Net verschenen: islamitische video van brandend neerstortend vliegtuig. De Russische Airbus?

Op het Youtube kanaal verscheen zojuist deze video met islamitisch gezang van een  vliegtuig dat lijkt te ontploffen en daarna brandend neerstort. (Op de site LiveLeak verscheen het vijf uur geleden met een islamitisch logo.) ISIS claimt dat zij vandaag de Russische Airbus A321 hebben neergehaald. Op grote hoogte dus, want het toestel vloog al op zo’n 9000 meter toen de problemen begonnen. Was er een bom aan boord? Was het een raket? Of toch gewoon een mechanisch probleem? Dat laatste wordt aangenomen, maar technische problemen doen zich vooral voor bij het stijgen en dalen. Er circuleert ook een ander scenario: Toestel moest door technische problemen dalen, wilde noodlanding maken op ander vliegveld, maar werd toen neergehaald met Manpad. (Schouderwapen), waarover ISIS zou beschikken. Het toestel op dit filmpje lijkt al aardig laag te vliegen. Drie grote Europese vliegmaatschappijen hebben er kennelijk ook weinig vertrouwen in, want die hebben hun vluchten boven de Sinaï gecanceld. 

Dit is de video. Met voorbehoud.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

17 Reacties

 1. Enorme tragedie deze crash.
  Op zoek naar meer berichten kwam ik een vertaalde facebookpost van Joost Niemoller tegen. “Here a couple of reactions from the Dutch on the crash of the Russian jet today in Egypt.” Inderdaad stuitend die reacties. Collectieve kortsluiting…
  Hoewel de crash mogelijk een technische oorzaak heeft, toch even dit. Er schijnt in 2013 een mislukte aanslag met raketten geweest te zijn op een Russische lijnvlucht van Sharm el-Sheikh naar Kazan (Tartarstan) toen het over Syrie vloog: “The first missile detonated at 9,200 meters”. (29.04.2013) Volgens Luke Rudkowski heeft ISIS inderdaad luchtdoelraketten https://www.youtube.com/watch?v=1RKsuWJCkAY Verder schijnen McCain (VS) en Saakashvili (Oekraine/ex Georgie) een plan gehad te hebben om een Amerikaans vliegtuig neer te halen “to blame Russia”. Maar dit terzijde.

 2. Merkwaardig is het feit dat er geen noodsignaal is geweest vanuit de cockpit.
  Dat wijst toch op een klap die alles onmiddellijk uitschakelde.
  Van binnen uit of van buiten? Nu zag ik weinig schade aan de buitenkant zoals de fragmentatie gaten in mh17. Wellicht een aanwezige bom.
  Want hoeveel andere opties zijn er nog?
  Vliegtuigen vallen niet meer zomaar uit elkaar sinds de druk binnenin beter gereld is.

 3. Hallo Joost,

  Kom jij wel eens in (of in de buurt van) Limburg ?
  Ik zou je nl graag iets willen voorleggen wat ik onmogelijk op papier of via de telefoon kan doen.
  Heeft iets met de recentelijke vliegrampen te maken.
  Wanneer maakt niet uit.
  Je weet dat de verkondigde “waarheid” vaak haaks op de echte waarheid staan.
  Ik heb een visie die héél véél zou verklaren en wil het daar graag eens met je over hebben.
  Je hoeft wat mij betreft deze reactie niet op je blog te zetten, beter zelfs.

 4. En buitenlandse zaken???
  Die persisteert in nix aan de hand, gewoon vliegen boven oorlogsgebied.
  Wereldvreemdheid is hun handelsmerk .

 5. Klinkt misschien onsympathiek, maar ik vind het wel een droomscenario.
  Het kan er mi alleen toe leiden dat het Westen en Rusland beter gaan samenwerken.
  Maar misschien overschat ik nu weer de ratio van onze “leiders”.

 6. 1 ding weet ik wel, de filmer wist dat er iets ergs stond te gebeuren met het vliegtuig, want waarom zou hij anders een filmpje maken van een vliegtuig zo ver weg waar in de eerste instantie niets mee aan de hand is ?
  .
  dus een mechanisch probleem kunnen we afstrepen…

 7. http://www.shanghaidaily.com/world/Black-box-of-crashed-Russian-plane-found-dead-bodies-arrive-in-Cairo-morgue/shdaily.shtml

  Kijk, dat is snel doorpakken. +veel voor Al Sisi.

 8. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/11/01/us-analyst-schliesst-abschuss-von-russischem-flugzeug-durch-is-aus/

 9. Nou zal het mij benieuwen hoe de wereld reageert, nu het Russische slachtoffers zijn en Rusland dus z’n eigen MH17 heeft. Vindt het Westen dit net zo verschrikkelijk?

  • @Koendekoning
   Gisteren wat commentaren zitten lezen (Powned) die me boos maakten. Het kwam neer op het riedeltje: de Russen schoten MH17 uit de lucht (bewijs 0000, maar goed), dus goed voor hen. Misselijkmakend dat soort comments.

   • Ja oké, dat is het domme klootjesvolk met anderhalve hersencel dat wat roept, en ook leegloopt op Facebook en Twitter. Ik bedoelde eigenlijk de machthebbers in Amerika en Europa enzo. Bij “ons” vliegtuig kregen we aan alle kanten steunbetuigingen en hulp en Timmerfrans mocht uitgebreid huilen in New York, wat hem later nog een mooie baan opleverde in de EU (ja sorry, maar ik kreeg bij zijn speech zeer het gevoel dat hij zat te solliciteren).

    Worden de russen nu ook gesteund? Of wordt er straks gesuggereerd dat ze het zelf georkestreerd hebben, om zo meer steun te verkrijgen tegen IS? Als je kijkt naar hoe Amerika weer als vanouds aan het demoniseren is (alles wat russisch is is slecht en tegen ons), heb ik niet al te veel vertrouwen.

    • @Koendekoning
     Van Timmerfrans word ik nu nog misselijk inzake die vertoning bij de VN en later nog eens met zijn mondkapjes.

     Artikel dat ik net plaatste heeft Egypte in elk geval zijn medeleven uitgesproken, zoals het hoort.

 10. Wie erachter zit of dat het een technisch mankement was, r.i.p. voor de slachtoffers en sterkte aan de nabestaanden.

 11. Filmpje lijkt aardig ingezoomd, vandaar het sterke shakycam effect. Impliceert toch wel een behoorlijke hoogte, maar hangt van de camera af. Mobieltje?

  Voorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=3Tqq3QFR9TM
  Vliegtuig 10km hoogte met consumer Nikon Coolpix P900 en is al vele malen scherper.

 12. Vliegtuit zond geen noodsignalen uit. http://www.nu.nl/buitenland/4156263/russisch-vliegtuig-zond-geen-noodsignaal-uit.html
  Dat zeggen de autoriteiten.
  Dan wordt een aanslag steeds waarschijnlijker.

  Was het een bug of een straaljager?

 13. Trots op het neerschieten van een burger vliegtuig. Dat is terreur zoals het staat in hun boek. En is al eeuwen aan de gang. Echt of niet, de film en reactie is terreur zoals het moet. Veel lijken en bloed brengt deze religie volgelingen in opperste extase en de roep om meer. Nieuws, vandaag, wereldwijd, en voor ongelovigen, is voor 60 % hun religie en ontspanning zoals veel bloed en doden. Met als resultaat eerbied, veel, van inteelt erfgenamen van ongelovigen op weg naar gelovig. Rechters, Nederlandse, als voorbeeld. Die zichzelf meten aan voorouders die de waag en inquisitie hadden.

 14. Filmpje is veel te vaag. Kan het niet zo zijn dat dit een wraakactie is omdat Rusland Syrië helpt? Egypte is friendly with Russia (RT.com) maar zijn ook vrienden met the USA. Maar eens uitzoeken of het Israëlische beveiliginsbedrijf ICTS op het vliegveld in Egypte actief is. Je weet maar nooit hoe de hazen lopen.