Brekend: bukvideo’s #MH17 in media blijken fake!

Door Joost Niemöller

Vandaag verscheen een ‘rapport’ van de blogger Bellingcat, waarin wordt beweerd dat de raket die MH17 neergeschoten zou hebben, rechtstreeks van Poetin komt, en dat we zelfs al zouden weten welke Russische legereenheid erbij betrokken zou zijn. Er worden namen genoemd. Dat dit rapport eraan zou komen, was al enige tijd bekend. Bellingcat kondigde het aan en zei erbij dat journalisten onder embargo het rapport eerder konden kijken. Uiteraard vroeg ik dat rapport ook aan. Uiteraard kreeg ik het niet. Ik hoor nu eenmaal niet bij de willige idioten.

Vandaag blijkt ook hoe perfect Bellingcat zijn pr voor elkaar heeft. Het rapport werd in de grote Nederlandse kranten en media zonder een woord van kritiek overgenomen. Ook de van te voren ingestoken interviewtjes met de medewerkers van Bellingcat, krijgen we er gratis bij cadeau. Alleen bij RTL Nieuws blijkt er nu toch enige lichte twijfel gekomen. Het woord van Bellingcat is hier ineens niet meer het woord van God.

Zo lezen we op de site van RTL nieuws:

Bellingcat heeft al in meerdere publicaties gewezen op mogelijke betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van MH17. Maar ook in dit rapport worden wederom geen waterdichte bewijzen geleverd. Het onderzoeksplatform geeft zelf aan te werken volgens het principe van de ‘plausibele hypothese’. Het resultaat is een rapport vol met beweringen en aannames: het zou kunnen dat…

Nog meer twijfel zien we op het weblog van RTLNieuws journalist Jeroen Akkermans:

Bellingcat schotelde ons al snel na de aanslag de sporen van een verdacht BUK-transport voor, terwijl geen enkele schakel in de keten van het BUK-transport boven alle twijfel is verheven. Toch zijn er aanvankelijk weinig vragen bij gesteld. De burgerjournalisten van Bellingcat groeiden uit tot MH17-agendasetters van de gevestigde (westerse) media. De gaten in de theorie namen we voor lief.

Een journalist die zelf nadenkt. Dat is winst.

Van dat zelf nadenken zien we geen enkel spoor bij de NOS.

Bij de Telegraaf.

Bij de Volkskrant.

Bij Nu.nl

Bij Powned.

Bij de Vlaamse pers.

Van Rossum van Geenstijl lijkt inmiddels niet meer goed te weten wat hij ervan moet denken. Dat is een begin, zullen we dan maar zeggen.

Hoe is dat toch allemaal mogelijk? Een stille woede maakt zich steeds weer meester van mij als ik dit allemaal zo lees. Deze anti-Poetin campagne is zo sterk dat er kennelijk bijna geen enkele journalist in Nederland nog het verantwoordelijkheidsgevoel heeft dat het achterhalen van de waarheid ook in het belang is van de nabestaanden. Maar ook dat er hier een politiek spel wordt gespeeld om het komende referendum te beïnvloeden.

Bellingcat zelf zit inmiddels al een tijdje op een andere lijn als dat hij eerst zat. Eerst wilde hij aantonen dat er zich daadwerkelijk een Buk installatie bevond in het separatistische gebied op het moment van de aanslag, en dat deze Buk vanuit Rusland binnen gesmokkeld zou zijn, en er vervolgens weer uitgereden. Dat zou ‘aangetoond’ zijn middels vele fotootjes en videobeeldjes die op het internet verschenen. De Nederlandse journalistiek nam niet de moeite eens na te gaan wat het waarheidsgehalte is van die fotootjes en filmpjes. Het paste te goed in het anti-Poetin frame. Opvallend aan dit nieuwe, vandaag gepresenteerde Bellingcat ‘rapport’ (PDF) is dat we deze foto’s en video’s niet meer terugzien. We zien nu alleen nog de Russen. Dat wil zeggen: Geplukt van datzelfde internet. Dat is typerend voor de ‘methode Bellingcat’. Wanneer hij betrapt wordt op leugens, laat hij eerder ‘bewijs’ gewoon liggen en komt hij met iets nieuws. Het produceren van materiaal voor de Westerse MSM is zijn corebussines. Daar bestaat een enorme honger voor ‘nieuws’ met steeds dezelfde insteek: Het was Poetin. Het was Poetin. Het was Poetin.

Gelukkig zijn er ook burgerjournalisten die de moeite nemen om het gepresenteerde ‘bewijs’ op internet aan eigen onderzoek te onderwerpen. Zo’n burgerjournalist is bijvoorbeeld de bij mij bekende, zeer zorgvuldig opererende, Sergey Mastepanov. Hij presenteerde gisteren een uitgebreid onderzoek naar de op het internet gepresenteerde videobeeldjes van de zogenaamd geziene Buk in seperatistengebied. Dat deed hij na eerst zo’n even degelijk onderzoek gepresenteerd te hebben over de gepresenteerde fotootjes op het internet, waarover we geacht worden de Buk te zien. Uiteraard werd dit onderzoek van Sergey Mastepanov in de media  genegeerd. Want hier is ‘burgerjournalistiek’ alleen relevant als het van Bellingcat komt.

Het gaat hier om de plaatjes en de video’s die door diezelfde media zonder terughouding gebracht zijn, die deels komen van Bellingcat, deels van de regering in Kiev, en die in alle gevallen terug te voeren zijn op zeer mistige bronnen. Sergey Mastepanov reconstrueerde niet alleen dat alle getoonde beelden door fotoshop tot stand zijn gekomen, maar hij volgde ook de weg terug naar die bronnen. Werk dat goed betaalde journalisten van grote kranten en televisie organisaties ook hadden kunnen doen, maar wat werd nagelaten. Het is zo makkelijk om het kant- en klare werk van Bellingcat over te schrijven! Zelfs nadat werd aangetoond door het Duitse weekblad Die Zeit dat Bellingcat een manipulator is. Ik schreef hier al eerder over.

Het is dus de vraag of we hier nog wel kunnen spreken van luiheid bij de mainstream journalisten. Het lijkt er meer op dat deze journalisten domweg te kwader trouw zijn. Bellingcat is ontmaskerd, en toch blijft Bellingcat een betrouwbare bron. Wat hen beweegt weet ik niet. Maar veel goeds kan het niet zijn. Het continu inspuiten van anti-Poetin gif kan maar één gevolg hebben: oorlog. De Europese burgers zullen van deze oorlog het eerste slachtoffer zijn.

Laten we eens kijken wat Sergey Mastepanov precies zegt over de video’s en de foto’s. Allereerst over de video’s.

Er zijn drie videootjes waarin we zo op het oog een Buk zien rijden, kennelijk door separatistengebied. (Daarnaast zijn er vier foto’s) Dit materiaal is zeer snel na de crash van MH17 ge-uploaded op het internet.

Sergey Mastepanov bewijst over de video’s die via de televisie in alle Nederlanders huiskamers binnen zijn gekomen en zo de geesten van de Nederlanders hebben vergiftigd, dat het  om gemanipuleerd materiaal gaat.

Want:

-Bij alle video’s is de kwaliteit zeer slecht, en zijn er modderige beelden ontstaan.

-We zien, met uitzondering van een video, de zogenaamde Buk op zeer grote afstand, en vanuit een beperkte hoek.

-Nergens zie je de wielen draaien van de kennelijke truck waarop de Buk vervoerd zou worden.

-De truck met de Buk is slechts vier seconden te zien.

-Twee video’s werden ge-uploaded via een anoniem account, waarop verder geen andere video’s te zien zijn. Bij één ervan gebeurde dat al op de dag van de aanslag. De derde video werd gebracht door de Oekraïense autoriteiten. Het is bewezen dat de Oekraïense autoriteiten welbewust de locaties manipuleerden van deze ‘Buk-video’s’:

All three videos have problems suggesting that the vehicles, including the Buk launcher, were added into the videos with the help of photo and video manipulation software, such as Adobe Photoshop and Adobe After Effects. The vehicles in the videos are most likely just photoshopped images. The videos have common characteristics: the vehicles have low picture quality and are blurry, they are shown at a far distance (excluding the Luhansk video), at a limited angle, you cannot see the wheels spinning of any vehicles, and in two videos, the truck with the Buk are visible only for about four seconds. Two videos were uploaded by anonymous accounts that have no other videos, one of which was created on the day of the incident. The third video was uploaded by Ukrainian officials. Evidence exists of deliberate deception by Ukrainian officials concerning the location of the area shown in the Luhansk video.

Zeer verdacht is de eerste video van de Buk, die zich in de omgeving van Snizhe zou bevinden, de plek waar volgens de Amerikaanse propaganda de Buk afgeschoten zou zijn. (Maar van het lanceren in dit bewoonde gebied werd nooit enig sluitend bewijs gevonden.) De ‘Buk’ op de video verdwijnt al snel achter een boom en op dat moment is er door een fout een duidelijk fotoshop effect te zien: De boom en de Buk worden namelijk kaarsrecht van elkaar afgesneden. Bladeren en takken verdwijnen als door een wonder. (Ook blijkt de Buk ineens een stuk kleiner wanneer hij weer achter de boom verschijnt!) Deze video verscheen op de dag van de crash op een anoniem account zonder andere activiteiten en verdween daar weer na een paar uur. Het hoofd van de Oekraïense geheime dienst toonde deze video de volgende dag tijdens een persconferentie:

The copy at the highest resolution (1088 x 1920) shows a video artifact when the Buk is moving behind the tree, which looks like something that can appear due to an error in the fake video-making process in After Effects, rather than because of some video compression. The video was uploaded to YouTube by an anonymous account within a few hours after MH17 was shot down. The account was created on the same day and has no other activity. The video’s title said that this is the weapon that shot down MH17, as well as the place (Snizhne), and the date (July 17, 2014). The uploader removed the video within a few hours. The head of the Security Service of Ukraine showed the video the next day at a press conference.

Ook veel vertoond in de media is de video van een Buk in de buurt van de plaats Zuhres. De opnamen hiervoor zouden plaatsgevonden hebben op 17 juli, de dag van de crash. Maar er kan betrekkelijk eenvoudig aangetoond worden dat de windrichting op de video niet overeenkomt met de werkelijke windrichting op die dag. Het kan ook eenvoudig aangetoond worden dat de zogenaamd bewegende Buk in werkelijkheid een foto is van een Buk, die wordt voortbewogen over een rechte lijn, na enkele eenvoudige automatische bewerkingen waarvoor software bestaat. Ook deze video verscheen op een anoniem account, waarop verder geen andere video’s stonden. Er stond zelfs geen titel bij, zodat hij onmogelijk te vinden was voor iemand die het bestaan ervan niet kende. Toch werd het bestaan van de video verspreid door een pro-Oekraïens Twitter account. En ineens verschenen er toen wel gegevens bij. Hierna nam Bellingcat de video over. De video was op 22 juli nog niet bij het grote publiek bekend. Maar al op 19 juli brachten de Oekraïense autoriteiten een screenshot van deze video, samen met een foto van een tank en van een open vrachtwagen met personen, die zich ogenschijnlijk op dezelfde weg bevond. Deze twee andere voertuigen, die suggereren dat het hier om een militair konvooi met een Buk zouden gaan, zijn op de video zelf niet te zien. De video werd van het anonieme account verwijderd in maart 2015. De verwijzingen naar het account via een anoniem Twitter account werden al op 28 augustus verwijderd:

In the video, the wind is blowing from the south, but in Zuhres, on the day when this video was allegedly recorded at (July 17, 2014), the wind was blowing from the east or northeast. In the stabilized version of the video, the truck and the Buk look like mostly just an image moving from one location to another. The video was uploaded on July 17, 2014 on YouTube, had no description, and had “IMG 0647” as title. The uploader added the description between July 23 and July 27, 2014, which said, “coordinates of this and other videos: [link].” The account is anonymous and has no other videos. Between July 17 and July 22, 2014, a Twitter user named 3Andryu sent a message to a blogger named Ukraine@War that had the link to the Zuhres video and details, such as the coordinates, the date and time the video was recorded at. The tweet was retweeted by another user to Bellingcat on July 22. There doesn’t seem to be any copies of this video uploaded to YouTube before July 21, 2014, which means that the public was not aware of the video until around July 22, 2014. On July 19, 2014, Ukrainian spokesman showed a cropped screenshot from the Zuhres video at a press conference before the video was publicized, but not the video. He also did not say that it was Zuhres and showed a tank and a truck loaded with people that look like they are a part of the Zuhres video, but the Zuhres video does not show these vehicles. The video uploader removed the video from YouTube in March 2015. Twitter account named 3Andryu or his tweet with the video’s details were deleted by August 28, 2014.

Het meest beroemd was de video van de zogenaamd ‘vluchtende Buk’ op een weg bij de stad Loegansk. Dit beeld is van dichterbij. Toch is het zeer vaag. De kwaliteit is ronduit modderig. Ook zien we de wielen niet draaien. De Buk is slechts vier seconden te zien. Het is mogelijk, zelfs vrij eenvoudig, om dit ‘bewegende beeld’ te creëren met een enkele foto die wordt gemanipuleerd. Merkwaardig genoeg hangt er een zeil over de Buk, maar nu juist net niet waar het interessant wordt, want er is op te zien dat een van de vier raketten mist. De truck met de Buk moet bovendien afkomstig zijn uit een gebied dat door Oekraïense troepen bezet is. Deze video werd ge-uploaded door de Oekraïense geheime dienst op 18 juli, dus de dag na de aanslag. De dag ervoor lieten de Oekraïense autoriteiten al op een persconferentie – een half uur na de crash!- weten dat ze in bezit waren van deze video. Andere video’s of foto’s van deze Buk in de –grote!- stad Loegansk bestaan er merkwaardig genoeg niet. De Oekraïense autoriteiten gaven eerst een andere locatie van de video, namelijk de stad Krasnodon. Mogelijk was deze opzettelijke mis-informatie bedoeld om de Russen op een verkeerd spoor te zetten, zoals Sergey Mastepanov overtuigend beredeneert in zijn stuk:

The video is of low quality and is blurry, just like the truck with the Buk. You cannot even see the wheels spinning. It shows the vehicles at a limited angle for only four seconds. It is possible to create the animation of the truck and the Buk as seen in the video with just having one photoshopped photo of the truck and the Buk. The Buk has its back covered, but is clearly advertising the missing missile. Based on the truck’s direction and the road shown in the video, the truck would have to come from the west of Luhansk via road M04, but according to Kiev’s own military map shown at a press conference on July 18, 2014, Kiev’s forces were right by Luhansk city, to the west and to the north of it. Since according to Ukrainian officials, this Buk was in Snizhne the day before and was being transferred to Russia after it shot down MH17, moving it from Snizhne to Russia via a major city of Luhansk makes no logical sense, as this is not the safest nor the quickest route. It was uploaded on July 18, 2014 to YouTube by Ukrainian Ministry of Internal Affairs and was allegedly recorded by Ukrainian surveillance team on the same day. The day before, Ukrainian spokesman said during a press conference, which was held about 30 minutes after MH17 was shot down, that they know that separatists have Buk and that they even have a video of [it] recorded in Luhansk, but there are no other publicly known videos of Buk in Luhansk except this one. Ukrainian officials have claimed that the video was recorded in Krasnodon, not in Luhansk city. On July 18–19, disinformation appeared on the Russian internet concerning the location of the video, claiming that the city is Krasnoarmeysk. The coordinates of the area shown in the video (Luhansk city) were revealed by Ukrainian official in a Facebook comment on July 22, just a day after Russia’s MoD briefing.

Het knappe van het onderzoekswerk van Sergey Mastepanov is dat hij niet alleen aantoont dat deze drie video’s door fotoshop tot stand kwamen, maar hij herhaalt de truc door er zelf in alle drie de gevallen een ‘bewegend’ militair voertuig in te monteren. De resultaten zijn verbluffend! Het is niet van echt te onderscheiden, en toch gaat het in al die gevallen om een simpele foto die werd in gemonteerd, en waar een bewegend beeld van werd gemaakt. Ik raad u aan de video’s in het artikel goed te bekijken. Wie zich werkelijk moet laten overtuigen, moet het zeer gedetailleerde, en lange, stuk maar precies bestuderen.

Eerder toonde Sergey Mastepanov al aan dat de foto’s van de Buk door fotoshop tot stand kwamen. Dat zal minder verbazen. Dat er ook bij video’s makkelijk gefotoshopt kan worden, zullen mensen waarschijnlijk niet zo snel aannemen. Het lijkt ‘moeilijk’.  Mastepanov volgde een simpele cursus fotoshop en kon het toen zelf ook.

Bellingcat bouwt met zijn nieuwe ‘rapport’ voort op de fake foto’s en fake video’s, zonder het daar nog veel over te hebben.  Hij komt nu met een overvloed aan nieuwe fotootjes en filmpjes van het internet die iets zouden moeten bewijzen. We kunnen erop wachten dat ook dit materiaal weer ontmaskerd wordt, of dat erover vast gesteld wordt dat het niets zegt. Maar wanneer dat gebeurt zullen opnieuw de media zwijgen als het graf waarin de slachtoffers van MH17 eerst begraven en nu verraden worden.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

48 Reacties

 1. Geen heropening onderzoek MH17 door Onderzoeksraad
  http://www.nu.nl/vliegramp-oekraine/4220615/geen-heropening-onderzoek-mh17-onderzoeksraad.html
  En hieronder de lijst met de beantwoording van de vragen.
  http://www.onderzoeksraad.nl/uploads/fm/20160225_Bijlage_bij_Brief_aan_Tweede_Kamer_inzake_vragen_MH17_OvV-16500272.pdf

  Wat niet in het rapport staat daar mogen geen vragen over beantwoord worden!!!

  • @They Knew
   Wat verbazingwekkend!!! Maar ach de sfeer zit er helemaal in. NPO weet van dolheid niet hoe er nog meer anti Rusland sfeer in te pompen. En als toetje: China breidt uit! Jaja, ze hebben een half verzonken eilandje opgespoten enne Tibet waar de VS een nieuwe pied a terre had willen maken, dikke foei!!! Mmmhhh, hoe zit het eigenlijk met Diego Garcia? Daar had een internationaal rechtsorgaan zich over uitgesproken, maar vreemd genoeg is het nog steeds een VS basis….. Mmmhh.

   • @toetssteen,
    Kreeg een mail van Pieter Omtzigt waarin hij zegt dat er slechts één object is geïdentificeerd als zijnde brokstukken van MH-17. Het tweede object is niet geïdentificeerd en kan heel goed een SU-25 zijn geweest.

 2. Beste Joost, wie is Sergey Mastepanov? Ik kan deze man nergens achterhalen. Waar komt hij vandaan? Is het niet een Rus of een etnische Rus? Waarom moeten wij Sergey Mastepanov wel geloven? Er nergens een artikel te vinden op het internet, behalve dan 4 fake fb accounts. Graag uitleg!!!

  • @RdV,
   Wie Sergey Mastepanov is? Sergey Mastepanov is een burger journalist die de leugens van Eliot Higgins/Bellingcat ontmaskerd. Hij doet dus precies hetzelfde als Eliot Higgins/Bellingcat, alleen zit bij Sergey Mastepanov het hart nog op de juiste plaats.

 3. http://www.cbc.ca/player/play/2478591996

  Wat redelijk overeenstemt met wat het Australische autopsie rapport zeg. Zie link aan Heikneuter.

 4. Tot op dag van vandaag,GEEN antwoorden over hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat er naakte lichamen(silicone poppen) werden aangetroffen en hoe het mogelijk is dat men vrij snel over kreukvrije paspoorten beschikte? Was dat niet bij 9-11 ook het geval?
  Wat ik alleen maar overal lees zijn SPINS!
  Dan zijn ze bij een freethinker aan het verkeerde adres,want er bestaat nog altijd zoiets als LOGICA!

 5. Ik blijf het verbazend vinden dat mensen blijven geloven in een BUK. Zo’n raket trekt een rookspoor wat door heel veel mensen zou moeten zijn gezien. Zeker met de weersomstandigheden van die dag. Ik heb geen lokale bewoner in de buurt van de crash zien horen verklaren dat zij dat rookspoor zagen. Wel waren er lokals die een klein straalvliegtuig zagen wegvliegen. En dat beroemde BBC filmpje verdween wel verdacht snel van internet.
  Net zo verdacht was de plotse aanpassing op internet van het vliegplafond van de Oekrainse SU 25.
  Ook verdacht is dat die dag de militaire radar in onderhoud was.
  Ook verdacht is dat het Oekrainse leger Buks in de omgeving had geplaatst. Wat deden die daar ? De separatisten hadden geen militaire vliegtuigen.
  Ook verdacht is dat we nooit meer iets van Carlos de luchtverkeersleider hebben vernomen.
  Ook verdacht is de schade aan het toestel en met name bij de cockpit. Waar schiet je als militaire piloot op als je een toestel wilt uitschakelen ? Juist de…

  • Ik nodig je uit, om dit aan mijn buurman te vertellen die 5 familieleden in het MH17 had!!!

   • @RdV,
    Dat is goed, geef het adres maar. Het wordt zo langzaamaan wel tijd dat de nabestaanden de echte waarheid te horen krijgen, al komt die dan hard aan.

    • Lees “Moeder van Duits slachtoffer MH17 klaagt Oekraïne aan” – http://iturl.nl/snttpzf Het WWW en de Media worden als strategie van verwarring, overstroomd met niet ter zake doende informatie.
     Daarom luister naar een echte deskundige: Interview met Prof Elmar Giemullah (UN Internationale lucht- ruimtevaart jurist en deskundige) en luister naar zijn argumenten. > https://youtu.be/iNsOo3IIDsQ < Bizar is dat de Russen direct na de ramp eisten dat de onafhankelijke UN het onderzoek zou doen Ze hebben meerderen gesprekken met de UN gehad Ze kregen geen steun.

 6. Prima! Zeg maar waar en wanneer.
  Kan ik ze ook nog vertellen dat het ookverdacht is dat het Oekrainse leger de plek waar MH 17 neerkwam langdurig met artillerie beschietingen onveilig heeft gemaakt. Ook dat het verdacht is dat Kerry en Obama die met overstelpend bewijs zouden komen nooit iets hebben laten zien. Waar blijven al die sateliet en vlakbij vliegende Awacs opnamen ? Ook dat het verdacht is dat MH 17 van koers veranderde en over dat gebied moest vliegen. Dat vele maanden lang wachten op wat er op de zwarte dozen stond terwijl de info van German wings binnen een paar dagen bekend werd gemaakt. Ook verdacht is dat continu dwepen met onderzoeks collectief Bellingcat wat al lang ontmaskert is als een dubieus clubje. En dat filmpje van RT waar nog andere lokale getuigen verklaren dat er een ander toestel gezien is. Of dat mooie interview met die oud duitse wapen expert Biederman dat die MH17 maar niet naar beneden wilde komen en toen met grof geweld naar beneden is gehaald.

  • @Zsjos,

   Ik heb hetzelfde gezien als jij met het vliegplafond van de SU-25.
   De Nederlandse Wikipedia verwijderde zelfs alle technische specificaties van de SU-25.

   • Het ergste van alles is dat dat beroemde audio geluidsfragment tussen de commandant en soldaten van de seperatisten zoals aangetoond, van te voren gemaakt en vals is. Dat kan niets anders betekenen dan dat de MH-17 met opzet naar beneden is geschoten.
    En er zijn teveel aanwijzingen en vreemde gebeurtenissen om deze tragedie heen die dat staven. Ik blijf het ook verdacht vinden dat op het zelfde moment dat MH17 naar beneden is geschoten Israel Gaza binnen valt. Niet dat Israel MH17 naar beneden schoot maar je zou bijna zeggen dat ze voorkennis gehad konden hebben en het een mooi moment vonden Gaza binnen te vallen nu de aandacht naar MH17 uitging. En alleen al dat het weer een toestel van Malysia was na de ook al totaal ongeloofwaardige verdwijning van MH 370. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 7. @Zsjos,
  Kreeg een mail van Pieter Omtzigt waarin hij zegt dat er slechts één object is geïdentificeerd als zijnde brokstukken van MH-17. Het tweede object is niet geïdentificeerd en kan heel goed een SU-25 zijn geweest.

 8. Ik gooi ALLES over een totaal andere boeg.
  Daar waar bijna niemand naar kijkt, laat staan over NADENKT.
  Het is namelijk allemaal gestaged en daarna zijn de propaganda tsunami’s(leugens) en verwarringen begonnen om de oorlog op privacy van burgers te starten.

  Why The “MH17” Story Is One Big LIE

  https://www.youtube.com/watch?v=CViOSRreR-o

 9. ..moeilijk meer te bepalen! Feiten boven alles maar feiten worden altijd geselecteerd en gepresenteerd in een gekleurde context. Laten we toch oppassen.

 10. Er is trouwens een link tussen mensen & machten die oorlog hitsen, vluchtelingenstromen uitnodigen en de staat aanbidden (“war is the health of the state”).

  Dat gebeurt deels instinctief (want dat is ook kapot) en deels met slimme plannetjes: verschillende groepen met verschillende moraal werken aan hetzelfde project.

  De staat en het gevoel rondom die staat. Een staat die geen natie is, dat zijn verschillende dingen. Staten proberen iets te zijn wat ze nooit kunnen worden terwijl naties levende groepen zijn zich laten beetnemen als offer, als voedselbron voor de staten.

  Oekraïne wil een staat zijn en statenverbonden aangaan maar is beslist geen natie. Ze moeten en zouden dus oorlog. En Europa is geen natie en veroorzaakt crisis op crisis om de superstaat als enige oplossing over te laten want alles groeit boven het hoofd. Heil de staat en het humanitaire sentiment dat ons bindt!

  Door deze lens gezien is de kwestie van een mogelijk motief rond 17 juli 2014 niet zo…

 11. “Het is dus de vraag of we hier nog wel kunnen spreken van luiheid bij de mainstream journalisten. Het lijkt er meer op dat deze journalisten domweg te kwader trouw zijn. Bellingcat is ontmaskerd, en toch blijft Bellingcat een betrouwbare bron. Wat hen beweegt weet ik niet. Maar veel goeds kan het niet zijn” Je leert het al Joost. Opzettelijk, willens en wetens. De gedragsregels van onafhankelijk onderzoek aan de kant schuivend en de buikspreekpop zijn van de heersende en regerende elite. Maar als Wilders straks minister president wordt, heb je goed kans dat het hele zooitje als een blad aan de boom omdraait. Dat dan weer wel. Een hofnar wenst tenslotte zijn meester te behagen.
  Mooi artikel van Caroline ook. Had het nog niet eerder gelezen. Chapeau.

 12. Top artikel Joost, al had ik liever dat dit nooit geschreven had moeten worden natuurlijk. Vanavond zit een zekere Pieter van Huis namens Bellingcat bij DWDD, al word ik al misselijk bij de gedachte dit te moeten kijken. Want we weten natuurlijk allemaal wat de tendens zal zijn. Lekker kritiekloos luisteren naar een zelfvoldane Inspector Morse die met wat gemanipuleerde internetbeelden een mysterie heeft opgelost. En vooral niet te lastig worden aangezien de dader bij wijze van spreken al op de 16e juli was veroordeeld.

 13. Zoals Joost terecht al aangaf is de staatsmedia het meest onbetrouwbaar in tijden van oorlog. Om het volk achter de staat te krijgen is het van belang de bevolking te overtuigen van het gelijk van de staat.

  In vredestijd is de media veel objectiever.

  Interessant is dat dankzij internet het voor de media veel moeilijker is propaganda te voeren, al lijkt een groot deel van het domme NOS journal kijkende en alternatieve media mijdende publiek in propaganda van de overheid te trappen.

 14. MH17 – DUTCH PROSECUTOR OPENS DOUBT ON MH17 EVIDENCE
  http://johnhelmer.net/?p=15188#more-15188

 15. Het is idd een schande dat de media deze bewezen onwaarheden van Bellingcat weer klakkeloos overneemt. Dit is onbeschaamd gedrag door slechte mensen gedaan. Er bestaat geen echt respect voor de nabestaanden bij overheid en media. Een prachtig georganiseerde begrafenis stoet en daarmee was de kous af.
  Waarom zijn er geen getuigenverklaringen gebruikt? Ik heb veel lokale getuigen gezien op tv (geen NL tv uiteraard) en youtube, waarbij velen verklaarden een militair vliegtuig nabij de MH17 gezien te hebben. De meeste van die getuigen kwamen mij waarheids getrouw over. Gewone dorpsbewoners, eenvoudige burgers, die geschokt waren omdat er plots vliegtuigdelen en slachtoffers in hun tuin vielen en daarom vlak na deze ramp hun verhaal deden aan wat journalisten die de moeite hadden genomen om onmiddellijk naar die plek af te reizen. Dit alles is natuurlijk geen bewijs maar wel iets om over na te denken en niet volkomen te negeren, zoals de Nederlandse overheid en de MSM dat gedaan hebben.

 16. Het zou fijn zijn als mensen zich zouden realiseren dat ze onderdeel zijn van een propagandaoorlog. In plaats van vanavond naar DWDD, Nieuwsuur en Jinek te kijken (die ongetwijfeld met deze ‘smoking gun’ aan de haal gaan), kunnen ze beter kijken naar de laatste twee afleveringen van ‘Keiser Report’. Dan zouden ze de wereld veel beter begrijpen:
  -Episode 878, met Ancilla Tilia: https://www.youtube.com/watch?v=wD1dnu8IJ4M
  -Episode 879, met Willem Middelkoop: https://www.youtube.com/watch?v=pkaOCSPjHBs

 17. Burgerjournalisten tellen niet, volgens de niet-burger-journalisten. Maar wat zijn die niet-burgerjournalisten dan? Staatsjournalisten? En zijn het dan niet gewoon voorlichters of propagandisten?

  En Bellingcat? Dat zouden toch ook gewone burgers (met een beetje extra kennis) zijn. De ene burger is de andere niet, dat blijkt.

  Weet je nog Joost, dat je op mijn verzoek mijn verhaaltje over MH17 maar niet op de dag van nationale rouw gepubliceerd hebben, maar een dag later vanwege alle opgezweepte emoties? Dit verhaaltje: https://joostniemoller.nl/2014/07/mh17-was-gevolg-agenda-westen-en-eu-imperialisme/

  ….en de onderste steen is al lang en met de slachtoffers begraven.

  • Het is wel héél vervelend dat Eliot Higgins/Bellingcat met zijn gefotoshop een ingang weet te vinden bij het OvV, het J.I.T. en het OM. In het definitieve rapport zijn er ook “onderzoekgegevens” van Eliot Higgins/Bellingcat verwerkt en dat is een zéér gevaarlijke ontwikkeling.

 18. toch nog met die BUK kunnen vuren. Het luchtruim was gedeeltelijk ‘sort of’ afgesloten en westerse vliegtuigen vlogen er veelal omheen. Maar een exoot als Malaysia vloog eroverheen. Ik denk dat er mensen zijn geweest die hun eigen mensen veilig hebben gesteld (omvliegen) en het leven van anderen hebben geriskeerd om te zien of die opgewonden ‘succesvolle’ separatisten in het mes zouden lopen en er een zouden neerschieten.Dat is iets wat een behoorlijk aantal mensen nog wel zou durven. Dat is een kwestie van motivatie en/of haat. Een mocro de gracht in laten lopen en hem laten verzuipen, zoiets. Pausibel deniability! Ik heb niks gezien. De russen willen de deksel op de doofpot, omdat Russen het ding hebben neergeschoten. Onze kant wil de deksel op de doofpot omdat iemand dit vuile spel heeft gespeeld. In het ergste geval heeft iemand nog dubbel vuil spel gespeeld door een ‘bruin’ vliegtuig op te offeren, zich niet realiserend dat het ding vol witten zat. Dat hou je onder de steen.

  • Wat een gebraak zonder enige grond breng jij voort zeg. Waar slaat dat nou op wat je allemaal stelt? De Russen hebben geschoten en NL zwijgt daarover? Man o man… zo bont lees ik het niet veel meer… het haalt in ieder geval wel de aandacht van het artikel van Joost en het voortreffelijke onderzoek over de 2 BUK video’s weg.

   Wat is je reactie op de bevindingen over de 3 video’s?

   • Die 3 video’s zijn fake, maar daarmee is nog niet het bewijs geleverd wie er wel achter zitten.

    • In de resten die ze niet nodig hadden zaten wel de 18mm kogelgaten en dan is het wel heel moeilijk om te bewijzen dat het van een BUK afkomt.
     Volgens mij denken ze in Den Haag dat wij no no,s zijn!

 19. Heb jij wel gevolgd wat er al die tijd gebeurd en gezegd is? NL zegt altijd al dat Rusland het gedaan heeft. Ja inderdaad “Russen” hebben het gedaan. Maar het is heel simpel: de separatisten werden steeds effectiever met het neerhalen van vijandelijke toestellen. Dagen voor MH17 zeiden ze nog dat ze het luchtruim boven Oost-Oekraïne als het hunne beschouwden en alles zouden neerhalen wat ze konden raken. Vervolgens gaan de VS, Frankrijk en wie nog hun vliegtuigen laten omvliegen, maar Oekraïne laat het luchtruim open en MH17 is uiteindelijk het lokaas/slachtoffer wat in de val loopt. Er is in die dagen minimaal een blunder gemaakt en mogelijk een val opgezet om de separatisten op het internationale podium zwaar in de problemen te brengen.. In beide gevallen wil de NL regering er niks van weten, want a) ze zijn te stom (staat in niemands taakbeschrijving om even te schakelen) of b) ze willen de vriendjes van de EU in Kiev niet afvallen, en dat ten koste van 300 mensenlevens.

 20. @Heikneuter
  Zou het kunnen dat het inderdaad een BUK is geweest, maar dat de raket afkomstig was van grondgebied van Oekraïne al dan niet afgevuurd door een Rus. Dat zou ook kunnen verklaren waarom beide partijen de onderste steen niet boven willen. Met andere woorden, de schuldige kan niet met 100% worden aangewezen, er is altijd een mogelijkheid dat het anders is geweest.

  Een andere mogelijkheid is dat uit de gegevens blijkt dat beiede kanten fout zijn, zoals jij al aangaf.

  Interessante theorie overigens.

  • Een interessante theorie? Met wat als legitieme basis? Hebben jullie het artikel van Joost en de bijbehorende rapporten eigenlijk wel gelezen?

   • Legitieme basis? Wat is dat voor gezwets? In feite is het hele verhaal zo simpel als wat: er is ergens een shooting match gaande tussen 2 cowboys en de kogels fluiten in het rond. Daar laat je een burgervliegtuig overheen vliegen en dat wordt neergeschoten. Gigafout of misdaad? That’s the question. Wil je in geval van ‘misdaad’ achter de waarheid komen, dan zul je je moeten verplaatsen in het slechte in de mens. Waar kom je nog mee weg? Wat kun je voor je geweten verantwoorden? Kun je ermee leven als iemand anders een vliegtuig vol onschuldige mensen neerschiet, omdat het jou goed uitkomt? Er zijn mensen die dat kunnen. Zeker in de situatie in dat land op dat moment. Waarheidsvinding vereist een open mind. Dat is alles wat ik zeg. Iemand heeft bewijs, niemand komt ermee. Omdat ze allemaal fout zaten. Maar daar zijn die 300 mensen de dupe van en die zijn de enigen waar het over zou moeten gaan.

    • @Heikneuter
     Het is nog veel complexer, want niet alleen dat toestel van Malasia Airlines was op dat moment boven dat gebied. Daar vlogen ok de toestellen van Luffthansa, Air India en Singapore Airlines (welke al weet ik hoelang niet meer over Oekraïne vloog, eigen waarneming en waarvan de gezagvoerder naderhand het een en ander te horen heeft gekregen).
     Ook was het, hoe toevallige, de laatste dag van een NAVO oefening in de Zwarte Zee. Was dat de reden dat er niet zuidelijker gevlogen mocht worden? Het kan in elk geval niet de reden zijn dat er geen beelden te leveren zijn.

     Inzake Bellingcat:

     http://www.spiegel.de/politik/ausland/mh17-satellitenbilder-bellingcat-betreibt-kaffeesatzleserei-a-1036874.html

     Ow die bankklever staat dus bekend als knoeier.

     Ik zal zo nog een rapport doorsturen van een Australisch team, inclusief dat van lijkschouwers.

 21. http://yournewswire.com/mh17-australia-say-russia-not-to-blame-evidence-tampered-with/

 22. Nog wat leeswerk:

  http://www.whathappenedtoflightmh17.com/long-list-of-indications-showing-the-dutch-are-not-very-keen-in-finding-mh17-truth/

 23. Ik zal nog eens kort uitleggen waarom ik denk dat de onderste onder blijft en zowel de Russen als ‘onze’ kant hun kaarten voor zich houden. In de weken voor MH17 volgde ik het nieuws over de luchtoorlog in Oost-Oekraïne. Militaire luchtvaart is een soort hobby voor mij en daar gebeurde wat. Gaandeweg slaagden de separatisten er steeds beter in om Oekraïense vliegtuigen neer te halen en toen ze op een gegeven moment op 6 km hoogte wisten te scoren, gaven ze ook aan alles te zullen neerhalen wat over hun gebied vloog. (Die uitspraken waren al vrij snel niet meer terug te vinden). Ik viel dus ook zowat van mijn stoel op de dag van MH17. Dat daar nog met civiele vluchten overheen gevlogen werd.
  Wat er volgens mij gebeurd is: Russische separatisten hebben MH17 neergehaald. Ik denk dat de BUK decentraal inzetbaar is zonder centrale gevechtsleiding. Daarom heeft het ding een eigen radar. Russen zijn niet dom, die weten dat zo’n centrale gevechtsleiding er als eerste aangaat en dan wil je…

  • Heikneuter, ik zou graag willen dat je met BEWIJZEN komt om jouw onzin verhaal te staven.
   Jij bent geen haar beter dan Bellingcat die met gemanipuleerde foto’s en video’s probeert Rusland de schuld in de schoenen te schuiven.

   Heikneuter: Ben je soms een troll van de AIVD?????

   • Je hebt niks te willen. Als burger kan ik je alleen vertellen wat ik in de dagen/weken voorafgaand aan MH17 heb ervaren. IK WEET wat ik gelezen en gezien heb. Ik kies ook geen partij, lees wat er staat: ik zeg alleen dat ALLE partijen boter op hun hoofd hebben en een vuil machtsspel gespeeld hebben wat 300 mensen hun leven heeft gekost. En ieder wil voor zijn aandeel in die shit nu de deksel op de doofpot houden. Mijn verhaal wijst ook slechts op wat mensen zouden DURVEN. Als je iets hebt wat mensen durven – wat ze denken op hun geweten te kunnen laden – wordt de waarschijnlijkheid dat het zo is gebeurd ook een stuk hoger. Iemand heeft de gok gewaagd en boem!
    Het aandeel van de Nederlandse overheid: totale onbenulligheid voor, tijdens en na de ramp die langzaamaan begint te ontaarden in medeplichtigheid.

    • Laat we het houden bij benoemen wat fout gaat. Al het andere zoals verklaren wat er nu precies achter zit middels indrukken etc helpt niemand verder. Ja, diegene die je onbenulligheid verwijt. Zeker, er zullen er zijn maar niet allen, en daar zitten dan kwaadaardigen/medeplichtigen tussen.
     Ik denk werkelijk dat we geen benul hebben hoe ver bepaalde machinaties gaan en dus ook niet hoe dat spel gespeeld wordt (actie-reactie-etc).

     Mijn verwondering zit hem in het feit dat er zoveel meelopers zijn -dwz wel verstandig genoeg en niet of nauwelijks opmerken waar er ‘ vrij overduidelijk’ gelogen of bedrogen wordt.

     • @nOgz01 Mijn verwondering zit hem in het feit dat er zoveel meelopers zijn -dwz wel verstandig genoeg en niet of nauwelijks opmerken waar er ‘ vrij overduidelijk’ gelogen of bedrogen wordt.== Dat is van alle tijden. Helaas is de EU en ook de Arabieren c.s. slechts een pion in de spelletjes van de VS. De massa wil het niet zien en krijgt hier ook niet echt de gelegenheid het te kunnen zien. Dus wordt de massa opgeofferd. De geschiedenis, meelopers, herhaalt zich steeds maar weer. Het gaat uiteindelijk om het onder de knoet brengen van de massa die over blijft na het onweer.

 24. Sorry hoor, maar als je dit na een dergelijk artikel durft te typen, dan heb je echt niet van de implicaties begrepen… Oekraïne heeft na een half uur al een video van dé BUK die MH17 had afgeknalt, die zo nep is als een malle… Maar jij beschuldigt vervolgens de separatisten? Puik staakte logica…

 25. Ik denk ook dat dit een zeer spijtige en dramatische vergissing is geweest. Het ligt voor de hand dat het vliegtuig is neergehaald door de seperatisten, of het met een ‘BUK’ is gedaan?? Echt geen idee, het doet er volgens mij ook niet zo toe.
  Een zeer spijtige vergissing met een dramatisch resultaat gevolgd door een schimmig onderzoek.

  • BUK heeft een fragmentatiekop en MH17 is geraakt door een fragmentatiewapen. Door een schot hagel zeg maar (+ resten van de raket).
   Het alternatief is een “continuous rod” kop, een soort ketting in cirkelvorm van metalen staven die in het doel snijdt. Kun je googelen.

 26. Blijft vreemd dat het toestel als enige een koerswijziging kreeg van A) Kiev en vervolgens van B) Dnjepropetrovsk respectievelijk westelijker en lager zonder dat Eurocontrol hier iets van wist. Blijft ook vreemd dat de enorme Zwitserse beloning van 20 miljoen is opeist . Er is niets van naar buiten gebracht. Waarom niet? In Zwitserland zitten toch de echte Rusland haters .

  • It takes a thief to catch a thief: durf slecht te denken. Zijn Oekraïeners racistisch genoeg om een ‘bruin’ vliegtuig als lokaas de verkeerde kant op te sturen, niet wetend dat het vol witten zit? De EU en Rutte zouden niet willen weten of toegeven zulke vrienden te hebben. En Russen zaten m.i. achter de trekker. Consequentie: totale doofpot van beide kanten. De situatie die we nu hebben die na al die tijd nog een groot rookgordijn is. De waarheid is te heftig, daarom blijft het verholen.