Carnaval ook kapot

Door Joost Niemöller

Ik draai er niet omheen: Ik kom van ver boven de rivieren en dit carnaval, het is gewoon niet mijn ding. Hossen, massaal vrolijk zijn, ik voel dat aan als een  verkrampende verplichting. Ik houd ook niet van meezingen trouwens, en niet van volksdansen.

Maar dat is het punt niet.

Het punt is dat carnaval bij Nederland hoort. Juist omdat Nederland bestaat uit verschillen die toch bij elkaar horen. Het verschil tussen de Zuid-Nederlandse rituelen en de Noord-Nederlandse rituelen. Het bestaan van bijzondere interne culturele verschillen en dialecten maakt ons land specifiek. Tussen de Randstad en de Achterhoek. Tussen Groningen en Limburg. Tussen Rotterdam en Obdam. Maar overal bestaat er een gemeenschappelijk gedeeld besef van Nederland. Van geschiedenis, van gezamenlijk gevoerde debatten, van gezamenlijk gedeelde waarden en normen, die veranderen en niet overal hetzelfde zijn, maar in grote lijnen toch een samenhang vormen. Voor een buitenlander kost het lang tijd voor hij daar wegwijs in wordt. Wij zijn ermee groot gebracht.

Het carnaval,  wat op zich ook weer geen eenheidsworst is, maakt onderdeel uit van de ritmiek van het Nederlandse jaar. Het is iets vanzelfsprekends. Althans, dat zou het moeten zijn. Maar met het opleggen van de multiculturele samenleving is ook de vanzelfsprekendheid uit de Nederlandse cultuur verdwenen. Over alles dienen we nu afspraken te maken. Alles wordt pijnlijk en lastig en vervelend.

En dat terwijl carnaval nu juist de omkering van alles zou moeten zijn. En door die omkeringsgrappen is een ontspannen samenleving het gevolg. De carnavalstraditie is een speltraditie, net zoals het Sinterklaasfeest dat is. Speltradities maken de beschaving. Niet alleen in het Westen, overal eigenlijk, behalve in culturen met bar weinig speelsheid, zoals in de Bijbelstrook en de moslimwereld.

Bij ons kon heel veel. En het heeft een lange traditie.

Jeroen Bosch (1450-1560) liet voor zijn schilderij Het Narrenschip de rode vlag met de halve maan nog vrolijk wapperen aan dezelfde paal waarvan ook een man een gebraden gans los probeerde te snijden. Vandaag de dag zou zo’n beeld als aanstootgevend worden opgevat voor moslims. Het zou me niets verbazen als we nog moeten meemaken dat dit meesterwerk verwijderd wordt uit het Louvre.

Het carnaval verliest zijn vanzelfsprekendheid. En ook zijn ontspannen veiligheid.

In Wallonië mag je met carnaval niet gekleed gaan als Mohammed. Want dat is ‘aanstootgevend.’ In Limburg hebben ze het er maar moeilijk mee, wat grappig is en wat aanstootgevend, qua islam. Het schijnt dat de politie ingrijpt wanneer ‘iets niet kan.’ Maar eigenlijk weet niemand het meer.

Waarschijnlijk zal het de moslims zelf nauwelijks iets kunnen schelen, want zij melden zich namelijk massaal ziek op het carnaval. Het is niet hun cultuur, net zoals dit niet hun land is. Mannen en vrouwen die aan elkaar zitten op een leuke, speelse wijze, dat mag sowieso niet van de islam, dan moet je getrouwd zijn, zodat de vrouw haar bezitter kent. Moslimmannen mogen natuurlijk wel met hun grijpvingers ongevraagd aan ongelovige vrouwen zitten van de islam. Na ‘Keulen’ kennen we in Europa eindelijk massaal de gevolgen van dat agressieve aanrandinggedrag. En dus worden er bij het carnaval in Duitsland nu ‘vrouwvriendelijke zones’ ingesteld, en is er een kolossale politiemacht op de been.

De multiculturele samenleving is in de praktijk een samenleving waaruit de lol verdwenen is. En daarom zal het carnaval er ook aan moeten geloven. Zelfs voor mij als niet-carnavalganger, is dat extreem pijnlijk. Ik verlies mijn land.

 

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

31 Reacties

 1. Helemaal eens Joost. De politiek correcte DICTATUUR met zijn positieve houding tegenover de islamisering, haalt alle leuke tradities weg uit NL. Het wordt hier net zo ongezellig, saai en bekrompen als in die rotte islamitische wereld. Een NL vol met mensen waar je niet de minste binding mee voelt. De Nederlander als niet welkome gast in zijn eigen land. Een land met toenemende achterlijkheid en VOORAL TOENEMENDE ONVRIJHEID!
  Met dank aan de gore politiek correcte elites, zoals de Rutte kliek.

 2. Carnaval is altijd al een bron van ergernis geweest voor de gevestigde orde. Vroeger voor de kerk, nu het wereldlijk gezag.
  Door de omkering, de kostuums en de (plaatselijke) liedjes werd altijd de spot gedreven met actuele zaken en niet in de laatste plaats met de gezagsdragers.
  De anarchie en het onbeperkt kunnen zeggen wat je wilt in liederen, gedichten en uitdossingen is altijd een bron van vermeend gevaar geweest en er zijn al eerder verboden geweest om bepaalde onderwerpen te behandelen.
  Ik denk dat de huidige gezagsdragers in de gebeurtenissen met de islam een welkome aanleiding zien om dit ‘ordeloze’ feest aan banden te leggen en zelfs te verbieden.

 3. Je mag een ongenode gast niet kwetsen met eigen cultuur. Dan spreken wij niet meer over migranten maar bezetters. En de politiek draait de hoofd op andere kant of neemt het tegen eigen burgers. Je voelt je steeds meer gast in eigen land.

 4. Een treffende conclusie van Joost, de lol is eruit. Het dingen doen zonder te hoeven nadenken. Ook een voorbeeld, de beveiliging van de Tweede Kamer, die is verhoogd nadat een paar koerden waren binnengedrongen. Je moet nu zelfs je schoenen uitdoen, dus op kousevoeten mag je het huis van de democratie in. En je moet lang wachten. Toen ik tegen mijn buurman zei dat we dit aan de moslims te danken hebben, ontplofte zo’n lelijk links wijf bijna, dat mag je niet zeggen. maar laten we wel wezen, de beveiliging is er wegens islamdreiging. En wij maar geen onderscheid maken? Dan vecht je met een hand op de rug gebonden.
  Als er iets relaxed zou moeten zijn is het de toegang tot de publieke tribune van de Tweede kamer.

 5. Voor de Nederlandse man is er ook weinig aan natuurlijk, die leuke Marokkaanse dame uit West hoeft echt niet thuis te komen met een Nederlander. Een moslim voelt zich daarentegen hier als Charlie in de chocoladefabriek. Van de week in het programma “De Arabische storm” zagen we een weer eens een blik van de Islamitische gezelligheid in Tunesië. Elk café, elk terras was voor 100% gevuld met mannen, en allemaal met of een Jihaddroom of een illusie om met hun Tunesische versie van een InHolland diploma werk te vinden in West Europa. Ook verwacht ik in de zeer nabije toekomst velen Egyptenaren richting Europa, zeker nu de toeristische trekpleisters massaal genegeerd worden. En ja, ook dit zullen alleen mannen zijn, want in Sharm El Sheikh hoef je niet te verwachten de ultieme vakantieliefde te vinden door te verdrinken in de ogen van een Egyptische schone .

  • Rond 1980 was ik beroepshalve in Tunis. Het was een moderne stad met terassen die niet alleen door mannen bezet werden. Modern geklede vrouwen waren er in het centrum van de stad. De middeleeuwers hadden toen in dat centrum weinig te zoeken. Door politiek gehannes is die situatie geheel veranderd. Zelfde met Beiroet. Dat was nog niet zo lang geleden “het Parijs van het midden oosten”. Daar gingen tot aan het eind van de jaren 70 westerse politici, kunstenaars en wetenschappers naar toe op vakantie. Moet je nu eens kijken. Het analfabetisme en fanatisme heeft dit alles verdrongen. Wellicht een beetje teveel Navo invloed?

 6. Als de gezinshereniging wordt afgeschaft, wat op zich te hopen is, ontstaat er in Europa een enorm mannenoverschot. De blanke man is het slachtoffer. Vandaar de aanduiding “boze blanke man”. Een terechte aanduiding.
  De blije blanke vrouw heeft nu meer keuzevrijheid.
  Het schijnt dat de vrijwilligers die de vluchtelingenstroom mogelijk maken, bijna allemaal vrouwen zijn. Ik vraag me af of het in de politiek ook voornamelijk de vrouwen zijn die de vluchtelingenstroom propageren.
  Volgens mij heeft Wilders dit nog niet aangekaart. Het behoort tot de reserves die nog kunnen worden ingezet.

  • @Koos. Het mutsentheater gaat maar door. Het feminisme is dus doorgeslagen en dat niet alleen. Veel van die “vrouwen ” zou ik zelfs in schaduw of donker niet willen ontmoeten. Kennelijk komen ze iets tekort; wat laat ik aan ieders verbeelding over. Gelukkig heeft de Keulse pot een oplossing. Vrouwvriendelijke verzamelplaatsen. Zet er een hek om en laat ze daarbinnen samen feesten, Probleem is dat je er naar toe moet en er ook weer vandaan. Veel goedkoper lijkt het om alle moslims te verzamelen binnen dat hek en de sleutel te verstoppen tot tenminste na carnaval.

 7. De poging om in Duitsland een multiculturele samenleving te creëren is mislukt, aldus Angela Merkel in 2010. Maar we kunnen haar niet ontzeggen dat Angela een volhouder is, deze keer lijkt ze de kraan zo wijd open te zetten dat er in ieder geval 1 cultuur lijkt te verdwijnen. Nog even en voetbalwedstrijden, theatervoorstellingen en popfestivals worden ook als aanstootgevend beschouwd.

  Wij moeten eens kritisch durven kijken naar wat de Islamitische cultuur ons gebracht heeft behalve de ellende. Ja, we kunnen inderdaad eens kebab halen na het stappen, en de Turkse groenteboer heeft ook best wel goede producten. Maar dit weegt niet op tegen de ongekende orkaan van geweld en terreur die op het West-Europese land is neergestreken. In alle landen, zonder uitzondering, is deze groep in extremis vertegenwoordigd in de negatieve lijstjes.

 8. We moeten er inderdaad niet om heen draaien…..
  We zijn té tolerant!

  We nemen genoegen mét en vinden het zeer moedig van moslims dat zij “afstand nemen” van hun agressieve broeders!
  En dat stelt geen bal voor!
  Als zij écht menen “gWematigd” te zijn horen zij “afstand” te nemen van alle haat- en moordopdrachten in diverse “heilige” boeken!!
  En dat heb ik er nog nooit ook maar één horen doen.
  Want dan zou het een afvallige zijn! En die moeten dood….
  Mvg

  • Ja, afstand nemen van alle moslim-ideologie, die staatsinrichting en religie tegelijk is.

 9. Carnaval is een vast ritueel in de jaarcyclus van rituelen. De herkomst en naamgeving zijn onduidelijk, maar het staat wel vast dat rituelen van omkering al gevierd werden door de Romeinen, de Germanen, de Middeleeuwers. Het was een feest van de spot mogen drijven met vooraanstaande figuren en heilige zaken. Carnaval is een zottenfeest waarop men kritiek mag uiten op misstanden, op bestuurders en priesters die in de fout gingen. In de periode vanaf Luther en Calvijn drong de Reformatie het feest terug. In de 19e en begin 20e eeuw werd het verder teruggedrongen, maar daarna kwam een herleving en werd in steeds meer plaatsen het carnaval voor het eerst ook gevierd. Geen ander ritueel drukt zo sterk de gezamenlijkheid uit dan carnaval. Nu dreigt het te smoren in de moslimisering van Europa.
  http://www.jefdejager.nl/carnaval.php

 10. Goed artikel wederom.
  “De multiculturele samenleving is in de praktijk een samenleving waaruit de lol verdwenen is”. Eerst die, ook niet in de Nederlandse samenleving thuishorende lapzwanzen, die het Sinterklaasfeest proberen te verpesten. Nu onze zielige moslim medelanders, middeleeuwers is zelfs nog een (ongemeend) compliment, die onze cultuur afwijzen. Wat een totale waanzin.
  “Ik verlies mijn land”. Ja Joost, het is triest. Meer kan ik er ook niet van maken.

 11. Joost, jij bent pro-joods, toch?! Ik in principe ook, ik zie ze iig liever dan moslims. Toch zit ik met vragen, bijvoorbeeld de speech van Benjamin Freedman https://www.youtube.com/watch?v=HhFRGDyX48c
  .
  Of deze uitspraak van Barbara Lerner Spectre:
  .
  ‘Europe has not yet learned how to be multicultural. And I think we are going to be part of the throes of that transformation, which must take place. Europe is not going to be the monolithic societies that they once were in the last century. Jews are going to be at the center of that. It’s a huge transformation for Europe to make. They are now going into a multicultural mode, and Jews will be resented because of our leading role. But without that leading role, and without that transformation, Europe will not survive.’
  https://www.youtube.com/watch?v=8ERmOpZrKtw
  .
  Wat moet ik daarvan denken, wat doet die vrouw überhaupt in de Zweedse politiek? Is het wraak op de Germanen? Waarom zouden Joden de nieuwe leiders van Europa zijn?

  • Beetje rondneuzend in de alternatieve media lees ik dat er heel wat Joden uit West Europa vertrekken. In Frankrijk worden ze al gewaarschuwd geen typisch Joodse hoofddeksels te dragen, te riskant. Want onze moslim cultuur gedoogt geen Joden. En wij gehoorzamen. Want als wij niet gehoorzamen, dan grijpt die Polizei in. Bijna niemand die protesteert. We laten de Joden dus weer in de steek. De geschiedenis herhaalt zich. Helaas. In mei 1940 hadden we nog een beetje schieten op de Grebbenberg en werd Rotterdam platgegooid. Dat deed de Nederlandse bevolking opschrikken. Niet dat dit opschrikken veel uithaalde, maar toch. We waren in ieder geval geschokt, heb ik me laten vertellen. En nu in 2016? Het gros van de bevolking realiseert zich niet eens wat er gaande is. We verliezen ons land, dit keer niet aan Duitse soldaten maar aan politiek correcte waanzinnigen. Krijg bijna heimwee naar WO2.

   • Wie laten wij in de steek Cale? Wij laten ons zelf in de steek Een Jood is niet het criterium. Wij als Nederlanders met onze cultuur bepalen wie en wat Nog een Jood noch een Moslim heeft hierin enig zeggenschap. Wij tolereren of kotsen uit Het is niet aan de Jood of de Moslim wie wij uitkotsen .

    • “Wij laten ons zelf in de steek” Helemaal mee eens. Verder even goed lezen wat er staat.

 12. @Cale, waar heeft mevrouw Spectre het dan over? Dat we in Europa niet multicultureel zijn is klinkklare onzin, praktisch ieder land in Europa heeft zijn eigen cultuur, dus dat wordt niet bedoeld met multicultureel. Zij spreekt over toenemend antisemitisme in Europa maar daarmee doelt ze niet op antisemitisme van de importculturen, wat natuurlijk zeer vreemd is. Bijv. Asscher zal je ook niet snel horen over antisemitisme in Europa door importculturen. Waar heeft die Joodse vrouw het over? De oprichter van Paideia, ze woont relatief kort in Zweden maar zit daar ook nog een keer in de politiek, het meest politiek correcte land van Europa, toeval? Het is heel helder wat ze zegt, maar het is zo bizar dat je hersens het eigenlijk niet wil verwerken. Luister eens goed naar wat ze zegt, en dan die mimiek erbij, de complete waanzin. Oké, die vrouw is gek kan je zeggen, dat zeggen ze over Hitler ook maar daarmee is WO2 niet verdwenen en zijn de 60 miljoen doden nog steeds een feit.

  • “dat je hersens het eigenlijk niet wil verwerken.”
   .
   Dan heb ik het over mezelf, btw. Dat je me niet verkeerd begrijpt.

   • Die mevrouw Spectre, daar had ik al eens eerder wat van gezien. Ze krijgt te veel aandacht denk ik. Ik heb geleerd dat, betreffende relatief eenvoudige zaken, je niet begrijpt wat er bedoeld wordt dan klopt er iets niet. Gewoon negeren dat warhoofd.

 13. Dick,
  Het is geen natuurwet dat we multicultureel moeten worden. Wie van de geschiedenis heeft geleerd, weet dat multiculturalisme gevaarlijk is, en tot burgeroorlogen leidt. Niet doen dus.

 14. Ken dat stukje van Barbara Spectre. Vreemd sujet. Europa moet en zal multicultureel worden. Van wie dan en waarom? En waarom zouden de joden daarin een leidende rol moeten spelen? Ze legt het allemaal niet uit. Wie id die mevrouw Spectre eigenlijk?
  En heeft ze veel invloed?

  • @Dawg. Ze is iig geen loonslaaf van driehoog achter.
   Geboren in de VS waar ze gedoceerd heeft, getrouwd met een Rabbi, toentertijd verhuisd naar Israël waar ze in dienst was van diverse universiteiten, de oprichter van het Schechter instituut. Emigreerde daarna naar Zweden en richtte Paideia, the European Institute for Jewish Studies in Sweden, op – In its 10 years of existence (2011) Paideia has educated over 200 persons from 35 countries for leadership positions in the renewal of Jewish culture in Europe – de aankomende ‘filiaalhouders’?
   .
   Wat ik al zei, het is niet te geloven wat ze zegt, dus laten we hopen dat ze maar wat raaskalt. Het laatste wat ik wil is onterecht stemming maken, hoewel gisteravond plots tot me doordrong dat Soros ook joods is.
   .
   Maar waarom zouden ze antisemieten naar Europa willen importeren, omdat degenen die zich bovenaan de piramide bevinden daar toch geen last van hebben?
   .
   Hoe het ook zij, wat de waarheid ook is, het is de waanzin.

   • “In de uitzending van Buitenhof van zondag was Kenneth Roth, de directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch te gast. Daarin uit hij zijn zorg over de wijze waarop het vluchtelingendebat gevoerd wordt in Europa. De huidige aanpak stimuleert volgens Roth het opkomende fascisme en de islamofobie.”
    .
    Wat is dat toch met die joden en het verlangen Europa vol te laten stromen met moslims? Ze zijn zelf zo eenkennig als je maar wezen kan, ik woonde vroeger naast een joodse school die toen in opspraak was omdat een kind van een rijke joodse zakenman niet aangenomen werd want de moeder was geen jodin. En dan Europa verwijten niet multicultureel te zijn terwijl Europa vol zit met verschillende culturen.
    .
    @Dawg ” En waarom zouden de joden daarin een leidende rol moeten spelen? ”
    .
    Omdat ze zichzelf het uitverkoren volk wanen?
    .
    Ik vind het vage en hypocriete figuren de joden die Europa vol willen laten stromen met niet Europese culturen met alle gevolgen van dien.

    • @ Dirk

     Ja op advies van derden de uitzending bekeken. (Weet ik ook weer waarom ik daar jaren geleden mee gestopt was). Roth is een heel fout baasje en het de HRW is zo’n typisch verlengstuk van de even foute Soros. Buitenhof legde het propagandaverhaaltje van Roth geen strobreed in de weg ,

 15. @Dawg.
  In de jaren de tachtig ben ik voor enige maanden in Israël geweest. Een top tijd gehad maar het was nieuw en zeer vreemd voor me dat bijv. in het openbaar vervoer en op stations overal borden aanwezig waren die je erop attendeerde de bagage niet onbeheerd achter te laten, in verband met aanslagen van palestijnen/moslims uiteraard. Dat kende ik niet en maakte veel indruk, was ook blij dat in Nederland die sfeer en dreiging niet aanwezig was want wie wil zo continu leven dacht ik bij mezelf. Tegenwoordig hangen diezelfde borden o.a. in Nederlandse stations vanwege de aanslagen in Europa gepleegd door moslims, en de dreiging dat meerdere zullen volgen. Desondanks verwijt uitgerekend een/deze joodse meneer het Europese volk islamofobie. Hoe gestoord moet het worden, wat willen ze in hemelsnaam? Ik begin het vreemder en vreemder te vinden.
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=TKpe4swiVOc

 16. @ Dick

  “Ik begin het vreemder en vreemder te vinden.”

  Daar ben je vermoedelijk niet de enige in.

 17. g.h.m.leferink

  31 januari 2016 op 16:45

  ‘Dawg’, je haalt me de woorden uit de mond. Die Barbara Spectre komt op mij veel te GELIKT over! Oh zo keurig, maar intussen…. En nèt doen of het allemaal al vaststaat! Hoe komt het toch dat me telkens weer het woord ‘Farizeeër’ voor de geest komt?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • @g.h.m.leferink
   “Hoe komt het toch dat me telkens weer het woord ‘Farizeeër’ voor de geest komt?”
   .
   Ja, die waren ook behoorlijk hypocriet, als ik me niet vergis.

 18. Carnaval is ook niet mijn ding. Maar nu de mohammedanen alles verzieken, krijg ik zowaar sympathie voor dit volksvermaak. Ook voel ik oprechte sympathie voor tokkies, hooligans, en andere volksgenoten waar ik in mijn jonge jaren op neerkeek . Wie had dat gedacht toen ik nog een studentje was?
  Het is 1 van de weinige positieve dingen die de multicultigekte heeft gebracht.

 19. Andre van Delft

  29 januari 2016 op 17:31

  De gezelligheid zal verdwijnen, schreef Mohammed Rasoel in De Ondergang van Nederland, land der naïeve dwazen.
  Zie een artikel van Martin Bosma; hier deel 4 met links naar eerdere delen:
  https://ejbron.wordpress.com/2014/11/27/de-gezelligheid-zal-verdwijnen-deel-4/