Stapt Van der Steur op? Mwoah.

Door Joost Niemöller

De zaak ligt heel duidelijk. Minister Van der Steur hield informatie achter aan de Kamer, toen die er om vroeg. De oppositie vindt dit een kwalijke zaak:

De politieke partijen CDA, SP, D66, PVV, ChristenUnie en GroenLinks in de Tweede Kamer beschuldigen minister Van der Steur in het Kamerdebat over de zaak Maat ervan dat hij een onderzoeksrapport dat hem persoonlijk niet uitkwam, heeft achtergehouden.

Nu is er een mooie taak weggelegd voor VVD en PvdA om uit te leggen dat Van der Steur geen informatie achter hield. Dat kunnen ze natuurlijk niet. Van der Steur zegt zelf dat hij veel tijd nodig had. En dat zijn emoties over de nabestaanden van de slachtoffers van MH17 een rol speelden.

Tja. Dat gelooft natuurlijk niemand.

Van der Steur hield dus wel informatie achter. Hij ontkent dat helemaal niet. Hij komt alleen met een ‘menselijke’ verklaring. Maar de Kamer is er niet om Van der Steur te beoordelen als mens. Het gaat om Van der Steur als minister.

Moet hij opstappen van de Kamer? Hij zou het moeten, maar gaat hij het ook doen?

Laten we eens kijken of het achterhouden van informatie aan de Kamer door een bewindsman in deze tijd nog wel een politieke doodzone is, zoals zo vaak wordt gezegd. Dat valt namelijk te bezien.

Mansveld hield informatie achter aan de Kamer. Ze moest opstappen.

Teeven hield informatie achter. Hij moest opstappen.

Dekker hield informatie achter. Hij zit nog steeds.

Blok hield informatie achter. Hij zit nog steeds.

Dijsselbloem hield informatie achter. Hij gaf het zelf toe. Het deerde hem niet.

Het muntje kan dus elke kant uitrollen. Blijft Van der Steur zitten dan is het niet goed voor het aanzien van de politiek, zoals dat dan heet. Maar ach, wat was daar nog te verliezen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

13 Reacties

 1. Het is zinloos gebleken als burger met bestuurders en politici in gesprek te gaan. In het VNG-blad kraaide Wienen in september nog dat alleen zijn gemeente (1 van de 62 in Zuid-Holland) een azc heeft. Nu heeft 82% van alle gemeenten een azc en de rest op wat duingalowdurpen volgt. Desgevraagd heb ik mensen afgeraden naar hoorzittingen te gaan omdat dit een monoloog van doven is.

 2. D66, VVD, PvdA, CDAantjes, GL, CU, SGP, Groep Krol, Groep Klein, Denk, Groep Houwers. Laten deze keer op keer falende minister gewoon zitten. Ik hoorde meisje CU, die er ook al niet in slaagde het lekkende lid van de commissie Stiekem boven water te krijgen, gisteravond bij het tv programma “RTL late night roepen”: maar hij heeft wel 3 gele kaarten hoor.

  Hoe geloofwaardig is dit parlement in Godsnaam nog? Ofwel wat moet een politicus niet allemaal misdoen om weggestuurd te worden door bovengenoemde partijen? Vroeger had je nog politici met eergevoel……………….

  Overigens PVV, SP en PvdD wilden Van der Steur door middel van een motie van wantrouwen wel wegsturen.

  Ik blijf PVV stemmen.

 3. P.S. een kennis van me was bijzonder hoogleraar massacommunicatie en werkte als persvoorlichter in Brussel, daarvoor voorzitter van de VPRO, hij is nu tegen dat gebeuren daar in Brussel.

 4. Je stuurt de beste ambtenaren, die wij hebben naar Brussel, en geeft ze meer loon dan hier, daarna denk je dat het allemaal wel goed komt.
  Je zet daarboven wat look a likes van het soort Rutte/van der Steur.
  Wat is dan de oogst? Ambtenarijdictatuur,
  die op hun beurt aangestuurd worden door de lobbyist.
  We kennen nog Ben Bot, opa is op weg naar zijn tachtigste en ruikt het grote geld, hij is lobbyist, enz.

 5. Zoals ik reeds zei. Het parlement zit er alleen nog voor de Bühne. de wezenlijke beslissingen worden in Brussel gemaakt (is voor getekend). We hebben hier te maken met acteurs die een toneelstukje opvoeren. Met karakters als Lachebekje Rutte, Mannetje Pechtholt, Adams family member Samsom, Holle Bolle Gijs Buma, tinnen soldaatje Hennis etc…, Zij spiegelen het publiek voor dat er echt iets van belang op het toneel gebeurt. Helaas is dit een illusie, maar applaus is hun deel. Het is als een boze droom, die bij het ontwaken werkelijkheid is geworden.

 6. Het gebeurt aan de lopende band. Ze krijgen in de Tweede Kamer een “reprimande” van de oppositie. Altijd is het dan weer hetzelfde liedje: ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was.
  Even zoeken op internet en je hebt zo nog een heel stel achtergehouden-informative-gevallen:
  Schippers, Plasterk, Schultz, Bussemakers, Timmermans, Balkenende, Rosenthal, Verdonk.

 7. Inderdaad, maakt het nog wat uit wat hij doet. Gezien zijn leugenachtige bochten waar hij zich in wringt zal hij wel blijven zitten. Wat een vreselijke vent. Zo te zien houdt hij enorm van zichzelf. Een narcist premier grand cru.
  Het went trouwens wel snel de nieuwe kamer voorzitter. Wanneer je een overheidsinstelling belt hoor je hetzelfde.

  • Dat geldt niet alleen voor bellen. De hoofddoekjes bij overheidsdiensten zijn niet meer te tellen.

 8. Over informatie achterhouden gesproken! Er worden geen vragen beantwoord over zaken die buiten het definitieve rapport zijn gehouden. Uit de onderstaande link wordt wel duidelijk waarom deze zaken buiten het rapport worden gehouden, zij zijn namelijk gevaarlijk voor de betrekkingen met een bevriende natie, zowel op diplomatiek als op economisch niveau. Ik ga er hier daarom maar vanuit dat het hier niet gaat om de ‘bevriende’ natie Rusland maar om de bevriende natie Oekraïne, waar zaken buiten het rapport zijn gehouden.
  http://www.whathappenedtoflightmh17.com/chairwoman-dutch-parliament-committee-dsb-will-not-answer-any-more-questions-on-mh17/

 9. De laatstejaren lijkt de kwaliteit van de politieke leidslieden hollend achteruit te gaan. Balkenende, totaal geen dossier kennis, Rutte totaal geen (liberale) principes, ministers en staatssecretarissen die om een groot aantal uiteenlopende redenen moesten aftreden. Zonder dat de het kabinet nieuwe verkiezingen uitschrijft. Het resultaat van een zichzelf elitair verklarende piepkleine kaste van ‘leiders’. De vijver waaruit gevist wordt is zo’n 300.000 leden van politieke partijen waarvan slechts de helft aktief. Er zijn meer mensen geabboneerd op de telegraaf dan er mensen lid zijn van een politieke partij. Het democratische gehalte is zoek geraakt de doorsnee nederlander herkent zich niet meer in zijn leiders, het vertrouwen is weg. Terwijl het toch een vertrouwens zaak is want we zijn allemaal druk met het dagelijks brood en de leiding van het land hebben we gedelegeerd aan de Politiek. En dat gaat steeds slechter, het moet anders.

 10. Ik vraag mij af of er in het verleden vaker kabinetten zijn geweest waar zoveel ministers in het nauw zijn geraakt. Van der Steur had natuurlijk al een valse start maar in de afgelopen maanden stapelen de schandalen zich maar op. Ja, hij zou moeten aftreden maar ik ben bang dat het pluche hem nog iets te lekker zit en zelfreflectie lijkt nou eenmaal niet in zijn vocabulaire voor te komen. Van de PvdA hoef je al helemaal niks meer te verwachten, die zijn door de extreem lage peilingen politiek onthoofd.

  • Dat maakt de poppentrekkers niks uit, het interesseert ze niet. Het enige waar de machthebbers zich zorgen over maken is over hun eigen portemonnee.
   http://www.nzz.ch/wirtschaft/unternehmen/deutsche-bank-macht-milliardenverlust-1.18680765