bus jatten, maar durfde niet. Zouden zij hierop stemmen? Vanwege ons? Het voelde ineens heel beklemmend. Wat wilden ze dan? Dat we weggingen? Naar Suriname? Ik was hier geboren en wilde gewoon blijven.

Het verhaaltje speelt zich af in de Waalstraat in Amsterdam, leren we. Ah, de Waalstraat. Dat was in de Rivierenbuurt. Woonde Anne Frank daar niet? De naam ‘Anne Frank’ valt nergens. Maar de bedoeling is duidelijk: dit kleine meisje met een Surinaamse vader, helemaal alleen in die blanke buurt waar ooit zoveel Joden woonden die werden weggevoerd in de oorlog. Zal zij ook net als Anne Frank in een kamp gezet moeten worden vanwege dat papier van die verschrikkelijke Janmaat?

Omdat het zo’n suggestief stukje is, wordt nergens precies gezegd wat de link is tussen Janmaat, de angst van het meisje voor haar buren en de Joden. Hoeft niet. De bekende beelden doen het werk.

De stapeling van suggesties gaat verder: Toen ze veertien was werd, aldus de column, onze Harriët ‘eindelijk’ uitgenodigd op de thee bij een blanke buurvrouw. (Het is heus niet zo vreemd dat meisjes van tien of veertien niet worden uitgenodigd voor de thee in Amsterdam, Surinaamse vader of niet, zou ik zeggen, maar goed.):

Ze vertelde dat ze best aan ons had moeten wennen in het begin. Ze woonden er sinds de huizenblokken net nieuw waren opgeleverd, begin jaren ’30. Een heerlijke buurt voor jonge gezinnen, die al snel was volgelopen met gegoede vluchtelingen uit Duitsland. Toen de straat huis voor huis werd leeggehaald – in onze straat een verbijsterende 709 adressen – en alle vriendjes van haar kinderen weg moesten, verstopte ze wapens voor het verzet onder in de kinderwagen van haar jongste. Ook de buurvrouw in ons huis was weggevoerd. ‘Dat mag niemand vergeten hoor!’ zei ze aangedaan. ‘Gewone gezinnen. Net als wij, net als jullie!

Het plaatje is compleet. Het papier van Janmaat. De angst van het meisje. De Rivierenbuurt. De niet genoemde Anne Frank. Het wegvoeren van de Joden. Stapel, stapel, stapel.

Janmaat had het nooit over het stoppen van buitenlanders in kampen. Zelfs niet eens over het wegvoeren van buitenlanders. Janmaat, zelf kind van een Joodse moeder, was geen antisemiet, en had niets met nazi-Duitsland. Het kleine meisje Duurvoort had niets te vrezen van de Grote Boze Janmaat. Er valt van alles te zeggen over Janmaat, maar in zijn eigen straat ging hij altijd ontspannen met allochtonen om. Daar zijn veel getuigenissen van door die allochtonen zelf. Al zei hij domme dingen over Gullit. Janmaat zei namelijk heel veel domme dingen. Daar gaat mijn boek ook over. Het is namelijk een geschiedenis, en geen missie, zoals Jan Tromp maar voor het gemak aannam.

De Harriët Duurvoort van nu, negeert dit soort feiten, en voert de retorische spanning nog wat op. De kop boven het artikel:

Janmaats pamflet zou anno nu beter aanslaan dan toen

Met andere woorden: Er zullen nu weer heel veel kleine meisjes zijn met Surinaamse vaders, die die beklemming nog veel erger moeten voelen dat ze een soort Anne Frank zijn. We kennen de blanke Nederlanders. Ze willen de gekleurde Nederlanders het liefst in kampen. Eigenlijk. En die pamfletjes die daartoe aanzetten worden door hen gevreten. wat heel beklemmend is voor de Anne Frank meisjes van nu.

Of zoiets.

Makkelijk scoren. Waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

 

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

26 Reacties

 1. Ik heb het prima boek van Joost over Janmaat gelezen. Wie hier een poging tot een rehabilitatie van Janmaat in leest, zoals volgens sommige commentaren, is niet goed wijs. Er wordt bepaald geen vleiend beeld van Janmaat neergezet.

 2. Harriet geeft het beeld weer wat vroeger de inhoud van dames romans was. In het kort, daar moet iets in, maar weet niet wat. De laatste pagina gaf het antwoord.

 3. 2
  Toch krijg je dat gegarandeerd opgespeld als je voor balans pleit.
  Dus tegen overbevolking bent.

  Bij RTL 4 net weer zo’n stukje waar het aantal vluchtelingen afgezet worden tegen het aantal inwoners en andere landen nemen per inwoner veel meer vluchtelingen op dan Nederland.
  Wat men weer vergeet te melden is het feit dat al die landen vergeleken met Nederland LEEG zijn. Alle landen zijn 3-10 keer zo groot als Nederland met de helft aan inwoners welke wij hebben.

  Dat wij super overbevolkt in een ingekapselde mierennest wonen wordt er niet bij vermeld. Nederland is vol en druk, ook in natuurparken is het hier net zo druk als in de kalverstraat. Dus in mijn ogen zijn hier al 7 miljoen teveel mensen aanwezig.
  Kleur maakt niet uit.
  Maar de overbevolkingkraan blijft naar goed Nederlands gebruik open staan.
  Niet met hoogbegaafde vrijdenkers, of minder hoogbegaafd. Is ook goed.
  Nee, met een 1500 jaar oud archaïsch gevaarlijk wreed gedachtegoed .
  Knettergek!!!

  • @Pieter G Precies, dit soort “vooruitgang” is achteruitgang!
   Wat we nu binnenhalen tart iedere beschrijving. Een burgeroorlog is niet ver meer. Zeker is dat er grote problemen gaan ontstaan.
   En die Gutmenschen hier en daar maar ons land volschijten met deze vreemdelingen.
   En deze regering? Links lullen en rechts ons land met MOSLIMS vullen !!!!!!!
   Pas als iemand ene klap voor zn of haar kop krijgt in het winkelcentrum, of zn dochter aangerand door een donker type met baard en bruine kap over zn hoofd zullen ze pas wakker worden, maar dan is het al te laat niet 5 over 12 maar 6 over half 6. Ggetal 6 weet u wel van de Zionisten, het 6e boek.hoofdst bij de Thora, het hoofdstuk over het grote “lijden” (de hollo-jeweetwel).
   kortom heel slim gespeeld al 70 jaar alng (en langer) verdeel & heers!!!
   mensen en bevolkingsgroep en geloven etc. tegen elkaar opzetten.Creeren van chaos(mayem) en ondertussen het land leegroven.

   Ik hoop dat ook EVIL oh pardon ELVI een beetje…

 4. Hele oude discussie maar vooruit.
  Ik hou van dorpen en veel horizon, dus 10 miljoen mensen voor dit piepkleine landje vind ik overbevolking en in de jaren 50 van vorige eeuw vond de politiek dat ook.
  Ik hoed dus echt van de natuur in tegenstelling tot groen links die verstedelijking, beton en asfalt en vooral minder groen prima vind.

  Dus geheel buiten elke discussie over vreemdelingen of wat dan ook ben ik voor een balans tussen ruimte -industrie, economische ontwikkeling en aantal inwoners.
  Zeg 10 miljoen met genoeg ruimte en inkomen. In balans.
  Toch een geheel legitiem en makkelijk te begrijpen standpunt. Ik ben niet tegen technologie integendeel zelfs. Ik ben tegen de mierennestcultuur van verstedelijking. Geef mij maar rust en ruimte. Dus elk door projectontwikkelaars en overheden gestimuleerde uitbreiding van het mierennest is mij een doorn in het oog. Vaak zien ze het zelf als vooruitgang. NEEE!
  Minder leefruimte is achteruitgang.
  Een racistisch motief ontdekt?

  • http://www.overpopulationawareness.org/nl/over-ons/doelstelling
   Deze club is niet doorgebroken omdat ze als extreem rechts zijn beoordeeld.
   Je mag dus niet het meest fundamentele probleem van deze wereld aankaarten, omdat je er niet onderuit komt de immigratie als 1 van de oorzaken te benoemen.

 5. Daar is die oorlog weer. De doorsnee progressief in dit progressieve landje schiet in een voorgeprogrammeerde retrospectieve fit zodra iets niet ‘gewoon’ progressief is. Typerend, want als mevrouw Duurvoort ergens een déjà vu van zou mogen krijgen, is dat het progressieve woord ‘socialisme’. De buurvrouw is vast ook vergeten te vertellen dat toen iedereen een oud-verzetsstrijder was, menig overlevende bij terugkomst diens huis gekraakt zag en meteen een rekening + boete kreeg van het progressieve stadsbestuur voor achterstallige erfpacht. Voor zover diens kleinkinderen later niet door de progressieven de volkswijken uitgedreven zijn en vervangen met immigranten uit landen waar Mein Kampf een bestseller is, moeten die nu weer achteromkijkend over straat naar de sjoel vanwege de influx van die niet zo vrijgezinde culturen waar Janmaat al voorzichtig en met reden voor waarschuwde. Maar dat gaat kennelijk allemaal buiten het krappe politiek correcte kader van mevrouw Duurvoort.

 6. Vreemd dat mensen als Harriët bezorgde autochtonen als een soort van fascisten ziet terwijl al decennia jaar in jaar uit tig duizenden allochtonen hun land binnen blijven komen en de autochtonen uit hun wijken verdreven worden.
  .
  En daar begint het nu ook al mee, een autochtoon mag niet meer over ‘mijn land’ spreken net zoals ‘eigen volk’ ook als not done gezien wordt, tenzij een allochtoon iets soortgelijks zegt. Zo staat op Joop.nl een artikel over Tofik waarin hij trots vertelt dat een Marokkaanse taxichauffeur hem niet negatief aansprak over zijn geaardheid, sterker nog dit is wat de taxichauffeur tegen Tofik zei, ik citeer: Hij: ‘nou je blijft sowieso een van ons’.
  .
  Dit is een helder voorbeeld van ‘eigen volk eerst’ maar niemand op Joop die daar over valt. Dat zou een autochtoon moeten zeggen, dan is de wereld te klein op Joop. Uiteraard kan het zijn dat mensen daar wel op gereageerd hebben maar dat het niet door de moderatie gekomen is, ze zijn daar niet vies van…

 7. Overigens de schaal waarop nu buitenlanders soms ookwel “Vluchtelingen” genaamd binnenkomen, waaronder vnml jongemannen van 15-35 jaar sommige zwaar getrained in oorlogvoeren, terreuracties , verkrachtingen van vrouwen en onthoofdingen, is van enorm veel grotere orde dan de komst van de Suri-lukkers destijds!
  De rest zijn vrijwel alleen economische vluchtelingen, gelukszoekers en avonturiers, die allemaal hun familie, vader, moeder, vrouw en kind in levensgevaarlijk oorlogsgebied hebben achtergelaten. Heel dapper hoor.
  Dit soort dappere strijders kunnen we hier ‘goed’ gebruiken, manieheus!

  De regering Kabinet van tRutte c.s. (en zijn bende) is hiervoor verantwoordelijk, al voeren zij ook maar de opdrachten van hun bazen uit.

  • Heb je enige controleerbare feiten die je mening kunnen staven? Of tel je soms de mensen op rommelige videofilmpjes? Ga zelf eens kijken in de opvangcentra en maakt je eigen praatjes met ze. Onderzoek je bronnen eens als je echt zo wantrouwig bent! Je klinkt meer als een gelovige, iemand met een vastomlijnd idee dat niet meer kan veranderen. Wat er nog mist is een baard en een AK-47!

   Toch ben ik het wel eens met het vermoeden dat er veel te veel verkeerde mensen in de chaotische stroom van immigranten zitten. Ik ben voor sluiting van grenzen maar dat moet helemaal aan het begin van de reis al.

 8. N.B. de balpen kwam pas in 1951 in Nederland

  Zou ze ook weten dat wij daar al 70 jaar mee zijn belazerd, de hele wereld eigenlij en dat de schapen 3 rijen dik voor het valse nep Anne Frank-achterhuis staan om heerlijk naar een historische leugen te gaan kijken en daar nog grif voor betalen ook haha???
  —————
  Zou ze ook weten dat dit dagboek stijf staat van de haat jegens de Duitsers???
  —————
  en om mijn betoog te staven..Zou ze weten dat dhr en mevr Daan uit dat dagboek dag en nacht, keiharde knallende ruzies maakten, terwijl de Duitse patrouilles voor hun deur, dat ze stofzuigde, het gillen bij de tandartsboor etc. etc. etc???
  —————-
  KORTOM zou ze begrijpen dat dit dagboek falikante onzin is en mede geleid heeft tot de ISrahellische Staat en het Zionisme oorlogen etc tot op de huidige dag???

  Nee ik ben bang van niet.
  Ze is keihard bezig haar eigen land en volk te verraden!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Daarom noem ik het: Het Nachtboek van Anneke…

 9. Ik denk dat ik je begrijp…. maar ook al zou het dagboek faliekante onzin zijn., je ontkracht nergens dat miljoenen Joden zijn vermoord. Niet alleen door Duitsers, maar ook door collaborerend Nederland.
  Het dagboek laat zien wie we vermoord hebben.

  Ik ben blij dat Israël is ontstaan. We hebben er veel aan te danken.
  Het is het verlies van de Arabische wereld dat ze niet voor samenwerking hebben gekozen. De haat is te groot.

  En dat alleen al bekrachtigd het bestaansrecht van Israël.

  • Onzin, er zijn geen miljoenen joden vermoord, dat is de nog grotere leugen.
   http://exposing-the-holocaust-hoax-archive.blogspot.nl/
   ======
   Even simpel : Er waren in alle kampen bij mekaar zo’n 46 ovens voor crematies
   (Auschwitz Crema I t/m IV IV is een hele tijd defect geweest)
   Laten deze dag en nacht 24/7 1 lijk per uur verbranden (meer kan zelfs tegenwoordig niet 75% water nml etc.) dan heb je meer dan 14 jaar nodig om 6 miljoen lijken te verbranden.
   Moet u @ELVI eens zeggen hoe dat kan?
   Dit simpele rekensommetje is al meer dan voldoende om de hele leugen te ontkrachten.

   • Goed….. mijn oma is vermoord in Auschwitz en mijn tante is met een tattoo terug gekomen.

    Dat is er maar één nietwaar? Mijn vader en opa zijn ondergedoken en hebben daar goed voor betaald. Maar goed… ze hebben het overleefd en daarom besta ik.
    Ik ben nieuwsgierig naar twee dingen.
    1, Hoezo is uw bron betrouwbaar?
    2. Waarom brengt u deze boodschap?

    • @Elvi O ja heb je bewijs? Wat is jouw bron dan? en hoe betrouwbaar is die dan wel? Er zijn veel valse joodse getuigen en gelukkig ook een paar eerlijke!
     Google even op holohoax en eerst lezen , je gezond verstand gebruiken en dan hier mag je hier terugkomen. Ik kan hier wel honderd sites zetten en uitleggen, maar even zo om ruimte te besparen…
     B.v. Of geloof je ook nog steeds dat de Duitsers de oorlog begonnen? Lees dan de Sundaytimes van 24 maart 1933 maar eens.
     http://rense.com/general84/declare.htm
     —-
     Natuurlijk werden en zijn er best mensen vermoord in die kampen, maar het waren werkkampen en geen vernietigingskampen.
     Ik wil de waarheid weten en niet de leugens waar jij nog steeds in gelooft.

 10. Een vriendelijke groet van mij en ik hoop voor u dat u niet teveel gekwetst wordt hier.

 11. Merijn, je bronnen lijken beperkt. De claim is niet dat de crematoria zijn gebruikt. Er zijn behoorlijk veel beschrijvingen van de manier waarop er verbrand werd. Inderdaad rommelig, niet zozeer efficiënt maar hele kampen zijn dan ook verdwenen. Maar ook dat bevel, van het verwijderen van de kampen, lijkt aardig gedocumenteerd in het nazi-apparaat.

  Wat mijzelf betreft, mensen als een soort onmensen in kampen stoppen is voor mij al indicatie genoeg dat het verstand toen geheel verloren was. Vanuit die onmenselijkheid is het niet moeilijk te geloven dat er later verbijsterende beslissingen werden genomen om die kampen op te kunnen ruimen. Dus niet alleen weinig reden om een ander verhaal te geloven, het maakt voor de schaal van de tragedie niet zoveel uit als je misschien denkt.

  • @DirkM er zijn nooit massagraven bij Auschwitz ontdekt, ook geen bergen as, ook geen restanten blauwverkleurde stenen a.g.v. het cyaan van het zyclon-B. Zyklon B werd gebruikt om de kleding van de gevangen te ontsmetten vanwege luizen die ziekten overbrengen. Inderdaad is in 43 een grote typhus epidemie uitgebroken zie Otto Frank c.s. opm hier eerder.
   En zo zijn er nog talloos vele zuiver wetenschappelijk historische bewijzen die de holocaust volledig ontkrachten.
   !!!
   Overigens had het Rode Kruis in de 50-er jaren al het aantal teruggebracht tot ene paar miljoen en later tot 1,5 miljoen. Het werkelijk aantal is nog geen half miljoen (schattingen zeggen ca 390.000)
   Bron even googlen, want veel links van mij worden als spam gezien, hier!

 12. Zou ze ook weten dat Auschwitz een werkkamp was (IG farben Basf fabrieken vlakbij) en dat het een zwembad, een theater, een orkest en zelfs een bordeel had???

  Zou ze ook weten dat Anne Frank met haar moeder en zusje is gestorven aan Typhus en dat vaderlief zijn vermogen in Duitsland met dank aan Hitler had verdiend en dat hij in 1942 nog zaken deed hier in Nederland met de Duitsers???

  Zou ze ook weten dat Otto Frank in de ziekenboeg van Auschwitz is opgenomen en vlak na de oorlog vrolijk(sic) weer terugkwam in Nederland (een Jood die je beter gaat maken terwijl eigenlijk ‘vergast’ had moeten worden, toch)????

  Zou ze ook weten dat Otto even vrolijck die paar velletjes dagboek van zijn dochter vervalst heeft en hel stukken van het manuscript met balpen zijn geschreven???

  Zou ze ook weten dat wij daar al 70 jaar mee zijn belazerd, de hele wereld eigenlij en dat de schapen 3 rijen dik voor het valse nep Anne Frank-achterhuis staan om heerlijk naar een historische leugen…

  • Een heleboel suggesties. Precies waar het artikel over gaat, sfeer creëren met suggesties. Zeg nou eens in 2, 3 zinnen wat je punt ECHT is. De kern van de zaak. Als je durft.

 13. De VARA staat in de rijke collaboratie traditie, tijden de vorige Duitse bezetting waren ze gelijkgeschakeld, net als de PvdA en het NVV en het Volk.

 14. Ik vraag me af wat mensen als Harriët denken over, of vinden van, het gegeven dat in een paar decennia in diverse wijken van diverse Nederlandse steden nagenoeg alle autochtone oorspronkelijke bewoners verdreven zijn en voor bijna 100% bewoond worden door allochtone mensen van niet-Europese afkomst. Zouden mensen als Harriët zich afvragen wat er met de oorspronkelijke bewoners gebeurd is in de afgelopen decennia, zouden mensen als Harriët denken dat die autochtonen met treinen zijn afgevoerd naar het oosten? (om maar even in de stemming te blijven)

 15. Het totale gebrek aan argumenten, ideeën of feiten. Ze kunnen alleen maar demoniseren.

  De oudejaarsconference van de VARA, wordt dit jaar verzorgd door Herman Finkers. Persoonlijk ben ik naar de try-out van deze conference geweest. Ik kan alvast verklappen dat Wilders op één lijn wordt gezet met Hitler. Of het de eindvoorstelling haalt, weet ik niet.

  Pauw en DWDD gaan ook vol op het orgel. Alsof het weer 2002 is.

  Ze weten wat ze doen, vergis je niet.

 16. Sentimenteel gedoe!
  Gezond verstand gebruiken.
  Niks mis met sentiment, maar niet in politieke zaken. Mvg