De innige liefde tussen nazi Duitsland en Turkije

Door Joost Niemöller

Dit werd vandaag nieuws in de internationale pers: De Turkse leider Erdogan werd gevraagd of hij een succesvol voorbeeld kende van een land dat dictatoriaal bestuurd werd, en daar hoefde Erdogan niet lang over na te denken: Het Duitsland onder Hitler.

Ook in Nederland werd het nieuws. (Al zag ik de NOS het nieuws nog niet overnemen.)

Het hoeft eigenlijk niemand te verbazen. Mein Kampf werd een paar jaar geleden een bestseller in Turkije. Ook daar keek men toen trouwens nog verbaasd van op. Maar ook voor die verbazing is natuurlijk geen enkele reden. Het antisemitisme is in Turkije zeer sterk verspreid. Uit een onderzoek bleek dat zestig procent van de Turken Joden haten. Dit antisemitisme neemt bovendien sterk toe.

Het zet veel Joden in Turkije ertoe aan dit land te ontvluchten. Ironisch genoeg voor een deel naar Spanje, waar veel van hun voorouders vroeger juist weg moesten vluchten.

Dat Erodogan op zo’n laconieke toon over Hitler spreekt, zal dus in Turkije zelf niemand vreemd vinden. In Turkije wordt Hitler gezien als een sterke leider van een sterk land dat bovendien iets goeds deed, namelijk de Joden uitroeien.

Hitler Duitsland en Turkije konden het in WO II ook goed vinden. De landen sloten een verdrag. Hitler deed een beroemde uitspraak, vlak voor hij Polen binnenviel: wie herinnert zich nu nog de Armeense genocide? Met andere woorden: dit kon toen ook straffeloos gebeuren. Het Turkije onder Erdogan vindt nog steeds dat de Armeense genocide straffeloos moest kunnen gebeuren. Trouwens, de Duitsers zelf hadden destijds al een hand gehad in die genocide.

De nazi’s hadden een grote bewondering voor het Turkije onder Atatürk. Ze zagen dat als een voorbeeld van een dictatoriale staat, zoals ze die zelf wilden inrichten.

En nu spreekt Erdogan weer zijn bewondering uit voor Hitler.

De cirkel is rond. De liefde is wederzijds.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

28 Reacties

 1. Iets zegt mij dat Onkel Adolf niet gepikt zou hebben wat er in Keulen is gebeurd met O&N.

 2. Over de vele overeenkomsten tussen islam en nazisme/fascisme hoeven we het niet meer te hebben. Bewijzen volop. De grote nazi schoft Himmler had ook veel bewondering voor de islam. En dan die grootmufti Al Husseini van Jeruzalem: een groot voorstander van de holocaust. ( Oom van Arafat !! )

 3. De liefde is wederzijds. Niet voor niets noemde Hitler de islam ‘eine Männerreligion’, hij had er erg veel sympathie voor en voerde een ‘positive Muselmanpolitik’. Het savante werk van de Engelse historicus David Motadel “Islam and Nazi Germany’s War” (2014) bewijst dit met bergen documentatie. Hitler achtte de islam, in tegenstelling tot het flauwe christendom, zeer compatibel met het nazisme. (Waarover men niet spreekt, Wim van Rooy, blz. 108)

  • @Nelis
   Zo had Breivik bewondering voor Al Qaida en vond hij Wilders een watje. Wrang genoeg hebben weinigen dat manifest echt gelezen en blaten daarom na wat sommige babbelaars beweren.
   Zelfde geldt voor wat u aanhaalt. Het is 100% de waarheid, maar weinigen zullen hem (helaas) kennen.

 4. g.h.m.leferink

  2 januari 2016 op 17:39

  Die Erdoğan lijkt me veel te veel op Poetin: beide een ‘kast van een paleis’, beide zich omringend met serviel volk, beide uit op iets wat gevaarlijker is dan een bom van 10 ton: MACHT. Die Adolf, huis- en decoratieschilder uit Braunau, heeft hun voorgedaan hoe het moet. En tijdens het bezoeken van zo’n 20tal Nazi concentratiekampen is mijn overtuiging elke keer weer bevestigd dat de periode van 1933 tot 1945 een inktzwarte bladzijde in de Duitse geschiedenis is.
  Het is de hoogste tijd dat Poetin en Erdoğan een sein krijgen van : “Tot hier en niet verder!”
  Maar de EU-politici van het type Jan Slapzak zullen wel weer dezelfde stommiteit uithalen als Chamberlain. Die van over het bolletje aaien, knuffelwoordjes en onterecht toegeven waar niet toegegeven zou moeten worden!
  Churchill zou, als hij dit zag, zich in zijn graf omdraaien!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • @g.h.m.l.k.
   De beste regeringsleider die de wereld momenteel kent vergelijken met Erdogan en Hitler? Pardon? Washington mbv Nato dagen de Russen steeds meer uit en dankzij Putin heeft Rusland hier (nog) niet militair op gereageerd, want dat zou het eind van de wereld zou betekenen. De door U geprezen Churchill was wellicht een charismatisch leider, maar ook een levensgevaarlijke. Beste Lenferink, U slaat de spijker volledig mis.
   http://www.dailymail.co.uk/news/article-2826980/Winston-Churchill-s-bid-nuke-Russia-win-Cold-War-uncovered-secret-FBI-files.html

 5. Als vluchten de oplossing is dan blijft de vraag wat de reden was om dat te doen. Voor een niet gelovige is vluchten geen oplossing voor welk probleem ook. Met gelovigen is het andersom. Neen de drie dominerende gelovige handleidingen. Voor makkelijk lezen pak de christen. Hun gedrag over een duizend jaar periode maakt vluchten een begrijpelijke reactie. Samen met religie Joods een ijzersterk team wat zorgde voor hoogstandje kolonisatie en stiefkind slaaf handel. Hun middel van controle heet van vandaag terreur. Denk inquisitie. Hun daden waren een ijzersterke reden om te vluchten naar gelovige broeder en zusters in rustiger vaarwater. De christen, jood, en mo domineren deze wereld. Hoor je er niet bij dan is lezen van hun handleiding interessant. Om je ongelovige toekomst te begrijpen.

 6. http://www.washingtonsblog.com/2015/11/americas-great-lie-europes-great-shame-russias-great-case.html

  Het een vloeit voort uit het ander.

  • Het is bedroevend maar wel begrijpelijk dat de meeste west europeanen nog steeds anti Rusland zijn door pure hersenspoelerij via de overheid, educatie en msm.
   https://www.rt.com/news/269314-anti-russian-propaganda-netherlands/

 7. ik stel voor dat poetin met zijn “rode leger” berlijn maar weer eens inneemt en merkel cs terecht stelt.
  .
  vroeger, toen die goeie ouwe “muur” er nog stond…….hadden we iig dat merkelzwijn niet….

  • g.h.m.leferink

   2 januari 2016 op 17:21

   ’telaat’, ik ben het met veel van je kritiek op Merkel eens, maar ik zou haar zeker geen zwijn noemen. Ze kan deze baan niet aan, te midden van de vergiftigde sfeer van GLUIPERIGHEID die vaak in de politiek hangt! Het is soms zelfs aan haar gezicht te zien. Benieuwd hoe lang ze dit nog volhoudt.
   En haar uitspraak “Ihr seit willkommen” komt volgens mij in aanmerking voor de eerste prijs in de wedstrijd GROOTSTE BLUNDERS VAN DE EEUW.
   De enige politici in de EU die niet ingedut zijn en hun mond open doen tegen deze totaal uit de hand lopende massa immigratie van voornamelijk aasgieren zijn Orban van Hongarije, Seehofer van Beieren, Marine le Pen van Frankrijk en die van Vlaams Belang, de Dansk Folkeparti en de PVV.

   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

   • U vergeet Nigel Farage van UKIP en natuurlijk Putin met zijn regering. Overigens zijn er ook nog een aantal Poolse en Duitse parlements leden die falikant tegen deze migratie golf zijn. Waarom Putin? Omdat voor Rusland een gezond Europa goed voor business is – wederzijds. Ook omdat Rusland bezorgd is om ISIS/Checheense terroristen die het land binnen komen. Daarom o.a. is Rusland het ENIGE land buiten Syrie dat werkelijk vecht tegen de CIA, sorry kleine verspreking, moet ISIS zijn. De rest van het westen maakt slechts schijnbewegingen naar ISIS toe, vanwege bovenstaande verspreking.

 8. Opmerkelijk dat Merkel juist diegene die ze zegt te bestrijden: De vreemdelinghatende, Rechtsextremistische neonazi met alle gevoelens van een moederkloek nu massaal binnen haalt in de vorm van de veel gevaarlijker islam fundamentalisten.

  De Koran is vele malen duivelser dan het rare boekje van de man met de snor.
  Miljarden geloven de onzin en zijn niet te beroert om opdrachten zoals een jihad uit te voeren.
  Ook weer veel gedoe over het boekje” mijn strijd ” welke weer verkocht mag worden in Duitsland. Veel en vaak in het nieuws. Ik schreeuw dan tegen de TV. Bekijk de KORAN eens en maakt eens een vergelijk tussen die boeken.
  Doe het DAN!

  Wanneer komt die halve gare Merkel er nou eens achter wat voor achterlijke fout ze heeft gemaakt om de islam (er is maar 1 islam, en die is fundamentalistisch) hier zo massaal binnen te laten.
  Door het aureool van religie maakt het opeens niet uit hoe bloederig de leer is.
  Stel je toch eens voor Geen islam in de wereld…..Wat een…

  • @Pieter G
   Elke religie is in de basis collectivistisch en past in de aard beter bij het socialistische denken.

   Nu weer Obama die streeft naar het ontwapenen van het volk. Vanuit het collectivisme verklaarbaar want stelt u zich eens voor dat het volk de hooivorken op zal nemen.

   Ow wacht, het verzet tegen is nu nazisme volgens wat links zwabberenden, immers collectivisme is goed en iedereen aan de geeuwhonger het beste.

 9. http://www.marcelroele.nl/index.php?pagina=27

  Realistisch stuk van Roele. Menigeen ontkent het en wijst naar ‘extreem rechts’, waar ik het libertarische enken à la Ayn Rand onder schaar en dat met geen enkele mogelijkheid past in het frame dat het nazisme extreem rechts zou zijn (geweest).

 10. En de innige liefde tussen ons koningshuis en Hitler. Wij zingen niet voor niets nog steeds: ” ik ben van Duitse bloed”. Zelfs Maxima heeft Duits bloed en is een achter nicht van Willem Alexander langs bloedlijnen via SSer prins Bernhard afstammend van de Duitse familie Halbach. Dat schept een band natuurlijk, twee foute families samen.
  Hitler was een huisvriend van het koningshuis. Als je iets slechts over hem zei kreeg je een boete. Er zijn krantenartikelen over te vinden.

  • Zal best een krantenartikel over te lezen zijn, desalniettemin vind ik deze gedachten over ‘fout bloed’ een staaltje van racistisch denken.

 11. Ik neem alleen maar waar. Ik heb altijd geleerd op school dat Hilter fout was. Als je dan achteraf leest dat hij een huisvriend van de koninklijke familie was en dat op de bruiloft van Juliana en Bernhard de aanwezigen de Hitlergroet brengen dan geeft dat te denken. En als Hitler ook nog door de Nederlandse staat in bescherming werd genomen door boetes van 10 tot 100 gulden aan de Nederlandse bevolking uit te delen wanneer ze iets negatiefs over Hitler zeiden, voor de tweede wereld oorlog, geeft dat ook te denken. En dat dan Bernhard er persoonlijk voor heeft gezorgd dat Alexander met Maxima ging trouwen.
  Mij geeft dit een nare indruk en ik kijk nu met andere ogen naar het koningshuis. Anderen misschien niet. Ik zal maar aannemen dat het racistisch denken op het koninghuis slaat.

 12. @FK01
  De koldermeter slaat uit naar 100! Duitsland bestand toen het Wilhelmus werd geschreven uit een lappendenken van zelfstandige staatjes.

  • In 1817 werd “Wien Neerlands Bloed” gekozen door de Nederlandse bevolking als het officiele volkslied. Op bevel van koninging Wilhelmina werd op 20 augustus 1932 het democratisch gekozen lied vervangen door het ” Wilhelmus”.
   Iedere Nederlander werd verplicht dit lied te kennen en op de scholen werd het erin gestampt. Als je niet mee wilde zingen werden de kinderen 3 dagen van school gestuurd. Waarom moest “Neerlands bloed” vervangen worden door “Duitse bloed”? Ik heb er niet voor doorgeleerd maar toevallig dat Hitler een aantal maanden later aan de macht was.

 13. Het woord Duits had destijds een andere betekenis dan vandaag. Het was een synoniem voor Diets en dat betekende ‘Nederlands’ of ‘volks’.

  https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/ben-ik-van-dietsen-bloed

  http://edwardtouw.nl/2012/06/duitsen-bloed-waarom-je-het-wilhelmus-gewoon-kunt-meezingen

  • Ja, dat klopt, in de 16e en 17e eeuw had het een andere betekenis. Maar niet in 1932 en nu ook niet.

 14. Het nazisme (nationaalsocialisme) heeft dezelfde principes als de islam. Het superieure ras is vervangen door de superieure moslim gelovige waar elk ander aan onder geschikt is. Dit + de Jodenhaat is de reden dat Hitler veel support had in de Islam gebieden. Met zo’n ideologie is het eenvoudig om tegenstanders uit de weg te ruimen. En dit beste mensen zien wij dagelijks in de wereld gebeuren.

  De wereld moet oppassen voor een man als Erdogan en zeker als je bedenkt over welk enorm leger, 600.000 man, bewapend door de USA, deze man kan beschikken. Zo’n partner is erger dan een vijand, maar Angela ziet het niet. En Brussel ziet het helemaal niet, ze blunderen incompetent verder, gechanteerd door ‘Hitler’ Erdogan. Tijd weer voor een bedeltripje en Obamiaanse kniebuiging naar Ankara,waar je grote islamo-fascistische vrind paleist. Europa is één policor gekkenhuis geworden en Erdogan is hun beste vriend en bange hoop. De Westerse politieke elite is moreel failliet

  • @Fris4ever, Stel dat Angela het wel goed ziet en zelfs stimuleert? Want daar heeft het toch alle schijn van.

 15. Erdogan: Media verdraaien mijn woorden, zo lijkt het als ik positieve voorbeelden geeft uit de tijd van Hitler http://forums.hababam.nl/showthread.php?t=194809

 16. Mooi stukje journalistiek werk weer. De beste wensen voor 2016 en hoop nog veel van je te vernemen in het nieuwe jaar.