Moskou leert Nederland lesje democratie over referendum

Door Joost Niemöller

Er staat veel op het spel bij het komende referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat besef lijkt in Nederland nog niet zo goed te zijn doorgedrongen, maar buitenlandse grootmachten bemoeien zich er intensief mee, omdat dit wel eens die ene keer zou kunnen zijn dat het Nederlandse volk de in stilte voortgezette Koude Oorlog lijn van de bestuurselite wegstemt.

De knappe woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken, Maria Zacharova, (hier zit u de muur van mijn jongenskamer)  sprak in Moskou ook over het Nederlandse referendum. Jawel. En, dat is pas echt vreemd, het haalde dit keer nu eens wel de NOS. Die berichtte:

Woordvoerder Maria Zacharova wijst erop dat het aantal stemhokjes ten opzichte van raads- en parlementsverkiezingen aanzienlijk wordt verminderd. “Het belangrijkste doel van de campagne is om de bevolking op alle mogelijke manieren op te roepen om niet te gaan stemmen”, aldus Zacharova.

Daar heeft ze hoogstwaarschijnlijk gewoon gelijk in. De Nederlandse regering wil dit referendum helemaal niet. En wil dus ook het stemmen bemoeilijken. Net zoals de Nederlandse media tot nu toe hun best doen om iedere gevoel van momentum rondom het referendum te vermijden. Wordt de kiesdrempel van dertig procent niet gehaald, dan is het referendum namelijk ongeldig.

Een eerdere peiling leek er op te wijzen dat de drempel weldegelijk wordt gehaald. Maar het is natuurlijk de vraag hoe ver mensen willen reizen om hun stem uit te brengen.

In de praktijk zal een stem op het referendum ook een stem op de EU zijn, net zoals dat gebeurde bij het referendum over de Grondwet. En over de EU is de Nederlandse bevolking bepaald niet vrolijk gestemd, zo bleek ook uit een peiling vandaag (PDF)

Over het democratische functioneren van de Europese Unie denkt 62% negatief, tegenover 57% een jaar geleden. Ter vergelijking: Over het functioneren van de Nederlandse democratie denkt 38% negatief. Wat ook al niet overhoudt.

De PVV Noord Holland liet vandaag een brief uitgaan, waarin werd benadrukt dat er wel voldoende stemhokjes moeten zijn:

Nu zijn er de afgelopen paar maanden berichten verschenen in de media van gemeenten, verspreid over heel Nederland, die vanwege de verwachte lage opkomst en de aan het referendum verbonden kosten, het aantal stembureaus voor 6 april verminderen ten opzichte van voorgaande verkiezingen. Naar de mening van de Partij Voor de Vrijheid een slechte zaak, die de geloofwaardigheid van het lokaal bestuur en de lokale democratie ernstig aantast. Immers, waarom zou je als gemeente juist voor dit springlevende referendum minder stembureaus nodig denken te hebben, terwijl men deze logica er niet op nahield tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart 2015; verkiezingen waar, in tegenstelling tot het GeenPeil-referendum, waarschijnlijk veel minder animo voor is. Dit kan worden afgeleid uit het feit dat het enige referendum dat Nederland tot nu toe heeft gehad, namelijk het referendum tegen de Europese Grondwet op 1 juni 2005, een opkomst had van maar liefst 63,3%, wat aantoonbaar hoger ligt dan de opkomst voor bijvoorbeeld de laatste Provinciale Statenverkiezingen (47,5%).

Uit de genoemde peiling van vandaag bleek ook dat maar liefst 47% het referendum ‘belangrijk’ vindt tegenover 15% ‘onbelangrijk’ en 38 % ‘geen mening.’  Ondanks de afwezige houding van de regering en het grootste deel van de politiek, ondanks de lauwe houding in de media.

Ik denk dat die mooie mevrouw  Zacharova in Moskou een belangrijk en beschamend punt te pakken heeft over de Nederlandse democratie.

Zo, en dan mag u nu weer losgaan op Poetin die een soort Hitler zou zijn enz.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

23 Reacties

 1. De vervolging van Wilders, het bewust kapot maken van Pegida demonstraties, politiebezoeken aan mensen die tegen een AZC zijn, nu dit gedoe met het referendum : moet ik doorgaan?
  De regentenkliek in NL is een misdadige organisatie die ALLES doet om de politiek correcte dictatuur in stand te houden. Mensen die echt een andere mening hebben ( over de EUSSR, de islam, de immigratie enz. ) worden KEIHARD aangepakt en van hun rechten beroofd. Welkom in de NL dictatuur.

 2. Vast bij voorbaat bied ik iedereen ( binnen een straal van 50 km van mijn woonplaats Budel) gratis vervoer aan van zijn huis-adres naar het Stem-adres…

  en hoop natuurlijk van harte dat dit initiatief veel navolging oplevert !
  Dan zullen we nog weleens zien of we samen het benodigde aantal stemmen gaan binnenbrengen !!!

 3. De verzorgingsstaat werd een droom werkelijkheid, en had de naam Slochteren.
  Een geschenk vanuit een nazi hemel en bezetting. Zij vonden het goud. Dat, uw verzorging, komt nu tot een einde. Een geschenk vanuit de mo hemel zijn hun aardse gelovigen. Op de vlucht voor hun bovendanen. Die gaan verzorging stoppen op Uw verzoek. Meesterlijk wat bovendanen, lees Builderberg, bedenken om iets gedaan te krijgen. Wat onmogelijk leek, tijdje geleden.

 4. Overigens heeft de 700 jarige Moorse bezetting van Spanje wel bewezen dat “integratie” van moslims een utopie is.

 5. @van Spanje, als U werkelijk “van Spanje” bent dan moet U toch weten dat de Moren, lees mohammedaanse Noord Afrikanen, in 1492 Spanje zijn uitgeknikkerd na dit land 700 jaar lang bezet te hebben. De Spanjaarden hebben dit niet gedaan omdat ze die Moren zulke leuke jongens vonden, lijkt me. Had iets te maken met Islam, als ik me het goed herinner…

 6. IK wil toch benoemen dat het stuitend is dat iemand na maanden vol mogelijkheden om zich een beeld te vormen wat er gaande is,nog met zo’n debiele opmerking komt. Dat echte oorlogsvluchtelingen hulp nodig hebben, snapt iedereen, ook iedereen die tegen klakkeloos toelaten van migranten / gelukszoekers uit VEILIGE landen is. Het is uw soort die ervoor zorgt dat oorlogsvluchtelingen op termijn achter het net gaan vissen. Want als men weigert te controleren aan de poort, ontstaat er vanzelf een meerderheid om de poort dicht te houden. Wat nu al mijn voorkeur is, maar dat is een ander verhaal.

  • Gerrit van Spanje

   6 februari 2016 op 18:17

   Helemaal mee eens meneer Heikneuter,
   maar u kunt toch niet beweren dat de Syriërs vluchten uit een veilig land?

 7. Gerrit van Spanje

  6 februari 2016 op 11:29

  De gelijkenis is zo treffend dat ik het toch even moet benoemen. Ook jullie lopen achter een dictator aan. Ook jullie zijn tegen het binnenlaten van vluchtelingen die in hun eigen land worden vervolgd en in het ergste geval dreigen te worden vermoord. Aan welke periode in de Nederlandse geschiedenis doet me dat toch denken?

  • We hebben toch niet voor niets 80 jaar gevochten tegen uw land om onze soevereiniteit en identiteit te grabbel te gooien door het importeren van honderden duizenden migranten en straks turken.

   Dit alles doet mij denken aan de Akte van Verlatinghe.

 8. g.h.m.leferink

  6 februari 2016 op 13:02

  Gerrit van Spanje, een paar indringende vragen:
  * Waarom “moeten” allen die in hun eigen land vervolgd worden zonodig HIER, in dit al overvolle land, worden toegelaten? Toenmalig Koningin Juliana zei het al in haar Troonrede 1950: “Nederland is vol, ten dele overvol.” Op dat moment hadden we maar zo’n 12 miljoen inwoners……
  * Het lijkt wel een Pavlovreactie van je, waarbij je, nèt als de gluiperregering en de gluiper-MSM, niet eens de OPVANG IN DE EIGEN REGIO zelfs maar even noemt. Opvang daar kan voor zo’n 10 % van wat de ILLEGALE IMMIGRANTEN ons HIER kosten!
  * En wat een SMERIGE suggestie, die laatste zin!
  * Waarom komen islamitische ILLEGALE IMMIGRANTEN juist hierheen? Nooit afgevraagd waarom ze de Saoedi’s en andere van oliedollars bulkende staten niet om hulp vragen? Of word je te moe van nadenken?
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Gerrit van Spanje

   6 februari 2016 op 14:48

   Landen als Libanon en Turkije worden overstelpt door vluchtelingen. Libanon heeft 4 miljoen inwoners en vangt nu ruim 1 miljoen vluchtelingen op, die in erbarmelijke omstandigheden leven. Om daar wat aan te doen zou Nederland veel meer moeten uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking. Maar willen daar partijen als de VVD en de PVV niet aan. Dus wel een grote bek over opvang in de regio, maar daaraan geld spenderen komt nicht im Frage.

   • @ Van Spanje.Om daar wat aan te doen zou Nederland veel meer moeten uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking.= Waarom moet Nederland altijd alle leed van de wereld dragen. Noemt u eens landen die per capita meer uitgeven aan echte ontwikkelingshulp. Dat er hier mensen welkom roepen, moeten ze zelf weten maar verzorg dan ook zelf de opvang. Doe je dat niet (BN in A’dam) dan heb je enkel een grote bek.= Maar willen daar partijen als de VVD en de PVV niet aan. Dus wel een grote bek over opvang in de regio, maar daaraan geld spenderen komt nicht im Frage.= De VVD heeft de vermindering op OW, door de PVV bewerkstelligd, terug gebogen. Dit was o.a. om PvdA te pleasen en CDA-motor achter OW als gedoger te krijgen. Overigens wordt pegida de voet dwars gezet door de zieligheidsindustrie van GL en SP. Hersenloos is nog zacht uitgedrukt. Niet terugkrabbelen als u t.z.t. de klos bent vanwege liefde werk van een ander. < Laat de VS overigens manna gooien i.p.v. bommen: actiepunt voor GL/SP

    • Gerrit van Spanje

     6 februari 2016 op 18:32

     Zelfs Groot-Brittannië met een conservatieve regering geeft procentueel en zeker absoluut meer geld uit aan ontwikkelingssamenwerking. Onder de kabinetten Rutte 1(Bruin 1) en Rutte 2(Paars 3) is het percentage van het BNP dat naar OS gaat gedaald van 0,8% naar nu 0,52%. Dus Nederland draagt zeker niet het leed van de hele wereld. En dat Saoedi-Arabië weigert om ook maar een Rial uit te geven aan het vluchtelingenprobleem is schandalig. Maar moeten wij ons spiegelen aan zo’n achterlijk land?

 9. @Gerrit van Spanje,
  Sinds wanneer was er een genocide in Nederland?
  En de zogenaamde vluchtelingen uit Afghanistan en Marokko en Pakistan, worden die bedreigd om vermoord te worden?
  De vluchtelingen uit Syrië worden ook niet bedreigd om vermoord te worden. Er is een oorlog aan de gang en verschillende groepen bevechten elkaar. Burgers worden gedood maar niet vermoord.

  En hou nu eens op om “vluchtelingen” te vergelijken met de tweede wereld oorlog.
  De Joden werden opzettelijk omgebracht in speciale concentratie kampen maar dat is echt niet te vergelijken met oorlog vluchtelingen.
  Er zijn in Zuid Afrika een minderheid blanken en die worden wel systematisch uitgeroeid. Meer dan 3500 blanken boeren zijn vermoord en niemand zegt iets.
  Haal 3 miljoen Afrikaners binnen, ze spreken Afrikaans en hebben een opleiding en ze zijn christelijk dus integratie is geen probleem. Plus punt is dat ze Rugby, Braai, boerewors en biltong meebrengen.

  • Gerrit van Spanje

   7 februari 2016 op 20:46

   Sorry hoor, maar hoeveel zwarten zijn er wel niet vermoord tijdens het apartheidsregime? Of gevangen gezet, zoals Mandela, ongetwijfeld ook jouw grote held.
   Enne, die arme zielen in Syrie moeten de bombardementen van Assad en Poetin en de terreur van IS maar ondergaan? Wat is dan het verschil tussen gedood en vermoord worden?

 10. Mijn 1ste zakelijk (Scheepvaart Offsore) bezoek aan de Sovjet-Unie, Oekraïne was in 1980. Ik begreep dat ik niets wist over landen achter het Gordijn. Na mijn pensionering startte ik met uitwisselingsprogramma’s UKR/EU, UKR/NL ook samenwerking en het opstartten van bedrijven aldaar. Kortom ik ben 100% voor Oekraïne een schitterend land met heel veel potentie met prima goed opgeleide mensen. Echter na de coup EUROMAIDAN de snipersdoden, Odessa Masacre, Het neerhalen van MH17 en het meedogenloos schieten op eigen bevolking met bijna 600.000 ontheemden Een kerkhof bij Donetz met 4,700 onbekende strijders(wie weet dit?) Onbekend aantal burger slachtoffers, vind ik dat we het nieuwe illegale regime nooit mogen belonen met nauwere samenwerking. Eerst mensenrechten. Juist voor de Oekraïners In Oekraïne spreekt het grootse deel Russisch nog steeds . Oekraïne is en wisselplaats van Culturen Polen, Lithauers, Oostenrijkers, Duitsers, Scandinaviërs, Grieken,Turken, Chazaren , Roethenen

 11. In feite zijn journalisten een soort veredelde ambtenaren. Bij politiek gevoelige onderwerpen conformeren ze zich naar de richtlijnen van de hoofdredactie. Dat betekent dus overwegend positief over de EU en de vernietiging van de Nederlandse soevereiniteit. Bij een peiling lang geleden bij de NOS kwamen D66, PvdA en Groen Links als grote partijen uit de bus, er was één LPF stemmer, Kees Sorgdrager.

  De EU, en vooral die politicus met dat spleetje tussen zijn tanden, willen een koude oorlog omdat ze hopen dat het volk dan gebroederlijk achter de EU gaat staan, en dat terwijl Rusland nog de enige is die echt de Christelijke minderheden en andere minderheden in het Midden Oosten wil beschermen, bijvoorbeeld door seculiere dictators als Assad aan de macht te houden, terwijl Obama overal Moslimbroederschappen wil.
  De EU leiders zijn mensen zonder empathie. In hun plannen staat dat immigratie kan helpen om de homogeniteit van het volk te vernietigen. Varkens!

 12. g.h.m.leferink

  6 februari 2016 op 09:11

  ‘De Nederlandse regering wil dit referendum helemaal niet. En wil dus ook het stemmen bemoeilijken. Net zoals de Nederlandse media tot nu toe hun best doen om iedere gevoel van momentum rondom het referendum te vermijden. Wordt de kiesdrempel van dertig procent niet gehaald, dan is het referendum namelijk ongeldig.’
  Nog maar eens herhalen: het is de giftige kombinatie van Haagse Farizeeërs met de Gluipermentaliteit van de MSM. ‘Nèt doen of het niet bestaat’, moet wel de onderlinge afspraak zijn tussen die media en een stel glibberige ambtenezen van de betrokken ministeries.
  Met hoogstwaarschijnlijk een golf aan ‘ander en véél interessanter’ nieuws in de omgekochte media tegen de datum van het referendum!
  Laten we zoveel mensen als mogelijk is wijzen op het feit DAT ER EEN REFERENDUM AANKOMT! Veel stemgerechtigden WETEN NOG VAN NIETS! Oorzaak: dit DOODZWIJGEN!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 13. Rusland bekijken zonder correcte zonnebril. Adolf zou als winnaar de E.U uitgebreid hebben tot de Japanse zee. Met Koloniale landen als eigendom zou Europa, samen met de U.S, de wereld gedomineerd hebben. De Russen, door te winnen, hebben dit masterplan verpest. Nederland, dankzij Rusland, verloor Insulinde. Tot op de dag van vandaag, diep betreurt. Het U.K eigendom continent Afrika, zelfde lot. Dit had allemaal niet gebeurt als Adolf gewonnen had. De droom stierf niet maar werd tot vandaag levend gehouden. Dan is zeuren over een per ongeluk neergehaald vliegtuig collaterale schade. Op weg om de oude Adolf droom waar te maken.

  • Bas Vervang het woord Russen door Sovjets . De Sovjet Unie vergelijk het met De Europese Unie Immers waar de EU is volgt NATO en TTIP en nu zijn wij weer allemaal tegen het, hoe u ook twijfelt democratisch Rusland Een startende democratie Wat willen wij eigenlijk?

 14. Je hebt mijn vrouw nog nooit gezien, Joost Niemöller. Misschien maar beter ook. Dan kwam je superlatieven tekort, dat zou niet ophouden bij de muur van je jongenskamer.

  To the point: Maria Zacharova slaat de spijker op de kop. Of, beter gezegd, degene die haar dicteert. Den Haag is doodsbang voor dit referendum, alles zal in het werk worden gesteld om te voorkomen dat de kiesdrempel niet gehaald wordt. De komende tijd kunnen we nog wel het een en ander verwachten vanuit Den Haag. Vol verwachting klopt mijn hart… Wat een soap!
  De druk vanuit Brussel is immens.

 15. Moskou leert Nederland een les in democratie. Jazeker maar niet alleen Nederland. Neem die mooie Maria Zacharove. Deze mevrouw heeft een cv die klinkt als een klok. Haar opleiding is grotesk, ze spreekt behalve haar moederstaal Russisch o.a. ook vloeiend Engels en Chinees. Ze heeft verschillende universiteits opleidingen gevolgd (wat normaal is in Rusland) o.a. internationale politieke betrekkingen. Ze heeft in Beijing gewoond en gestudeerd. Ze is hoofd van de diplomatieke informatiedienst in Moskou, maw, direct medewerker van Lavrov. Ze houdt regelmatig een duidelijk verhaal over Rusland’s politieke standpunt. Vergelijk dit met die idioten van het Amerikaans State Department die doorlopend op leugens, onwaarheden en geen kennis van zaken betrapt worden. We moeten zo snel mogelijk de politieke banden met Rusland weer aanhalen voordat die desastreuze Amerikanen ons (Europa) total vernietigen.

 16. Polonium voor alle voorstanders van het verdrag zou een kostbare zaak worden. Dan maar over een andere boeg.