In Geldermalsen maakte geweld het verschil

Door Joost Niemöller

Het college van Geldermalsen heeft afgezien van een AZC, zo werd vandaag bekend. Burgemeester Miranda de Vries gaf een persverklaring af. In die verklaring wordt niet gezegd dat de burgemeester week voor het geweld. Het wordt anders geformuleerd. Maar wie tussen de regels doorleest, ziet dat het hier wel degelijk om draaide:

Er is door Rijk en provincie een beroep op Geldermalsen gedaan om te helpen in een levensgroot vraagstuk, de opvang van vluchtelingen. Vanuit oprechte betrokkenheid en de diep gevoelde wens om te helpen is binnen het college gewerkt aan een voorstel. Juist in deze tijd, zo voor de Kerstdagen, hebben we compassie willen tonen. Echter, de snelheid waarmee dat voorstel aan de Raad is voorgelegd en de omvang daarvan – hulp voor 1.500 vluchtelingen, – heeft geleid tot weerstand en polarisatie. De gekozen grootte en snelheid bleek een inschattingsfout. Daarbij is te gemakkelijk voorbij gegaan aan signalen dat het wellicht te veel en te snel was.

Het is de volkswoede geweest, die maakte dat de burgemeester en wethouders deze draai maakten. En het geweld dat uit die volkswoede voortkwam. Daarom gingen de hekken om, werd er met stoeptegels gegooid en met vuurwerk. Een keurig debat waarin voor- en tegenstanders hun verhaaltje afdraaiden, had aan het besluit niets veranderd. Alleen dit geweld, en daarmee de dreiging van meer geweld, maakte dat het gemeentebestuur eieren voor zijn geld koos.

Geweld zou niet mogen werken. Maar geweld werkt nu eenmaal wel. Vraag dat maar aan Volkert van der Graaf. Wie dat ontkent, liegt.

Natuurlijk zijn er alternatieven voor geweld. Bijvoorbeeld door het instellen van een  weerbare democratie. Over het besluit om een AZC in een gemeente te plaatsen, moet de bevolking zelf kunnen kiezen. Een door partijpolitiek op zo’n gemeente geplaatste burgemeester hoort niet de doorslaggevende stem te krijgen. Lokale referenda zijn veel beter.

Democratie is uiteindelijk het beste alternatief voor geweld. Maar dan echte, directe, democratie, waarin het volk zelf meebeslist en zijn stem niet uit handen geeft aan een zichzelf bevestigende machtsbureaucratie.

Een organisatie als AZC Alert staat voor geweldloos verzet. Ze doen dat zeer uitgesproken, en wijzen het geweld in Geldermalsen dan ook gepassioneerd af. Dat is mooi. Maar ze zeggen ook dat het niet aan het geweld te danken is dat het AZC in Geldermalsen er niet gekomen is. Onzin.

Dat geweld niet de doorslag gaf, is de waarheid waarin we graag willen geloven, maar dat is niet de echte waarheid. Ook al zal iedereen dat in de openbaarheid graag ontkennen.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

27 Reacties

 1. “Vanuit oprechte betrokkenheid en de diep gevoelde wens om te helpen is binnen het college gewerkt aan een voorstel…..juist in deze tijd, zo voor de Kerstdagen, hebben we compassie willen tonen”, aldus het hypocriete Loeder van Geldermalsen, de leugenachtige Hoedster der barbaren, die zo verzopen is in medemenselijkheid dat ze 30 bussen afgeladen met derde-wereld sharia-schorem in haar dorp wilde loslaten.

  Beter had ze dit kunnen schrijven: “Vanuit oprechte minachting voor u als burgers en de diep gevoelde wens onze gemeentekas te spekken hebben wij gewerkt aan een voorstel om 1500 moslims in uw achtertuin te dumpen”.

  Dit scheel linkskijkend loedertje moet worden aangeklaagd voor uitlokking van geweld! Helaas lijken Realisten te leven in een omgekeerde wereld.

 2. Misschien kan met dit geweld erger worden voorkomen.

 3. g.h.m.leferink

  24 december 2015 op 13:47

  ‘…..dat aan het makke schapen gedrag wat autochtonen doorgaans vertonen blijkbaar toch een grens zit, en terecht.’
  Helemaal met je eens, ‘Dick’. En alwéér zie ik de bevestiging van mijn stelling dat de OORZAAK van de smerigheid in de wereld ligt bij de Farizeeërs. Dus bij Arie Achterbaks, Gideon Gluiper en consorten. Want dàt soort heeft de hand gehad in de benoeming van het kleuterjuffie dat nu burgemeestertje probeert te spelen in Geldermalsen. En voor deze taak zo te zien helemaal niet berekend is. En helemaal niet aanvoelt wat er onder de eigen bevolking leeft.
  Dus pleit ik voor de GEKOZEN burgemeester, om dit soort toestanden in de toekomst te voorkomen, of in elk geval te verminderen.
  En men kan dat in NL wel luidkeels kakelen over het afkeuren van geweld, maar dat is academisch theoretisch gekwebbel. Als een aantal landen tussen 1939 en 1945 geen geweld had gebruikt brachten we hier nog steeds de Hitlergroet…
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 4. @Heikneuter. Als machthebbers de boel zo dichttimmeren dat geweld de enige optie is voor oppositie, is geweld per definitie moreel gerechtvaardigd. -Geheel met u eens. Hieraan kun je zien dat Nederland met meer maten meet. Gebeurt het in Syrië dan ondersteunt men het “verzet”, gebeurt het in Nederland en slechts in beperkte mate dan wordt het wreed de kop ingedrukt. De pot die de ketel verwijt is onze Overheid die het deksel op de pan laat.

 5. Als machthebbers de boel zo dichttimmeren dat geweld de enige optie is voor oppositie, is geweld per definitie moreel gerechtvaardigd. Als machthebbers bovendien doden en gewonden veroorzaken of mensen aan concrete gevaren voor lijf en leden blootstellen, dan kunnen ze hun eigen beveiliging beter flink gaan opschroeven. O.a. na 198 doden bij MH17 hebben we dat stadium wel bereikt. Al het verraad aan ‘volk en vaderland’ heeft een limiet, een keerpunt, bereikt, wie nu nog niet tot inkeer komt, mag van mij te gierende vinkentering krijgen en pijnlijk sterven. En dat geldt ook voor iedere diender en militair die met een paarse broek des verraads rondloopt. Eigen volk eerst. Met gepaste trots.

 6. Wat ik uit de Geldermalsen videos opmaak is dat het niet zozeer demonstranten geweld was, ok een aantal boze burgers, wat wil je? maar meer de frustratie van de ME-agenten die niet konden voorkomen dat die “voorlichtings” vergadering moest stoppen. Vandaar dat gebeuk op die onschuldige mevrouw en haar vriend. Pure frustratie leidde tot geweld door de politie. Deze daders moeten zwaar bestraft worden. Poging tot doodslag, minder kan ik er niet van maken. Van verantwoordelijk burgemeester (ja, ja, das even schrikken he, mevrouw? – verantwoordelijkheid houdt namelijk meer in dan een beetje interessant ouwehoeren op een vergadering) tot politiechef tot diender-met-wapenstok.

 7. Het was ook nog ‘geweld’ wat niet meer voorstelde dan het omgooien van hekwerk het breken van glas en wat duw en trekwerk. Het werkelijke geweld kwam van de ME die een vrouw in elkaar ramde met een stok, zo keihard op het hoofd geslagen dat er gevreesd wordt voor blijvende invaliditeit. Het echte geweld moet nog komen. Mao ts Dong zei toen hij het Chinese volk aan de macht wilde: ‘Political power grows out the barrel of a gun’. Het is niet te hopen dat de Gutmensch politici het zover laten komen voor dat het Nederlandse volk weer aan de macht is.

  • Ik begrijp wel waarom Joost voor de kwalificatie geweld heeft gekozen, maar een nadere beschouwing leert inderdaad dat verzet een betere benaming was geweest. Een gemiddelde ontruiming van een kraakpand levert namelijk al vele malen meer geweld op. Maar, krakersgeweld is natuurlijk gutmenschen verzet en dat wordt (oogluikend) toegestaan.

 8. Breinbrouwsels

  24 december 2015 op 06:15

  Er was nog minder gedoe dan bij een gemiddelde voetbalwedstrijd, troela moet je je voorstellen met zo’n oranje overall omringd door dreigende baarden (ik kreeg er een echt kerstkalkoenengevoel bij, namens haar dan) en er komen straks 4 x 600 dobbermansen op verschillende uiteenliggende locaties. Leer mij de overheid kennen.

 9. Wat dan wel vervelend is dat is dat de geweldsdreiging nog uitging van de gewapende overheid, Zij stelde zich confronterend op tegenover een vreedzame menigte die niet meer had als wat vuurwerk.

  Meer.
  Meer !
  Meer !!

 10. had het al i het andere topic gevraagd, maar wat was dat concrete geweld nou precies ?
  tot nu toe is er met blikjes bier gegooid, rotjes afgestoken, en veel kabaal in de menigte.
  zonder doden, zwaar gewonden, licht gewonden (op die mevrouw na die gewelddadig gesloopt is door een me-er).
  .
  dus als we dit al geweld gaan noemen, hoe gaan we het dan noemen als er doden of gewonden gaan vallen ?
  .
  persoonlijk vind ik de koptekst en eigenlijk het artikel niet handig, want met dit artikel wordt er erkend dat er geweld is gebruikt, terwijl er niets was wat echt leek op geweld.
  .
  hiermee framen we onszelf op een niet goede manier m.i.

 11. g.h.m.leferink

  23 december 2015 op 23:27

  Helemaal mee eens, Joost.
  En die benoemde, dus niet gekozen, burgemeester, die komt op mij over als een omhooggevallen kantoorjuffie. Zo’n tikgeit van het PvdA partijburo die, omdat ze daar al jááááren had rondgelopen, tenslotte ’toe was aan een nieuwe uitdaging’. En vervolgens zonder inspraak tot burgemeester van Geldermalsen benoemd is. Door KVP (Kleffe Vriendjes Politiek). Waarbij ze er nu achter komt dat ze burgemeester van Gelderlangnietmalsen is…..
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 12. Geweld is ook hoe de overheid werkt. Probeer maar eens geen belasting te betalen, of een boete niet te voldoen. Vroeg of laat word je gedwongen ergens mee naartoe te gaan. En als je dat niet wil, reken maar dat er dan geweld aan te pas komt.

  Dus geweld werkt. Altijd. Al is het maar de dreiging van geweld, of de wetenschap dat uiteindelijk geweld de doorslag zal geven.

 13. @D.G.N.
  Helemaal mee eens. Maar ik geloof niet dat deze zaak voor Geldermalsen nu gesloten is. Natuurlijk niet, omdat de kans bestaat dat nu in alle gemeenten waar AZC’s gepland zijn geweigerd gaat worden. Dat weten de regenten en dat betekent gezichtsverlies voor die glibbers. Na de kerst gaat het gewoon weer verder, komt er een inspraak vergadering met wederom een hoofddoek moslima om op PvdA wijze uit te leggen dat een AZC onze plicht is en meer van dit policor gehuichel. Ze sterven liever dan dat ze toegeven. Maak je borst maar nat. Die Gutmensch hufters willen niet van ophouden weten. Het land ZAL & MOET kapot.

  • Het ziet er idd niet naar uit dat er van de kant van de overheid verandering komt. Het gejammer van de Burgermoeder is al duidelijk. We hebben de plicht en zielige mensen bla bla bla. Het zullen er wel 500 worden i.p.v. 1.500.

 14. Mevrouw de burgermoeder las iets voor. Ik had de indruk dat ze sprak op haar eigen begrafenis. Geweld loont en dat is heden ten dage maar goed ook. We hebben als volk te lang het geweld van de Overheid over ons heen gekregen. Dit terwijl de Grondwet de burger juist zou moeten beschermen tegen die Overheden. De Grondwet stelt echter sinds 1982 helemaal niets meer voor. Immers, de macht is uit handen gegeven aan Brussel (indirect verder aan de VS) en soms moeten om die reden de zetbaasjes in Den Haag e.o. in opdracht van zich afbijten. Dat was hier het geval in het kader van toekomstige afgedwongen vermenging waardoor de burger van de toekomst zich solidair voelt met de medeburger omdat beiden van honger tegen de broodboom zullen aanvliegen. Gedeelde smart (armoede) is halve smart (armoede).

 15. Het ergste is, dat dit soort lieden na aanstelling opeens de hele staatsmacht achter zich hebben

 16. Ja dit klopt Joost, het geweld heeft hier gezegevierd. Dit beeld zie je vrijwel dagelijks in onze samenleving: geweld zegeviert. De ambtenaar van de sociale dienst die door een tokkie of k*tmarokkaan over de balie wordt getrokken, de politie die niet meer optreedt of durft op te treden omdat de k*tmarokkaan hem een uiterst brutale mond geeft en of bedreigt. We weten allemaal dat dit volk dan met velen achter je aan komt. Dat is de angst bij hun slachtoffer en daarom krijgt de bedreiger het gelijk aan zijn zijde. Een uitermate slecht signaal.
  .
  Vroeger was men in de samenleving bang voor kampvolk. Een aantal jaar geleden kwam naar buiten dat die mensen 3% belasting betaalden. Zelfs de fiscus scheet in hun box voor hen. Dat is gelukkig tijdig veranderd. Nu zijn het de kutmarokkanen die de dienst uitmaken en is men er bang voor. En zo is de burgemeester en haar bestuur ook gezwicht voor autochtoon geweld. Bang voor de klap of de bedreiging. Ontkennen heeft geen zin, het is zo!!

 17. Ik heb geprobeerd de video te bekijken met de persverklaring maar hoe ik ook mijn best doe, ik kan dat mens niet aanhoren of aanzien.
  Ze is de typische mannenhatende policor grachtengordel hippie. Met haar piekhaar en foeilelijke bril straalt ze de omhooggevallen linksmensch uit. Hakkelend voorlezend van een briefje jammert ze over haar eigen goedmenselijkheid en misbruikt ze kerstmis ook nog eens om het snelle doordrukken van haar volksverraad te rechtvaardigen.
  Waar hebben we deze glibberige lieden aan te danken?
  En nu hun eigen hachje door de volkswoede in gevaar komt, zoeken ze steun achter de politie en slijmen dat het een lieve lust is. Geen woord over de massale afkeuring van de bevolking daar, alleen maar zelfverheerlijking en zielig doen.

  Ik ga bijna over mijn nek van die gelanceerde PvdA en GroenLinksfiguren.

 18. Ik hoop eerlijk gezegd niet dat het geweld (het was dus toch geweld?) de doorslag heeft gegeven, wat ze wel gemerkt hebben is dat aan het makke schapen gedrag wat autochtonen doorgaans vertonen blijkbaar toch een grens zit, en terecht.
  .
  Dat geweld werkt was mij allang duidelijk, bijvoorbeeld cabaretiers die nog grappen over de islam durven te maken zijn op één vinger te tellen. Zoals John Cleese aanhaalde, een variant op ‘Life of Brian’ waarin mohammed en de islam op de korrel genomen worden zal je dood betekenen.
  .

 19. Juist! Perfect dat we met een beetje dreigen alles voor mekaar krijgen toch? Ik zeg al, Geert moet gewoon uit de kast komen en zwarte overhemden gaan dragen.

  • Sterk stukje proza van M&M’s. Heb je zeker lang over nagedacht.

   • Aan door Wilders geobsedeerden te vragen om na te denken is iets teveel gevraagd, Nico. Druk op een knopje en als een springveer komt er een wilder=nazi slogan uit.

 20. g.h.m.leferink

  23 december 2015 op 23:11

  Zeg eens, ‘MichelleMMM’, wist je nou niks anders uit je hersens te persen? Wat fantasieloos!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink