Nabestaande #MH17 in de kou door doofpotaffaire

Door Joost Niemöller

De aanslag op MH17 is een onafzienbare doofpotaffaire, dat mag duidelijk zijn voor iedereen die zich er een kleine beetje in heeft verdiept. Dat het een menselijk drama is, begrijpt iedereen sowieso. Maar ik denk dat maar weinigen beseffen hoe de doofpotaffaire het menselijk leed van de nabestaanden ook nog eens verergert.

Neem nu Denise Kenke. Ze is de dochter van Willem Grootscholten, die omkwam bij de aanslag. Denise Kenke wil de Oekraïense staat aanklagen. Niet omdat ze er al van uitgaat dat Oekraïne het toestel neerhaalde, maar omdat Oekraïne nalatig was door het luchtruim niet af te sluiten, toen er na het enkele dagen eerder neerhalen van een militair transportvliegtuig meer dan genoeg reden was om er vanuit te gaan dat het voor de burgerluchtvaart niet meer veilig was boven Oost Oekraïne. Dat Oekraïne nalatig was, is in Nederland geen omstreden kennis. Ook de Onderzoeksraad stelde dit vast.

Denise Kenke diende al op 17 november 2014 de aanvraag voor een zaak in bij het Europese Hof. En vervolgens kreeg de zaak de status van geheimhouding, en hoorde de advocaat helemaal niets! Je zou zeggen: Dat is een zaak waar nogal wat aandacht voor zou zijn in de media. Maar dat blijkt niet het geval. Integendeel. De aandacht is totaal afwezig.

Gisteren verscheen daarover een interessant stuk op het blog De Grijze Duif. De blogger trok aan de bel bij diverse media instanties, zoals RTL Nieuws. RTL Nieuws besteedt relatief veel aandacht aan de MH17 zaak. Vooral wanneer Rusland ergens de schuld van gegeven kan worden. Maar over deze mogelijk vastlopende rechtszaak tegen Kiev  haalde men daar de schouders op. Ook de andere Nederlandse nieuwskanalen en kranten houden de doofpot graag de doofpot. Alleen Russia Today besteedde er aandacht aan.

De actieve burgerjournalist Max van der Werff interviewde de eminente luchtvaartadvocaat van Denise Kenke, de Duitse Prof. Dr. ir. Elmar Giemulla, over deze raadselachtige zaak. Hieronder dit interview:

 

MH17 advocaat: “Nederland lijkt wel een Zwart Gat”

Professor Giemulla, voordat we gaan praten over de MH17-zaak, vertelt u alstublieft bij welke andere luchtvaartincidenten u juridische bijstand heeft verleend. 
Ik ben bij een aantal zaken betrokken (meestal met een Duitse component): Lockerbie, Birgenair, Concorde, het Bodenmeer, AF447, Germanwings.

Een tijd na het neerschieten van MH17 bent u benaderd door mevrouw Kenke. Zij is de dochter van Willem Grootscholten, een van de passagiers van Malaysia MH17. Had u voor haar bezoek al het vermoeden dat u zou worden geconsulteerd? En wat waren uw eerste gedachten met betrekking tot de juridische implicaties van deze massamoord?

In ieder geval verwachtte ik dat familieleden contact met me op zouden nemen. Dat is de normale gang van zaken na een crash waarbij Duitsers betrokken zijn. Ik heb ruim dertig jaar met luchtvaart te maken, dus men vindt mij gemakkelijk op internet.

Minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Kerry, zei dat er overweldigend bewijs is dat Rusland verantwoordelijk is. Waarom besloot u Oekraïne aan te klagen en niet Rusland?
Deze beschuldigingen kan ik niet bewijzen. Ik wil zelfs zo ver gaan te beweren dat het algemene publiek nooit te weten zal komen wie de boosdoeners zijn. De waarheid zou het vredesproces in Europa voor de afzienbare toekomst blokkeren.
De tweede reden Oekraïne aan te klagen is de kans dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen. We weten allemaal dat Oekraïne niet het enige conflictgebied in de wereld is. We beschikken niet over de middelen om te voorkomen dat terroristen mensen in de lucht of op de grond vermoorden. Het enige dat we kunnen doen is staten er aan herinneren dat zij verantwoordelijk zijn voor hun luchtruim. Dat is mijn benadering. Ook het rapport van de OVV benadrukt het belang van dit aspect.

Bent u bekritiseerd vanwege het aanklagen van Oekraïne en niet Rusland? Zo ja, door wie?

Ja, zwaar bekritiseerd. In het algemeen door mensen in Oekraïne.
Misschien ook enkele bedreigingen?

Een van de emailschrijvers schold me uit voor nazi, hetgeen een buitengewoon gebruikelijk argument is om te ageren tegen een Duitse positie. Iemand anders adviseerde me voorzichtig te zijn met het houden van toespraken. Wat dat ook moge betekenen. Ik heb niet gereageerd om te voorkomen dat deze slechte emoties toe zouden nemen.
Sommige juridische experts stellen dat Malaysia Airlines en zelfs KLM medeverantwoordelijkheid dragen. Overweegt u ook hen aan te klagen?
MAS heeft betaald voor financieel verlies (een te verwaarlozen bedrag) en een echtgenote een geringe compensatie betaald voor immateriële schade.

Is dat het maximum dat van een luchtvaartmaatschappij kan worden geclaimd?

Ja. In ieder geval bij een Duitse rechtbank. Onze wetgeving voorziet niet in compensatie voor morele schade van directe familieleden.

U bent de MH17-zaak namens mevrouw Kenke ruim een jaar geleden gestart. Wat is de vooruitgang?
Er is helemaal geen vooruitgang.

Sorry, kunt u alstublieft uitleggen: “helemaal geen vooruitgang”? U heeft geen zaak of wat is er aan de hand?

Ondanks diverse herinneringen van mijn kant heeft de rechtbank nooit gereageerd – met uitzondering van de ontvangstbevestiging door de griffie van de rechtbank. Ik weet niets over de ideeën die de rechtbank heeft hoe deze zaak te gaan behandelen. Heeft de tegenpartij mijn applicatie ontvangen met verzoek commentaar te geven? Zo ja, hebben zij geantwoord? Komt er een openbare hoorzitting? En wordt mijn zaak überhaupt toegelaten? Helemaal geen antwoord. Het is alsof de rechtbank niet bestaat.

Bent u verbaasd over het feit dat, voor zover wij weten, geen enkel familielid behalve mevrouw Kenke en twee andere Duitse families een juridische procedure zijn gestart?

Dit verbaast mij zeer. De meeste slachtoffers zijn Nederlands. Geen enkele familie heeft mij benaderd om te worden geïnformeerd over mijn applicatie.
Bent u van mening dat de Nederlandse en andere regeringen die vanwege dit misdrijf staatsburgers hebben verloren familieleden van de overledenen zouden moeten informeren over de mogelijkheden juridische procedures te starten?
Absoluut ja. Het is gruwelijk de waarheid te weten, want alle omstandigheden zijn gruwelijk. Daar is niets aan te doen. Maar als je de waarheid kent, dan kun je je emoties concentreren op die enige waarheid. Weet je niet wat de waarheid is, dan begin je met speculeren en fantaseren en word je geconfronteerd met honderden mogelijke waarheden. En dat is niet iets waartegen een menselijk wezen bestand is. Je wordt gek van al deze mogelijke nachtmerries.

Van de andere kant, als je een geliefde hebt verloren krijg je deze persoon nooit meer terug. Waarom denkt u dat het toch een goed idee is juridische procedures te starten?
Er zijn in ieder geval twee redenen: De belangrijkste is te achterhalen wat de oorzaken van de crash zijn en dat zeker is dat er in de toekomst maatregelen zullen worden genomen. Voor de nabestaanden is het een grote troost te weten dat anderen deze tragedie bespaard zal worden. Het is een kleine troost voor de fatale prijs die zij zelf moesten betalen.
De tweede reden is eerlijkheid en erkenning voor wat hen is overkomen. Dit wordt gereflecteerd door een eerlijke compensatie. De vraag is niet: Voelen de families zich beter als zij worden gecompenseerd? Het zit veel meer zo: Hoe voelen de familieleden zich als de enige consequentie van de crash bestaat uit een vergoeding voor de begrafeniskosten? Dat is een belediging. Dat is een miskenning van wat hen is overkomen. Dit voegt een extra dosis geweld toe aan alle leed die deze mensen sowieso al te verwerken krijgen.

Heeft u contact gezocht met Nederlandse media? Zo ja, wat was hun reactie?

Ik heb kopieën van mijn applicatie naar De Telegraaf en De Volkskrant gestuurd. Er is geen enkele reactie gekomen.
Hoe zit het met de contacten met advocaten van de Nederlandse families?

Ik heb contact met hen opgenomen en de reactie was: Sorry, wij zijn op dit moment niet in de positie om met u te praten. Het is echt verbazingwekkend: Nederland lijkt wel een zwart gat.

Interviewer Max van der Werff

De Engelstalige versie van het interview vindt u hier.

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

18 Reacties

 1. Nederland hoog in de lijst niet corrupte landen, snuf, ik ruik wat..

 2. Het blijft een geheim wat er is gebeurd met de MH17. Alleen als insiders informatie gaan lekken, kan de deksel van deze beerput af. Wat kan helpen, is dat meer nabestaanden het voorbeeld van Denise Kenke volgen.
  Wat bedoelt Giemulla als hij zegt dat het vredesproces in Europa voor langere tijd geblokkeerd wordt als de waarheid aan het licht komt? Wie zou dan met wie de strijd aangaan? Welke belangen zitten er achter? Jammer dat hierop niet is doorgevraagd.
  Dan is er nog dat hele vreemde filmpje dat kort na het neerstorten ter plekke is gemaakt waarop lichamen te zien zijn die al langer dood zouden zijn, opgezwollen zijn en eigenaardig ruiken. Kan ook een falsificatie zijn.

 3. Het MH 17 verhaal is een gebeurtenis met een waarschijnlijke conclusie. Iets waar ze in de U.K, Litvinenko, apetrots op zijn. Rechtsspraak werd daar uitgevonden om Iets wat krom was recht te praten. Dat krom had veel namen. Van kolonisatie tot slavernij, het was voor een goed doel. Dat stopte, haperde even, met het bouwen van een brug over een Birma rivier, wat koekje van eigen deeg was. Daarna ging het verder nadat Rusland, vakkundig, de zwarte Piet, onvrijheid, gegeven was. Dat land, tot vandaag, is schuldig aan alles krom, vandaag, en toen, en in Dutch Indonesië. Deze gekte gaat erin als pap bij het gerechtigde gedeelte van elk land. Zolang werken voor brood voor anderen is, blijft kiezen, stemrecht, uw probleem. Als bij optellen blijkt wie wèèr gewonnen heeft.

 4. Dat er iets niet klopte in het Georgisch – Russisch conflict bewijst wel een klein artikeltje Het internationale Strafhof gaat onderzoek doen in Georgië oever misdaad tegen de mensheid in de periode dat Saakashvilli president was in Georgië. De man die eerst Kiev adviseerde en nu Gouverneur is in Oekraïne en iedereen vertelt dat hij niet betaald krijgt Dat klopt wel niet betaald door Oekraïne maar door de NGO “Open Societies “

 5. Enkele feiten: 27-02-2002 Georgië -Amerika starten met het Train & Equipe” program, Georgische officieren vertrokken naar USA voor opleiding en training. Het leger wordt bewapend.
  15-09-2007 Het “Train en Equipe” program is afgerond. Maar dan gebeurt het 7 augustus 2008 Het goed getrainde en bewapende Georgische leger valt Zuid Ossetië binnen en gooit de stad Tschinvali plat . Niets in de NL krant of op TV. Na bijna een week op de NL media “Rusland valt Georgië binnen”.Echter Lees gedetailleerd verslag van de antropoloog Joera Mulders die toen enkele jaren veldwerk deed in dit gebied http://www.brugnaarrusland.nl/search?q=2008
  Dan als hoogtepunt als voorloper van MH-17 : De Internationale media lieten zich door de Georgiërs leiden naar de stad Gori Er was niets te zien Iedereen was weg en er waren geen militaire activiteiten. En dan ineens bommen op de Internationale pers met als tragisch resultaat de dood van o.a. Stan Storimans. Nu wel de Nederlandse media Aanslag vd Russen z…

 6. Ik zei het toen en ik zeg het nu: Nederland cq. Europa zal alles blijven verzwijgen, tótdat Oekraïne bij de EU hoort. Je kan op je vingers natellen dat Oekraïne de schuldige is en niet Rusland: als Rusland het was geweest had iedereen er al bovenop gedoken namelijk, maar omdat het een land is wat men bij de EU wil betrekken wordt alles angstvallig stilgehouden.
  .
  Reken maar dat dit op zowel de korte als zeer lange termijn, écht enorm veel voeten in de aarde gaat hebben. Als de EU nog zo’n lang leven is beschoren natuurlijk, want met het aantal doofpot-affaires (Teeven-deal is ook een “mooie”), doorzichtige leugens en führer-houdingen (Juncker en Verhofstadt doen dat heel goed), wordt hoe langer hoe meer duidelijk voor ’n groeiend aantal burgers, dat men absoluut niets doet ten behoeve ván de burger. Kortom: je wordt genaaid waar je bij staat, en wordt vervolgens gevraagd om verder te bukken.

 7. Het lijkt niet alleen meer een doofpotdeal te zijn maar ook een curieus spel van propaganda en beïnvloeden van de volkswil. Althans, dat zou je gaan denken als je het gebrek aan reacties overweegt naar aanleiding van het gedrag van Oekraïne: 1. het niet tijdig sluiten van het luchtruim en 2. het niet tijdig beschikbaar stellen van het gebied en 3. de onwil of onmacht vrede na te streven ondanks alle financiële hulp en deals.

  Volgens mij is dit puur de kracht van het zg “framing”; het verhaal wordt in een bepaald kader gegoten en een grote groep marcheert dan de bedachte kant op. Nog een tweede flinke groep marcheert dan waar de grote groep heen marcheert (want zo marcheren zij altijd). En zo regeer je dus tegenwoordig want de rest durft niks meer of krijgt de stiltebehandeling.

 8. Naarmate de tijd verstrijkt stapelen de aanwijzingen zich op dat de Nederlandse regering het beter vindt dat wij niet weten wat er met MH17 is gebeurd. Daarmee speelt die regering hoog spel, want mocht de waarheid toch ooit aan het licht komen zullen alle toonaangevende instituties van Nederland op hun grondvesten wankelen.
  Waarom nemen Rutte en zijn kabinet deze risico’s? Waarom wordt de moord op tweehonderd landgenoten in de doofpot gewerkt? Is dit de lange arm van Brussel of van Washinton. Is dit wat er de facto nog over is van Nederland als souvereine natie?

 9. Bombus Terrestris

  1 februari 2016 op 23:16

  Er is maar één doel, en dat is Oekraïne binnenhalen. Oekraïne tegen het zere been schoppen betekent ook dat Rusland wat meer ademruimte krijgt. Dat kan natuurlijk niet.

 10. Wat een gruwel… Hoe kunnen al de ( qua kennis) medeverantwoordelijken in onze Machts-centra in ’s Hemelsnaam nog echtgenoot, vader, kind zijn… slapen, lachen,
  LEVEN ?

 11. Is al getwitterd: Duitse politie vervolgd geen moslims omdat ze geen identificatie kunnen vinden. Maw moslims kunnen stelen wat ze willen. Mensen, mensen, ik weet niet meer wat te zeggen… Laat me een serieus protest zien en ik ben terug. En ik beloof U dat ik strijdkracht bezit.

 12. Wie kan mij uit de droom helpen? In het definitieve rapport MH-17 staat dat er alleen van de Oekraïne secundaire radarbeelden zijn ontvangen en van Rusland helemaal niets. Hoe kan er in het voorlopige rapport MH-17 op pagina 14 dan staan dar er van zowel Rusland als Oekraïne primaire en secundaire radarbeelden zijn verkregen?
  Bestaan er ook “voorlopige” primaire/secundaire radarbeelden?
  Sarcasm mode off.

 13. Dit is een test.

 14. Dit is krankzinnig. Waar is die Rutte kliek toch mee bezig? Ik word hier kotsziek van. Een herleving van de WO2 situatie lijkt het wel; de nazis zijn weer opper machtig. Alleen wat minder confronterend, alhoewel, die Polizei wordt overal ingezet maar wel heel stiekum. Walgelijk. Een staatsgreep schrijft Gnor. Zijn er dan werkelijk nog mensen in Nederland die hiervoor de moed kunnen opbrengen? Mocht dit gebeuren dan keer ik terug naar mijn moederland en zal helpen waar ik kan. Hoop doet leven maar ik heb mijn twijfels.

 15. Dank Joost voor het plaatsen van deze nachtmerrie (ik ben geen nabestaande). We kunnen natuurlijk in deze afgeven op de Nederlandse Staat en daarmee ons hart luchten, maar wat levert het op i.c. wat is het rendement indien je vertegenwoordigers van die Staat benadert en de firma wegkijken in de nekken staart. Volgens de befaamde strafpleiter mr. Hiddema is er een staatsgreep op komst. De VVD-bende van 5 (uitgesproken door Hiddema in businessclass van Harry Mens) zou het door een klokkenluider binnen Veiligheid, Propaganda en Justitie erg moeilijk gaan krijgen. Misschien dat dit leidt tot diverse klappen zoals MH17, Teeven-deal, Demmink enz. Nederland lijkt niet, maar is zo corrupt als de eerste bananenrepubliek. We voelen het aan op onze klompen en de molens malen rustig verder.

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑