Gelekt document. Erodogan perst EU af met illegale immigranten. NL media zwijgen.

11Door Joost Niemöller

De Griekse nieuwssite Euro2day kwam op 8 februari met een onthulling die er niet om loog: Het gelekte verslag van een overleg tussen Erdogan en de EU bazen Tusk en Juncker.  Ook de Turkse minister van buitenlandse zaken was aanwezig. Dit overleg zou hebben plaatsgevonden in de wandelgangen van de G20 bijeenkomst in Antalya, Turkije.

De website drukte het document ook af. Het maakt een authentieke indruk. Nog nergens valt te lezen dat het een vervalsing zou zijn. Zowel Turkije als de EU zwijgen erover.

Uit het document valt op te maken dat Erdogan met de illegale migranten als wisselgeld onderhandelde over geld van de EU. Hij was bijzonder geïrriteerd  dat het maar niet opschoot met de EU: ze moesten sneller over de brug komen! Tusk en Juncker gaven beleefd aan dat ze zo snel mogelijk een deal moesten sluiten met Erdogan. Dat maakte hun onderhandelingspositie zwak en Erdogan was zich duidelijk van zijn overwicht bewust.

Het gesprek ging over de drie miljard die Erdogan van de EU krijgt. Wat toen nog in de onderhandelingsfase was. Tusk ging er nog vanuit dat het drie miljard per twee jaar was. Maar de Turkse minister van buitenlandse zaken onderbrak hem: Het was drie miljard per jaar. Hij kon dit aantonen met een papier. Juncker haastte zich te zeggen dat ze sowieso al vijfhonderd miljoen klaar hebben liggen. Erdogan wilde weten of het nu ging  om drie miljard of om zes miljard. Drie miljard, zegt Juncker. Ach, zei Erdogan toen, hij had dat EU geld toch niet echt nodig:

“We kunnen de deuren naar Griekenland en Bulgarije op ieder moment openen en we kunnen de vluchtelingen in bussen zetten.”

Als het zou gaan om drie miljard in twee jaar, dan hoeven we verder niet eens meer te praten, zei Erdogan. Griekenland kreeg al vierhonderd miljard van de EU. Een deel van dat geld had ook gestoken kunnen worden in de opvang van vluchtelingen in Turkije.

Tusk maakte duidelijk dat het voor hem erg belangrijk was dat er snel een deal kwam met Turkije over de vluchtelingen, omdat sommige Europese landen, zeker na Parijs, uit Schengen dreigden te stappen.

Dan staat in het gelekte document:

Erdogan vroeg retorisch: “Hoe wil je het probleem met de vluchtelingen oplossen als je geen deal hebt? Wil je de vluchtelingen doden?”

Vervolgens maakte Erdogan duidelijk dat er nog heel wat meer kon gebeuren dan een enkel dood jongetje aan een Turks strand. Het konden er gemakkelijk 10.000 worden, of 15.000. Hoe wilden Tusk en Juncker dat dan oplossen zonder deal?

Juncker dacht nog een troef in handen te hebben. Als Schengen instortte, kon de EU ook geen VISA vrije toegang geven aan Turken in de EU.

Daarop uitte Erdogan zijn ongenoegen dat Turkije na 53 jaar onderhandelen nog steeds niet in de EU zat. De EU mannen legden op tafel dat Turkije in die periode niet altijd een democratie was geweest. Maar Erodgan vond dat Juncker niet zo hoog van de toren moesten blazen, want ‘Luxemburg is niet meer dan een enkele stad in Turkije.’

De Turkse delegatie liet weten dat ze goed hebben kunnen samenwerken met Timmermans en vonden dat die weer snel moest komen, zodat er spijkers met koppen geslagen konden worden. Maar drie miljard euro was een belediging. Juncker beloofde dat Timmermans snel zou komen.

Tot zover de weergave van het document. In de Nederlandse media is er nog geen aandacht aan besteed. Alleen op enkele Nederlandse websites werd erover bericht. Ook Russia Today bracht het bericht. En de nieuwssite New Europe. In Duitsland was er meer aandacht voor. Bijvoorbeeld in Der Spiegel.

Waarom wordt het in de Nederlandse media verzwegen?

Vandaag heeft de Turkse premier Davutoglu een lunch met Rutte, in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Ook in de berichtgeving daarover zie ik in de Nederlandse pers niets over dit uitgelekte document.

Zo’n document geeft goed weer waar het Erodgan om gaat met de illegale migranten. Voor hem zijn ze niets anders dan wisselgeld om zich in de EU te kopen. Het is belangrijk dat de Nederlandse bevolking zoiets ook weet.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

38 Reacties

 1. Ik begrijp niet dat de EU (en Rutte) zich zo laat chanteren door Turkije.

  Het is zo simpel op te lossen: Bouw een hek (naar Israëlisch voorbeeld) langs de gehele Turkse grens. Uiteraard dwing je Turkije de vluchtelingen (die binnen Turkije wel degelijk vluchteling zijn) met economische sancties. En uiteraard moet het visum-vrij reizen onmiddellijk teruggedraaid worden (visum-vrij reizen alleen voor niet-islamitische landen, zoals Rusland en Wit-Rusland). Turkije heeft ons harder nodig dan wij Turkije.

 2. Tusk en Juncker: de zoveelste lulletjes-rozenwater. Wat een softies, wat een bedroevend onderhandelingsniveau. En zo zijn vrijwel alle EUSSR leiders: zie de clowneske grijnsbek Rutte, met zijn “correspondentendiner”. Kromme tenen krijg je van deze nullen en gebakken luchtverkopers. En dan zijn er nog lieden die “het best wel leuk vonden, die Rutte op zijn diner”. Need Isay more?
  Het is dat het land volledig kapot gaat door deze nitwits, anders zou je er nog echt om gaan lachen. Het is dat het land volledig kapot gaat door deze nitwits, anders zou je er nog echt om gaan lachen. Want zo stom en zo dom, dat het weer humor wordt.

 3. Victor Orban zei dat de EU afgesproken heeft met Turkije om jaarlijks ongeveer 200.000 ‘vluchtelingen’ vanuit Turkije te verdelen over de verschillende EU landen. Zal waarschijnlijk neer komen op west Europa,. Dat verzwijgt de media tot nog toe of misschien weten ze het nog niet. Daar komen dan ook nog eens veel Turken bij die zonder visum naar Europa kunnen reizen en waarvan het nog maar de vraag is of ze ooit nog terug zullen gaan.

 4. Trump zei het al ook, Europa is bezig met eigen ondergang en dat moet in dit stadium verzwegen worden. Wij worden voor kant-en-klare feiten gezet en niet denkbeelden.
  Je schaamt je vreselijk voor de lieden die zich leiders noemen, zij leiden ons naar de ondergang. Onze cultuur wordt verkracht door primitieve culturen en dat met hulp van Merkels, Ruttes, Junckers en Timmermans en andere politiek correcte ja knikkers. Europa is zwak en heeft geen antwoord op huidige problematiek behalve het schuilen met de vijand.

 5. Doofpot of complot. Semantiek. Of het nu een herhaling van sussende, vergoeilijkende acties is of een uitgestippeld beleid, feit is dat je genaaid wordt.

 6. ” Waarom wordt het in de Nederlandse media verzwegen?”

  Hahahaha, daar hebben we Joost weer. Zelf durft hij het antwoord niet te geven. Hij wil tenslotte geen ALU hoedje worden , een complotdenker, een zeer verwarde man.

  Neen Joost is een beschouwer een beetje zoals in het liedje van Ramses:

  https://www.youtube.com/watch?v=KgCRIHqwDf4

  Loop door!!!!

  • Nee, dat komt omdat Joost alleen gelooft in een doofpot cultuur (cultuur binnen een organisatie waarin de neiging bestaat om misstanden te verzwijgen en in de doofpot te stoppen). En dus niet in een complottheorie. Een complottheorie (of samenzweringstheorie) is een opvatting of aanname waarin gesteld wordt dat een bepaalde gebeurtenis, ontwikkeling of toestand op sociaal, politiek of economisch gebied het resultaat is van een samenzwering tussen twee of meer personen of groeperingen. Volgens zulke theorieën spannen immorele en voor niets terugdeinzende individuen of groeperingen heimelijk samen om hun kwalijke doelen te realiseren. Dus een doofpotcultuur heeft niets te maken met samenspannende, immorele en voor niets terugdeinzende individuen of groeperingen die heimelijk samenspannen om hun kwalijke doelen te realiseren. Zoek de tien verschillen en kleur de plaatjes zelf in.

   • Hahahahaha heerlijk Nico,

    zoveel dommigheid als jij bij elkaar weet te schrijven.

    Een doofpot is per definitie een complot.

    Hahahahahahaha

    • Misschien verschillen je inzichten alleen gradueel van die van Joost.
     Het domste wat je kunt doen is iemand verketteren omdat die in jouw ogen niet voldoende is geradicaliseerd. Begin dan een eigen website, waarin je in je eigen bewoordingen het complot uit de doeken doet, in plaats van op een ander te parasiteren.

     • ” Het domste wat je kunt doen is iemand verketteren omdat die in jouw ogen niet voldoende is geradicaliseerd.”

      Geen idee waar u hiermee op doelt?

      ” Begin dan een eigen website, waarin je in je eigen bewoordingen het complot uit de doeken doet, in plaats van op een ander te parasiteren. ”

      Ik zou niet weten waarom en bovendien hoef ik niets uit de doeken te doen.

      Slaap lekker verder suffie!

 7. Je suggestieve reacties zonder het benoemen verraad je Waarom noem je Joost niet gewoon een NAZI een Wilders fan, een Facist, Steek je nek eens uit Tenzij je je gedachten niet goed kan verwoorden dat kan natuurlijk ook.

  • He Hugoden,

   geen idee waar je het over hebt, maar een ding is zeker Joost is geen van al die dingen die jij benoemt.

   Joost is een goede , lieve en maatschappelijk zeer betrokken man, die ik zeer waardeer, doch het vuur aan de schenen leg.

   Verwoorden is niet moeilijk, doch plaatsen des te meer!

   En met suggestiviteit heeft het al helemaal niet van doen!

 8. @Robbert
  Dit is een wat flauwe en weinig respectvolle reactie. Je kunt denken over Joost Niemoller wat je wilt maar hij blijft altijd correct en respectvol met zijn artikelen. Dat Joost “ander nieuws” brengt omdat hij van mening is dat de reguliere media regelmatig in gebreke blijft is zijn goed recht en velen respecteren dat. Bovendien slaat hij gewoonlijk de spijker op de kop, hoe moeilijk dat klaarblijkelijk voor jou ook te accepteren valt. Ga niet op de man spelen, dat is simpelweg te kinderachtig.

  • Het gaat mij niet om respect maar om de waarheid en als je daar iemand mee moet provoceren dan zij dat zo.

   Een van Joost zijn favoriete bezigheden trouwens, zie zijn laatste intervieuw.

   • Ja Robert dat is even slikken Hoe durft die Joost zo maar zijn mening te geven en zich daardoor kwetsbaar op te stellen . Voor jezelf zou het goed zijn als je in elk geval kan benoemen waarmee hij jouw gekwetst heeft Doe het voor jezelf je hoeft het niet eens met anderen te delen .

    • He Hugoden, hij heeft mij niet gekwetst, dus er valt niets te benoemen.

     Waarschijnlijk kwetst hij slechts zich zelf.

     Voel jij je trouwens gekwetst daar je dit onderwerp opbrengt????

 9. Gekwetst niet maar geïrriteerd. Het is duidelijk waarom je reageert. OK, geen probleem, maar benoem het dan, opbouwende kritiek of afbrekende kritiek gooi het eruit Maar dat doe je niet, je zegt niet eens wat jouw waarheid is. Je blijft vaag, gaat treiteren , wordt persoonlijk. De bedoeling van het reageren is dat je met commentaar op het thema komt. … dus

 10. g.h.m.leferink

  11 februari 2016 op 21:48

  ‘Cale’: helemaal mee eens.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 11. De buitenlandse media heeft er wel aandacht voor:
  http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-erdogan-soll-eu-mit-grenzoeffnung-gedroht-haben-a-1076488.html

  • @Koffij. Dat van het openen van de grenzen kan inmiddels voor waar worden aangenomen. Wat was anders de noodzaak om Merkel weer te laten afreizen. Er is GSM. Daarnaast komt Davatoglu bij Rutte op bezoek en je hoort niets zinnigs. Vermoedelijk hebben ze met meer gedreigd, reden waarom het openen van de grenzen nog maar peanuts is, nl. het activeren van de 5e colonne. Merkel c.s., ik schrijf bewust niet Rutte c.s., hebben het niet meer in de hand (mocht dat het geval geweest zijn). De kalief vreet ze op met huid en haar en laat straks de 5e colonne uitbreiden met vrij reizende Anatoliërs. Of dat voor ons problemen geeft, is minder interessant want we zijn toch al de klos. Het probleem wordt, wie de macht zal grijpen in o.a.Nederland. De afgezanten van de Arabische koning van Marokko of de soldaten van de Turkse kalief. Dit kan mogelijk een uitzonderlijke burgeroorlog worden maar dat zal de toekomst uitwijzen. Al met al staan er zoals ik las banken op omvallen; het begin van iets groots.

 12. Carla Del Ponte, ex-openbaar aanklager VN tribunaal is lyrisch over de Russische acties:
  http://sputniknews.com/middleeast/20160209/1034461469/russia-syria-daesh.html
  Russian Involvement in Syria: ‘Finally Someone is Fighting Terrorists’

  Personally, I believe that Russian intervention in Syria is a very good thing when it comes to dealing with terrorist groups,” she said.

  Del Ponte said that she sees Russian involvement as positive ‘because someone has finally attacked terrorist groups such as Daesh, al-Nusra etc.’
  Su-25 jets of the Russian Aerospace Forces at the Hmeymim airbase, Syria

  Only Russia, Iran Legitimately Fight Daesh in Syria – Moscow
  Although, in her opinion Russia may have not very well distinguished terrorists from other groups.
  ——————–
  De NOS houdt hierover hun kaken stijf op elkaar, immers, hun makkertje Obama, de grote NPO knuffelbeer, die dit alles overigens heeft veroorzaakt, is voor de NOS c.s. de grote vredesvorst. Het is kinderbedtijd.

 13. Totale chaos;
  UN Human Rights Syria commissaris Carla del Ponte is blij met de Russen. Ze zegt De Russen jagen alle terroristen weg. http://www.iturl.nl/sne51fD
  Dus alle betekend iedereen met een geweer Ook die door Amerika getraind zijn . 95 % is niet eens Syrisch nog Arabisch
  Vervolgens
  Erdogan: VS maken van Syrië ‘een zee van bloed’
  http://iturl.nl/sn0gWTO
  of deze
  Franse minister Fabius stapt op: ‘VS doen niet genoeg in Syrië’
  http://www.iturl.nl/snVE6tQ
  Dit alles versus de Russen die te-veel doen Koenders kan het niet meer bijhouden . Als het niet zo triest was zou ik er echt om lachen Het is geen blamage maar een menselijke ramp

 14. Er zijn een aantal topleden van De Gouden Dageraad gevangen gezet en worden momenteel berecht. Maar in Griekenland wordt nog elke dag het straatbeeld gevuld met protesten mede geïnitieerd door de Dageraad. Alleen is Griekenland nu even geen breaking news, alhoewel.

  http://www.nu.nl/griekenland/4211926/griekenland-en-schuldeisers-moeten-eerste-beoordeling-snel-afsluiten.html

 15. Merkwaardig vind ik ook dat we ervan uitgaan dat alleen WIJ Turkije zouden moeten betalen voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Waarom niet ook Rusland, Australie, of Jordanie? Die profiteren er toch ook van?
  Maar in feite is het nog veel gekker dat juist wij betalen. Eigenlijk zou Turkije ONS moeten betalen voor de vluchtelingen die WIJ opvangen. Maar dat kan alleen als we onze grenzen op orde hebben, en de migranten kunnen tegenhouden. Volgens mij kan dat ook gewoon, maar Griekenland ligt dwars. Tsipras speelt een verraderlijk links spel, en wil meer kiezers.
  Hoe zit het eigenlijk met de Gouden Dageraad? Ik hoor daar niets meer over, terwijl ze nu extra hard nodig zijn voor het onveilig maken van Griekenland!

 16. Waar maken jullie je druk om? Laat het over aan GroenLinks voorman Jesse Klaver. Hij beloofde dat Europa dit jaar weer 1 miljoen zielige vluchtelingen krijgt en “eerlijk” moet verdelen. Het zijn vreedzame moslims, er zitten geen ‘economische’ motieven bij die migranten. Hij belooft ook dat ie Nederland zal veranderen. Hoe of wat heeft hij nog niet uitgelegd. Zal wel iets met multiculturele verrijking zijn…… Gelukkig krijgt hij hulp van Erdogan.

 17. Een interessante vraag, wie heeft het document gelekt? Ik gok Schauble. De opvolger van Merkel de verschrikkelijke.

 18. Ik denk dat Rutte alles al heeft getekend wat nodig is om de Turken tevreden te stellen, inclusief toetreding tot de EU. Tevens heeft hij het zo geregeld dat de kiezer geen spaak in de wiel kan steken.

  • Kunnen we vaststellen dat Rutte deze keer de oprukkende Ottomanen tot stilstand heeft gebracht door listige onderhandelingen?

 19. Gisteravond in WNL opiniemakers werd ons door Yassin Elforkani ingepeperd dat er 1 miljoen moslims in Nederland waren, en dat we daar dus terdege rekening MOESTEN houden. Dat we dus niet moesten denken dat Nederland nog een Christelijk land was! zoals Buma nog even bedremmeld te berde bracht. Maar Elforkani zat hem alleen maar uit te lachen, zeker van de overwinning. Wat een rat is dat. Ik kreeg onkuise gedachten nieuwe stijl.

 20. Ach, het komt allemaal wel goed. Tusk, Juncker, Merkel, Schulz, Verhofstadt, Rutte, Samsom en Spekman zijn er voor het volk en zullen het wel klaren met hun buitengewone diplomatieke gaven en internationale kennis van zaken. Waarom die drukte? Waarom zou de media berichten over dit akkefietje; ze weten dat het volk in goede handen is. Toch? Toen ik wakker werd realiseerde ik me dat we nu werkelijk in een nachtmerrie beland zijn.

  • Jij dacht toch zeker niet dat Koenders het mondiale spel der machten niet doorhad . We krijgen alleen 50 jaren lang te maken met on-uitgenodigde wisselende passanten Als ze maar niet heen en weer gaan lopen

   • Koenders? Ken ik niet. Oh wacht even, is dat die Nederlandse minister die de gestolen museum schilderijen van zijn geachte Oekrainse collegas niet weet terug te krijgen. Als je deze man bedoelt dan denk ik dat ook hij op de Interpol lijst geplaatst zou moeten worden o.a. voor “gezocht wegens verlies van historisch culturele schatten van het Nederlandse volk door nalatigheid”.

 21. Een rondje MSM-radio vanmorgen rond het eind van de ochtendspits (radio luister ik eigenlijk alleen in de auto) leverde niets op. Nagenoeg alle lopende kwesties werden diametraal anders aangevlogen dan op blogs als deze, Veren of Lood en GeenStijl. BNR of NPO, dat maakt weinig verschil. (Gisteravond gelukkig wel een klein beetje, met BNR over Spekman). Het is om moedeloos van te worden.

  De NPO is erger dan ooit. Ze hebben de laatste een rubriekje waarin loftuitingen van fans worden gemeld. Ze lazen een mailtje voor waarin Ghislaine Plag werd gelikt.

 22. Pro forma is Turkije lid van de Navo. Maar in werkelijkheid is Turkije lid van het Islampact, en dus de vijand van het westen. In plaats van met atoombommen wordt er met migrantenbommen gegooid en gedreigd. Het wordt tijd Turkije als militaire vijand te zien, en adequate militaire maatregelen tegen de aanhoudende bombardementen te nemen. Een onmiddelijke blokkade van de Aegeische zee is wel het minste wat je van je leiders kunt verwachten.

 23. g.h.m.leferink

  10 februari 2016 op 13:29

  Als ik het niet gedacht had! 3 miljard euro, toegezegd door Merkel in een vlaag van verstandsverbijstering, was dus nòg niet genoeg! Pasha Erdogan zou geen corrupte Middenoosten diktator zijn als die 3 miljard voor 100 % zou aankomen bij de mensen waarvoor het bedoeld is! Maar ‘hoe meer de duivel heeft, hoe meer hij wil hebben’, zegt een spreekwoord. In zijn ‘Lodewijk XIV gedrag’ lijkt hij overigens verdacht veel op Poetin! Met dat duo kunnen we nog het een en ander meemaken.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 24. En als we als EU niet luisteren dan: https://www.youtube.com/watch?v=VNzfPUvLQGg Turkije zou een invasie in Syrië overwegen. Voorbereidingen lijken volop in beweging. De kalief heeft ze allemaal in de zak.

  • Ik hoop dat de Navo er goed over heeft nagedacht wat te doen als Rusland na die invasie iets onaardigs tegen Turkije gaat ondernemen. Ik sluit niet uit dat een Turkse invasie in Syrie tot doel heeft De Navo tegen Rusland op te zetten, opdat de ongelovigen elkaar uitroeien.
   Ik neem aan dat de Navo al met Poetin heeft afgesproken niet te zullen reageren op een eventuele Russische aanval op Turkije.

   • Laten we het hopen USA is de oude a-bommen aan het opruimen Maar kan ze ook op het Midden Oosten gooien als de wind goed staat want al dat radio actief stof over de Oceanen naar USA kan irritatie aan de ogen geven